Φωτογραφία: Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Ελλάδα

Οι κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού έχουν «υιοθετήσει» 45 γάτες και χρειάζονται τη βοήθειά μας

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης εξηγεί στο Lifo.gr πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει

Οι κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν «υιοθετήσει» περίπου 45 γάτες, τις οποίες και φροντίζουν καθημερινά.

 

Όμως, τα ζώα αυτά χρειάζονται κτηνιατρικό έλεγχο αλλά και στειρώσεις, προκειμένου να μην αυξηθεί ανεξέλεγκτα ο πληθυσμός τους. Έτσι, ζήτησαν τη βοήθεια της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης (ΖΕΗ).

 

«Σήμερα περάσαμε την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό, τίποτα πιο απελευθερωτικό, απ' την αγάπη. Η στοργή των κρατούμενων γυναικών στις φυλακές Κορυδαλλού για τις γατούλες που τις συντροφεύουν τις έκανε να αναζητήσουν βοήθεια για τη φροντίδα τους. Έτσι κάπως βρήκαν τον τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί μας και φυσικά δεν μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΖΕΗ.

 

Μιλώντας στο LiFO.gr, η εθελόντρια Έμυ Παπαγιαννοπούλου παραδέχεται ότι αρχικά τα μέλη της Ζωοφιλικής Ένωσης ήταν επιφυλακτικά, λόγω του μεγάλου κόστους (περίπου 1.200 ευρώ). Ωστόσο, όπως προσθέτει, «εμείς πάντα έτσι λειτουργούμε. Παίρνουμε το περιστατικό και ελπίζουμε να βρεθούν μετά τα λεφτά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

 

Φωτογραφία: Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

 

«Κατ' αρχάς, επικοινωνήσαμε με τον δήμο Κορυδαλλού, καθώς σύμφωνα με τον νόμο υπεύθυνοι για τα αδέσποτα είναι οι δήμοι. Αυτοί μας είπαν ότι έχουν ένα μικρό πρόγραμμα για τα σκυλιά στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), αλλά ξέρουμε ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν αναλαμβάνει γάτες. Αφού απάντησαν έτσι, τους ρωτήσαμε αν έχουν αντίρρηση να το αναλάβουμε εμείς. Μας είπαν "φυσικά και όχι"».

 

Ύστερα από τη σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση των φυλακών, η ΖΕΗ μετέφερε ήδη τις πρώτες 14 γάτες στον κτηνίατρο. Πέρασαν από κτηνιατρικό έλεγχο, έγινε εξωτερική και εσωτερική αποπαρασίτωση, και την επόμενη ημέρα επέστρεψαν στις φυλακές. Η ίδια διαδικασία θα γίνει με την επόμενη ομάδα γατών την ερχόμενη Τετάρτη.

 

«Πιστεύω ότι το να έχεις επαφή με ένα κατοικίδιο, είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο. Για παράδειγμα, έχει τύχει κάποια σκυλιά που έχουμε στείλει στη Γερμανία, να περάσουν εκπαίδευση και να χρησιμοποιούνται μετά ως pet therapy, δηλαδή να πηγαίνουν επισκέψεις σε ιδρύματα, σε γηροκομεία κλπ. Η φυλακή δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τα ζώα. Όμως στη φυλακή υπάρχουν άνθρωποι που τους βοηθάει να έρχονται σε επαφή με ένα κατοικίδιο. Και το γεγονός ότι η Διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού αφήνει τα ζώα στον προαύλιο χώρο, είναι ένα βήμα μπροστά. Βοηθάει τις κρατούμενες. Δίνουν αγάπη, παίρνουν αγάπη, νομίζω ότι είναι σημαντικό», επισημαίνει η Έμυ Παπαγιαννοπούλου.

 

Φωτογραφία: Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

 

Αλλά, τονίζει πως «αν αφήσεις τις γάτες να γεννάνε, οι 45 του χρόνου θα είναι 100. Όταν θα γίνουν 100 θα αρχίσει να δυσανασχετεί η Διεύθυνση, οι άλλοι κρατούμενοι, και μετά είναι δύσκολο να διαχειριστείς έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό. Έτσι, είπαμε να μπούμε μέσα, να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι, να στειρωθούν όλες οι γάτες γιατί μόνο έτσι ελέγχεις τον πληθυσμό τους».

 

«Μπήκαμε στον χορό και ελπίζουμε τώρα ο κόσμος να βοηθήσει λίγο οικονομικά», καταλήγει.

 

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης ζητά τη βοήθεια του κόσμου, σημειώνοντας πως «μπορείτε να καλύψετε μέρος των κτηνιατρικών εξόδων, να βοηθήσετε με τροφή και άμμο, με χάπια κι αμπούλες αποπαρασίτωσης, με παιχνίδια, αμμολεκάνες, μαξιλάρια, ονυχοδρόμια. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για αυτές τις γάτες και τις φίλες τους!». Κάνει ακόμη γνωστό πως το κτηνιατρείο που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο και τις στειρώσεις στις γάτες, προκειμένου να βοηθήσει, έδωσε τη χαμηλή τιμή 30 ευρώ ανά ζώο.

 

Όποιος θέλει να βοηθήσει με τα έξοδα, μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τον τραπεζικό λογαριασμό της ΖΕΗ, είτε το paypal με την αιτιολογία "ΓΑΤΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ":

 

Τράπεζα Πειραιώς: 60 4001 0189 237
BIC : PIRBGRAA
IBAN GR76 0171 0400 0060 4001 0189 237
Paypal: [email protected]

 

Για οποιοδήποτε ποσό μην ξεχνάτε να δηλώνετε στην κατάθεση τα στοιχεία σας, ώστε να ταχυδρομήσει η ΖΕΗ την απόδειξη.

 

Φωτογραφία: Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

 

Φωτογραφία: Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία: Περισσότεροι από 1.200 κεραυνοί στην Αττική και τη Βοιωτία - Πού έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ελλάδα Κακοκαιρία: Περισσότεροι από 1.200 κεραυνοί στην Αττική και τη Βοιωτία - Πού έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

21.11.2019
Δημοσκόπηση για αντικαπνιστικό: Τι λένε οι πολίτες και πόσοι αντιδρούν τελικά στην απαγόρευση του τσιγάρου

Ελλάδα Δημοσκόπηση για αντικαπνιστικό: Τι λένε οι πολίτες και πόσοι αντιδρούν τελικά στην απαγόρευση του τσιγάρου

21.11.2019
Μειωμένη ποινή για τον 28χρονο που πέταξε ρολό ταμειακής σε αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

Ελλάδα Μειωμένη ποινή για τον 28χρονο που πέταξε ρολό ταμειακής σε αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

21.11.2019
Παναγιώτης - Ραφαήλ: Ολοκληρώθηκε η θεραπεία του στη Βοστώνη

Ελλάδα Παναγιώτης - Ραφαήλ: Ολοκληρώθηκε η θεραπεία του στη Βοστώνη

21.11.2019
Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης της Αθήνας - Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΕΜΠ

Ελλάδα Αλλάζει ο κυκλοφοριακός χάρτης της Αθήνας - Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΕΜΠ

21.11.2019
Λούτσα: Τροχαίο με δύο τραυματίες αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ελλάδα Λούτσα: Τροχαίο με δύο τραυματίες αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

21.11.2019
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Απορρίφθηκε το αίτημα για ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή

Ελλάδα Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Απορρίφθηκε το αίτημα για ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή

21.11.2019
Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στην Αττική - Πού υπάρχουν προβλήματα

Ελλάδα Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στην Αττική - Πού υπάρχουν προβλήματα

21.11.2019
Ανακατάληψη στο στέκι της ΑΣΟΕΕ - «Το υπόγειο είναι δικό μας»

Ελλάδα Ανακατάληψη στο στέκι της ΑΣΟΕΕ - «Το υπόγειο είναι δικό μας»

21.11.2019
Σέρρες: Ελεύθεροι οι δύο εφοριακοί και η λογίστρια που κατηγορούνται για εκβιασμό παλαίμαχου ποδοσφαιριστή

Ελλάδα Σέρρες: Ελεύθεροι οι δύο εφοριακοί και η λογίστρια που κατηγορούνται για εκβιασμό παλαίμαχου ποδοσφαιριστή

21.11.2019
1 Σχόλια
Dry Salami 12.1.2018 | 21:00
Στην Αυστραλία μαζευουν αδέσποτα απο το δρομο, τα δίνουν σε κρατούμενους (ένα στον καθενα που κρίνεται κατάλληλος) και έρχεται εκπαιδευτής ο οποίος καποιες ώρες την ημέρα εκπαιδεύει στον προαύλιο χώρο της φυλακής τον κάθε σκύλο ανάλογα με τον χαρακτήρα του κ τις ικανότητες του για συγκεκριμένο σκοπό πχ θεραπεία, ιχνηλασία, ανίχνευση εκρηκτικών κλπ. Έτσι στο τέλος πετυχαίνουν 3 σκοπούς : την περισυλλογή των αδέσποτων από τους δρόμους, την εκπαίδευση τους για κοινωφελεις σκοπούς αλλά κ την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των σκύλων κ το κρατουμένων οι οποίοι όλοι δήλωσαν μετά τον αποχωρισμό τους από το αδέσποτο,στο τέλος της εκπαίδευση, πώς η επαφή τους με το σκύλο κ η φροντίδα μιας άλλης ζωής ήταν το καλύτερο μάθημα που θα μπορούσε να τους προσφέρει η φυλακή. Η δε στιγμή του απόχωρισμού τους από τον σκύλο που φιλοξενούσαν ήταν σπαραχτικη.
Τα ζώα δεν κρίνουν κ αγαπούν χωρίς όρους κ αυτού του είδους η αγάπη μεταμορφώνει. Ας βοηθήσουμε όλοι, είναι ένα θαυμάσιο βήμα για μια άλλη πιο βαθιά ματιά στο τι αλλάζει πραγματικά ένα ψυχισμό κ πόσο σημαντικη εναι κ για τις γατούλες αυτή η ευκαιρία για μια ζωή μακριά από τους κινδύνους της πόλης, με φροντίδα κ παρεουλα. Άλλωστε ... "Ο χρόνος με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμενος" ειχε πει ο Σ.Φρόιντ. Κ εχει απόλυτο δίκιο, ...όσοι έχουν γατες ξέρουν.