Alexandros Michailidis / SOOC
Ελλάδα

Σαρακοστή- Tι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά

Προσεκτική αναζήτηση για ποιοτικά σαρακοστιανά προϊόντα, συνιστούν οι ειδικοί ενόψει τους εορταστικού τραπεζιού της Καθαρής Δευτέρας αλλά και της περιόδου της Σαρακοστής γενικότερα. Η οσμή και η εμφάνιση είναι τα δύο σημαντικά κριτήρια που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψιν ώστε να αγοράσει τα διάφορα θαλασσινά εδέσματα.

 

Και ενώ η Περιφέρεια Πειραιά και οι ελεγκτές τροφίμων της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά εντατικοποιούν τους ελέγχους στα τρόφιμα, που την περίοδο της Σαρακοστής παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες ώστε οι καταναλωτές να ξεχωρίσουν τα φρέσκα από τα αλλοιωμένα θαλασσινά.

 

H διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

 

- Όταν αγοράζουμε κεφαλόποδα δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, ο καταναλωτής θα τα βρει στην αγορά σε τρεις κατηγορίες: ως νωπά, ως κατεψυγμένα και ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά συγκεκριμένα οι ειδικοί συνιστούν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην οσμή καθώς αυτή θα πρέπει να είναι οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Επίσης, η επιφάνεια του σώματος του αλιεύματος θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή. Ένα ακόμα στοιχείο είναι τα πλοκάμια και οι βεντούζες τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, ενώ η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τα μάτια επίσης θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ η συχνότερη αλλοίωση που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους.

 

- Για τα κατεψυγμένα ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει, ότι διατίθενται στην κατανάλωση χωρίς παραμορφώσεις και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους, ενώ για τα αποψυγμένα πρέπει να αναγράφεται «προϊόν απόψυξης», το είδος του αλιεύματος καθώς και οι ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Όταν γίνεται απόψυξη από τον καταναλωτή, το αποψυγμένο προϊόν πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

 

- Για τα δίθυρα οστρακοειδή δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτά θα πρέπει να είναι ζωντανά.

Συγκεκριμένα το κέλυφος θα πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω του, αυτό να κλείνει μόνο του ερμητικά. Επίσης, το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο, ενώ η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, δυνατά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή του σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

 

- Για τα μαλακόστρακα δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ. που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτές τις μέρες, η οσμή πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα, αλλά και η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. Επίσης οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη των ματιών, ενώ το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Πρέπει τα μαλακόστρακα να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

 

- Το αγοραστικό κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι, οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

 

- Ειδική αναφορά κάνουν οι ειδικοί και για τον παραδοσιακό ταραμά ο οποίος πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και η γεύση του να μην είναι πικρή ή όξινη. Για τον ταραμά άλλωστε η αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.

 

- Όλα τα αλιευτικά προϊόντα τονίζουν όλοι οι ειδικοί, όταν πωλούνται συσκευασμένα πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σημάνσεις από την κτηνιατρική νομοθεσία δηλαδή, αναγνωριστικό σήμα, είδος αλιεύματος, ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης, ενώ για τα αλιευτικά προϊόντα που πωλούνται «χύμα», οι προβλεπόμενες σημάνσεις πρέπει να φυλάσσονται από τους λιανοπωλητές μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο

Ελλάδα Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο

30.11.2020
Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown ζητούν οι ειδικοί - Οι δείκτες που θα κρίνουν την άρση

Ελλάδα Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown ζητούν οι ειδικοί - Οι δείκτες που θα κρίνουν την άρση

30.11.2020
Εξαδάκτυλος: Σταδιακή άρση του lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών

Ελλάδα Εξαδάκτυλος: Σταδιακή άρση του lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών

30.11.2020
Νότης Σφακιανάκης: Στον εισαγγελέα για κατοχή όπλου και ναρκωτικών - Τι είπε στους αστυνομικούς

Ελλάδα Νότης Σφακιανάκης: Στον εισαγγελέα για κατοχή όπλου και ναρκωτικών - Τι είπε στους αστυνομικούς

30.11.2020
Ο καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Πού θα χιονίσει

Ελλάδα Ο καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Πού θα χιονίσει

30.11.2020
Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα - Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε

Ελλάδα Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα - Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε

29.11.2020
Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης

Ελλάδα Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης

29.11.2020
Αυξημένα μέτρα στην Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

Ελλάδα Αυξημένα μέτρα στην Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

29.11.2020
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χιόνια και στην Πάρνηθα

Ελλάδα Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χιόνια και στην Πάρνηθα

29.11.2020
Lockdown: Έλεγχοι της Τροχαίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Νέα μπλόκα για τήρηση μέτρων

Ελλάδα Lockdown: Έλεγχοι της Τροχαίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Νέα μπλόκα για τήρηση μέτρων

29.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια