Ελλάδα

Το υπουργείο Παιδείας απαντά για την κομμένη φράση «κακός πρωθυπουργός» στο κείμενο του Θεοτοκά στις Πανελλήνιες

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων απαντά με το σάλο περί «λογοκρισίας»

Φωτογραφία αρχείου (Alexandros Michailidis / SOOC)

 

Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει από το πρωί σχετικά με την αφαίρεση της φράσης «κακός πρωθυπουργός» από κείμενο των Πανελληνίων, που δόθηκε στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ κατά την εξέταση του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων εξέδωσε ανακοίνωση όπου απαντά στα δημοσιεύματα.

 

Την ανακάλυψη έκανε το ΒΗΜΑ το οποίο αναφέρει πως το απόσπασμα από το κείμενο του Θεοτοκά ξεκινάει ως εξής: «Αγαπημένο μου παιδί. Ξαφνικά ψήλωσες, ωρίμασες. Παρατήρησες, άραγε, κι εσύ ότι η σχέση μας άλλαξε τον τελευταίο καιρό; Τώρα, μου φαίνεται πως δεν έχεις πια το ίδιο κέφι να βρεθούμε μόνοι οι δυο μας και να τα πούμε με τις ώρες». Συνεχίζει με μερικές ακόμη παρατηρήσεις και σ' ένα σημείο λέει: «Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα». Αυτή όμως είναι η εκδοχή που δόθηκε στους μαθητές γιατί το πρωτότυπο κείμενο από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

 

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει από την πλευρά της «αβάσιμη» την πληροφορία πως συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, σημειώνοντας πως τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, «κάτι που συνιστά πάγια τακτική».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων, όπως δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας:

 

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.

 

Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας.

 

Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα

Ελλάδα Πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα

29.5.2020
Ελεύθερος ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου

Ελλάδα Ελεύθερος ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου

29.5.2020
Σπείρα έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αττική - Άνοιγαν τα supercars σε ένα λεπτό

Ελλάδα Σπείρα έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αττική - Άνοιγαν τα supercars σε ένα λεπτό

29.5.2020
Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου - Για μαθήματα πολεμικών τεχνών

Ελλάδα Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου - Για μαθήματα πολεμικών τεχνών

29.5.2020
Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα

Ελλάδα Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα

29.5.2020
Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους στον τουρισμό -Τι ισχύει για τους εποχικούς

Ελλάδα Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους στον τουρισμό -Τι ισχύει για τους εποχικούς

29.5.2020
Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου

Ελλάδα Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου

29.5.2020
Χαλκιδική: Προσποιήθηκε τον πιστό και κρύφτηκε σε εκκλησία για να κλέψει

Ελλάδα Χαλκιδική: Προσποιήθηκε τον πιστό και κρύφτηκε σε εκκλησία για να κλέψει

29.5.2020
Παιδεία: Επιστρέφουν Λατινικά, διαγωγή και πενθήμερες αποβολές - Αλλαγές και για τους αναπληρωτές

Ελλάδα Παιδεία: Επιστρέφουν Λατινικά, διαγωγή και πενθήμερες αποβολές - Αλλαγές και για τους αναπληρωτές

29.5.2020
Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στη Μεταμόρφωση – Επιχείρησαν να αφαιρέσουν ΑΤΜ

Ελλάδα Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στη Μεταμόρφωση – Επιχείρησαν να αφαιρέσουν ΑΤΜ

29.5.2020
5 Σχόλια
GameofDrones 9.6.2017 | 15:40
Για πρώτη φορά μπορεί να μη συμβαίνει, αλλά προφανώς πρώτη φορά ήταν τόσο κραυγαλέα η περίπτωση και ξεσκεπάστηκε.
Ακόμη κι αν μπορέσει κανείς να παραβλέψει την κραυγαλέα "σύμπτωση" ότι η φράση που κόπηκε ήταν "κακός πρωθυπουργός" (αλλά και "κούφιος πρύτανης" - άλλη αρχή από εκεί, μην ξεχνιόμαστε), είναι δυνατόν να πέφτει όποια αλλοίωση η "διασκευή" στο αυθεντικό έργο ενός δημιουργού/συγγραφέα;;; (και αναγνωρισμένου μάλιστα, τόσο ώστε διδάσκεται στα σχολεία - για να μην αναφέρουμε το γενικότερο πνευματικό του έργο).
Δηλαδή τι είδους σκοπό περί διατύπωσης ερωτήματος εξυπηρετεί η παράλλαξη μεμονωμένων λέξεων-φράσεων; Υποτίθεται πως οι ερωτήσεις αφορούν γενικά νοήματα του εκάστοτε έργου, ή θεωρητικά, τη δομή του.
Αντιλαμβάνεστε τι προεκτάσεις έχει αυτό;
Γιατί εγώ από εδώ και στο εξής να θεωρώ γραφικούς όσους ισχυρίζονται ότι η διδασκόμενη ύλη είναι γενικώς αλλοιωμένη και δοσμένη κατά το δοκούν;
caravan 9.6.2017 | 15:41
To αστείο είναι ότι το κείμενο διαμορφώθηκε όχι λόγω της αναφοράς σε κακό πρωθυπουργό αλλά για τον "κούφο πρύτανη" (φαντάζεστε παρανόηση και μπερδεψούρα στα ΕΠΑΛ για την συγκεκριμένη συνεκδοχή;)
avatar
eigenvect0r 9.6.2017 | 16:36
Προφανως η φραση αλλαξε για να μην υπαρξει μπερδεμα. Αλλα το να λεμε οτι εγινε για να μην γινει η αμεση συνδεση με τον Τσιπρα ειναι τελειως χαζο. Αν ειναι ετσι γιατι εβαλαν αυτο το κειμενο και οχι καποιο αλλο που να μη χρειαζεται διορθωσεις? Οι χαζομαρες που γραφονται ομως φερνουν τα πολλα κλικ και τα πολλα σχολια.
avatar
Kevin 12.6.2017 | 13:17
Μα το μπέρδεμα προέκυψε ακριβώς από την αλλαγή. Γιατί, ποιό είναι το "αξιοσέβαστο" ενός επιστήμονα και μάλιστα κακού; Στο κύριο κείμενο το "αξιοσέβαστο" αναφέρεται στο θεσμό. Τι ήθελε να απλοποιήσει το υπουργείο; Εκτός αν ήθελε να ισοπεδώσει τα νοήματα.
avatar
Ανώνυμος/η 10.6.2017 | 10:58
Άδικο μέτρο που πληγεί κυρίως τα χαμηλά στρώματα ...Αυριο θα βάλω θέμα στην νεολαία του ΚΚΕ και θα κάνουμε πορεία στο κεντρο της πόλης .
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια