Ελλάδα

Έκθεση του Χάρβαρντ: Aσυνόδευτα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να προσφέρουν σεξ για 15ευρώ στους δρόμους της Αθήνας

Στοιχεία που σοκάρουν για την σεξουαλική εκμετάλλευση των ανήλικων προσφύγων

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Όντας σε απόγνωση και προσπαθώντας να μπορέσουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της βόρειας Ευρώπης, πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους για να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους ώστε να κάνουν το πολυπόθητο ταξίδι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 

Η έκθεση, που υπογράφεται από την Δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και την Δρ. Ζακελίν Μπάμπχατα, από το κέντρο του πανεπιστημίου για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαλύπτει αυτό που περιγράφουν ως «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα».

 

Η έκθεση αναφέρει ότι παιδιά που καταφθάνουν ως πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ποσά που χρεώνονται από λαθρεμπόρους για να μπορέσουν να.

 

«Αυτή η επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε απαθείς ενώ τα παιδιά των μεταναστών κακοποιούνται και αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους στο φως της ημέρας και σε κοινή θέα, στην καρδιά της Αθήνας, απλώς για να επιβιώσουν. Είναι ευθύνη μας ως ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη και να αναλάβουμε άμεση δράση σε όλα τα επίπεδα για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η ελληνίδα συγγραφέας της έκθεσης.

 

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η μέση τιμή για σεξουαλική συνεύρεση με ένα παιδί είναι 15 ευρώ. Παιδιά από τη Συρία , το Ιράκ και το Ιράν είναι τα συχνότερα θύματα της πρακτικής αυτής. Η πλειοψηφία των πελατών είναι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες ηλικίας 35 ετών και άνω.

 

Αν και η έκθεση αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές έχουν μεριμνήσει μερικώς για τα ευάλωτα παιδιά προσφύγων στα κέντρα μετεγκατάστασης και τους καταυλισμούς, πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές τις δομές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και βίας.

 

Όπως σημειώνεται, η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι έντονη σε δομές που βρίσκονται τόσο σε πόλεις όσο και σε επαρχίες της Ελλάδας. Διαπιστώθηκε επίσης πως μερικά παιδιά που πωλούν σεξ εθίζονται στα ναρκωτικά κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το να καταφέρουν να πληρώσουν τους διακινητές τους και να φύγουν τελικά από την Ελλάδα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

 

Η έκθεση κάνει έκκληση για να μπει ένα τέλος στα κέντρα κράτησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα, ζητώντας να δημιουργηθούν πιο εξειδικευμένα καταφύγια για τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ενώ καλεί επίσης για ένα εγκεκριμένο νομικό πρόγραμμα συνοδείας, καλύτερη συλλογή στοιχείων σχετικά με αυτά τα παιδιά, ανεξάρτητους μεταφραστές και ξεχωριστούς χώρους στους καταυλισμούς προσφύγων για αυτά και τις οικογένειες.

 

Καταλήγοντας, καταγγέλλει μια «παταγώδη αποτυχία ως προς την προστασία ενός σημαντικού αριθμού παιδιών προσφύγων μέσα στην Ευρώπη σήμερα».

 

Η έκθεση κάνει λόγο για βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης σε μικρά παιδιά στους καταυλισμούς αλλά και για αύξηση στους γάμους ανήλικων παιδιών. Παράλληλα, πολλά από αυτά που έχουν κακοποιηθεί, ειδικά όταν πρόκειται για ασυνόδευτα, απεικονίζονται σε εξευτελιστικές φωτογραφίες που τράβηξαν μαφιόζικες συμμορίες και τώρα δέχονται απειλές πως θα τις στείλουν πίσω στις οικογένειές τους.

 

«Η έκθεση καταγράφει μια σοκαριστική όψη της σημερινής προσφυγικής κρίσης, η οποία εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για την έκθεση πολύ νεαρών σε ηλικία παιδιών στην σεξουαλική εκμετάλλευση ως στρατηγική επιβίωσης. Είναι επιτακτικό τα εθνικά, τοπικά και διεθνή σωματεία να θέσουν επί τάπητος αυτήν την σοβαρή ανάγκη για προστασία αυτών των παιδιών, αναθεωρώντας την προσέγγισή τους απέναντι στην πιο ευαίσθητη μερίδα προσφύγων και να ανατρέψουν την τρέχουσα κατάσταση», σχολιάζουν οι συγγραφείς της έκθεσης

 

«Μεταφέραμε πάνω από 900 ασυνόδευτα παιδιά από την Ευρώπη στην Βρετανία μέσα στο 2016, ανάμεσά τους και πολλά από τη Γαλλία, στο πλαίσιο στήριξης απέναντι στην εκκαθάριση της "ζούγκλας" του Καλαί. Διακόσια παιδιά έχουν ήδη φτάσει στη χώρα και άλλα 150 να μετεγκατασταθούν στους επόμενους μήνες», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού Home Office. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπου έχουν μετεγκατασταθεί ήδη 21 παιδιά από το Καλαί και έξι ασυνόδευτα από την Ελλάδα.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πανέμορφη πανσέληνος της φράουλας

Ελλάδα Η πανέμορφη πανσέληνος της φράουλας

6.6.2020
Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: 6.000 - 10.000 οι ασυμπτωματικοί τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα

Ελλάδα Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: 6.000 - 10.000 οι ασυμπτωματικοί τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα

5.6.2020
Επίθεση με βιτριόλι: Η μαυροφορεμένη γυναίκα επιχείρησε να επιτεθεί στην 34χρονη άλλες δύο φορές

Ελλάδα Επίθεση με βιτριόλι: Η μαυροφορεμένη γυναίκα επιχείρησε να επιτεθεί στην 34χρονη άλλες δύο φορές

5.6.2020
Επεισόδια και χημικά στο Σύνταγμα - Μετά την πορεία για τον Τζορτζ Φλόιντ

Ελλάδα Επεισόδια και χημικά στο Σύνταγμα - Μετά την πορεία για τον Τζορτζ Φλόιντ

5.6.2020
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Διαδήλωση γιορτής στο Σύνταγμα

Ελλάδα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Διαδήλωση γιορτής στο Σύνταγμα

5.6.2020
Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας για τον Τζορτζ Φλόιντ στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας για τον Τζορτζ Φλόιντ στο κέντρο της Αθήνας

5.6.2020
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων - Κίνηση στα διόδια

Ελλάδα Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων - Κίνηση στα διόδια

5.6.2020
ΕΛΑΣ: 13 νεκροί και 523 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Μάιο

Ελλάδα ΕΛΑΣ: 13 νεκροί και 523 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Μάιο

5.6.2020
Επιστροφή στα θρανία για πάνω από 8 στους 10 μαθητές δημοτικού - Νέες κινητοποίησεις από τη ΔΟΕ

Ελλάδα Επιστροφή στα θρανία για πάνω από 8 στους 10 μαθητές δημοτικού - Νέες κινητοποίησεις από τη ΔΟΕ

5.6.2020
Έως και 5.500 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Tα κίνητρα και οι επιδοτήσεις

Ελλάδα Έως και 5.500 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Tα κίνητρα και οι επιδοτήσεις

5.6.2020
3 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 19.4.2017 | 07:47
Εχω μια ερώτηση: ενα ορφανό παιδί, ένα παιδι με ακαταλληλους γονεις κτλ το αναλαμβάνει η πρόνεια σε ορφανοτροφεια, γιατί αυτα τα παιδια δεν είναι σε ειδικα ορφανοτροφεία μακρια από ανεξελεκτους ενηλικες ανεξαρτητου εθνοτητας, ηλικιας κτλ; γιατί και στα hot spots εχουν ακουστει πολλα, αλλά τι λεω...εδω δεν τα θελουμε στα σχολεία να μαθουνε πεντε κολυβογραμματα.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 20.4.2017 | 08:20
Το Χαρβαρντ κανει ερευνα. Η ελληνικη αστυνομια τι κανει ;
avatar
Ανώνυμος/η 21.4.2017 | 14:29
Οι "πελατες" ποιοι ειναι;Δεν το αναφερει η εκθεση (ειναι περισσοτερο εκθεση παρα ερευνα η παραπομπη σας) ήεγω δε μπορεσα να το καταλαβω. Μιλαει για σεξουαλικη εκμεταλλευση γενικα. Εχει μεγαλη σημασια ποιοι ειναι οι πελατες. Αναφερομαστε σε ανηλικους.Ειναι σοβαρο.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια