Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ελλάδα

Ο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης ζητά από τον Μπουτάρη να ανακαλέσει την απόφαση για αποκομιδή από ιδιώτες

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου της πόλης

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε απ' ευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες σε ιδιώτη.

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει ότι «μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας», επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, καλεί τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του και ζητά τη στήριξη των πολιτών.

 

«Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε απ' ευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες σε ιδιώτη.

 

«Από την περασμένη Δευτέρα ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας τη μάχη ενάντια στις απολύσεις μας, τη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων, η οποία απευθύνεται προς τον λαό της Θεσσαλονίκης εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες.

 

«Στην καθαριότητα του Δ. Θεσσαλονίκης εργάζονται 950 μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 750 συμβασιούχοι. Καταλαβαίνετε ότι η απόλυσή μας θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων» σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια να στηθεί ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου.

 

«Η ανάθεση της αποκομιδής για τρεις μέρες σε ιδιώτη θα κοστίσει στο Δήμο 64.000 € την ημέρα, δηλαδή 192.000 € για τις τρεις μέρες, χρήματα που θα βγουν από τη δική σου τσέπη, ενώ τα δικά μας μεροκάματα δεν στοιχίζουν ούτε τα μισά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα κληθεί να πληρώνει ο λαός αν περάσουν τα σχέδιά τους να δώσουν την καθαριότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

«Καλούμε το Δήμο να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και εσάς να σταθείτε δίπλα μας και να στηρίξετε τον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Προειδοποιούμε ότι η Διοίκηση του Δήμου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα βρουν μπροστά τους απεργούς» καταλήγει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

Ελλάδα Αλλαγές στις λαϊκές αγορές της Αττικής - «Σπάνε στα δύο» για αποφυγή συνωστισμού

2.4.2020
Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

Ελλάδα Καστοριά: Ένας ακόμα νεκρός από κορωνοϊό

2.4.2020
Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

Ελλάδα Κρήτη: Έβγαλαν χειμερινή κολυμβήτρια από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο 150€

2.4.2020
Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

Ελλάδα Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - 30 πόντοι χιόνι στον Χορτιάτη

2.4.2020
Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

Ελλάδα Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

2.4.2020
Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

Ελλάδα Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα - 20 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

2.4.2020
«Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

Ελλάδα «Πεθαίνουν σπίτι τους»: Καρδιοπαθείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται τον κορωνοϊό

2.4.2020
Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

Ελλάδα Επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες από την Αυστρία - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας

2.4.2020
Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

Ελλάδα Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο

2.4.2020
Επιμένει και την Πέμπτη η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια

Ελλάδα Επιμένει και την Πέμπτη η κακοκαιρία: Πτώση θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια

2.4.2020
7 Σχόλια
Citellus citellus 25.6.2017 | 19:04
Μισό λεπτό λεπτό ρε παιδιά, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Λέει η ανακοίνωση ότι ο ιδιώτης θα μαζέψει τα σκουπίδια σε 3 μέρες για ένα Α ποσό. Τα κανονικά ημερομίσθια των συμβασιούχων στοιχίζουν τα μισά. Μέχρι εδώ όλα ωραία.

Αλλά η απεργία διαρκεί από τις 19(;) αν δεν κάνω λάθος, άρα μιλάμε για σωρευμένα σκουπίδια 7++ ημερών. Άρα οι συμβασιούχοι θα χρειάζονταν να δουλέψουν κάτι (αρκετά) παραπάνω από διπλοβάρδια για να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια σε 3 μέρες. Άρα υπερωρίες (εκτός και αν εννοούν ότι θα δουλέψουν τζάμπα). Άρα το συνολικό κόστος των συμβασιούχων θα είναι τελικά υπερδιπλάσιο από το κανονικό και οπωσδήποτε μεγαλύτερο από αυτό του ιδιώτη. Άρα ο ιδιώτης συμφέρει περισσότερο σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων;

Αν κατάλαβε κάποιος κάτι διαφορετικό ας μας εξηγήσει, γιατί από την ανακοίνωση αυτό φαίνεται.
avatar
amarcord 25.6.2017 | 21:32
Όχι μόνον αυτό.

Αλλά επιπλέον αυτό που ΔΕΝ λέγεται είναι ότι η πληρωμή των ιδιωτών για την αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται από τα αποθεματικά των δήμων κι όχι από κάποια ειδική έκτακτη φορολόγηση/εισφορά όπως υπονοείται. Δηλαδή από το ποσό που ΗΔΗ έχει αποταμιευτεί από τα δημοτικά τέλη που έχουν πληρωθεί και τα οποία διατίθενται για την φροντίδα ακριβώς των δημοτών και των εκτάκτων αναγκών τους.
Εν προκειμένω την αποφυγή της χολέρας/πανούκλας κλπ. που θα προκύψει αν όντως επιβεβαιώθούν (και φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν) οι ανακοινώσεις μετεωρολόγων για επερχόμενο κύμα σφοδρού καύσωνα. Σε συνδυασμό με το αστικό τοπίο που εμπεριέχει θέλοντας και μη κατσαρίδες (που κυκλοφορούν κυριολεκτικά παντού) και ποντίκια καθώς και μύγες που επικάθονται στους σωρούς σκουπιδιών η εικόνα θα είναι όχι απλώς εφιαλτική αλλά μια υγιεινομική βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή!

Διαμένω σε δήμο που συστηματικά χρησιμοποιεί ιδιώτες για την αποκομιδή σκουπιδιών στην διάρκεια απεργιών ΟΤΑ από το αποθεματικό του και έχω να παρατηρήσω ότι είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή και σεβαστά μέτρα που εφαρμόζει ο δήμαρχος με βάση απόψεις από οποιαδήποτε ομάδα δημοτών κι αν έχω συζητήσει. Είναι απλά πολιτισμός και ποιότητα ζωής.
Κι ας λείψουν οι άλλες πολυτέλειες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας.
dimtax 25.6.2017 | 19:14
Σαφεστατα οι εργαζομενοι εχουν το δικαιωμα να διαμαρτυρονται και να απεργουν.
Δυστυχως ομως υπαρχει η ταση να καταχρωνται το δικαιωμα της απεργιας. Δεν μπορεις να αποφασιζεις παραταση της απεργιας οταν οι καιρικες συνθηκες δημιουργουν ζητηματα υγιεινης των πολιτων. Θα επρεπε να κανουν μια καλη θεληση και να κανουν επαναλαμβανομενες απεργιες ανα 2-3 μερες,ωστε να μην ερχεται η κατασταση στο απροχωρητο.
Ο δημαρχος εχει πρωτιστως υποχρεωση απεναντι στους δημοτες που τον εξελεξαν και επονται οι εργαζομενοι.Πολυ καλα εκανε ο Μπουταρης.
avatar
Ariadni-33 25.6.2017 | 19:57
Καλα θα κανει ο ΟΤΑ να στείλει τα απορριμματοφόρα να μαζέψουν τα σκουπίδια
Με απειλές κ εκβιασμούς δε βγαίνει τιποτα
Μολύνουν τις γειτονιές καλοκαιριάτικα (τυχαίο;) κ έχουν απαιτήσεις άμεσες.
Κρίμα, οι νόμοι που προστατεύουν τους συνδικαλιστές θα επρεπε να καταργηθούν πειν απο οτιδήποτε άλλο, για να μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω.
Έχετε υποχρεώσεις, αρχικά κύριοι/ες του ΟΥΑ κ ύστερα απαιτήσεις. Ντροπή σας να δυσφιμηζετε τη χώρα Εν όψη καλοκαιρινής σεζόν.
avatar
mo1983 25.6.2017 | 21:26
Μα Αγαπητή Αριάδνη ένας λόγος που ψήφισε ο Έλληνας ΣΥΡΙΖΑ, ειναι ακριβώς να μην καταργηθούν τα προνόμια των συνδικαλιστών...
avatar
Ariadni-33 25.6.2017 | 23:14
Mo1983, έχεις απόλυτο δίκιο, να τα λέμε κ αυτά.
Λυπάμαι μονο που βλέπω πως η κατάσταση μας δεν θα αλλάξει ουτέ τα επόμενα 100 χρόνια.
Απλά με εξοργίζει αφάνταστα που (εμείς) ο απλός κοσμάκης, πληρώνουμε κάθε φορά το τίμημα των άκαρπων κ πολλές φορές χωρίς νόημα, απεργιών.
avatar
patatasc 26.6.2017 | 00:40
Να πάνε στους ιδιώτες ΧΤΕΣ.
Βαρεθήκαμε το παιχνίδι να χώνουν από την πίσω πόρτα στο δημόσιο, και να μας στέλνουν τον λογαριασμό.

Άλλωστε βλέπουμε τι γίνεται, από τις καθαρίστριες που έστειλα στα δικαστήρια μέχρι τη κάθε νοτο πούλου.