Βία: 15-20 γυναίκες από την Πάτρα κακοποιούνται και ζητούν βοήθεια κάθε μήνα
Ελλάδα

Βία: 15-20 γυναίκες από την Πάτρα κακοποιούνται και ζητούν βοήθεια κάθε μήνα

To προφίλ θυμάτων και δραστών και τα σοκαριστικά στοιχεία που έδωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του ΚΕΘΙ

Δεκαπέντε έως 20 περιστατικά κακοποίησης γυναικών της περιοχής αντιμετωπίζει κάθε μήνα το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας), σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

 

Πρόκειται για γυναίκες, από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι νοικοκυρές, που υφίστανται διάφορες μορφές βίας. Θύτης συνήθως ο σύζυγος, ο οποίος εμφανίζει στην κοινωνία ένα άρτιο προφίλ.

Ο αριθμός των γυναικών που ζουν τον εφιάλτη της πολύμορφης βίας είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον αριθμό των γυναικών που βρίσκουν τη δύναμη και αναζητούν βοήθεια. «Μία στις 5 γυναίκες, όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες, υφίσταται κάποια μορφής βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική κ.ά.» μας είπε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κέντρου της Πάτρας, Χρυσούλα Κοντογεώργη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


Η ίδια εξηγεί πως «αποτελεί μύθο ότι η βία συναντάται μόνον στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Έχουμε γυναίκες που είναι καθηγήτριες πανεπιστημίου, άλλες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά κι έχουμε και γυναίκες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου».


Σε ό,τι αφορά το προφίλ των θυτών, η κ. Κοντογεώργη περιγράφει: «Όλοι αυτοί οι θύτες είναι μισογύνηδες. Το μορφωτικό τους επίπεδο ποικίλλει. Είναι από πολύ χαμηλά στρώματα μέχρι πάρα πολύ ψηλά. Άνθρωποι με καριέρα που εμφανίζουν ένα τρομερά ευαίσθητο πρόσωπα. Είναι ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες, οι οποίες αυτές θέλουν βοήθεια για να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό. Συνήθως πρόκειται για άτομα που έχουν βιώσει τη βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον ως παιδιά κι αυτό το μεταφέρουν στην οικογένειά τους».


Περιγράφοντας τα στάδια της κακοποίησης, η κ. Καραγεώργη σημειώνει ότι: «Μέχρι να φτάσουν να θυματοποιήσουν τη γυναίκα τους, έχουν ένα φοβερό υποκριτικό ταλέντο. Σαν την αράχνη που φτιάχνει τον ιστό έτσι και αυτοί δουλεύουν μεθοδικά μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους και να εγκλωβίσουν τη σύζυγο ή τη σύντροφό τους. Στην αρχή είναι πάρα πολύ τρυφεροί, πάρα πολύ εκδηλωτικοί, ταυτόχρονα όμως με τον τρόπο τους θα αρχίσουν να βάζουν και μικρές απαγορεύσεις. Το επόμενο στάδιο θα είναι να αρχίσει να την απομονώνει πολύ γλυκά και σιγά-σιγά από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Στη συνέχεια περνάει στην οικονομική πίεση και ακολούθως στη βία».

Η κ. Κοντογεώργη παρομοιάζει τη βία μ' ένα κύκλο. Όπως εξηγεί, ξεκινάει «από την περίοδο της έντασης κατά την οποία ο σύζυγος μπαίνει στο σπίτι σκυθρωπός, φωνάζει με το παραμικρό και βρίσκεται συνεχώς σε ένταση. Από την άλλη πλευρά η γυναίκα προσπαθεί να τα έχει όλα στην εντέλεια και να του ικανοποιεί όλες τις ανάγκες, παρ' ότι βλέπει ότι η βία έρχεται. Και πράγματι το επόμενο στάδιο είναι αυτό. Μπορεί να είναι λεκτική, αλλά και σωματική, η οποία φτάνει μέχρι σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, κάψιμο στο σώμα με τσιγάρο και πολλά άλλα. Μιλάμε για βασανιστήρια, όχι απλές εκδορές. Σε αυτό το στάδιο η γυναίκα ή θα ζητήσει βοήθεια ή θα αποδεχτεί ότι έτσι θα είναι η ζωή της. Το τρίτο στάδιο, που είναι και το πιο ύπουλο, είναι αυτό της μετάνοιας και του μέλιτος. Ο θύτης πέφτει στα γόνατα και ζητάει συγχώρεση. Παράλληλα όμως, καλλιεργεί στο θύμα του το αίσθημα της ενοχής, μέχρι που επανέρχεται στο στάδιο της βίας».

 

Ο φόβος, οι απειλές, η εξάρτηση αλλά και η έλλειψη προστατευτικού περιβάλλοντος ακόμα και σήμερα κρατούν το στόμα εκατοντάδων γυναικών κλειστό. «Οι γυναίκες φεύγουν πιο εύκολα όταν υπάρχει προστατευτικό περιβάλλον, δηλαδή, γονείς, αδέλφια, φίλοι» σημειώνει η κ. Κοντογεώργη, προσθέτοντας ότι το ίντερνετ έχει παίξει ένα θετικό ρόλο στην επικοινωνία των γυναικών με τις δομές που προσφέρουν βοήθεια.


«Παλεύουμε να ενδυναμώσουμε τη γυναίκα να απενεχοποιηθεί και να δει τι πραγματικά της συμβαίνει. Να σκεφτείτε τι χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν, που υπήρξαν γυναίκες οι οποίες μού είπαν ότι το χαστούκι αποτελούσε γι' αυτές δείγμα συμπάθειας και προσοχής του συζύγου τους».Οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Αφορούν σε:
- Ενημέρωση και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική
- εργασιακή συμβουλευτική
- νομική συμβουλευτική
- συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία κ.ά.


Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ (λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες), 19 ξενώνες φιλοξενίας των δήμων και τους 2 ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.

Πληροφορίες: www.womensos.gr 

 

Πηγή: pelop.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγκλημα στο Διόνυσο: Μετανιωμένος δηλώνει ο 77χρονος - Αύριο η απολογία του

Ελλάδα Έγκλημα στο Διόνυσο: Μετανιωμένος δηλώνει ο 77χρονος - Αύριο η απολογία του

27.1.2020
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πυρκαγιά σε αντιπροσωπεία γεωργικών μηχανημάτων

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πυρκαγιά σε αντιπροσωπεία γεωργικών μηχανημάτων

27.1.2020
Θεσσαλονίκη: Η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ μιλά για τον τραμπουκισμό από μαθητή

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ μιλά για τον τραμπουκισμό από μαθητή

27.1.2020
Βίαιη επίθεση αστυνομικού σε ανήλικο: Τι φέρεται να υποστήριξε ο αξιωματικός που χτύπησε 11χρονο στο Μενίδι

Ελλάδα Βίαιη επίθεση αστυνομικού σε ανήλικο: Τι φέρεται να υποστήριξε ο αξιωματικός που χτύπησε 11χρονο στο Μενίδι

27.1.2020
Νέοι πεζόδρομοι στην Αθήνα: Ποιες περιοχές κλείνουν για τα αυτοκίνητα

Ελλάδα Νέοι πεζόδρομοι στην Αθήνα: Ποιες περιοχές κλείνουν για τα αυτοκίνητα

27.1.2020
Εξοπλιστικά προγράμματα: Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Σμπώκος

Ελλάδα Εξοπλιστικά προγράμματα: Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Σμπώκος

27.1.2020
Θανατηφόρο τροχαίο στο Κιλκίς: Δύο γυναίκες νεκρές μετά από μετωπική σύγκρουση

Ελλάδα Θανατηφόρο τροχαίο στο Κιλκίς: Δύο γυναίκες νεκρές μετά από μετωπική σύγκρουση

27.1.2020
Συναγερμός για την εξαφάνιση ανήλικης στην Καλλιθέα

Ελλάδα Συναγερμός για την εξαφάνιση ανήλικης στην Καλλιθέα

27.1.2020
Μενίδι: Ο  Εισαγγελέας διέταξε έρευνα  για ρατσιστικά κίνητρα κατά του αστυνομικού που χτύπησε τον ανήλικο

Ελλάδα Μενίδι: Ο Εισαγγελέας διέταξε έρευνα για ρατσιστικά κίνητρα κατά του αστυνομικού που χτύπησε τον ανήλικο

27.1.2020
Νέος Αρχηγός Στόλου: Να επιβάλλουμε, αν χρειαστεί, και με τα όπλα τη βούληση του έθνου

Ελλάδα Νέος Αρχηγός Στόλου: Να επιβάλλουμε, αν χρειαστεί, και με τα όπλα τη βούληση του έθνου

27.1.2020
2 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 8.3.2017 | 22:30
Παντρειά = αποκρυσταλλωμενη σκεψη , ξερω τι θελω στη ζωη μου , πίστη στο συντροφο.

Δυστηχως ο γάμος για καποιους ειναι μανδυας
avatar
Ανώνυμος/η 8.3.2017 | 22:31
.... για να καλύψουν τις βρωμιές τους .