Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες
Ελλάδα

Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες

Τι προαναγγέλλει η Γ.Γ. Ισότητας

Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες και τους νέους για τα θέματα αναπαραγωγικής υγείας, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προαναγγέλλοντας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελές αντικείμενο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μετά και τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας.

 

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία: «Στη χώρα μας παρουσιάζεται μια ιδιοτυπία όσον αφορά την εννοιολογική αντίληψη γύρω από τις αμβλώσεις και το πώς τελικά γίνεται αντιληπτή η αντισύλληψη.

 

Η ιδιοτυπία αυτή έγκειται στο ότι οι εκτρώσεις θεωρείται ότι αποτελούν μέσο αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού, με συνέπεια η έκτρωση να αποτελεί μέσο ελέγχου του αριθμού των γεννήσεων σε μια οικογένεια».

 

Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «συστηματική έλλειψη διαπαιδαγώγησης των παιδιών, των νέων και της κοινής γνώμης» πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, που αναφέρει η ανακοίνωση «οδηγούν στην εμφάνιση τραγικών περιστατικών, όπως αυτών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

 

Απόρροια της παραπάνω έλλειψης, είναι τα κρούσματα εγκατάλειψης βρεφών και η οδήγησή τους στο θάνατο. Την ίδια στιγμή, οι ριψοκίνδυνες γέννες νεαρών γυναικών απουσία ιατρικής βοήθειας, συνιστούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, τόσο για την υγεία της γυναίκας, όσο και του κυοφορούμενου βρέφους».

 

Με στόχο να μπει ένα τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα, έχουν γίνει ήδη δεκτές οι προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και των θεμάτων ισότητας ως αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται απρόσκοπτα η συνεργασία της ΓΓΙΦ με το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και το γραφείο Αγωγής Υγείας για το «Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας».

 

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο περιστατικά παιδοκτονίας  που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως η υπόθεση της 19χρονης στην Πετρούπολη που έπνιξε με τον ομφάλιο λώρο και η μητέρα της το πέταξε στα σκουπίδια, και της 22χρονης στη Νέα Σμύρνη που γέννησε το μωρό της και στη συνέχεια το πέταξε στον ακάλυπτο.

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθυστερήσεις σε δρομολόγια του Ηλεκτρικού μετά από εισβολή αγνώστων στις γραμμές

Ελλάδα Καθυστερήσεις σε δρομολόγια του Ηλεκτρικού μετά από εισβολή αγνώστων στις γραμμές

23.10.2019
Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη η μητέρα που εγκατέλειψε το βρέφος

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη η μητέρα που εγκατέλειψε το βρέφος

23.10.2019
Στη Β.Εύβοια μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο από τη Σάμο που έδιωξαν οι κάτοικοι στα Βρασνά

Ελλάδα Στη Β.Εύβοια μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο από τη Σάμο που έδιωξαν οι κάτοικοι στα Βρασνά

23.10.2019
Θεσσαλονίκη: Σε θερμοκοιτίδα στο Ιπποκράτειο για προληπτικούς λόγους το νεογνό που βρέθηκε εγκαταλειμμένο

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Σε θερμοκοιτίδα στο Ιπποκράτειο για προληπτικούς λόγους το νεογνό που βρέθηκε εγκαταλειμμένο

23.10.2019
Αυτοί είναι οι νέοι σταθμοί μετρό της Αθήνας - O χάρτης της γραμμής 4

Ελλάδα Αυτοί είναι οι νέοι σταθμοί μετρό της Αθήνας - O χάρτης της γραμμής 4

23.10.2019
ΕΛ.ΑΣ: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει τριημέρου 28ης Οκτωβρίου - Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών

Ελλάδα ΕΛ.ΑΣ: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει τριημέρου 28ης Οκτωβρίου - Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών

23.10.2019
Κάτοικοι και ξενοδόχοι στα Βρασνά έδιωξαν τους πρόσφυγες από τη Σάμο - Τι δηλώνει ο δήμαρχος

Ελλάδα Κάτοικοι και ξενοδόχοι στα Βρασνά έδιωξαν τους πρόσφυγες από τη Σάμο - Τι δηλώνει ο δήμαρχος

23.10.2019
Κως: Νεκρό ανασύρθηκε το παιδί που αγνοούνταν μετά τη σύγκρουση λέμβου

Ελλάδα Κως: Νεκρό ανασύρθηκε το παιδί που αγνοούνταν μετά τη σύγκρουση λέμβου

23.10.2019
Πέθανε ο Μάρκος Μουζάκης, γνωστός δημοσιογράφος

Ελλάδα Πέθανε ο Μάρκος Μουζάκης, γνωστός δημοσιογράφος

23.10.2019
Κως: Δύο αγνοούμενοι από τη σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με λέμβο με πρόσφυγες και μετανάστες - Συνεχίζονται οι έρευνες

Ελλάδα Κως: Δύο αγνοούμενοι από τη σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με λέμβο με πρόσφυγες και μετανάστες - Συνεχίζονται οι έρευνες

23.10.2019
2 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 21.5.2018 | 16:02
Κίνηση που αξίζει συγχαρητηρίων αλλά,αν χρειάζεται η κοινωνία μαθήματα για να μάθει πως δεν πετάμε τα παιδιά που δε θέλουμε στα σκουπίδια και δεν τα πνίγουμε,κάτι πάει πολύ λάθος..
Σε κάθε σχεδόν κουβέντα που έχετε κάνειστη ζωή σας,κάποια στιγμή θα είπατε ή θα ακούσατε τη γνωστή φράση "Είναι θέμα παιδείας".Γιατί,ναι,όλη σου η συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας.Από το σπίτι και το σχολείο.Αλλά,ρε παιδί μου...
...είμαστε σίγουροι πως η παιδοκτονία,αποτελεί όντως κάτι το οποίο πρέπει να διδαχτεί για να αποφευχθεί...;Δηλαδή,είναι όντως η ευθύνη,στην έλλειψη σωστής εκπαίδευσης..;Απαντήστε μου ειλικρινά ρε παιδιά.
Και από ζούγκλα να 'χεις βγει,το παιδί σου θα είχες μάθει να το προσέχεις.Τα ίδια τα ζώα (εκτός από λίγα παραδείγματα αρσενικών - που και πάλι όμως,βλέπετε πως είναι μόνο τα αρσενικά,καθώς το μητρικό ένστικτο του θηλυκού,παραμένει ακέραιο σε όλα τα πλάσματα),λειτουργούν πολύ πιο σωστά και αποτελεσματικά από το σύνολο των ανθρώπων,όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους.
avatar
carryplot 23.5.2018 | 21:07
Μέσα στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, υποθέτω, θα μπορούσε είναι και οι περιπτώσεις αποφυγής της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν αν τελικά αυτή προκύψει (αν και δεν διαφωνώ με την ουσία του σχολίου σου).

Με την ευκαιρία, η δημόσια συζήτηση για την εισαγωγή του συγκεκριμένου μαθήματος στα σχολεία, σέρνεται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '60 (υπάρχουν δημοσιεύματα στο online αρχείο Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης που το αποδεικνύουν).

Μαντέψτε ποιος αντιδραστικός θεσμός της χώρας πεισματικά την αρνείται.