Ελλάδα

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει ρατσιστική επίθεση κατά δύο τρανς προσφύγων στη Λέρο

Από την επίθεση χτυπήθηκε η μία, μάλλον με ξύλινη ράβδο ή καλώδιο

 

Ρατσιστική τρανσφοβική επίθεση δέχθηκαν δύο τρανς πρόσφυγες στη Λέρο, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Η μία πρόσφυγας, που χτυπήθηκε, νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο της Λέρου.

 

Σε σχετικό δελτίο τύπου το Σ.Υ.Δ. αναφέρει, πως σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη 3 Μαΐου, περίπου στις 17:30, «όταν δύο τρανς γυναίκες που διαμένουν στο νησί της Λέρου σε δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, καθώς πήγαιναν προς την κατοικία τους δέχτηκαν επίθεση από άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανάκι». «Οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τίποτα περισσότερο, διότι οι δράστες τις αιφνιδίασαν από πίσω. Από την επίθεση χτυπήθηκε η μία, μάλλον με ξύλινη ράβδο ή καλώδιο, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες», προσθέτει το Σ.Υ.Δ.

 

Το ΣΥΔ συμπληρώνει, πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί υπάρχει ομάδα περίπου είκοσι ατόμων, που δρουν με βάση ρατσιστικά κίνητρα και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι εκφοβισμοί και οι επιθέσεις από μηχανοκίνητες ομάδες κατά προσφύγων, που προσπαθούν να ξαφνιάσουν τα θύματα, να τα χλευάσουν και να τα χτυπήσουν, είτε με χρήση ξύλινων ράβδων, είτε με κλωτσιές, ολοένα και αυξάνονται, ενώ «η τοπική αστυνομική Αρχή, δεν κάνει τίποτε γι' αυτό».

 

Το Σωματείο επισημαίνει ότι αυτή η επίθεση στη Λέρο είναι η τρίτη από μία σειρά επιθέσεων κατά προσφύγων, όπου στην τελευταία θύματα ήταν τέσσερις πρόσφυγες, που κτυπήθηκαν από αγνώστους με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και καλεί την ελληνική Πολιτεία, καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία, να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο, τηρώντας το κράτος δικαίου, προκειμένου να προστατεύσουν όλους τους πρόσφυγες.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για το συμβάν:

 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου, φέρνει στη δημοσιότητα ρατσιστική τρανσφοβική επίθεση κατά δύο τρανς προσφύγων στην Λέρο.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί έως στιγμής:

 

Την Τετάρτη 3 Μαΐου και στις 17:30 μμ, περίπου, δύο τρανς γυναίκες που διαμένουν στο νησί της Λέρου σε δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δέχτηκαν επίθεση την ώρα που πήγαιναν προς την κατοικία τους, από άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανάκι.

 

Οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τίποτε περισσότερο, διότι οι δράστες τις αιφνιδίασαν από πίσω. Από την επίθεση χτυπήθηκε η μία από τις δύο, μάλλον με ξύλινη ράβδο ή καλώδιο, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέρου, για να της παραστούν οι πρώτες βοήθειες.

 

Σύμφωνα με τους αλληλέγγυους, στο νησί υπάρχει ομάδα είκοσι (20) ατόμων περίπου, που δρουν με βάση ρατσιστικά κίνητρα και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι εκφοβισμοί και οι επιθέσεις από μηχανοκίνητες ομάδες κατά προσφύγων, που προσπαθούν να ξαφνιάσουν τα θύματα, να τα χλευάσουν και να τα χτυπήσουν είτε με χρήση ξύλινων ράβδων, είτε με χτυπήματα και κλωτσιές, ολοένα και αυξάνονται, ενώ η τοπική αστυνομική αρχή, δεν κάνει τίποτε γι' αυτό.

 

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε η μία τρανς πρόσφυγας που κτυπήθηκε βίαια, νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο της Λέρου.

 

Ακόμη σύμφωνα με δημοσίευμα της 4ης Μαίου 2015 στην Εφημερίδα των Συντακτών, η επίθεση αυτή στην Λέρο είναι τρίτη από μία σειρά επιθέσεων κατά προσφύγων, όπου στην τελευταία θύματα ήταν τέσσερις πρόσφυγες που κτυπήθηκαν από αγνώστους με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα. Μάλιστα στο δημοσίευμα καταγράφεται και εκεί η επίθεση που δέχτηκε η μία τρανς πρόσφυγας. Αντιγράφουμε από την Εφ.Συντ.: Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θύμα επίθεσης έπεσε το απόγευμα της Τετάρτης μια τρανς πρόσφυγας που διαμένει στο Λακκί. Την ώρα που επέστρεφε στον χώρο της, δέχτηκε επίθεση από άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και φέρει τραύμα από κατακόρυφο χτύπημα σε όλο το σώμα, πιθανότατα από λάστιχο ή άλλο αντικείμενο.

 

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καλεί την Ελληνική Πολιτεία, τις τοπικές αρχές που όπως φαίνεται παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις κατά προσφύγων είναι επανειλημμένες δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για την σύλληψη και δίωξη των δραστών των εγκλημάτων μίσους κατά προσφύγων, καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία, να πράξουν ότι είναι απαραίτητο, αφενός μεν τηρώντας το κράτος δικαίου, αφετέρου να προστατέψουν αποτελεσματικά όλες και όλους τους πρόσφυγες στο νησί της Λέρου, αλλά και παντού.

 

Τέλος, καλούμε την Πολιτεία να σκύψει με τη δέουσα προσοχή για την προστασία όλων προσφύγων, και ιδιαίτερα της ευάλωτης υποομάδας των τρανς προσφύγων. Το ΣΥΔ, από τον Ιούνιο του 2016, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την αποτελεσματική προστασία των τρανς και γενικότερα των LGBTI προσφύγων και για την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε ηλικιωμένους στην Αθήνα - Παρίσταναν δημοτικούς υπαλλήλους

Ελλάδα Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε ηλικιωμένους στην Αθήνα - Παρίσταναν δημοτικούς υπαλλήλους

27.1.2021
Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ

Ελλάδα Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ

27.1.2021
Έβρος: Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Έβρος: Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση λόγω της κακοκαιρίας

27.1.2021
Οι κακοί της Ιστορίας: Μαρτυρίες απογόνων ναζί και δωσιλόγων στην Ελλάδα

Ελλάδα Οι κακοί της Ιστορίας: Μαρτυρίες απογόνων ναζί και δωσιλόγων στην Ελλάδα

27.1.2021
Σήφης Βαλυράκης: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει το επεισόδιο με ψαρά πριν τον θάνατο του πρώην υπουργού

Ελλάδα Σήφης Βαλυράκης: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει το επεισόδιο με ψαρά πριν τον θάνατο του πρώην υπουργού

27.1.2021
Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ελλάδα Live η ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

27.1.2021
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 858 νέων κρουσμάτων - 409 στην Αττική, 74 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 858 νέων κρουσμάτων - 409 στην Αττική, 74 στη Θεσσαλονίκη

27.1.2021
Κορωνοϊός: 858 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 274 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός: 858 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 274 οι διασωληνωμένοι

27.1.2021
Norman Atlantic: Ένοχοι οι 5 από τους 11 κατηγορούμενους για την πυρκαγιά

Ελλάδα Norman Atlantic: Ένοχοι οι 5 από τους 11 κατηγορούμενους για την πυρκαγιά

27.1.2021
Θεσσαλονίκη: Έρευνες για το βρετανικό στέλεχος στα λύματα- Σε σταθερά επίπεδα το ιικό φορτίο

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Έρευνες για το βρετανικό στέλεχος στα λύματα- Σε σταθερά επίπεδα το ιικό φορτίο

27.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια