Eντείνονται οι φόβοι για την Deutsche Bank
Οικονομία

Eντείνονται οι φόβοι για την Deutsche Bank

Οι απώλειες και οι αναταράξεις της γερμανικής τράπεζας φέρνουν στη μνήμη τη Lehman Brothers

Συνεχίζεται η αναταραχή στις διεθνείς αγορές με αφορμή τις φήμες για τη Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας σημείωσε μεγάλη πτώση τις προηγούμενες ημέρες. Η γερμανική τράπεζα προέβη σε νέα ανακοίνωση διά του διευθύνοντα συμβούλου Τζον Κράυαν προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές για τη σταθερότητα της.  

 

Ο Κράυαν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ντόιτσε Μπανκ «είναι ένας ακέραιος βράχος» ενώ  την ίδια ώρα η μετοχή της τράπεζας σημείωνε νέα πτώση 4,5%  χθες, μετά το «κραχ» του 9,5% προχθες που σκόρπισε ανησυχία στο επενδυτικό κοινό.

 

Οι αναταράξεις στην οικονομική ναυαρχίδα των Γερμανών δημιουργούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές, καθώς φέρουν μνήμες Lehman Brothers και της οικονομικής κρίσης που επέφερε η κατάρρευση της.

 

 

Τον περασμένο μήνα η  Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές για το 2015 ύψους 6 δις, ενώ τα «τοξικά» δάνεια της αγγίζουν τα 10 δις. Σημαντική αύξηση έχουν σημειώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για το δανεισμό της ενώ θεωρείται  ως η τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα παγκοσμίως.

 

Οι ιθύνοντες νόες της τράπεζας υποστηρίζουν ότι το ίδρυμα είναι υπερκαλυμμένο αναφορικά με τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή της επάρκεια (Tier 1), τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

 

Στις «ενέσεις ηθικού», και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε:  «Δεν ανησυχώ για την Ντόιτσε Μπανκ».

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Deutsche Bank εξετάζει την επαναγορά ορισμένων ομολόγων της για να μπορέσει πιθανόν να αντιμετωπίσει τις μαζικές πωλήσεις της μετοχής της αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα ομόλογά της υψηλότερου ρίσκου, όπως αυτά που μπορούν να μετατραπούν υπό προϋποθέσεις σε μετοχές (CoCos).

 

Οι απώλειες της μετοχής της τράπεζας περιορίσθηκαν χθες το βράδυ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού έγινε γνωστή η είδηση αυτή, αλλά η βουτιά που έκανε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτό τον μήνα έχει αφαιρέσει περισσότερα από 4 δις ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Τζον Κράιαν μπορεί να αναδιαρθρώσει με επιτυχία την τράπεζα, καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές πλήττει τα κέρδη της και οι δικαστικές έρευνες εναντίον της απειλούν να αυξήσουν τις δαπάνες της. Με τέτοιες ανησυχίες να βαραίνουν τις μετοχές και τα ομόλογα της τράπεζας, η εταιρεία μπορεί να επιδιώξει να επιτύχει κεφαλαιακά κέρδη με την επαναγορά ομολόγων της σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών τους.

 

 Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η Deutsche αποτελεί την επιτομή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αδύναμη κερδοφορία της θα πάρει χρόνια για να αυξηθεί και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της γερμανικής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2019, σημειώνει η εφημερίδα. Η αλήθεια είναι, σημειώνει η WSJ, ότι η Deutsche έχει καταγράψει εμπροσθοβαρώς το κόστος της αναδιάρθρωσής της, περιλαμβανομένων ζημιών 1 δις ευρώ το 2015, και έχει προγραμματίσει την πληρωμή σχεδόν 8 δις ευρώ για δικαστικές δαπάνες: Τα 5,5 δις ευρώ ως προβλέψεις και άλλα 2,2 δις ευρώ που θεωρεί ως ενδεχόμενες προβλέψεις. Αυτό το κόστος, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι αρκετό, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, καθώς τα πιο πρόσφατα προβλήματα, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, μπορεί να αυξήσουν πολύ τον λογαριασμό για τη Deutsche.

 

 Αν και η γερμανική τράπεζα έχει άφθονα μετρητά για να αγοράσει ομόλογά της, αναφέρει το Bloomberg, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την επαναγορά και αυτή μπορεί να θεωρείται για την ώρα μη ελκυστική ενέργεια, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η επαναγορά θα εστίαζε στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης που έχει εκδώσει η τράπεζα και πιθανότατα δεν θα περιλάμβανε το πιο ριψοκίνδυνο χρέος της, όπως τα CoCos. Εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το θέμα αυτό.

 

Η Deutsche έχει εκδώσει ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (που δεν έχουν λήξει ακόμη) ύψους περίπου 53,8 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ η σταθμισμένη μέση διάρκεια λήξης του συνολικού χρέους της, ύψους 144 δις ευρώ, είναι έξι χρόνια.

 

Ο Κράιαν δήλωσε με υπόμνημα στους εργαζόμενους ότι η τράπεζα «είναι σταθερή σαν βράχος». Η εταιρεία, πρόσθεσε, έχει μεγάλη «δυνατότητα και δέσμευση να πληρώνει κουπόνια (τοκομερίδια) στους επενδυτές» που κατέχουν τα CoCos της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες από το Παρίσι στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank. Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την πτωτική τάση των τιμών των ομολόγων της. Οι τιμές αυτές υποχώρησαν 2,07% από την αρχή του 2016 έως προχθές, με βάση τον δείκτη υψηλής διαβάθμισης ομολόγων τραπεζών της Ευρωζώνης που καταρτίζει η Bank of America Merrill Lynch, έναντι κέρδους 0,63% του δείκτη αναφοράς. Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει μειωθεί 41% από την αρχή του έτους, ενώ το κόστος προστασίας από το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των ομολόγων της έχει υπερδιπλασιασθεί.

 

Τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης της Deutsche που λήγουν τον Απρίλιο του 2025, ύψους 1,5 δις ευρώ και με επιτόκιο 4,5%, έχουν υποχωρήσει 9,8 σεντς από την αρχή του έτους στα 82,56 σεντς στο δολάριο, με την απόδοσή τους να έχει εκτιναχθεί στο 7,1%.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Οικονομία Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

30.11.2020
ΔΝΤ για ελληνικό χρέος: Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής μπορεί να επηρεαστεί από την πανδημία

Οικονομία ΔΝΤ για ελληνικό χρέος: Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής μπορεί να επηρεαστεί από την πανδημία

30.11.2020
Έρχεται το νέο ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Οικονομία Έρχεται το νέο ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο

30.11.2020
ΕΛΤΑ: Σχέδιο για εθελουσία έξοδο 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών

Οικονομία ΕΛΤΑ: Σχέδιο για εθελουσία έξοδο 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών

30.11.2020
H Cyber Monday αναμένεται να γίνει η σπουδαιότερη ημέρα σε δαπάνες online αγορών στην ιστορία των ΗΠΑ

Οικονομία H Cyber Monday αναμένεται να γίνει η σπουδαιότερη ημέρα σε δαπάνες online αγορών στην ιστορία των ΗΠΑ

30.11.2020
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100.000 άνεργοι στην εστίαση χωρίς ειδικά μέτρα- Μία στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν

Οικονομία Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100.000 άνεργοι στην εστίαση χωρίς ειδικά μέτρα- Μία στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν

30.11.2020
Alpha Tράπεζα: Ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Οικονομία Alpha Tράπεζα: Ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

30.11.2020
Βρούτσης: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Καμία μείωση στις συντάξεις

Οικονομία Βρούτσης: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Καμία μείωση στις συντάξεις

29.11.2020
Black Friday και lockdown εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές αγορές - Τι αγόρασαν οι Έλληνες

Οικονομία Black Friday και lockdown εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές αγορές - Τι αγόρασαν οι Έλληνες

28.11.2020
Τέλη κυκλοφορίας: Για ποια οχήματα έρχεται μείωση από τον Ιανουάριο

Οικονομία Τέλη κυκλοφορίας: Για ποια οχήματα έρχεται μείωση από τον Ιανουάριο

28.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια