Εβδομάδα ενημέρωσης των νέων στην Δ. Ελλάδα για την οδική ασφάλεια
Ελλάδα

Εβδομάδα ενημέρωσης των νέων στην Δ. Ελλάδα για την οδική ασφάλεια

«Εκπαιδεύοντας μαθητές και φοιτητές, κερδίζουμε σωστούς οδηγούς και υπευθύνους πολίτες» είναι το μήνυμα της εβδομάδας οδικής ασφάλειας

«Εκπαιδεύοντας μαθητές και φοιτητές, κερδίζουμε σωστούς οδηγούς και υπευθύνους πολίτες» είναι το μήνυμα της εβδομάδας οδικής ασφάλειας, που οργανώνεται από την περιφέρεια και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τη γενική αστυνομική διεύθυνση, το ΤΕΙ, την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

 

Όπως ανέφερε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε μια άλλη κουλτούρα, ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές στην άσφαλτο» και στην συνέχεια είπε, ότι «η περιφέρεια διεκδίκησε και εξασφάλισε ποσό ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο εθνικό οδικό δίκτυο».

 

«Στόχος μας» όπως τόνισε, «είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας» και επεσήμανε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στις εθνικές οδούς Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας και Αμφιλοχίας-Βόνιτσας- Λευκάδας.

 

Σημείωσε μάλιστα, ότι «είναι οι δύο πιο επικίνδυνες οδικές αρτηρίες, για αυτό χρειάζεται να ξεμπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα». Ακόμη, αναφέρθηκε και στην χρήση αλκοόλ, λέγοντας ότι «τα πρόσφατα στοιχεία που έχουμε από τη διεύθυνση Μεταφορών Αχαΐας, αναφέρουν ότι το 50% των διπλωμάτων οδήγησης που αφαιρούνται είναι από νέους, που διαπιστώνεται ότι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ».

 

Στον παράγοντα άνθρωπο, ως βασικό υπαίτιο της πρόκλησης τροχαίων, εστίασε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι «από όποια θέση κι αν βρίσκεται ένας πολίτης, δηλαδή πεζός, οδηγός ή συνοδηγός, οφείλει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους και να προσαρμόζεται στις συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης».

 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, ευχήθηκε το φαινόμενο να ήταν συγκυριακό και παρέπεμψε σε στατιστικά που δείχνουν, όπως είπε, «αργή, αλλά σταθερή μείωση των τροχαίων στη Δυτική Ελλάδα». Παράλληλα πρόσθεσε, ότι «η εθνική οδός Πατρών- Πύργου είναι πράγματι ένας επικίνδυνος δρόμος, με μεγάλο φορτίο οχημάτων, που αστυνομεύεται στο βαθμό που μπορούμε», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, με σκοπό να προλαμβάνουμε».

 

«Η οδική συμπεριφορά είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, διευθυντής της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και πρόσθεσε: «Δίνουμε συνειδητές κατευθύνσεις στους μαθητές για την συμπεριφορά τους σήμερα ως πεζοί και αύριο ως υπεύθυνοι οδηγοί».

 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, επισήμανε ότι «οι 20.000 φοιτητές του ΤΕΙ που ζουν στη Δυτική Ελλάδα είναι απαραίτητο να παρακολουθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ώστε να αποκτήσουν σωστή οδική συμπεριφορά» και ανακοίνωσε ότι το ΤΕΙ είναι έτοιμο να πάρει πρωτοβουλίες.

 

«Η θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση βοηθάει να διαμορφωθούν οι αυριανοί υπεύθυνοι οδηγοί» παρατήρησε η Βασιλική Μυλωνά, εκ μέρους του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».


Ακόμη ανέφερε, ότι «τα τροχαία εξακολουθούν να αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα, καθώς χάνονται, κυρίως νέοι άνθρωποι, αφού αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 έως 29 ετών» όπως είπε.

 

«Μόνο με τη συμπόρευση θα κάνουμε βήματα μπροστά προς όφελος των πολιτών και των ανθρώπων» ήταν το μήνυμα που απεύθυνε ο Αντώνης Χαροκόπος, βοηθός περιφερειάρχη για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Η εβδομάδα οδικής ασφάλειας αρχίζει αύριο, Τρίτη, με ενημερώσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και στις φοιτητικές κοινότητες σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ημέρα ενημέρωσης στο Αίγιο, ένα τριήμερο ενημερώσεων στον Πύργο, μία ημέρα στο Μεσολόγγι και ένα τριήμερο στο Αγρίνιο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδίωξη διακινητών στη Θεσσαλονίκη - Έπεσε από μαντρότοιχο στην προσπάθεια να ξεφύγει

Ελλάδα Καταδίωξη διακινητών στη Θεσσαλονίκη - Έπεσε από μαντρότοιχο στην προσπάθεια να ξεφύγει

9.7.2020
Πανελλαδικές 2020: Αύριο αναρτώνται οι βαθμολογίες

Ελλάδα Πανελλαδικές 2020: Αύριο αναρτώνται οι βαθμολογίες

9.7.2020
Γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου ανακαλύφθηκε στη Λήμνο

Ελλάδα Γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου ανακαλύφθηκε στη Λήμνο

9.7.2020
Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια - Δεν είναι για αυτή την εποχή

Ελλάδα Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια - Δεν είναι για αυτή την εποχή

9.7.2020
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα- Έως 7 μποφόρ οι βοριάδες στο Αιγαίο

Ελλάδα Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα- Έως 7 μποφόρ οι βοριάδες στο Αιγαίο

9.7.2020
Κορωνοϊός: Νέα ΚΥΑ για τις εκκλησίες - Τι θα ισχύσει

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέα ΚΥΑ για τις εκκλησίες - Τι θα ισχύσει

9.7.2020
Μόσιαλος: Εντός Αυγούστου το εμβόλιο της Οξφόρδης - Έως 75% η αποτελεσματικότητά του

Ελλάδα Μόσιαλος: Εντός Αυγούστου το εμβόλιο της Οξφόρδης - Έως 75% η αποτελεσματικότητά του

8.7.2020
Περιστέρι: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία που είχε γίνει στην καφετέρια ηθοποιού

Ελλάδα Περιστέρι: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία που είχε γίνει στην καφετέρια ηθοποιού

8.7.2020
Ζακ Κωστόπουλος: Απορρίφθηκε η μήνυση της οικογένειας κατά των αστυνομικών για ανθρωποκτονία

Ελλάδα Ζακ Κωστόπουλος: Απορρίφθηκε η μήνυση της οικογένειας κατά των αστυνομικών για ανθρωποκτονία

8.7.2020
Απαγωγή μαθήτριας - Εξελίξεις: Τεστ DNA στην 33χρονη - Στο «μικροσκόπιο» ο κατεστραμμένος υπολογιστής

Ελλάδα Απαγωγή μαθήτριας - Εξελίξεις: Τεστ DNA στην 33χρονη - Στο «μικροσκόπιο» ο κατεστραμμένος υπολογιστής

8.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια