Στην ερώτηση αν θα το ξανάκανε, γνωρίζοντας πλέον και το αποτέλεσμα του Εφετείου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Οπωσδήποτε. Θα το ξανάκανα και θα το ξανακάνω». Φωτο: Κατερίνα Κοντίνη
Ελλάδα

Αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία - Η Πόπη Μέλλιου μιλά για τη νύχτα που την έγδυσαν στη ΓΑΔΑ

«Ξέρεις εσύ τι να κάνεις. Στήθος, κωλομάγουλα, μην κάνεις πρωκτικό και κολπικό»: Μια ιστορία αστυνομικής αυθαιρεσίας

Την προσήγαγαν χωρίς ουσιαστικό λόγο, της συμπεριφέρθηκαν με τιμωρητική διάθεση, ενώ έδωσαν εντολή για σωματικό έλεγχο που κατέληξε σε εξευτελιστικό γδύσιμο σε ένα δωμάτιο με ανοιχτά παράθυρα, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ.

 

Τους έκανε μήνυση και σε πρώτο βαθμό οι δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή. Όμως, πριν από λίγες ημέρες, το Εφετείο τούς αθώωσε, δίνοντας μια «νίκη» στην αστυνομική αυθαιρεσία. Παρ' όλα αυτά, ο δικαστικός αγώνας δεν θα σταματήσει εδώ.

 

Η υπόθεση αφορά την Πόπη Μέλλιου, ιδιωτική υπάλληλο που συνεργάζεται με το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, και όλα ξεκίνησαν στα Εξάρχεια, στις 27 Φεβρουαρίου του 2013.

 

Όπως διηγείται η ίδια στο LIFO.gr, εκείνο το βράδυ, φτάνοντας στη συμβολή των οδών Εμμ. Μπενάκη και Τζαβέλλα, είδε τέσσερις μηχανές με αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ να τρέχουν στον πεζόδρομο. Άρχισε τότε να σημειώνει τους αριθμούς κυκλοφορίας των δικύκλων. «Ήταν η τέταρτη ημέρα που γίνονταν προσαγωγές χωρίς να έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν είχαν, δηλαδή, κανένα λόγο ούτε να τρέχουν πάνω στον πεζόδρομο ούτε να μαζεύουν κόσμο» εξηγεί.

 

«Είναι να γελάς αλλά συγχρόνως, κατά την άποψή μου, είναι και πολύ επικίνδυνο. Δηλαδή είναι πάρα πολύ επικίνδυνο η αστυνομία μιας χώρας να φέρεται έτσι . Αυτά τα πράγματα είναι περίεργα και επιμένω στο "επικίνδυνα", γιατί και ο συνήγορος είναι της Χρυσής Αυγής».

 

Στη συνέχεια, ένας από τους αστυνομικούς την προσέγγισε και ζήτησε τα στοιχεία της. Εκείνη ζήτησε με τη σειρά της τα δικά του στοιχεία, καθώς δεν έφερε διακριτικά της ταυτότητάς του, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τα δώσει. «Πιστεύω ότι είναι και δικαίωμά μου και υποχρέωσή τους, όταν συναλλάσσομαι με οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό, να μου πει το όνομά του ώστε να ξέρω με ποιον μιλάω. Πολλοί αστυνομικοί, σχεδόν όλων των σωμάτων, μέχρι και σήμερα δεν φοράνε τα μητρώα τους, παρότι είναι υποχρεωτικό».

 

Ο αστυνομικός τής ανακοίνωσε πως θα γίνει προσαγωγή. Η Πόπη Μέλλιου μεταφέρθηκε με περιπολικό στη ΓΑΔΑ, στον 6ο όροφο, όπου βρίσκεται το τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Όταν της ζητήθηκε, έδωσε την ταυτότητά της, όμως η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί.

 

Ενώ η Μέλλιου βρισκόταν σε έναν διάδρομο της ΓΑΔΑ, περιμένοντας τη συνέχεια, ο αστυνομικός –ένας εκ των δύο κατηγορούμενων που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως– βγήκε από το γραφείο του και άρχισε να της κάνει διάφορες ερωτήσεις (Πού ήσασταν; Τι ακριβώς κάνατε; Πού πηγαίνατε;). «Του λέω, συγγνώμη, στο πλαίσιο ποιας διαδικασίας γίνονται αυτές οι ερωτήσεις; Τότε με πλησιάζει και με ύφος μου λέει: "Κυρία μου, εδώ είναι Ελλάδα". Εγώ του απάντησα ότι για εμένα εδώ είναι Ευρώπη και τσαντισμένος μπήκε μέσα στο γραφείο του» αναφέρει η ίδια.

 

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της Πόπης Μέλλιου.

 

Μετά από λίγο τη φώναξε στο γραφείο και της ζήτησε να δει την ατζέντα της. «Σε εκείνη τη φάση, θυμάμαι, έβγαλα από την τσέπη μου ένα χαρτί που είχα μαζί μου, στο οποίο είχα σημειώσει τον αριθμό από μία μηχανή που έτρεχε. Αυτός ο αριθμός συζητήθηκε τόσο πολύ στο δικαστήριο, ότι εγώ είμαι η "Μάινχοφ των Εξαρχείων". Δηλαδή ότι σημειώνω τις μηχανές επειδή, υποτίθεται, θέλω να κάνω τρομοκρατική ενέργεια».

 

Σημειώνεται πως στο δικαστήριο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών, προσπαθώντας να ισχυριστεί ότι όλα έγιναν σωστά, είπε, μεταξύ άλλων: «Αν βάλουμε τη φωτογραφία της κ. Μέλλιου δίπλα σε αυτήν της Ουλρίκε Μάινχοφ ή της Πόλας Ρούπα, η οποία είναι ανάλογης ηλικίας, δεν θα δούμε ιδιαίτερες διαφορές, άρα το παρουσιαστικό της δεν αρκούσε για να μην προσαχθεί».

 

Η κ. Μέλλιου εξηγεί πως «μόλις ο αστυνομικός είδε τον αριθμό της μηχανής στο χαρτί, μου λέει "είναι παράνομο, θα πάτε αυτόφωρο". Γενικά, ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί μπήκαν σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή, αφού ήξεραν πλέον ποια είμαι, να έχουν ζητήσει μια συγγνώμη ή να πουν απλώς ότι "εντάξει, συλλέξαμε τα στοιχεία σας" και να με αφήσουν να φύγω. Συνεχίζει, λοιπόν, και μου λέει "θα σας κάνουμε σωματική έρευνα". Δεν μάθαμε ποτέ τι έψαχναν».

 

Η εντολή για τον σωματικό έλεγχο δόθηκε σε μια νεαρή αστυνομικό. Όπως επισημαίνει η κ. Μέλλιου, της είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρεις εσύ τι να κάνεις. Στήθος, κωλομάγουλα, μην κάνεις πρωκτικό και κολπικό».

 

«Όταν ήρθε η κοπέλα στο δωμάτιο, της είπα "σας παρακαλώ μπορείτε να κατεβάσετε τα στόρια" και κείνη μου λέει "δεν φαίνεται τίποτα". Από τη στιγμή που μου αρνούνταν, εγώ δεν ήμουν σε θέση, δεν μπορούσα να επιμείνω. Και έβγαλα τα πάντα, παπούτσια, ρούχα, εσώρουχα. Ψάχνει λίγο, τις τσέπες, τα ρούχα. "Εντάξει" μου λέει, "ντυθείτε".

 

»Βγαίνουμε έξω, με βάζουν να κάτσω στον διάδρομο χωριστά από τους υπόλοιπους προσαχθέντες που είχαν έρθει, γιατί είμαι, υποτίθεται, κρατούμενη. Ζητάω να επικοινωνήσω με δικηγόρο και μου απαντάει ο πρώην κατηγορούμενος με το γνωστό του ύφος (σ.σ. αρνητικά)».

 

Φωτο: Κατερίνα Κοντίνη

 

Στο μεταξύ, στη ΓΑΔΑ είχε φτάσει και η φίλη της Μέλλιου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, στην οποία επιτράπηκε να δει την κρατούμενη ύστερα από ώρα και μόνο μετά τον σωματικό έλεγχο. «Η Αφροδίτη περιγράφει, γιατί εγώ εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβαινα πολλά, πως με βρήκε σε κατάσταση σοκ. Το πρώτο που της είπα ήταν πως μόλις γλίτωσα κολπικό και πρωκτικό έλεγχο».

 

Μαζί με την Αφροδίτη Σταμπουλή πήγαν τότε στο γραφείο της προϊσταμένης –η δεύτερη κατηγορούμενη που καταδικάστηκε πρωτοδίκως–, η οποία τους είπε πως μπορούν τελικά να φύγουν. Όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε γιατί έγινε ο σωματικός έλεγχος, εκείνη απάντησε ότι έγινε επειδή ήμουν μέσα στο αστυνομικό μέγαρο. Αυτή ήταν η πρώτη εξήγηση που ακούσαμε».

 

«Αυτό που είχαν πει ήταν πως ήθελαν να κάνουν δικογραφία για απείθεια, αλλά υποτίθεται ότι πήρε τηλέφωνο ο αστυνομικός διευθυντής και τους είπε: "Εφόσον έδωσε την ταυτότητά της, αφήστε τη να φύγει"» σημειώνει η κ. Μέλλιου.

 

Φεύγοντας, η ίδια ζήτησε το όνομα του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για τον έλεγχο και της υπέδειξαν να καταθέσει αίτηση για να πάρει αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ είπε από την πρώτη στιγμή πως θα ζητήσει το αντίγραφο, το περιστατικό δεν καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων την ίδια ημέρα. «Το συμπληρώνουν την ημέρα που ζητάω το αντίγραφο. Και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν διαφορετικά, το συμπληρώνουν με ημερομηνία 7 Μάρτη, περιγράφοντας τα γεγονότα που συνέβησαν στις 27 Φλεβάρη».

 

Μετά την καταγραφή του περιστατικού, η κ. Μέλλιου κάνει την προσφυγή της στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Γίνεται ΕΔΕ που αθωώνει τους αστυνομικούς.

 

Ύστερα, η κ. Μέλλιου προσφεύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος, σε μια έκθεση-καταπέλτη, διαπιστώνει μία σειρά από παραβιάσεις, αυθαιρεσίες και παραλείψεις.

 

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμά του χαρακτηρίζει τα καταγγελλόμενα στη συγκεκριμένη περίπτωση «ιδιαιτέρως σοβαρά (στέρηση ελευθερίας, προσβολές της αξιοπρέπειας κ.λπ.)» και ζητά «διεξοδική διερεύνηση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών». Ακόμη, υπογραμμίζει πως «είναι προφανές ότι οι ως άνω αναφερόμενες συμπεριφορές, εφόσον είναι αληθείς, δεν πλήττουν μόνο τα δικαιώματα του πολίτη, της συγκεκριμένης αναφερόμενης ή όλων, αλλά και το κύρος της αστυνομίας, η οποία εμφανίζεται σ' ένα κράτος δικαίου να δρα αυθαιρέτως».

 

Ακολουθεί η πρώτη δίκη, στην οποία οι δύο αστυνομικοί καταδικάζονται σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ενώ αθωώνεται η νεαρή αστυνομικός που πραγματοποίησε τον σωματικό έλεγχο, με το σκεπτικό ότι ακολούθησε εντολές.


Κατατίθεται η έφεση και το Εφετείο αθωώνει τελικά και τους δύο, κόντρα στην εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση της αξιωματικού, με το σκεπτικό ότι ενώ ήξερε ότι θα γινόταν σωματικός έλεγχος, δεν μπορούσε να γνωρίζει τον εξευτελιστικό τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνταν, αλλά την καταδίκη του υφιστάμενού της αστυνομικού που έδωσε τη σχετική εντολή, με βάση το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επίσης, όπως τονίζει η κ. Μέλλιου, η εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή για ψευδορκία του προϊστάμενου της συγκεκριμένης διεύθυνσης.

 

Σύμφωνα με την κ. Μέλλιου «φαινόταν σε όλη τη διαδικασία ότι το πήγαιναν όπως πρότεινε η εισαγγελέας, δηλαδή μία αθώα, ένας ένοχος», ενώ προσθέτει πως έγινε μια διακοπή κατά την τελευταία δικάσιμο «που έκανε πάρα πολλή εντύπωση σε όλους. Ο προϊστάμενος διέκοψε το δικαστήριο, δεν ξέρουμε γιατί, και κάλεσε την πρόεδρο της έδρας στο γραφείο του. Δεν είχαμε ακούσει καινούργια στοιχεία εκείνη την ημέρα πέρα από την πρόταση για ψευδορκία».

 

Φωτο: Κατερίνα Κοντίνη

 

Στη συνέχεια, το δικαστήριο ολοκληρώθηκε και η έδρα αποσύρθηκε για διάσκεψη. Μετά από λίγη ώρα, όμως, ανακοινώθηκε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ορίστηκε η ανακοίνωση της απόφασης για τις 15 Ιανουαρίου, όπως και έγινε.

 

Σύμφωνα με την πρόεδρο, η εντολή για σωματικό έλεγχο ήταν σύννομη, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιήθηκε ήταν κατάλληλο. Το δικαστήριο δέχτηκε μόνο ότι θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο ένας αστυνομικός για εξύβριση σχετικά με την ανάρμοστη εντολή του για τον σωματικό έλεγχο («μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό, μόνο στήθος και κωλομάγουλα»). Ωστόσο, το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.

 

Η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Γιάννα Κούρτοβικ, χαρακτήρισε την απόφαση για αθώωση πρωτοφανή και σημείωσε ότι «για μια ακόμα φορά το άρθρο 137Α παραμένει αδικαίωτο, καθώς ποτέ δεν έχει αξιοποιηθεί για την καταδίκη αστυνομικού, ενώ η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δίνει το "πράσινο φως" στους αστυνομικούς που δρουν κατ' αυτόν τον τρόπο να συνεχίσουν τις παράνομες πρακτικές τους».

 

Επίσης, η κ. Μέλλιου επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό πως ο αστυνομικός που αθωώθηκε έφερε για συνήγορό του έναν συνήγορο της Χρυσής Αυγής, τον κ. Καρυδομάτη, ο όποιος έχει σηκώσει χέρι κι έχει χτυπήσει άνθρωπο μέσα στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής».

 

«Γενικά, από τη διαδικασία της δίκης, και πρωτόδικα και στο Εφετείο, θα σου πω αυτό που είχα πει όταν βγήκε η πρώτη απόφαση. Όταν ξανάνοιξε η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς, και με κάλεσαν πάλι, μια κυρία εκεί με ρώτησε τι μου έκανε εντύπωση από τη διαδικασία του δικαστηρίου και αυτό που απάντησα ήταν: "Τόσο πολλά ψέματα από κρατικούς λειτουργούς, και μάλιστα ένστολους, δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά στη ζωή μου"» τονίζει και προσθέτει: «Δεν είπανε μία αλήθεια, ούτε μια στιγμή δηλαδή. Γύρναγε και η έδρα και τους έλεγε "πρωτόδικα λέγατε άλλα"».

 

«Είναι να γελάς αλλά συγχρόνως, κατά την άποψή μου, είναι και πολύ επικίνδυνο. Δηλαδή είναι πάρα πολύ επικίνδυνο η αστυνομία μιας χώρας να φέρεται έτσι . Αυτά τα πράγματα είναι περίεργα και επιμένω στο "επικίνδυνα", γιατί και ο συνήγορος είναι της Χρυσής Αυγής».

 

Παρά την αθωωτική απόφαση στον δεύτερο βάθμο, η κ. Μέλλιου εστιάζει στις «μικρές νίκες» που υπήρξαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. «Η πρώτη μου ικανοποίηση ήταν ότι από την επόμενη μέρα δεν ξανάκαναν αυτές τις χωρίς λόγο μαζικές προσαγωγές. Επίσης, το ότι ασχολήθηκε πολύ προσεκτικά ο Συνήγορος του Πολίτη, το ότι ασκήθηκε δίωξη και φυσικά η απόφαση σε πρώτο βαθμό. Ακόμα και το γεγονός ότι η έδρα στο Εφετείο τους επισήμανε πως "πρωτόδικα είπατε άλλα". Το σημαντικό είναι ότι μέσα από μια διαδικασία αναδεικνύονται κάποια ζητήματα και κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική αστυνομία, τα οποία και πρέπει να διορθωθούν».

 

Στην ερώτηση αν θα το ξανάκανε, γνωρίζοντας πλέον και το αποτέλεσμα του Εφετείου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Οπωσδήποτε. Θα το ξανάκανα και θα το ξανακάνω».

 

Η συνέχεια αναμένεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου αναμένεται να προσφύγει η συνήγορος της κ. Μέλλιου, αφότου καθαρογραφούν τα πρακτικά του Εφετείου.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Ουρές και αναμονή 1,5 ώρας για rapid test - Φωτογραφίες

Ελλάδα Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Ουρές και αναμονή 1,5 ώρας για rapid test - Φωτογραφίες

29.10.2020
Μητσοτάκης: Αύριο ανακοινώνω νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα - Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Ελλάδα Μητσοτάκης: Αύριο ανακοινώνω νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα - Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

29.10.2020
Τα παιδιά που σκοτώθηκαν σε water sports στη Ρόδο δεν ήταν τα πρώτα: Παρανομίες και στατιστικά στην Ελλάδα

Ελλάδα Τα παιδιά που σκοτώθηκαν σε water sports στη Ρόδο δεν ήταν τα πρώτα: Παρανομίες και στατιστικά στην Ελλάδα

29.10.2020
Τήνος: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε κλαμπ όπου εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής

Ελλάδα Τήνος: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε κλαμπ όπου εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής

29.10.2020
Τούρκοι στρατιωτικοί δείχνουν περάσματα σε διακινητές στον Έβρο - Βίντεο

Ελλάδα Τούρκοι στρατιωτικοί δείχνουν περάσματα σε διακινητές στον Έβρο - Βίντεο

29.10.2020
Κορωνοϊός - Πρύτανης ΑΠΘ: Δεκαπλάσια κρούσματα σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αν δεν ληφθούν μέτρα

Ελλάδα Κορωνοϊός - Πρύτανης ΑΠΘ: Δεκαπλάσια κρούσματα σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αν δεν ληφθούν μέτρα

29.10.2020
Γώγος: Δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να δούμε 2.000 κρούσματα κορωνοϊού

Ελλάδα Γώγος: Δεν αποκλείεται το σαββατοκύριακο να δούμε 2.000 κρούσματα κορωνοϊού

29.10.2020
Αρχίζουν οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις - Ποια Κυριακή θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα Αρχίζουν οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις - Ποια Κυριακή θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα

29.10.2020
Τι διαβάζουμε σήμερα: Πατριωτικός ή αντιφασιστικός;

Ελλάδα Τι διαβάζουμε σήμερα: Πατριωτικός ή αντιφασιστικός;

29.10.2020
Δήμαρχος Σερρών: Από αύριο το πρωί 5.000 κόσμος δεν θα έχει δουλειά

Ελλάδα Δήμαρχος Σερρών: Από αύριο το πρωί 5.000 κόσμος δεν θα έχει δουλειά

29.10.2020
25 Σχόλια
avatar
Γράφων 19.1.2018 | 12:53
Από τις περιπτώσεις του το ΕΔΔΑ είναι μονόδρομος. Οι θεσμοί πρέπει να έχουν ένα όριο αυτοσεβασμού.
Μεγαλύτερος είναι ο διασυρμός της αστυνομίας με την καταδίκη από το ΕΔΔΑ παρά από μια απόφαση εφετείου.
avatar
tktk 19.1.2018 | 13:45
Στο ευρωπαικό δικαστήριο θα καταλογιστεί πρόστιμο σε πολλά χρόνια, το οποιο βεβαίως δε θα πληρώσουν οι χρυσαυγίτες αστυνομικοί.
Οι δε προιστάμενοί τους είναι για κλάματα. Οι ΕΔΕ πρεπει να καταργηθούν τελείως. Αποτελούν κοροϊδία
avatar
Ανώνυμος/η 19.1.2018 | 13:47
Ρε παιδια προς τι η εκπληξη; Τα ειπε ολα ο μπατσος: «Εδω ειναι Ελλαδα»!;!;
avatar
Γράφων 19.1.2018 | 15:30
Αυτό είναι μια αποστομωτική απάντηση...
avatar
Abyssal 19.1.2018 | 14:19
Αυτή η ασυδοσία, η κατάχρηση εξουσίας και το bullying είναι κάποιες από τις σημαντικότερες αιτίες που κάποιοι άνθρωποι, δε μικρότεροι ηλικιακά, αποφασίζουν να εκφράζουν την οργή που τους δημιουργεί με πέτρες και μολότοφ.

Δεν δικαιολογώ, δεν επικροτώ. Αλλά κανείς, με λίγο νιονιό στο κεφάλι του, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι μια από τις αιτίες των φαινομένων "Εξάρχεια". Όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε, τόσο πιο γρήγορα θα εξελίξουμε προς ένα καλύτερο αύριο την κοινωνία μας. Πιο απλοϊκά, αν εξαλείψεις το αίτιο, το αιτιατό παύει να υφίσταται.

Πως θα γίνει αυτό; Άμεση απόλυση των αστυνομικών που έχουν συνδέσεις με την χρυσή αυγή για αρχή. Δεν δύναται σε μια ευρωπαϊκή χώρα η αστυνομία να συνδέεται με ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Άμεση ψυχιατρική εξέταση, επαναλαμβανόμενη ανά χρόνο, για την ικανότητα τους να είναι αμερόληπτοι ανεξάρτητα το φύλο, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις κοκ του ατόμου, ικανοί να βρίσκονται σε θέση εξουσίας χωρίς να την καταχράζονται, όπως επίσης και για την ικανότητα τους να κρατάνε όπλο, ίσως το βασικότερο μετά τα τελευταία γεγονότα.

Είναι τόσο τραγική η κατάσταση της αστυνομίας μας που ακόμα και στους ίδιους της τους κύκλους, αστυνομικοί που είναι ανοιχτά κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας δέχονται επιθέσεις από συναδέλφους. Είναι άδικο να πάνε χαμένοι οι κόποι αυτών των αστυνομικών, που με σθένος υπερασπίζονται τα πολύ λογικά και προσπαθούν να εξελίξουν τον θεσμό της αστυνομίας στα επίπεδα των βόρειων χωρών της Ευρώπης.
avatar
Ανώνυμος/η 19.1.2018 | 15:01
Γνωρίζεις τις αστυνομίες βορείων κρατών και το βαθμό ωμής βίας σε βαθμό θανάτου; Οταν σκοτώθηκε εκεινο το παιδί, καιγόταν η Αθήνα για μέρες. Λιγα χρόνια μετά αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν έφηβο στην Ολλανδία και φύλλο δεν κουνηθηκε, παρόλο που πυροβόλησαν και λάθος άτομο. Στη δε Γερμανία, η αστυνομία μπαινει σε αυτοματισμό βίας οταν εχει εντολές. Καμιά σχέση με Ελλάδα. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση χρειάζεται, δεν μπορεί να πηγάζει από ενα ελληνικό φαντασιακό για τις δήθεν τόσο πολιτισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης κατ'αντιδιαστολή της δικής μας. Πολλα από αυτά που λέγονται στην Ελλάδα για το βορρά απλά δεν ισχύουν. Και το λεω έχοντας ζησει για χρονια σε διάφορες βόρειες χώρες.
Νεαντερταλ 21.1.2018 | 08:58
βρε ποιος πολιτικος τους προσφωνησε οτι ''το κρατος ειστε εσεις'' αχχ μου διαφευγει τ ονομα μπορει να ζει ισως και να εχει πεθανει.. αχχ ποιος βρε ναι ... μπα οχι λες;
avatar
leonlm 19.1.2018 | 20:15
Συγγνωμη αλλα εγω μονο εχω ζησει περιστατικα με αστυνομικους ευγενικους σωστους και συγκροτημενους?Εγω τον αστυνομικο τον θελω απολυτως τυπικο οταν κανει ελεγχο γιατι πανω μου ισως εχω οπλο,ισως ειμαι εγκληματιας κτλ.Η αυθαιρεσια και οι σχεσεις με την χρυση αυγη ειναι απαραδεκτες αλλα η στοχοποιηση ανθρωπων που εαν γινει μια ληστεια τους ψαχνουμε και φωναζουμε παντου οταν λειπουν,ειναι επισης απαραδεκτη.ΟΧΙ στην αυθαιρεσια,αφηστε ομως την αστυνομια να κανει τη δουλεια της οταν την κανει σωστα.Κρατος διχως αστυνομια ονειρευονται θεωρω καποιοι που μολις ληστεψουν το σπιτι τους φωναζουν οτι οι "κωλομπατσοι" δεν κανουν σωστα τη δουλεια τους.Για οποιον εχει ζησει ή βρεθει στο εξωτερικο θα εχει γνωρισει επισης την "ιδανικη" καταστολη και προληψη...
avatar
pane 20.1.2018 | 03:12
το πρόβλημα είναι ακραία πολίτικό. Εννοείται ότι μια ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να έχει αστυνομία, γιατί η αυτοδικία θα γίνει ο νόμος του νταή. Όμως διαχρονικά στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις αυθαιρεσίας αστυνομικών καλύπτονται συστηματικά και από την πολιτική και τη δικαστική εξουσία. Ο λόγος απλός: όταν η εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιεί παρανόμως τους αστυνομικούς ως μπράβους, δεν θα τους τιμωρήσει όταν αυτοί παραβούν τους κανόνες. Εννοείται, ότι δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί μπάτσοι, προσωπικά ξέρω πολύ καλούς ανθρώπους και σωστούς επαγγελματίες. Πραγματικό περιστατικό σε ψιλικατζίδικο στα Εξάρχεια: πρεζέμποροι επιτίθονται στην κοπέλα που δουλεύει επειδή τόλμησε να σταματήσει έναν από αυτούς που χτύπαγε την κοπέλα του. Σε πληροφορώ 2 άνθρωποι παίρναμε την αστυνομία τηλέφωνο αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ
avatar
Ανώνυμος/η 19.1.2018 | 15:09
Μου θυμίζει λίγο ανθρωπολογική "εργασία πεδίου" συνδυασμένη με κοινωνικό πείραμα. Και μου προκαλεί λύπη που αντι να κοιτάξουν να συνεισφέρουν στη χώρα, να δημιουργήσουν, τμήματα του πληθυσμού αναλίσκονται στο να τρώγονται: με τους εαυτούς τους, με τους άλλους, με τη δικομανία τους. Και σε δέκα χρόνια τι θα της εχει μείνει από όλο αυτό; Αν ο στόχος είναι η αναμόρφωση της αστυνομίας, συτή η μονιμως επιθετική συμπεριφορά απεναντι σε οσους αυτόματα αμύνονται στις επιθετικές συμπεριφορές άλλων ως εργασία είναι το μέσο για να κατακτηθεί; Στα ιντιμήντια ανοικτά μιλούν για την επιθυμία να δολοφονούνται αστυνομικοί. Και οχι, δεν θεωρώ ότι το "αντι-εξουσιαστικό" (εδώ γελάνε με τον όρο) κίνημα ξεκινά από την αστυνομία οπως κάποιος σχολίασε. Αυτό είναι αφελέστατο.
Nurse Elkins 20.1.2018 | 12:23
Δηλαδη εσας αν σας ειχαν εξευτελισει κατ αυτο τον τροπο δημοσιοι λειτουργοι θα λεγατε ενταξει δεν εγινε και τιποτα ας μην τραβαω το σκοινι. Οι εφοριακοι που τρωνε ξυλο δηλαδη και ολοι χειροκροτανε? Μονο οι αστυνομικοι στοχοποιουνται?
avatar
Slady 19.1.2018 | 15:18
Αυτές οι μικρές νίκες απέναντι στην ασυδοσία των σωμάτων ασφαλείας είναι μονάχα η αρχή. Απλά φοβάμαι μην πέσει η επανάστση μαζί με το συλλαλητήριο για την Makedonija και την έναρξη του Σουρβάιβορ και μας κατηγορήσουν για λαϊκισμό.
avatar
atman 19.1.2018 | 17:02
εδω ειναι Ελλαδα οντως, η χωρα που η κυβερνηση της ανανεωτικης αριστερας ροφλ εχει οχυρωσει το μαξιμου και την ηρωδου ατιικου πιο βαρια απο ποτε και την χωρα που ο Σπινελλης εκανε επωνυμη καταγγελια οταν τον απειλησαν με προσαγωγη για να σβησει φωτο της πρωθυπουργικης πομπης.

Παύλος 19.1.2018 | 21:05
Συγκεντρώσου, δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτε είναι ανάγκη να χαλάς όλα τα θέματα με τις εμμονές σου.

Εδώ μιλάμε για την γενικευμένη θρασύτητα των αστυνομικών απέναντι σε πολίτες - δες και την πρόσφατη μηνυσούλα που αρπαξαν 2 παλικαράκια του Α.Τ. Συντάγματος...
avatar
atman 22.1.2018 | 16:03
Τι κοινο εχουν οι Ελλαδεμποροι με τους Δικαιωματεμπορους: απαντες κανουν τα στραβα ματια και στην Ελλαδα και στα Δικαιωματα, με ενα διορισμο σε ενα ΦΕΚ.

Γκοσαμε την υποκρισια σας.
avatar
Ανώνυμος/η 19.1.2018 | 21:30
Φαντάζομαι θα συμπάσχεις και για τον Αυγουστίνο Δημητρίου όσο για τα 20 λεπτά καθυστέρησης στο Σπινέλλη. Ξέρεις, αυτόν που του τσάκισαν το πρόσωπο χωρίς λόγο και μετά είπαν πως έπεσε στη ζαρντινιέρα. Αυτόν που του πληρώσαμε εσύ και εγώ, όχι τα μπουμπούκια που το έκαναν 450,000€ αποζημίωση.
Εκείνους που τους πέταγσν στον αέρα με τις μηχανές τους θυμόμαστε;
Tους έφηβους που τους έβαζαν να αλληλοχαστουκίζονται;
Πταισματάκια μπροστά στην περιπέτεια του Σπινέλλη βέβαια.

ΥΓ.
ΡΟΦΛ
avatar
atman 20.1.2018 | 21:39
εχουμε ζησει την εργαλειοποιηση των παντων, φυσικα η αστυνομικη αυθαιρεσια (μαζι με γενικευμενη θρασυτητα λειτουργων δημοσιου απεναντι σε πολιτες) δεν θα γλιτωνε.
το κομμα της ειναι στην κυβερνηση περιμενων να κανουν κατι ωστε να μην επαναληφθουν φαινομενα βιας, δολοφονιων και εξωδικαστικων εκτελεσεων.
avatar
Γράφων 22.1.2018 | 07:01
@ Παύλος

Διαφωνώ με το ύφος σου, συμφωνώ με την ουσία.

Μια προσθήκη, αν επιτρέπεις. Ζω για τη μέρα που ο μέσος Ελλην θα σταματήσει να το παίζει κάτι μεταξύ Νετσάγιεφ και Τσε.

Που θα αποδεχτεί ότι έχουμε δημοκρατία και όχι δικτατορία (του προλεταριάτου ή των συνταγματαρχών, μικρή διαφορά μου κάνει).

Ο μπάτσος, όπως λες, είναι κι αυτός Έλλην. Γενικά αν δεν το έχεις καταλάβει δεν το έχουμε με τη δημοκρατία ασχέτως επαγγέλματος, όχι μόνο οι "μπάτσοι". Από το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" μέχρι "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς" δεν δείχνουμε μεγάλη ευαισθησία σε θεσμούς, νομους, κανόνες, κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Δύο στίχους θα μουρμουρισω ανέμελα ετούτο το πρωινό Δευτέρας.

"Σκότωσε τον μπάτσο που εχεις μέσα σου, σκότωσε τον μπάτσο πριν είναι αργά".
avatar
Γράφων 20.1.2018 | 05:40
Μην "χαλάς" τις συζητήσεις.
Βασικά μια είναι η συζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα διαφωνίας. Ούτε διαλόγου.
(Προφανώς στο συγκεκριμένο ζήτημα διαφωνώ μαζί σου αλλά αρχίζω και κατανοώ λοιπά συμπεριφορικά patterns ).
Παύλος 21.1.2018 | 14:11
atman και λοιπές "δημοκρατικές" δυνάμεις, το να ταυτίζετε την τρομοκρατία με το Συριζα, ενώ παράλληλα ταυτίζεστε με τις ιδεολογικές παραφροσύνες του γνωστού ελλαδέμπορα, είναι χαρακτηριστικό που παραπέμπει στη νοοτροπιά της γνωστής μονταζιέρας, άρα μην περιμένετε να σας πέρνουμε στα σόβαρά - το φαινόμενο έχει επαναληφθεί, βλ socivo...

Ό,τι και να λέτε, όσο η νοοτροπία του μπάτσου δεν ελεγχεται στην αστυνομία, όσο δεν ξεκινάει η αποχουντοποίηση της, που πλέον έχει χαρακτήρα εναντίωσης τόσο στην Χρυσή Αυγή όσο και στην σοβαρότερη εκδοχή της, δεν βλέπω να προχωράμε.

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι σαν την κα. Μέλλιου που δεν περιμένουν τον μεσσία να καθαρίσει.
Maggelan 20.1.2018 | 00:35
Από σωματικές έρευνες οι αστυνομικοί έχουν βρει πολλά. Να σταματήσουμε να θεωρούμε τους πάντες υπεράνω υποψίας. Θεωρώ ότι οι αστυνομικοί έκαναν πολύ σωστά την δουλειά τους. Εκτός αν οι επώνυμοι αριστεροί στην Ελλάδα πρέπει να είναι υπεράνω νόμου. Και τι θα πει έγραφε τους αριθμούς των πινακίδων; Πολύ 'δοσιλογικό' δεν είναι αυτό;
Τι τα γράφω βέβαια, μήπως και θα εγκριθεί το σχόλιο;
avatar
Ανώνυμος/η 20.1.2018 | 10:00
Είδες που εγκρίθηκε;
Στη Lifo γράφουμε όχι στο Indymedia. (Ούτε στο liberal)
To θέμα δεν είναι τόσο ότι έγινε σωματική έρευνα, όσο ότι έγινε τιμωρητικά. Μας το παίζεις κάπως; Πέρασε για έρευνα. Όχι πρωκτική-κολπική κατ' αρχήν, αλλά αν το παρατραβήξεις...
Αν τη θεωρούσαν πραγματικά ύποπτη, έπρεπε να γίνει πλήρης έρευνα, από την αρχή.
Maggie 21.1.2018 | 00:48
«Ήταν η τέταρτη ημέρα που γίνονταν προσαγωγές χωρίς να έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν είχαν, δηλαδή, κανένα λόγο ούτε να τρέχουν πάνω στον πεζόδρομο ούτε να μαζεύουν κόσμο»

Ένας πολίτης δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρίνει έναν αστυνομικό πότε θα κάνει προσαγωγή σε κάποιον άλλον και πότε όχι. Αν είχαν κάποιο λόγο να τρέχουν στα πεζοδρόμια αυτό το ξέρουν αυτοί και δεν την αφορά. Δεν το ξερε η αστυνομία να ρωτάει τους πολίτες αν μπορουν να ψάξουν κάποιον. Η συμπεριφορά βέβαια αργότερα των αστυνομικών ήταν απαράδεκτη.
patsis 22.1.2018 | 05:10
Νομίζω πως κάνετε σημαντικό λάθος στη θέση σας αυτή. Η προσαγωγή μπορεί μεν να είναι πολύ μικρότερη όχληση σε έναν πολίτη από μία σύλληψη, ωστόσο συνιστά περιορισμό δικαιώματος και μάλιστα συνταγματικού.
Άρ. 5 παρ 3 Σ: “H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.”
Μάλιστα, εκτός από πρόβλεψη σε νόμο, ο περιορισμός αυτός πρέπει να δικαιολογείται και στα πλαίσια της αρχής της αναλογικότητας.
Άρ. 25 παρ. 1 εδ. δ’ Σ: “Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.”
Και αυτό όχι μόνο γενικώς, που φυσικά δικαιολογείται η προσαγωγή υπόπτων για τον εντοπισμό δραστών εγκλημάτων, αλλά και σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Για να μην το παραφορτώνω, ο αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει προσαγωγές ούτε τυχαία, ούτε μαζικά, ούτε με ρατσιστικά κριτήρια, ούτε τιμωρητικά, ούτε προληπτικά (π.χ. σεσημασμένων οπαδών ομάδας για να μην πάνε σε έναν αγώνα στον οποίο όμως έχουν δικαίωμα να πάνε - σε αυτό το παράδειγμα θα δικαιολογείτο η προσαγωγή, ακόμα και ο σωματικός έλεγχος αν π.χ. υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο οπαδός κάθε φορά που έχει αγώνα κρύβει πάνω του όπλα ή ναρκωτικά).
Μπορεί όμως ένας πολίτης να αρνηθεί μια προσαγωγή; Είναι μεγάλο το ζήτημα και σίγουρα δεν είμαι επαρκώς ενημερωμένος, ακόμα κι αν τολμούσα να το ξεκινήσω εδώ. Θα πρότεινα όμως στους συμπολίτες μου που πιστεύουν ότι κάποιος αστυνομικός θέλει να τους προσαγάγει αδικαιολόγητα, να είναι συγκρατημένοι, τόσο στα λόγια όσο και, ιδίως, στις σωματικές τους αντιδράσεις - υπάρχει και το σοβαρό πλημμέλημα της αντίστασης. Να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους, να ρωτήσουν το γιατί και το πώς και το ονοματεπώνυμο του αστυνομικού και το τμήμα του (υπόψιν, κυκλοφορούν και εγκληματίες με ψεύτικες στολές) αλλά να έχουν στο νου τους ότι μπορούν να κάνουν καταγγελίες και μηνύσεις, μετά, σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχουν πληρέστερη εικόνα. Και η Πολιτεία θα αναλάβει να ελέγξει και να τιμωρήσει όσους παρανομούν και να σε αποζημιώσει (λέμε τώρα). Αυτά στην απλή περίπτωση της κατά τη γνώμη του πολίτη αδικαιολόγητης προσαγωγής, δε μιλάμε για αστυνομικό που βρίζει, χτυπάει, κλέβει, κάνει φθορές σε περιουσίες κλπ.

Άρα ο πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει τον αστυνομικό και τις παρανομίες ή αποτυχίες του, αλλά αν το κόστος είναι μόνο το άδικο χάσιμο χρόνου, καλύτερα να τον κρίνει μετά την προσαγωγή...
avatar
Γράφων 22.1.2018 | 07:05
Η κυρία του άρθρου οφείλει να πάει στο ΕΔΔΑ.-

Εγώ που είμαι Εξάρχεια 5-6 μέρες την εβδομάδα καμποσα χρόνια τώρα δεν έχω δει ποτέ προσαγωγές για τέσσερις μέρες.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια