Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφαίρεσε τον τίτλο από τον επίτιμο καθηγητή Χάινς Ρίχτερ
Ελλάδα

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφαίρεσε τον τίτλο από τον επίτιμο καθηγητή Χάινς Ρίχτερ

Η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορα

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης από το Γερμανό ιστορικό Χάινς Ρίχτερ.

 

Η Σύγκλητος έκανε δεκτή την επί δύο φορές ομοφώνως ληφθείσα απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεσή του τίτλου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάινς Ρίχτερ είχε ανακηρυχθεί ως επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης σε μια διαδικασία εν κρυπτώ και ενόσω το ΑΕΙ τελούσε υπό κατάληψη και εν τη απουσία των περισσοτέρων καθηγητών του τμήματος.

 

Αιχμή του δόρατος ένα βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, όπου περιγράφει του Κρητικούς ως αγροίκους και βάρβαρους κατά των Γερμανών, γεγονός που προσβάλει την ιστορική μνήμη του νησιού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστήμιου Κρήτης:

 

«Η Σύγκλητος επαναβεβαιώνει τις αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ότι αφορά στην απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορα, δηλαδή την επιστημονική αριστεία, το ακαδημαϊκό ήθος, την εξαιρετική συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η απονομή του τίτλου δεν συνεπάγεται υποχρέωση του τιμωμένου να συμφωνεί σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής με την διοίκηση του ΠΚ, το Τμήμα που τον πρότεινε, ή την Ελληνική πολιτεία.

 

Η Σύγκλητος, λόγω του μέχρι πρόσφατα ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν είχε ποτέ συζητήσει την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης για απονομή του τίτλου στον Καθηγητή κ. H.A. Richter,

 

Η Σύγκλητος αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα κατά τη σημερινή συνεδρίασή της μετά την παραπομπή του σε αυτήν από την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος και μετά από δύο ομόφωνες αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για αφαίρεση του τίτλου

 

έλαβε υπόψιν

 

[α] τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του

 

[β] το γεγονός ότι η Σύγκλητος ως το ανώτατο όργανο Διοίκησης του Ιδρύματος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της προάσπισης του ακαδημαϊκού κύρους του αποδέχεται την επί δύο φορές ομοφώνως ληφθείσα απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή κ. Richter και αποφασίζει ομόφωνα την αφαίρεσή του.»

 

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις αρχές Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι «κομμάτι» της κοινωνίας του νησιού, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε ξεκάθαρη άποψη για το θέμα από την πρώτη κιόλας γενική συνέλευση στην οποία έγινε λόγος για ανάκληση του Ρίχτερ.

 

Αναφορικά με την καθυστέρηση που υπήρξε στην υπόθεση της ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Γερμανού ιστορικού, ο κ. Ζώρρας είχε αναφέρει ότι «οι διαδικασίες για την ανάκληση ενός τίτλου είναι σύνθετες, απαιτούν σωστό και ακριβή χειρισμό με στόχο την διασφάλιση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που τίμησε το Γερμανό ιστορικό, της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου Κρήτης».

 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν παρέλειψε πάντως, να τονίσει πως και η συμπεριφορά του Γερμανού ιστορικού μετά την αναγόρευση και οι τοποθετήσεις του σε συνεντεύξεις του «πυροδότησαν» το ήδη τεταμένο κλίμα, αν και εκείνο που βάρυνε περισσότερο τις όποιες αποφάσεις, ήταν το ίδιο το έργο του και οι αντιδράσεις από την κοινωνία του νησιού.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lockdown: Πότε εξετάζεται να ανοίξουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Ελλάδα Lockdown: Πότε εξετάζεται να ανοίξουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια

3.12.2020
ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κατάληψη σε ξενοδοχείο - Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

Ελλάδα ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κατάληψη σε ξενοδοχείο - Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

3.12.2020
Κορωνοϊός: 974 rapid test σε 8 περιοχές της χώρας - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

Ελλάδα Κορωνοϊός: 974 rapid test σε 8 περιοχές της χώρας - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

3.12.2020
Άνοιγμα εποχικών καταστημάτων: 110 καταστήματα θα λειτουργήσουν - Το ωράριο και το SMS μετακίνησης

Ελλάδα Άνοιγμα εποχικών καταστημάτων: 110 καταστήματα θα λειτουργήσουν - Το ωράριο και το SMS μετακίνησης

3.12.2020
Πληροφορίες: «Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Ελλάδα Πληροφορίες: «Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

3.12.2020
Πέθανε ο ιδρυτής της Oxford Company Χρήστος Τσιόλιας από κορωνοϊό

Ελλάδα Πέθανε ο ιδρυτής της Oxford Company Χρήστος Τσιόλιας από κορωνοϊό

3.12.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων - 428 σε Θεσσαλονίκη, 334 σε Αττική

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων - 428 σε Θεσσαλονίκη, 334 σε Αττική

3.12.2020
Νότια προάστια: Τροχαίο με τραυματίες 2 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης - 6 συλλήψεις για ναρκωτικά

Ελλάδα Νότια προάστια: Τροχαίο με τραυματίες 2 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης - 6 συλλήψεις για ναρκωτικά

3.12.2020
Κορωνοϊός: 100 νεκροί και σήμερα

Ελλάδα Κορωνοϊός: 100 νεκροί και σήμερα

3.12.2020
ΕΕΤΤ: Τι ισχύει αν «δεν σας βρουν» οι κούριερ - Αναλυτικές συμβουλές προς τους καταναλωτές

Ελλάδα ΕΕΤΤ: Τι ισχύει αν «δεν σας βρουν» οι κούριερ - Αναλυτικές συμβουλές προς τους καταναλωτές

3.12.2020
4 Σχόλια
avatar
Martini 30.3.2018 | 11:55
Συγκλητος πανεπιστημιου Κρητης = Ιραν
avatar
boo1 30.3.2018 | 14:10
μπορεις να μας εξηγησεις σε παρακαλω γιατι η συγκλητος του πανεπιστημιου κρητης ισουται με το ιραν η ετσι απλα θες να μας το παιξεις προοδευτικος?
avatar
luki 30.3.2018 | 12:10
Ωστόσο, δεν κατάφερα να βρω τη δημόσια απαξιωτική δήλωση του Γερμανού ιστορικού για το ελληνικό πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο Κρήτης. Μήπως γνωρίζει κανείς;
πόντια international 30.3.2018 | 18:16
[...]Η δυσφορία του τμήματος και ευρύτερα του ιδρύματος ήταν γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο εκφράστηκε δημοσίως μετά το σχόλιο του κ. Ρίχτερ στην «Κ» (στο φύλλο της 15ης Μαΐου) για μια κίνηση στο ΑΕΙ να του αφαιρεθεί ο τίτλος: «Θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα πως θα είμαι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί. Ξέρετε ποιος είναι ο πρώτος; Ο Τόμας Μαν, και μαντέψτε ποιος του είχε αφαιρέσει τον διδακτορικό τίτλο! Οι ναζί. [...]

http://www.kathimerini.gr/861332/article/epikairothta/ellada/afaire8hke-apo-ton-xains-rixter-o-titlos-toy-epitimoy-didaktoros

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια