Στιγμιότυπο από την 6η Γιορτή Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Ελλάδα

Σκληρή κριτική από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» με αφορμή το νομοσχέδιο για αναδοχή και υιοθεσία

Η οργάνωση, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των LGBT γονέων, τονίζει πως «για άλλη μια φορά οι νόμοι αφήνουν ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας»

«Στον δρόμο για την ισότητα, πάλι μας άφησαν "πίσω"», τονίζει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των LGBT γονέων, με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία.

 

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 8 του νομοσχεδίου δίνει το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ομόφυλα ζευγάρια.

 

Οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» επισημαίνουν τις ελλείψεις του νομοσχεδίου, ασκούν κριτική για τη στάση των κομμάτων και αφήνουν αιχμές συγκεκριμένα για τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της οργάνωσης:

 

«Στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σ/ν για την αναδοχή και την «υιοθεσία» (παιδοθεσία), μαζί και το πολυσυζητημένο άρθρο 8. Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο που δεν είναι «ούτε άτολμο αλλά ούτε και παράτολμο».

 

Έχουμε τις ενστάσεις μας στην παραπάνω δήλωση, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε όλα όσα είχε τη δυνατότητα να κάνει.

 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, που όχι μόνο δεν έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του προκατόχου του, κύριου Παρασκευόπουλου, ότι θα φέρει το θέμα της παιδοθεσίας σε επόμενο σχέδιο νόμου, αλλά τελικά ούτε καν μπήκε στον κόπο να παραστεί χθες στην ψηφοφορία της Βουλής.


Συνολικά μπορούμε να μιλήσουμε για ένα θετικό βήμα αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «νίκη» την παραπάνω εξέλιξη, παρά μόνο σημειολογικά –σύνδεση των λέξεων «ομόφυλο ζευγάρι» με τη λέξη «παιδί»– αφού το πρώτο αίτημα στην ατζέντα μας, η παιδοθεσία του παιδιού του/της συντρόφου από τον μη βιολογικό του γονέα (Second parent adoption) δεν μπήκε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Για άλλη μια φορά οι νόμοι αφήνουν ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας. Δεν πρόκειται για νομικό κενό πλέον, αλλά για θεσμοθετημένη ομοφοβία. Έχουμε εισπράξει πολλά «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» και πολλά βλέμματα κατανόησης μέχρι σήμερα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι σαφές ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για το επόμενο βήμα, που έπρεπε να είχε γίνει από «προχθές», δηλαδή από το 2015.


Ήδη πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας μεγαλώνουν σε οικογένειες με LGBT γονείς. Ο αριθμός τους αυξάνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αλλάξει ούτε να το αμφισβητήσει κανείς. Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει είναι τα παιδιά μας να πάψουν να υφίστανται διακρίσεις, να μπορούν να νιώθουν την ασφάλεια της έννομης σχέσης και με τους δύο γονείς τους, να πάψουν να είναι παιδιά β' κατηγορίας, με λιγότερα δικαιώματα από τα «άλλα» παιδιά, που έχουν το προνόμιο και οι δύο γονείς τους να έχουν υποχρεώσεις φροντίδας απέναντί τους.


Δεν μπορούμε παρά να δούμε θετικά τόσο την επίσημη θέση των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗ.ΣΥ.) όσο και τις διαφοροποιήσεις κάποιων βουλευτών/βουλευτριών που υπερψήφισαν το άρθρο 8., παρά την επίσημη κομματική γραμμή (δύο από ΑΝ.ΕΛ. και τέσσερις από Ν.Δ.). Επισημαίνουμε ότι, στη Ν.Δ., τέσσερις γυναίκες, μητέρες και οι ίδιες, έστρεψαν το βλέμμα τους «στο παιδί» και όχι στην παραφιλολογία που μας θέλει «κοινωνικά αποβράσματα», ακατάλληλα για τη φροντίδα παιδιών.


Μέσα και έξω από τη Βουλή ακούστηκαν για μια ακόμα φορά ομοφοβικά, κακοποιητικά, και υβριστικά σχόλια και τοποθετήσεις, κάτι που εμάς τους LGBT ανθρώπους που παρακολουθούσαμε τη διαδικασία και τις εξελίξεις μάς προσβάλουν απίστευτα.


Δεν μπορούμε παρά να ανακουφιστούμε από τα γρήγορα αντανακλαστικά των δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ζητούν την εφαρμογή του άρθρου 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής εναντίον του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κ. Κατσίκη.


Όλες και όλοι εμείς στις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο βγαίνουμε από αυτή τη διαδικασία με μια πικρή γεύση στο στόμα. Στον δρόμο για την ισότητα, πάλι μας άφησαν «πίσω» και επομένως δεν μπορούμε να «πανηγυρίσουμε» αλλά να συνεχίσουμε με περισσότερες δυνάμεις και σθένος τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας, τόσο εμείς όσο και η Πολιτεία».

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον εισαγγελέα 7 μέλη του Ρουβίκωνα - Συνελήφθησαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα Στον εισαγγελέα 7 μέλη του Ρουβίκωνα - Συνελήφθησαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

31.5.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυο νέοι θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 177 οι νεκροί

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δυο νέοι θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 177 οι νεκροί

31.5.2020
Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 9 εκατομμύρια ευρώ

Ελλάδα Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 9 εκατομμύρια ευρώ

31.5.2020
Σαντορίνη: Νέα στοιχεία για την 14χρονη που πήγε σε πάρτι συμμαθήτριας και πέθανε από δηλητηρίαση

Ελλάδα Σαντορίνη: Νέα στοιχεία για την 14χρονη που πήγε σε πάρτι συμμαθήτριας και πέθανε από δηλητηρίαση

31.5.2020
Κορωνοϊός: Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως και 7 Ιουνίου

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές έως και 7 Ιουνίου

31.5.2020
Νέος πολυχώρος άθλησης στη Γλυφάδα - Τελευταίας γενιάς ταρτάν, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και παιδότοπος

Ελλάδα Νέος πολυχώρος άθλησης στη Γλυφάδα - Τελευταίας γενιάς ταρτάν, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και παιδότοπος

31.5.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Μόλις δυο νέα κρούσματα - Κανένας θάνατος για τρίτο 24ωρο

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Μόλις δυο νέα κρούσματα - Κανένας θάνατος για τρίτο 24ωρο

31.5.2020
Υποχώρησε απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Ελλάδα Υποχώρησε απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

31.5.2020
Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

31.5.2020
Τεράστια σπατάλη τροφίμων στην καραντίνα - Ποια προϊόντα κατέληξαν στα σκουπίδια

Ελλάδα Τεράστια σπατάλη τροφίμων στην καραντίνα - Ποια προϊόντα κατέληξαν στα σκουπίδια

31.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια