Ελλάδα

"Τα παιδιά αρρωσταίνουν και οι συνθήκες είναι άθλιες"- Οδοιπορικό του Αl Jazeera στους καταυλισμούς του Ελληνικού

Μαρτυρίες και καταγραφές από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι χωρίς καμία βοήθεια

Ο δημοσιογράφος του Αl Jazeera μεταφέρει τις συνθήκες που αντίκρισε στο Ελληνικό στα προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας σημειώνοντας πως ο συνωστισμός, ανθυγιεινές τροφές και η έλλειψη επαρκών ιατρικών υπηρεσιών δυσχαιρένουν τις συνθήκες διαβίωσης - SOOC

 

"Ελληνικοί καταυλισμοί προσφύγων: «Τα παιδιά αρρωσταίνουν όλο και πιο πολύ κάθε μέρα». Περισσότεροι από 3.600 πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες σε εγκαταλελειμμένα Ολυμπιακά στάδια και ένα παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας." σημειώνει στον τίτλο του οδοιπορικού του στην Αθήνα, το δίκτυο Αl Jazeera.

 

Ο δημοσιογράφος του Αl Jazeera μεταφέρει τις συνθήκες που αντίκρισε στο Ελληνικό στα προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας σημειώνοντας πως ο συνωστισμός, ανθυγιεινές τροφές και η έλλειψη επαρκών ιατρικών υπηρεσιών δυσχαιρένουν τις συνθήκες διαβίωσης και προκαλούν έκρηξη των ασθενειών στον καταυλισμό.

 

"Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Συρία και αλλού έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό σε τρεις περιοχές: τα γήπεδα μπέιζμπολ και χόκεϊ και την αίθουσα αφίξεων στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο. Ενώ δεκάδες σχηματίζουν ουρά για τη διανομή τροφίμων στο γήπεδο χόκεϊ, μια 15χρονη, η Marzia Kamali, κρατά ψηλά μια μουχλιασμένη μερίδα ρύζι με λίγες φακές και μπιζέλια. Μαζί με τους γονείς της και τη μικρότερη αδελφή, έφυγε το Αφγανιστάν και έφτασε στο Ελληνικό πριν από πέντε μήνες."

 

Οι κάτοικοι του καταυλισμού λένε πως η πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και συνθήκες υγιεινής διαβίωσης θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους πιθανούς θανάτους και να επιβραδύνει την εξάπλωση των ασθενειών στο Ελληνικό.- SOOC

 

"Κοιμούνται πάνω σε λεπτές κουβέρτες στο τσιμεντένιο πάτωμα σε ένα γεμάτο διάδρομο με δεκάδες άλλους, ενώ πολλά από τα μικρά παιδιά του στρατοπέδου κρύβονται κάτω από τη σκιά που δημιουργούν οι μεταλλικές κερκίδες, όταν οι σκηνές γίνονται πολύ ζεστές από τον ήλιο." γράφει μεταφέροντας την πρώτη εικόνα το Αl Jazeera.

 

Στους περισσότερους καταυλισμούς, συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού, ο ελληνικός στρατός παρέχει τροφή, ενώ η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις ιατρικές υπηρεσίες. Πολλές οργανώσεις παρέχουν επίσης υποστήριξη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κορίτσι αυτό νοσηλεύτηκε εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης.

 

"Ζαλιζόμαστε όταν ανοίγουμε το φαγητό. Δεν είναι για ανθρώπους." λέει για την μυρωδιά του φαγητού. "Απλά θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουμε. Δεν ήρθαμε εδώ για το φαγητό. Ξεφύγαμε από τους Ταλιμπάν, και θέλουμε να πάμε κάπου που να βρούμε γαλήνη..." λέει στο ξένο δίκτυο το 15χρονο κορίτσι.

 

Καθώς οι άνθρωποι περιμένουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, αποκλείονται από την εργασία και η οικογένεια της 15χρονης Marzia, όπως και οι περισσότεροι, έχουν ξεμείνει από χρήματα και αδυνατούν να αγοράσουν το δικό τους φαγητό από το σούπερ μάρκετ.

 

"Τα παιδιά αρρωσταίνουν όλο και πιο πολύ καθημερινά" προσθέτει, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να παρέχουν αρκετό γάλα για τα μικρά παιδιά. "Όταν ήρθαμε εδώ, είδαμε πως οι Αφγανοί δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι."

 

Επειδή οι άνθρωποι περιμένουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, αποκλείονται από την εργασία και η οικογένεια της 15χρονης Marzia, όπως και οι περισσότεροι, έχουν ξεμείνει από χρήματα και αδυνατούν να αγοράσουν το δικό τους φαγητό από το σούπερ μάρκετ.

 

Κατά τη διάρκεια της μέρας οι άνθρωποι προσπαθούν να κοιμηθούν στις δεκάδες σκηνές κάμπινγκ που γεμίζουν τις τέσσερις, μεγαλύτερες σκηνές του ΟΗΕ που στέκουν στο χώρο στάθμευσης του γηπέδου χόκεϊ. Τον Απρίλιο, ένα 17χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν, το οποίος προηγουμένως είχε νοσήσει από ρευματικό πυρετό, απεβίωσε στο στρατόπεδο, κάνοντας τους κατοίκους να κατηγορήσουν την κυβέρνηση. Οι κάτοικοι του καταυλισμού λένε πως η πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και συνθήκες υγιεινής διαβίωσης θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους πιθανούς θανάτους και να επιβραδύνει την εξάπλωση των ασθενειών στο Ελληνικό.

 

Το Αl Jazeera σημειώνει πως  Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους πρόσφυγες, δεν απάντησε στο αίτημα του για σχόλιο.

 

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κάνει τις συνθήκες διαβίωσης καλύτερες, η Στέλλα Νάνου της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) υποστηρίζει ότι οι τρεις τοποθεσίες στο Ελληνικό θα έπρεπε να βελτιωθούν περαιτέρω ή να βρεθούν νέες λύσεις στέγασης.

 

Μέσα στο γήπεδο χόκεϊ, μεγάλες στοίβες σκουπιδιών βρίσκονται στους διαδρόμους και βρώμικο νερό ξεχειλίζει κάτω από τις πόρτες στις τουαλέτες.

 

Ο Mohammed Asif -"Όταν ήρθαμε εδώ, είδαμε πως οι Αφγανοί δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι." λέει ο 19χρονος που ζει στον καταυλισμό. [Nick Paleologos/SOOC/Al Jazeera]

 

Ο Mohamed Asif, ένας 19χρονος  καθηγητής Αγγλικών από την Καμπούλ, έκανε το ταξίδι  στην Ελλάδα πριν από πέντε μήνες προκειμένου να περάσει στη Γαλλία και τελικά εστάλη στο Ελληνικό όταν έκλεισαν τα σύνορα. Ο νεαρός ζήτησε οδοντιατρική θεραπεία για ένα απόστημα που έχει εδώ και εβδομάδες, Ανοίγει το στόμα του και δείχνει την μόλυνση στο δόντι. Το ιατρικό προσωπικό του στρατοπέδου του είπε να πάρει απλά ιβουπροφαίνη και να περιμένει τουλάχιστον δύο μήνες για θεραπεία. "Απλά πρέπει να βγει" λέει, κουνώντας το κεφάλι του απογοητευμένος και προσθέτει ότι δεν μπορεί να πληρώσει μόνος του επέμβαση καθώς δεν έχει χρήματα ούτε για νερό.

 

Η Sweeta Yousafzai, μια 19χρονη η οποία έκανε το ταξίδι από το Αφγανιστάν με τις δύο αδελφές της, νωρίτερα αυτό το έτος, αναφέρει πως όλα τα αιτήματα για καλύτερη διατροφή απορρίπτονται και πως τους λένε να πάνε να αγοράσουν τρόφιμα και ότι δεν τους κάλεσαν αυτοί στην Ελλάδα.

 

Τόσο η Sweeta όσο και ο Mohamed έχουν λάβει άδεια ενός έτους για να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά ανησυχούν ότι θα ζουν σε παρόμοιες συνθήκες, ακόμη και εάν μετακινηθούν από το Ελληνικό.

 

Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Συρία και αλλού έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό σε τρεις περιοχές: τα γήπεδα μπέιζμπολ και χόκεϊ και την αίθουσα αφίξεων στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο. - SOOC

 

Σε ένα δωμάτιο στον τρίτο όροφο στο γήπεδο χόκεϊ, ο 52χρονος Abdul Hakim, που ήταν διευθυντής γραφείου στο Αφγανιστάν λέει πως το άσθμα του επιδεινώθηκε λόγω του υπερπληθυσμού και των βρώμικων συνθηκών.

 

Ο Nasim Lomani, ένας 35χρονος μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες που εδρεύει στην Αθήνα ήρθε στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν ως παιδί πρόσφυγα πριν από 23 χρόνια. Επικρίνοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει καταυλισμούς στις παρυφές της πόλης, ο Lomani λέει ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 κενά κτίρια στην Αθήνα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κατάλυμα για τους πρόσφυγες. "Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι υπάρχει κρίση προσφύγων. Υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση για τη διαχείριση των προσφύγων," λέει στο Αl Jazeera.

 

"Εάν η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να τους κρύβει, θα πρέπει να κλείσει τις πόρτες στα στρατόπεδα - και στη συνέχεια να έχει ακόμη ένα πρόβλημα καθώς παιδιά θα πεθαίνουν από τις αρρώστιες." καταλήγει.

 

Με τις πληροφορίες του aljazeera.com

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία έως 31/12 - Οι μισοί εργαζόμενοι από απόσταση

Ελλάδα Παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία έως 31/12 - Οι μισοί εργαζόμενοι από απόσταση

24.11.2020
ΥΠΑ: Ακυρώσεις πτήσεων και τροποποιήσεις στα δρομολόγια Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή

Ελλάδα ΥΠΑ: Ακυρώσεις πτήσεων και τροποποιήσεις στα δρομολόγια Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή

24.11.2020
Κάπα Research: Ένας στους 4 δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Κάπα Research: Ένας στους 4 δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

24.11.2020
Φωτιά σε δάσος στην Αρκαδία- Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο

Ελλάδα Φωτιά σε δάσος στην Αρκαδία- Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο

24.11.2020
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών - Επιχείρησαν να βεβαιώσουν πρόστιμα λόγω lockdown [ΒΙΝΤΕΟ]

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών - Επιχείρησαν να βεβαιώσουν πρόστιμα λόγω lockdown [ΒΙΝΤΕΟ]

24.11.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 2.135 νέων κρουσμάτων - 607 νέα κρούσματα Θεσσαλονίκη, 401 Αττική

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 2.135 νέων κρουσμάτων - 607 νέα κρούσματα Θεσσαλονίκη, 401 Αττική

24.11.2020
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ - 2.135 κρούσματα και 101 θάνατοι σε 24 ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ - 2.135 κρούσματα και 101 θάνατοι σε 24 ώρες

24.11.2020
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό - Πώς θα κινούνται τα οχήματα

Ελλάδα Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό - Πώς θα κινούνται τα οχήματα

24.11.2020
Η Τουρκία εξέδωσε τρεις Navtex - Ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών

Ελλάδα Η Τουρκία εξέδωσε τρεις Navtex - Ζητά αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών

24.11.2020
Έγκλημα στις Σπέτσες: Προθεσμία για τον 22χρονο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από δόλο

Ελλάδα Έγκλημα στις Σπέτσες: Προθεσμία για τον 22χρονο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από δόλο

24.11.2020
6 Σχόλια
konstas 20.6.2016 | 13:02
Ώρε, τι θα 'χε γίνει τώρα εάν είχαμε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση εκτός από την "αριστερή" που έχουμε.
fstunco 20.6.2016 | 13:13
ωχου πια
Citellus citellus 20.6.2016 | 13:17
Μάλιστα. Δηλαδή φταίνε οι Έλληνες και ο στρατός που μια χώρα σε κρίση δεν μπορεί να προσφέρει άριστες δωρεάν υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Γιατί το Al Jazeera δεν ζήτησε σχόλιο και από ευρωπαϊκούς θεσμούς; (γιατί επίτροπος είναι ο Αβραμόπουλος, οκ, κακό παράδειγμα) Γιατί ο κύριος αλληλέγγυος θεωρεί ότι τα 4000 ακατοίκητα κτήρια είναι στον έλεγχο του δημοσίου ή ότι είναι περισσότερο κατάλληλα να στεγάσουν τους πρόσφυγες; Και τι τον κάνει να πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα ήταν καλύτερα ή πιο ασφαλείς στο κέντρο της πόλης;
Προγραμματικός 20.6.2016 | 13:42
Ολα αυτά απο το Αl Jazeera που ανήκει στο πάμπλουτο εμιράτο του Κατάρ και τον Εμίρη του.
Έναν Εμίρη που παρότι σκορπάει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει Μουντιάλ στη χώρα του το 2022 δεν εχει υποδεχτεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ πρόσφυγα!
Και μιλάμε για Μουσουλμανική χώρα...
Πουλάκια μουουου! 20.6.2016 | 13:54
Συν το οτι το Καταρ ειναι ο βασικότερος χρηματοδότης των τζιχαντιστων στη Μεση Ανατολή που ξεσπιτώνουν τοσα εκατομμύρια κόσμου.
Shady_forest 20.6.2016 | 14:02
Καπάκια στα λεφτά που μοιράσανε στους αντάρτες στην Συρία που ξεκίνησαν τον εμφύλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια