Το αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που μετέφερε κλιμάκιο του FBI και τα ειδικά μηχανήματα για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1999 (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)
Ελλάδα

Όταν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον είχαν έρθει στην Αθήνα πριν από 17 χρόνια

Οι διαδηλώσεις, τα παραλειπόμενα, οι συναντήσεις και όλα όσα έγιναν την τελευταία φορά που Αμερικανός Πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα

Και ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται για τον ερχομό του Ομπάμα, 17 χρόνια πριν, η Ελλάδα ζούσε στο ρυθμό της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον ο οποίος είχε επισκεφτεί τη χώρα μας το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου του 1999.

 

Μετά τη συμμετοχή του στις εργασίες της διάσκεψης κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο Μπιλ Κλίντον πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς κόμματα και πολιτικές κινήσεις διαδήλωναν στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις την αντίθεσή τους στην παρουσία του Αμερικανού Προέδρου. Τον Μπιλ Κλίντον συνόδευε η σύζυγός του Χίλαρι, ενώ μαζί στο ταξίδι τους είχαν και την κόρη τους, Τσέλσι. Ο ερχομός του αμερικανού προέδρου είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και το Σύνταγμα είχε μάλιστα στηθεί και Λαϊκό Δικαστήριο ενώ τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο πριν την άφιξή του. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων η Αστυνομία πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις.

 

Από την πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, που ακολούθησε το "λαϊκό δικαστήριο" που οργάνωσαν καλλιτέχνες στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα.(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Το Λαϊκό Δικαστήριο στο Σύνταγμα που διοργάνωσαν γνωστοί καλλιτέχνες, δικάζοντας συμβολικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Κλίντον για τα εγκλήματα κατά της Γιουγκοσλαβίας.(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Το Λαϊκό Δικαστήριο στο Σύνταγμα. (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Αστυνομικοί στην αμερικάνικη πρεσβεία (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Άντρες του FBI στην ταράτσα του ξενοδοχείου "Ιντερκοντινένταλ", όπου είχε φιλοξενήσει τον Μπιλ Κλίντον και τη πολυπληθή συνοδεία του (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Το πανό ανήρτησαν μέλη της ΕΕΔΥΕ και της ΠΑΜΕ ψηλά στον Λυκαβηττό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον.(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Τα επεισόδια στα Εξάρχεια μαι μέρα πριν φτάσει ο Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Τα επεισόδια στα Εξάρχεια μαι μέρα πριν φτάσει ο Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στις οποίες τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ήταν κύρια θέματα συζητήσεων, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει την αδιαλλαξία της Τουρκίας, να ζητεί τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και να υπογραμμίζει ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας επί νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, καθώς το μόνο υπαρκτό πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας.


Ο Μπιλ Κλίντον αναφέρθηκε στην ιστορία φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και στους ομογενείς. Για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό περιορίστηκε να σημειώσει ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, σε κάθε δημόσια ευκαιρία, προέτρεπε την ηγεσία και τον λαό να αναζητήσουν τη συμφιλίωση με την Ελλάδα, ενώ για το Κυπριακό δεσμεύτηκε να καταβάλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες.

 

Η άφιξη:

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)


Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να παραπεμφθούν στο δικαστήριο της Χάγης ή σε κάποιο άλλο αμοιβαίως αποδεκτό οργανισμό και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη αν δεν λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα. Για το Κυπριακό ανέφερε ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, δεσμευόμενος να κάνει ότι του επιτρέπεται από τη θέση του για μία δίκαιη και διαρκή λύση. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της σταθερότητας, της ευημερίας, της ανάπτυξης, και της δημοκρατίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο:


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Μπιλ Κλίντον μίλησε σε εκδήλωση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αναγνώρισε εμμέσως ως λάθος τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον προέταξε το στρατηγικό της συμφέρον λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Υποστήριξε την ορθότητα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Κοσσυφοπέδιο, έσπευσε όμως να τονίσει ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί Έλληνες αντέδρασαν σ' αυτή την επιλογή.


Όπως έγινε γνωστό με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα μονομερώς ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον, υπήρξε η συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για μια πρωτοβουλία τεχνολογικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Γεωργίας να επιτρέψει στις ΗΠΑ να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε σιτηρά μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της περιοχής. Επίσης, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν την προσφυγή τους εναντίον της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις απώλειες από τα πνευματικά δικαιώματα στον τηλεοπτικό τομέα και να εξακολουθήσουν να είναι προμηθευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Το ζεύγος Κλίντον φτάνει στο προεδρικό μέγαρο (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Κ. Στεφανόπουλος. (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Στην φωτογραφία από αριστερά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στη δεξίωση για τον Κλίντον που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος τσουγκρίζει το ποτήρι του με τη Χίλαρι Κλίντον (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Δάφνη Σημίτη και Χίλαρι Κλίντον (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος και η Χίλαρι Κλίντον (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Κώστας Σημίητς και ο Μπιλ Κλίντον στο δείπνο (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Από την εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Σωματείου "Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα", με καλεσμένη της σύζυγο του Αμερικανού Προέδρου Χίλαρι Κλίντον, στο Ιντερκοντινένταλ. Στην φωτογραφία διακρίνονται ο Δ. Αβραμόπουλος, η Χ. Κλίντον, η Ε. Γουάινμπερκ και ο Θ. Σπυρόπουλος. Η εκδήλωση έγινε τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Μπιλ Κλίντον στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Η υποδοχή (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Μπιλ Κλίντον και ο Κώστας Σημίτης στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Τη δεύτερη μέρα της επίκσεψής του στην Αθήνα, ο Μπιλ Κλίντον συνάντησε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Κ.Καραμανλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου με τον αμερικανό Πρόεδρο στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου κατά την τελετή αποχώρησης. (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

O Mπιλ Κλίντον και η κόρη του Τσέλσι στη Ακρόπολη (Φωτογραφία: Kathimerini.gr)

 

Η αυτοκινητοπομπή του Μπιλ Κλίντον (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον επιβιβάζονται στο προεδρικό αεροσκάφος (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ο Μπιλ, η Χίλαρι και η Τσέλσι αποχαιρετούν την Αθήνα (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ ΜΠΕ)

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΣΑ για το «πάρτι» του Βερβεσού: Εικόνα που εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα

Ελλάδα ΔΣΑ για το «πάρτι» του Βερβεσού: Εικόνα που εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα

26.11.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 99 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 608 οι διασωληνωμένοι- 2.018 νέα κρούσματα

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 99 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 608 οι διασωληνωμένοι- 2.018 νέα κρούσματα

26.11.2020
Άρειος Πάγος: Αποζημίωση 13.000€ σε γυναίκα για 4 αποτυχημένες πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος

Ελλάδα Άρειος Πάγος: Αποζημίωση 13.000€ σε γυναίκα για 4 αποτυχημένες πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος

26.11.2020
Κορωνοϊός: Οι 7 περιοχές της Ελλάδας με πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους

Ελλάδα Κορωνοϊός: Οι 7 περιοχές της Ελλάδας με πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους

26.11.2020
ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από e-shops - Ζημιές 15 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα ΣΔΟΕ: Απάτη τύπου carousel από e-shops - Ζημιές 15 εκατομμυρίων ευρώ

26.11.2020
Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε έναν από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκύλους της Αθήνας

Ελλάδα Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε έναν από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκύλους της Αθήνας

26.11.2020
Τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ

Ελλάδα Τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ

26.11.2020
Θεραπεία με πλάσμα αίματος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ελλάδα Θεραπεία με πλάσμα αίματος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

26.11.2020
Κορωνοϊός: Διασωληνώνουμε ασθενείς σε χειρουργεία, λέει η πρόεδρος γιατρών Δράμας

Ελλάδα Κορωνοϊός: Διασωληνώνουμε ασθενείς σε χειρουργεία, λέει η πρόεδρος γιατρών Δράμας

26.11.2020
Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Ελλάδα Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

26.11.2020
2 Σχόλια
νερό 13.11.2016 | 22:22
B.Clinton's apology for US support to Greek dictators

https://www.youtube.com/watch?v=nmx_cna5r_A
Shady_forest 15.11.2016 | 00:45
Μακράν το καλύτερο της συγκεκριμένης επίσκεψης

https://www.youtube.com/watch?v=_uh5BAMJJIs
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια