Alexandros Michailidis / SOOC
Ελλάδα

Απίστευτα τα νούμερα του ελεύθερου κάμπινγκ στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις χάνονται πανελλαδικά από τα οργανωμένα κάμπινγκ λόγω της ελεύθερης κατασκήνωσης

"Τουλάχιστον 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις χάνονται πανελλαδικά" από τα οργανωμένα κάμπινγκ λόγω της "άγριας ελεύθερης κατασκήνωσης που βρίσκεται σε έξαρση", όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στη Χαλκιδική, Αντώνης Δεληδημητρίου.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο κ. Δεληδημητρίου είπε ότι έγινε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα που περνούν ακτοπλοϊκώς (από Μπάρι, Βενετία και Ανκόνα) στη χώρα μας μέσω των εισιτηρίων. "Σύμφωνα με όσα καταγράψαμε, χωρίς όμως να μπορούν αυτά τα στοιχεία να θεωρηθούν επίσημα, διαπιστώσαμε ότι περίπου 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις γίνονται εκτός κάμπινγκ. Σε αυτές δεν συνυπολογίζουμε εκείνες όσων έρχονται από τα Βαλκάνια, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να τους καταγράψουμε".


"Η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας και τον τουριστικό κλάδο, δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από τα σκουπίδια και ενίοτε κίνδυνοι πυρκαγιάς" τονίζει ο κ. Δεληδημητρίου. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, από τα στοιχεία που συνέλεξαν, διαπίστωσαν ότι "μπορεί, για παράδειγμα, ένα αυτοκινούμενο να έρθει στη χώρα μας μια συγκεκριμένη ημερομηνία, να μείνει 30 μέρες και από αυτές να περάσει μόνο τις 7 σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, προκειμένου να εφοδιαστεί με νερό, να βάλει πλυντήρια ή κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο διάστημα διανυκτερεύει εκτός κάμπινγκ".


Στη Χαλκιδική, όπως ανέφερε ο κ. Δεληδημητρίου, είναι έντονο το φαινόμενο, όπως σε διάφορες τουριστικές περιοχές ανά την Ελλάδα.
"Το 90% των ελεύθερων κατασκηνωτών αφορά αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν, κατά τη γνώμη μου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου" είπε ο κ. Δεληδημητρίου.


Αναφερόμενος ενδεικτικά στην περιοχή της Σιθωνίας, είπε ότι σε πανέμορφες περιοχές όπως το Καρύδι, οι Καβουρότρυπες και η Ακτή Καλογριάς, η κατάσταση δεν είναι ανθρώπινη από τα πολλά σκουπίδια και τη βρωμιά, ενώ πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στη Χαλκιδική ήταν κυρίως από Βαλκανικές χώρες.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόσιαλος: Μέσα στον Απρίλιο ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

Ελλάδα Μόσιαλος: Μέσα στον Απρίλιο ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

2.4.2020
Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Σε καραντίνα 119 επιβάτες

Ελλάδα Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Σε καραντίνα 119 επιβάτες

2.4.2020
Καρδίτσα: Ζευγάρι  έσπασε την καραντίνα για να πάει σε φαστφουντάδικο

Ελλάδα Καρδίτσα: Ζευγάρι έσπασε την καραντίνα για να πάει σε φαστφουντάδικο

2.4.2020
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες

Ελλάδα Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες

2.4.2020
Υπ. Υγείας: 902 κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα και 247 αποκλειστικά για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Υπ. Υγείας: 902 κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα και 247 αποκλειστικά για τον κορωνοϊό

2.4.2020
Βολος: Κλείνει η παραλία με απόφαση δήμου και λιμεναρχείου

Ελλάδα Βολος: Κλείνει η παραλία με απόφαση δήμου και λιμεναρχείου

2.4.2020
Χαρδαλιάς: 119 τα κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος» - Σε ειδική προβλήτα εντός της ημέρας το πλοίο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: 119 τα κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος» - Σε ειδική προβλήτα εντός της ημέρας το πλοίο

2.4.2020
Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε μικρό ποσοστό των ασθενών

Ελλάδα Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε μικρό ποσοστό των ασθενών

2.4.2020
Χαρδαλιάς: Αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

2.4.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 3 νεκροί σε μία ημέρα - Τουλάχιστον 1.514 κρούσματα συνολικά

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 3 νεκροί σε μία ημέρα - Τουλάχιστον 1.514 κρούσματα συνολικά

2.4.2020
13 Σχόλια
annibas 26.6.2017 | 17:56
"μπορεί, για παράδειγμα, ένα αυτοκινούμενο να έρθει στη χώρα μας μια συγκεκριμένη ημερομηνία, να μείνει 30 μέρες και από αυτές να περάσει μόνο τις 7 σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, προκειμένου να εφοδιαστεί με νερό, να βάλει πλυντήρια ή κάτι άλλο".
Δεν ξέρω για Χαλκιδική αλλά στη Λευκάδα και το νερό από τα ντους το παίρνουν.
Μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν και μερικοί που από πεποίθηση ή από οικονομικοί ανάγκη κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ και ίσως οι πρώτοι σέβονται πολύ το περιβάλλον αλλά πιστεύω πως έχουμε γίνει η χαρά των τσαμπατζήδων.
Έρχονται ακόμα και από Ουκρανία και Εσθονία και κουβαλούν από την χώρα τους ακόμα και τα προϊόντα souper market και το μόνο που αφήνουν εδώ είναι σκουπίδια!!!!!!!!!!!!
Ο τουρισμός απασχολεί χιλιάδες κόσμο και καλός ή κακός το ελεύθερο στην Ελλάδα είναι παράνομο.
Οπότε από την στιγμή που το κράτος ζητάει τόσα από τις επιχειρήσεις τουρισμού-τις νόμιμες-ας κάνει κάτι με όλες τις παράνομες.
Από δωμάτια μέχρι ελεύθερο Κάμπινγκ.
avatar
Spyroumel 26.6.2017 | 17:57
Μετράνε τα "φραγκοδίφραγκα" οι σύνδεσμοι ξενοδόχων. Μία με τα airbnb, μία με την ελεύθερη κατασκήνωση. Να μετρήσουν την επόμενη φορά πόσα χρήματα χάνουν απο τους τουρίστες που δεν αποφασίζουν να παραθερίσουν ελλάδα. Σόρρυ παιδιά που υπάρχουν και άλλες επιλογές στον παραθερισμό.
michail23 26.6.2017 | 23:27
απο την μια μερια εχουν δικιο, ναι καλο το ελευθερο για κανα 2 μερες αλλα απο την αλλη σε μερικα μερη η κατασταση ειναι απαραδεκτη. πας καβουροτρυπες τον αυγουστο και εκτος του οτι ειναι πηχτρα εχει σκουπιδια παντου πραγματικα φανταστειτε και τι γινεται με το θεμα τουαλετα, χαλι μαυρο ακαθαρσιες παντου.οσο για τους βαλκανιους ερχονται για 15 μερες εδω και δε βαζουν ουτε βενζινη,το μονο που προσφερουν ειναι σκουπιδια. εχουμε γινει η χαρα του τζαμπατζη
avatar
Dimdim 29.6.2017 | 09:14
Επειδή έχω υπάρξει ελεύθερος κατασκηνωτης στις καβουροτρυπες σε πληροφορώ ότι οι κατασκηνωτες ήταν αυτοί που πρόσεχαν τόσο πολύ όλο το μέρος στην παραλία και πίσω από αυτήν γιατί ήταν μόνιμοι και πήγαιναν κάθε χρόνο. .Όταν το beach bar κατέλαβε ολόκληρη την παραλία διώχνοντας όλους τους κατασκηνωτες ξέφυγε η κατάσταση. ..Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι πλέον πρέπει αναγκαστικά να κάτσεις στο μαγαζί για να κάνεις μπάνιο. .πουθενά χώρος για ομπρέλα όλη η παραλία είναι το μπιτσομπαρο! !!
avatar
atman 29.6.2017 | 13:23
??? ποια παραλια; οι καβουροτρυπες εχει πολλαπλες παραλίες!!!! ολες κατηλειμενες απο κατι τυπους που ντροπιαζουν την εννοια του ελευθερου καμμπινγκ μεχρι και φορτηγα ειδα να εχουν μπει σε δασος.

πραγματικα οι καβουροτρυπες ειναι η ντροπη του ελευθερου καμπινγκ στην ελλαδα...
avatar
Αλέκας 27.6.2017 | 00:19
Ο τουρισμός είναι σοβαρή υπόθεση για την Ελλάδα. Τολμα να στήσεις παράγκα στην Κυανη Ακτή. Τα κόπρανά σας και δρόμο. Η εποχή των χίπις τελείωσε.
Ugg-α-μπ-Uggas 27.6.2017 | 01:36
Τους καίει που ο κόσμος αποφεύγει να πληρώσει τις υπερτιμημένες υπηρεσίες τους.
Michael Angelo 27.6.2017 | 01:53
Οτιδηποτε είναι δωρεάν ενοχλεί σε αυτή την χώρα. Στον τουρισμό υπάρχουν επιλογές για τον τρόπο που θα παραθερίσει κάποιος. Οταν αυτός ο τρόπος βλάπτει τις τσέπες των ξενοδόχων και του κράτους αμέσως να το απαγορεύσουν. Όσο για τα σκουπίδια που προκαλούν τα ελεύθερα καμπινγκ θα τονίσω πως ο μέσος Ελληνας πετάει τα σπουπίδια του όπου βρει και χωρίς να κάνει κάποιο είδος κάμπινγκ.
Dry Salami 27.6.2017 | 10:24
Να προσθέσουμε εδώ ότι η μόλυνση σε θάλασσες από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν συγκρίνεται με τίποτα. Αλλά αυτά δεν μας πειράζουν, κάνουν καλό στις τσέπες τους...εεε στον τουρισμό θέλαμε να πούμε.
Duke Zappa 27.6.2017 | 15:38
Δεν μπορείς να βρεις διαμέρισμα στις τουριστικές πόλεις και στο κέντρο της Αθήνας, γιατί τα έχουν κάνει όλα air bnb και όσα δεν είναι έχουν ανεβάσει τα ενοίκια στα ύψη, αλλά όχι, εμάς μας ενοχλεί το ελεύθερο κάμπινγκ.
Δεν μας ενοχλούν οι πανάκρυβες υπηρεσίες (κακής ποιότητας) που προσφέρουμε, αλλά μας ενοχλεί όταν οι άλλοι επιλέγουν το τζάμπα απέναντι σε αυτές.......ΞΕΚΟΛΑΤΕ το τουριστικό μοντέλο του '70 με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχει πεθάνει....Οι Ισπανοί που το είχαν κάνει μόδα τώρα τα κατεδαφίζουν και ψάχνονται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, camping, hostelling κοκ). Ξυπνάτε ο τουρισμός του '70 έχει ψοφήσει......
piliourits 27.6.2017 | 21:12
Ας έκανε το κράτος υποδομές σε δημόσιους χώρους που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη (σταθμοί ανεφοδιασμού, χώροι στάσης σε σημεία με θέα κλπ.χώροι ανάπαυσης στους οδικούς άξονες) και όπως έβλεπα παλιά και σε σημεία της ορεινής Ελλάδας. Δε μπορείς να αναγκάσεις κανένα να γίνει με το ζόρι πελάτης μιας ακριβής και φτωχά οργανωμένης ιδιωτικής επιχείρησης. (Θυμάμαι παλιά 2-3 ώρες αναμονής εισόδου στον Αρμενιστή για να σου δώσουν θέση κάτω από άρρωστα δέντρα να στήσεις σκηνή, 20% ακριβότερα από ένα καινούριο στούντιο/ διαμέρισμα στη Σάρτη).
Το να παρκάρω μόνιμα μπροστά στο κύμα μέσα στο κάμπινγκ, ένα τροχόσπιτο απόσυρσης χωρίς πινακίδες, είναι νόμιμο. Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο...
Μπορούν να αναφέρουν ένα (1) σωστό νόμιμο ωραίο χώρο για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα σε όλη την χώρα των δεκάδων εκατομμυρίων τουριστών;
GeorgeMakris 29.6.2017 | 05:50
Το ελεύθερο κάμπινγκ και η κατασκήνωση πρέπει να είναι δικαίωμα του καθενός!
όσο για τα αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα;!, πρέπει να προσδιοριστεί πότε κάνουν κάμπινγκ και πότε παρκάρουν! δεν νομίζω ότι το να παρκάρεις το όχημά σου και να κοιμηθείς μέσα σε αυτό θεωρείτε κάμπινγκ!..
avatar
atman 29.6.2017 | 13:24
ναι αλλα αν σε πιανουν με το αυτοκινητο μεσα στο δασος και τα σκουπιδια πρεπει να σου κοβουν ενα προστιμο να