EPA
Οικονομία

Κομισιόν: Ο κορωνοϊός «συρρικνώνει απότομα» την οικονομία - Θα επηρεάσει έως και 35 εκατ. εργαζόμενους

Δραματικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτυπώνονται στο έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα

«Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα το 2020», αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το σκεπτικό πίσω από το «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε χθες. 

 

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκιαγραφούν με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

«Παρά τις προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, η κρίση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ανεργίας και των ανισοτήτων», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο 54 σελίδων έγγραφο. 

 

Ζημιές για επιχειρήσεις και απώλεια θέσεων εργασίας 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ζημιές που θα υποστούν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 720 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά το «ακραίο σενάριο» ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ. 

 

Παράλληλα υπολογίζεται ότι το 25% - 35% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ως το τέλος της χρονιάς με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 50% στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 180.000- 260.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο γεγονός που θα επηρεάσει 25- 35 εκατομμύρια εργαζόμενους.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, για την κάλυψη των ελλείψεων ρευστότητα θα χρειαστούν έως και 500 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό που «σκαρφαλώνει» σε έως και 900 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το ακραίο σενάριο) με χονδρεμπόριο- λιανεμπόριο, ξενοδοχεία, εστίαση και μεταφορές να είναι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο. 

 

Ένα μεγάλο μερίδιο των επιχειρήσεων που επηρεάζεται έχουν ήδη σχετικά υψηλά χρέη ή χαμηλή κερδοφορία, που περιορίζουν σοβαρά την ικανότητά τους να αξιοποιούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

 

 

Απώλειες θέσεων εργασίας πάνω από 5% σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες 

 

Το έγγραφο εργασίας αναφέρει ότι η μείωση του ΑΕΠ θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας. Απώλειες θέσεων εργασίας άνω του 5% αναμένεται να σημειωθούν σε τέσσερα κράτη μέλη (Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία και Εσθονία) ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να δουν τα αντίστοιχα επίπεδα απασχόλησης να μειώνονται άνω του 3% την ίδια περίοδο.

 

Συρρίκνωση ΑΕΠ σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα Κροατία 

 

Σε ότι αφορά το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει μείωση της τάξης του 6% έως 7,5% στα κράτη μέλη, ωστόσο το ποσοστό αυτό θα είναι αισθητά μεγαλύτερο σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα Κροατία και αναμένεται να αγγίξει το 9,5%. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης διαφέρουν ανάμεσα σε περιφέρειες μεταξύ των χωρών.   

Τεράστια ύφεση, τεράστια πολιτική πρόκληση

 

«Η κλίμακα της ύφεσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι τεράστια, όπως και η πολιτική πρόκληση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. 

 

«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες», διαμήνυσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες έγγραφο εργασίας εδώ

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρηματίες

Οικονομία Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρηματίες

6.7.2020
Ενημέρωση για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Άρθρα 12 έως 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016

Οικονομία Ενημέρωση για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Άρθρα 12 έως 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016

6.7.2020
Αργεντινή: Επιδιώκει νέα αναδιάρθρωση του χρέους - Παράταση της προθεσμίας μέχρι τέλη Αυγούστου

Οικονομία Αργεντινή: Επιδιώκει νέα αναδιάρθρωση του χρέους - Παράταση της προθεσμίας μέχρι τέλη Αυγούστου

5.7.2020
Alpha Bank: Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση - Νέα ανακοίνωση για τα SMS σε πελάτες

Οικονομία Alpha Bank: Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση - Νέα ανακοίνωση για τα SMS σε πελάτες

5.7.2020
Αναδρομικά 11 μηνών σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους - Τα ποσά

Οικονομία Αναδρομικά 11 μηνών σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους - Τα ποσά

5.7.2020
Σχεδόν 1 δισ. αυξήθηκαν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Οικονομία Σχεδόν 1 δισ. αυξήθηκαν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

4.7.2020
Λαγκάρντ: «Βαθιές αλλαγές» στην οικονομία από τον κορωνοϊό - «Σε εξαιρετική θέση η Ευρώπη»

Οικονομία Λαγκάρντ: «Βαθιές αλλαγές» στην οικονομία από τον κορωνοϊό - «Σε εξαιρετική θέση η Ευρώπη»

4.7.2020
Eπιδόματα Ιουνίου: Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις και πληρωμές

Οικονομία Eπιδόματα Ιουνίου: Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις και πληρωμές

4.7.2020
Βρούτσης: Αυξάνεται η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων

Οικονομία Βρούτσης: Αυξάνεται η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων

4.7.2020
Επίδομα 534 ευρώ: Οι ημερομηνίες των πληρωμών μέχρι τον Οκτώβριο

Οικονομία Επίδομα 534 ευρώ: Οι ημερομηνίες των πληρωμών μέχρι τον Οκτώβριο

4.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια