(Φωτό: Μαρίλη Ζάρκου/ LIFO)
Ελλάδα

Απεβίωσε ο εμβληματικός Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας και εμβληματική μορφή της Ερμού με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων.

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας και εμβληματική μορφή της Ερμού με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων.

 

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης έφυγε πλήρης ημερών  και ενώ μέχρι και πρόσφατα πήγαινε καθημερινά στην επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε το 1860.

 

Αρχοντικός, κομψός και επιβλητικός, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης υπήρξε μια εμβληματική και αξιοσέβαστη μορφή για την Ερμού.

 

Πρόσφατα μάλιστα το κατάστημα του και ο ίδιος είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ η οποία σταμάτησε μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος «Αλεξανδράκης» και στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της φωτογραφήθηκαν με τον Ευτύχιο Αλεξανδράκη.

 

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

 

«Εργάζομαι εδώ από παιδί. Για μένα ήταν πολύ φυσικό να γίνω έμπορος. Σπούδαζα στο πανεπιστήμιο, αλλά εργαζόμουν εδώ και διαδέχτηκα τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν πολύ πετυχημένος έμπορος με αρχές. Τίμιος. Ήμασταν έξι παιδιά. Όλοι πήγαμε στον πόλεμο. Είχαμε τύχη και όλοι γυρίσαμε πίσω. Στο κατάστημα έρχομαι καθημερινά. Το αργότερο στις 7 είμαι όρθιος. Και έρχομαι εδώ, στη δουλειά μου. Θα πιστέψετε κάτι; Ακόμα και τη νύχτα σκέπτομαι. Καταστρώνω το πρόγραμμα της επομένης ημέρας. Το τι πρέπει να κάνουμε για την πρόοδο της επιχειρήσεως.» είχε πει σε συνέντευξή του στη LIFO.

 

H πρόσοψη του καταστήματος Αλεξανδράκης - (Φωτό: Μαρίλη Ζάρκου/ LIFO)

 

Αναλυτικά όσα είχε πει ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης στη Lifo το 2014:

 

«Αυτός ο Οίκος ιδρύθηκε το 1860 από κάποιον Καριοφύλλη. Ο πατέρας μου, ο Δημήτρης, εργαζόταν εδώ από το 1890. Του πούλησε ο Καριοφύλλης την επιχείρηση γύρω στο 1907 και έκτοτε συνεχίζει στην οικογένεια. Το κατάστημα ήταν πάντα εδώ. Ερμού 27. Το κτίριο ήταν πολύ παλιό της εποχής του Όθωνος, όταν ήταν τα κτίρια εδώ μονόροφα και διώροφα. Εδώ, η οδός Ερμού, ήταν πάντα ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης. Από την εποχή του Όθωνος. Όλο καλά καταστήματα. Ερχόντουσαν τα εμπορεύματα από τον Πειραιά. Ήταν το κέντρο των κοινωνικών και εμπορικών εκδηλώσεων.

 

Ύστερα ανεπτύχθησαν οι άλλοι δρόμοι, αλλά όχι όσο η Ερμού. Ακόμα και σήμερα με την κρίση, υπάρχουν στιγμές που δε μπορείς να περάσεις από την Ερμού»

 

Το αριστοκρατικό εσωτερικό του καταστήματος Αλεξανδράκη - (Φωτό: Μαρίλη Ζάρκου/ LIFO)

 

«Ενώ τα διπλανά στενά είναι νεκρά. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Ο πατέρας μου αγόρασε αυτό το ακίνητο και μου είχε πει συγκεκριμένα «να έχεις πρώτα στέγη επαγγελματική και μετά στέγη για την οικογένεια, γιατί η επιχείρηση αν φύγει από τη θέση της καταστράφηκε. Η οικογένεια μπορεί να πάει από το Κουκάκι στο Ψυχικό, η επιχείρηση όχι». Ηταν σοφός, πεπειραμένος, ήταν φτιαγμένος για έμπορος.

 

Είχε μυαλό περισσότερο από όλους φρόντισε να αγοράσει στέγη. Στη συνέχεια οικοδόμησε αυτό το κτίριο, το 1930. Ανέθεσε το νέο κτίσμα στον γνωστό τότε αρχιτέκτονα Βασίλειο Παπαδάκη, ο οποίος με το γιο του Στάμο, επίσης αρχιτέκτονα, έκαναν το υποδειγματικό αυτό κατάστημα. Υπήρξε κάποια εποχή, στην Κατοχή ας πούμε, η θεωρία ότι τα ακίνητα τα έχουν οι κουτοί για να τα εκμεταλλεύονται οι έξυπνοι.

 

Ήρθε η εποχή και το ανέτρεψε αυτό. Οι καλές επιχειρήσεις έτσι χάθηκαν. Αν δεν έχεις στέγη δε μπορείς να αναπτυχθείς.

 

Η επιχείρηση έμεινε πάντα στη γραμμή της καλής ποιότητας. Είχαμε πάντα καλά εισαγόμενα εμπορεύματα από σπουδαίους οίκους του εξωτερικού. Γιαυτό επιζήσαμε και επιζούμε και σήμερα. Επειδή κρατήσαμε από την πρώτη στιγμή μια γραμμή από την οποία δεν παρεκκλίνουμε. Ποιότητα και σωστή διαχείριση των οικονομικών. Πιστεύουμε πολύ ότι το όνομα πρέπει να το προσέχει κανείς. Τη φήμη της επιχειρήσεως. Και επιχείρηση να μην έχει κανείς, το όνομα πρέπει να το προσέχει πάση θυσία. Είναι το άυλο κεφάλαιο». Το όνομα και η λειτουργία. Έχουμε πελάτες από παλιά. Υπερήλικες σήμερα, που μας λένε ότι ερχόμουν εδώ με τη γιαγιά μου. Κάποτε, επί Σημίτη, η κυβέρνησις μου έδωσε ένα βραβείο της παλαιότερης εμπορικής επιχειρήσεως και μου ζήτησε επ' ακροατηρίων να πω με δυο λόγια πως κατορθώσαμε και επιζήσαμε. Είπα: «Αν θέλετε δυο λόγια είναι: σώφρων διαχείρισις».

 

(Φωτό: Μαρίλη Ζάρκου/ LIFO)

 

Είμαι τώρα 95 ετών και εργάζομαι εδώ από παιδί. Για μένα ήταν πολύ φυσικό να γίνω έμπορος. Σπούδαζα στο πανεπιστήμιο, αλλά εργαζόμουν εδώ και διαδέχτηκα τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν πολύ πετυχημένος έμπορος με αρχές. Τίμιος. Ήμασταν έξι παιδιά. Όλοι πήγαμε στον πόλεμο. Είχαμε τύχη και όλοι γυρίσαμε πίσω. Ο ένας αδερφός μου ήταν ο ζωγράφος Αλέξανδρος Αλεξανδράκης. Τα έργα που βλέπετε εδώ είναι δικά του. Έγινε γνωστός κυρίως επειδή ζωγράφισε το έπος του 1940.

 

Στο κατάστημα έρχομαι καθημερινά. Το αργότερο στις 7 είμαι όρθιος. Και έρχομαι εδώ, στη δουλειά μου. Θα πιστέψετε κάτι; Ακόμα και τη νύχτα σκέπτομαι. Καταστρώνω το πρόγραμμα της επομένης ημέρας. Το τι πρέπει να κάνουμε για την πρόοδο της επιχειρήσεως. Έχουμε χρόνια τους ίδιους συνεργάτες, όλο το προσωπικό είναι προσαρμοσμένο σε μια ιδέα και λειτουργούμε σαν ωρολογιακός μηχανισμός, χωρίς προβλήματα. Έτσι δεν έχουμε προβλήματα. Δεν απολύσουμε ποτέ εργαζόμενους. Από εδώ, όλοι παίρνουν σύνταξη.

 

Την επιχείρηση την έχω μεταβιβάσει στο όνομα της κόρης μου, εδώ και χρόνια ήμουν τότε 85 ετών και ήθελα όταν έρθει το τέλος να μην υπάρχουν προβλήματα διαδοχής. Έχει σπουδάσει στη Γαλλία σχέδιο μόδας και παράλληλα με εμένα είναι και κείνη, μάλλον είμαι εγώ που ακολουθώ τώρα. Είμαι ήσυχος ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει χωρίς προβλήματα.

 

Στη ζωή υπάρχουν δύσκολες μέρες και μέρες ομαλές. Πρέπει κανείς να εκμεταλλεύεται τις καλές για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες. Δε λέω ότι δεν έχουμε προβλήματα, αλλά όχι αυτά που ακούω. Διότι δε χρωστάω. Μου δόθηκαν ευκαιρίες να κάνω και άλλα πράγματα και είπα «όχι, εγώ αυτό ξέρω και αυτό ξέρω να κάνω σωστά». Χρειάζεται σύνεση, όχι απληστία. Γιατί ο χρόνος τα ισοπεδώνει όλα»

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη

Ελλάδα Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη

25.11.2020
Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο

Ελλάδα Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο

25.11.2020
Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

25.11.2020
ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

Ελλάδα ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

25.11.2020
«Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι

Ελλάδα «Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι

25.11.2020
Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»

Ελλάδα Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»

25.11.2020
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Ελλάδα Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;

Ελλάδα Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;

25.11.2020
Δικαίωμα στη λήθη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητούν από την Google τη διαγραφή links με ευαίσθητα δεδομένα

Ελλάδα Δικαίωμα στη λήθη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητούν από την Google τη διαγραφή links με ευαίσθητα δεδομένα

25.11.2020
Η Ελλάδα θέλει να θέσει «εκτός λειτουργίας» την τουρκική αεράμυνα με Rafale και F-35: Κόστος και προοπτικές

Ελλάδα Η Ελλάδα θέλει να θέσει «εκτός λειτουργίας» την τουρκική αεράμυνα με Rafale και F-35: Κόστος και προοπτικές

25.11.2020
15 Σχόλια
Apothekerin 29.11.2017 | 20:01
Σωφρων διαχειρισις: αυτο ακριβως μας λειπει εδω στο ελλαντα...
Haifischnet 30.11.2017 | 13:14
Όσες επιχειρήσεις επιβιώνουν είναι επειδή είναι συνετή η διαχείριση: όχι μεγάλα ρίσκα, όχι υπέρογκος δανεισμός (καλύτερα όσο το δυνατόν λιγότερος δανεισμός), επανεπένδυση των κερδών στην επιχείριση και όχι στην dolce vita, αναγνώριση και ανταμοιβή της προσφοράς των εργαζομένων.
avatar
Ανώνυμος/η 30.11.2017 | 16:28
Εναν τέτοιο άνθρωπο, πρωθυπουργό, δεν είχαμε ποτέ.
avatar
Ανώνυμος/η 29.11.2017 | 20:57
Για μερικούς ανθρώπους στενοχωριέσαι ακόμα κι αν δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ.
avatar
Ανώνυμος/η 29.11.2017 | 22:46
Εγω που είμαι middle aged, τον θυμάμαι καλά, είναι από τους ανθρώπους που δεν ξεχνάς. Ηταν όπως τον περιγράφουν. Κάποτε εργαζόμουν σε κοντινή απόσταση και είχα ψωνίσει λίγες φορές αλλά είχα μπει και είχα ρωτήσει, πολύ περισσότερες.
Τα ρούχα του ήταν πολύ ακριβά, κλασικά, sport elegante, αγγλικό στυλ, κασμίρια και τέτοια. Και ο ίδιος, σαν φυσιογνωμία ήταν πολύ ευγενής, ολίγον απόμακρος αλλά απαντούσε πρόθυμα σε όλα και ποτέ δεν έδειξε δυσαρέσκεια όταν έφευγα, χωρίς να αγοράσω τίποτα. Και την επόμενη φορά, ευγενικός ήταν.
Απορώ, βέβαια που δεν έχει κλείσει ακόμα. Παρόμοια παλιά μαγαζιά (Παπαγιάννης, Σινάνης κ.λπ), με πελάτισσες ευκατάστατες αστές κυρίες, έχουν κλείσει προ πολλού. Η Ερμού έχει γεμίσει με Zara, H&Μ και συναφή.
avatar
maxmara 30.11.2017 | 08:51
Δεν θέλουμε αστές κυρίες. Ζούμε ΠΦΑ. Σοβαρά τώρα...ο θάνατος του είναι ένα ακόμα χτύπημα στο elegance της αστικής ζωής.
avatar
Ανώνυμος/η 30.11.2017 | 16:27
Δεν είπα ότι αναπολώ με νοσταλγία ή λυπάμαι. Είπα μόνο ότι άλλαξε το καταναλωτικό κοινό του συγκεκριμένου δρόμου και μπράβο στον άνθρωπο που κατάφερε να το διατηρήσει και καλή τύχη στην κόρη/κληρονόνο.
Οι αστές κυρίες btw ζουν και βασιλεύουν και πλουταίνουν περισσότερο αλλά προτιμούν τα expensive malls τη Βουκουρεστίου, τη Μύκονο και τα Harrods, Selfridges που πήγε κι ο Καμμένος για να αγοράσει Barbie.
Ετσι είναι ο καπιταλισμός και δεν είμαι θυασώτης ούτε απολογητής.
avatar
Ανώνυμος/η 30.11.2017 | 18:34
θιασώτης
avatar
billSKP 30.11.2017 | 09:17
98 ετών πέθανε ρε φίλε, τί στεναχωριέσαι μας λες?
cooluser 29.11.2017 | 22:45
αξιότιμος τυπάς, μου είχε δείξει μαντηλάκια πριν από κανένα χρόνο. ελπίζω και υποθέτω ότι έζησε μια καλή ζωή
Maggie 1.12.2017 | 00:57
Αποκαλεις τυπα εναν κυριο 98 χρονών! Οκ
marchar 1.12.2017 | 10:49
Οι "τυπάδες" δεν έχουν ηλικία....
Maggie 1.12.2017 | 13:07
marchar
έχουν και είναι μέχρι 30 και εκείνο κάτω από συνθήκες.
Όπως και να έχει, και με τη μεταφορική έννοια του όρου, για τον συγκεκριμένο διαφωνώ. Είναι ένας κύριος. Χωρίς χιπστεροεισαγωγικά, υφάκι και φιοριτουρες.
cooluser 2.12.2017 | 03:09
αναρωτιέμαι αν έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν μερικοί, έγραψα "αξιότιμος τυπάς", όχι "τυπάς".

δεν διαχωρίζουμε την μια λέξη από την άλλη γιατί χρησιμοποιούνται μαζί, όπως δεν θα διαχώριζε κανείς π.χ. το γοητευτική από το γυναίκα ή το καταπράσινος από το κήπος.
Maggie 2.12.2017 | 14:31
Cool user
"Μερικοί" σκέφτονται μια χαρά. Παίρνεις ως δεδομένο τον κήπο και το δικαιολογείς με το "καταπράσινος".
Εγώ ενίσταμαι στον χαρακτηρισμό του ως "κηπο" εξαρχής.
Συνέχισε να αναρωτιέσαι. Κάνει καλό. Θα το βρεις κάποια μέρα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια