ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

"Ενα βήμα μπροστά αλλά και πισωγυρίσματα"

Τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χαιρετίζουν εκπρόσωποι τριών οργανώσεων υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για ένα σημαντικό βήμα, αλλά ζητούν να γίνουν αλλαγές σε ορισμένα σημεία. Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ειδικότερα ορίζεται ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του. Επίσης, επιδιώκεται η καθιέρωση μιας κατά το δυνατόν απλής διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών προσώπων.

 

«Ενώ γίνεται ένα βήμα μπροστά, ταυτόχρονα υπάρχουν και πισωγυρίσματα», σχολιάζει η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Μαρίνα Γαλανού, και προσθέτει ότι «δεν ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες των τρανς ανθρώπων». Η κ. Γαλανού αξιολογεί ως σημαντική τη διάταξη ότι για την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων «δεν θα χρειάζεται η βεβαίωση οποιωνδήποτε χειρουργικών επεμβάσεων ή ιατρικών παρεμβάσεων ή διαγνώσεων». Ωστόσο, εντοπίζει τρεις προϋποθέσεις που στην υπάρχουσα νομοθεσία δεν υπάρχουν και με τις οποίες «γίνονται βήματα πίσω», όπως λέει.

 

Συγκεκριμένα, η προϋπόθεση ένα πρόσωπο να είναι άνω των 17 ετών, καθώς όπως παρατηρεί η κ. Γαλανού «καταγράφεται σε πλήθος ερευνών ότι οι τρανς έφηβοι αντιμετωπίζουν πλήθος διακρίσεων, εκφοβισμών ή και βία λόγω της ταυτότητας φύλου τους και η βασική αιτία είναι ότι δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου». Επίσης, η διάταξη ότι το άτομο πρέπει να μην είναι έγγαμο, για την οποία σημειώνει ότι «θέτει το απαράδεκτο δίλημμα για τα έγγαμα πρόσωπα να επιλέξουν μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, το γάμο ή την αναγνώριση του φύλου τους». Τέλος, η διάταξη που αναφέρει ότι εάν το τρανς άτομο έχει παιδιά δεν θα μπορεί να αλλάξει το πιστοποιητικό γέννησης των τέκνων ως προς τα στοιχεία του/της γονέα, διάταξη για την οποία εξηγεί ότι «παραβιάζει τη μυστικότητα της διαδικασίας που απαιτεί το επόμενο άρθρο του σχεδίου νόμου καθώς και το άρθρο οκτώ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής».

 

Επιπλέον, όπως παρατηρεί η πρόεδρος του ΣΥΔ, διατηρείται η δικαστική διαδικασία «που δεν είναι καθόλου γρήγορη και οδηγεί σε διατήρηση της γραφειοκρατίας, ενώ επίσης διατηρείται ο γολγοθάς για την αλλαγή όλων των υπόλοιπων εγγράφων στη συνέχεια». Η ίδια προτείνει το υπουργείο Δικαοσύνης να ακολουθήσει μια εξωδικαστική διαδικασία «που να πληροί τα στάνταρντς που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για διαδικασίες απλές, γρήγορες, μη γραφειοκρατικές, διάφανες και προσβάσιμες σε όλες και όλους».

 

Τις προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου είχαν παρουσιάσει εξάλλου τα μέλη του ΣΥΔ σε συναντήσεις τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, και με τη γενική γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη. Επίσης, το ΣΥΔ σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία είχε ξεκινήσει καμπάνια με θέμα «Ελλάδα κάνε το σωστό: η καινούργια νομοθεσία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των τρανς» και με αίτημα να αλλάξουν τα παραπάνω σημεία του νομοσχεδίου.

 

Ο Γιάννος Κανελλόπουλος εκ μέρους της ομάδας υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών «Proud Seniors Gr», χαιρετίζει το νομοσχέδιο «που επιτέλους φέρνει τον πολιτισμό στη χώρα μας στα ανθρώπινα δικαιώματα», αν και επισημαίνει ότι «υπάρχουν σε αυτό πολύ μεγάλες ελλείψεις». Όπως προσθέτει, με αφορμή «αυτό το πρώτο και σημαντικό βήμα, θα θέλαμε σαν οργάνωση να επισημάνουμε τη μεγάλη χρησιμότητα στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου».

 

Ο κ. Κανελλόπουλος υπενθυμίζει «τη βία και την περιθωριοποίηση που ένα τρανς άτομο υφίσταται καθημερινά, πόσο μάλλον όταν αυτό έχει ξεπεράσει το 50ό έτος της ηλικίας του και άρα εισέρχεται στην τρίτη ηλικία». Όπως εξηγεί, «οι ανάγκες των τρανς ατόμων δεν καταγράφονται, οι δημόσιες υπηρεσίες δύσκολα ασχολούνται μαζί τους όπως θα έπρεπε, ενώ για να έχουν τις λιγοστές δημόσιες παροχές συχνά στιγματίζονται».

 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρατηρεί ο ίδιος, «θα είναι η αρχή της Ορατότητας, δίχως επικίνδυνες επεμβάσεις και χρήση ορμονών, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που το άτομο αποφασίζει τη χρήση αυτών αυτοβούλως». Όπως προσθέτει, «θα είναι η αρχή για την αναγνώριση στοιχειώδους ευγένειας στα πλαίσια των σχέσεων με τον συνάνθρωπο» και εκφράζει την ελπίδα «να οριστεί σαν αφετηρία στην εμπεριστατωμένη εκπαίδευση των ανθρώπων που εργάζονται σε χώρους υγείας και φροντίδας που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες».

 

Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) «χαιρετίζει την κατάθεση του νομοσχεδίου, αν και παραμένει ελλιπές», όπως δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου Τέλης Ράπτης. Ο κ. Ράπτης εκφράζει την ελπίδα «το συντομότερο δυνατό να γίνει νόμος του κράτους και να ζήσουμε την εφαρμογή του».

 

Ωστόσο, θέτει το αίτημα να τροποποιηθούν ορισμένα ζητήματα, «σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως «η διαδικασία μέσω δικαστικής απόφασης, η προϋπόθεση το άτομο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο και ο αποκλεισμός των ατόμων που δεν έχουν ληξιαρχική πράξη στην Ελλάδα αλλά βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια (πρόσφυγες και μετανάστες)». Τέλος, σημειώνει ότι «σε μια δικαστική διαδικασία θα ήταν λάθος να εξετάζεται η εξωτερική εμφάνιση του ατόμου που αιτείται διόρθωση».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα - Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε

Ελλάδα Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα - Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε

29.11.2020
Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης

Ελλάδα Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης

29.11.2020
Αυξημένα μέτρα στην Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

Ελλάδα Αυξημένα μέτρα στην Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

29.11.2020
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χιόνια και στην Πάρνηθα

Ελλάδα Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χιόνια και στην Πάρνηθα

29.11.2020
Lockdown: Έλεγχοι της Τροχαίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Νέα μπλόκα για τήρηση μέτρων

Ελλάδα Lockdown: Έλεγχοι της Τροχαίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Νέα μπλόκα για τήρηση μέτρων

29.11.2020
Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα ειδικά ψυγεία για τα εμβόλια

Ελλάδα Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα ειδικά ψυγεία για τα εμβόλια

29.11.2020
Lockdown: Πρόστιμα μισού εκατ. ευρώ σε μια ημέρα - Για παραβάσεις των μέτρων

Ελλάδα Lockdown: Πρόστιμα μισού εκατ. ευρώ σε μια ημέρα - Για παραβάσεις των μέτρων

29.11.2020
Κορωνοϊός: Κάτω από 300 έπεσαν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ο επιδημιολογικός χάρτης

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κάτω από 300 έπεσαν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ο επιδημιολογικός χάρτης

29.11.2020
Ίντερνετ: Τέλος σε πλασματικές ταχύτητες - Οι πάροχοι θα λένε τις αληθινές

Ελλάδα Ίντερνετ: Τέλος σε πλασματικές ταχύτητες - Οι πάροχοι θα λένε τις αληθινές

29.11.2020
Κορωνοϊός: 1.193 κρούσματα και 98 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 603 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός: 1.193 κρούσματα και 98 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 603 οι διασωληνωμένοι

29.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια