EPA
Οικονομία

ΗΠΑ: Νέα «ένεση ρευστότητας» ύψους 2,3 τρισ. από τη Fed

«Ένεση ρευστότητας» από τη Fed που ανακοίνωσε ένα σχέδιο ύψους 2,3 τρισεκ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ

Αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι «ισχυρή» στις ΗΠΑ όταν τελειώσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

 

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου, ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία θα οδεύσει «σχετικά γρήγορα» προς την ανάκαμψη, εφόσον οι άνθρωποι παραμείνουν στα σπίτια τους, η κυβέρνηση στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας χαράξουν ένα πανεθνικό σχέδιο για την «επανέναρξη» της οικονομίας.

 

Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται με «ανησυχητική ταχύτητα», όμως ο Πάουελ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι «προσωρινό». Σημείωσε επίσης ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθείται σήμερα είναι η σωστή, ωστόσο η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει ή να κάνει προσθήκες στα ευρεία προγράμματα δανεισμού που έχει εξαγγείλει, εφόσον χρειαστεί, τόνισε.

 

Νωρίτερα σήμερα η Fed ανακοίνωσε ένα μεγάλο σχέδιο ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας, κυρίως μέσω δανείων προς εταιρείες και τοπικές αρχές που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία της Covid-19. «Με τους πόρους αυτούς θα δοθεί βοήθεια στα νοικοκυριά και τους εργοδότες κάθε μεγέθους και θα δοθούν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τα μέσα για να παράσχουν βοήθεια κρίσιμης σημασίας σε αυτήν την εποχή της πανδημίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα παράσχει κυρίως ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις των οποίων η οικονομική δραστηριότητα διακόπηκε πλήρως από την πανδημία, ώστε «να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή, όταν έρθει».

 

«Ζεστό χρήμα», υπό όρους, σε υγιείς επιχειρήσεις 

 

Ένα από τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψει στη Fed να παράσχει 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 4 ετών σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10.000 υπαλλήλους ή είχαν κύκλο εργασιών 2,5 δισεκ. δολάρια το 2019. Το πρόγραμμα αυτό «θα κάνει τη διαφορά για τις 40.000 μεσαίες εταιρείες που απασχολούν 35 εκατομμύρια Αμερικανούς», τόνισε από την πλευρά του ο Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

 

Η Fed διευκρίνισε πάντως ότι αυτά τα δάνεια θα αφορούν επιχειρήσεις που ήταν «σε υγιή οικονομικά κατάσταση», πριν ξεσπάσει η κρίση. Οι εταιρίες θα αναλάβουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και δεν θα μπορούν με αυτά τα χρήματα να δώσουν μερίσματα στους μετόχους ή στα διευθυντικά στελέχη τους.

 

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει τις θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση θα επανακάμψουν πολύ γρήγορα, μετά την πανδημία. Εξάλλου, ο Τραμπ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία και στις εκλογές του Νοεμβρίου τα θέματα της υγείας και της απασχόλησης αναμένεται ότι θα παίξουν κρίσιμο ρόλο.

 

Άλλα 250 δισεκατομμύρια δολάρια ζητάει ο Μνούτσιν

 

Αυτή η νέα ένεση ρευστότητας από τη Fed στην πραγματική οικονομία έρχεται να προστεθεί στα μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων (κάτω από 500 εργαζόμενων), ύψους 350 δισεκ. δολαρίων, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Ο Μνούτσιν ζητά άλλα 250 δισεκ. δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όμως χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου και ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιο διάστημα, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (ελέγχουν τη Γερουσία) και των Δημοκρατικών (ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων).

 

Εκτός από τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, η Fed ανακοίνωσε επίσης και μέτρα υπέρ των τοπικών αρχών και των Πολιτειών, θέτοντας στη διάθεσή τους έναν δανειοδοτικό μηχανισμό συνολικού ύψους 500 δισεκ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Beat προσφεύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον νόμο Σπίρτζη

Οικονομία Η Beat προσφεύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον νόμο Σπίρτζη

2.6.2020
Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κορωνοϊός θα αφήσει «ανεξίτηλα σημάδια» στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οικονομία Παγκόσμια Τράπεζα: Ο κορωνοϊός θα αφήσει «ανεξίτηλα σημάδια» στις αναπτυσσόμενες χώρες

2.6.2020
Βρούτσης: «Δεν υπάρχει πλέον καθολική απαγόρευση απολύσεων»

Οικονομία Βρούτσης: «Δεν υπάρχει πλέον καθολική απαγόρευση απολύσεων»

2.6.2020
Πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα τα 32 δισ. από την Κομισιόν- Ο ρόλος του νομπελίστα Πισσαρίδη

Οικονομία Πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα τα 32 δισ. από την Κομισιόν- Ο ρόλος του νομπελίστα Πισσαρίδη

1.6.2020
Ποιοι θα δουν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Οικονομία Ποιοι θα δουν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

1.6.2020
Μείωση ΦΠΑ στο 13%: Οι νέες τιμές σε προϊόντα και εισιτήρια ΜΜΜ από σήμερα

Οικονομία Μείωση ΦΠΑ στο 13%: Οι νέες τιμές σε προϊόντα και εισιτήρια ΜΜΜ από σήμερα

1.6.2020
Βρούτσης: Ποια θα είναι η τελική αναπλήρωση στον καθαρό μισθό - «Κανείς κάτω από τον κατώτατο»

Οικονομία Βρούτσης: Ποια θα είναι η τελική αναπλήρωση στον καθαρό μισθό - «Κανείς κάτω από τον κατώτατο»

30.5.2020
Αλλαγές σε μισθούς και ωράριο εργασίας φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Οικονομία Αλλαγές σε μισθούς και ωράριο εργασίας φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

29.5.2020
Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Οικονομία Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας

29.5.2020
Πόσο κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

Οικονομία Πόσο κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

29.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια