Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες
Ελλάδα

Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μετά τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας από νεαρές μητέρες

Τι προαναγγέλλει η Γ.Γ. Ισότητας

Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις νέες και τους νέους για τα θέματα αναπαραγωγικής υγείας, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προαναγγέλλοντας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελές αντικείμενο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μετά και τα πρόσφατα περιστατικά παιδοκτονίας.

 

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία: «Στη χώρα μας παρουσιάζεται μια ιδιοτυπία όσον αφορά την εννοιολογική αντίληψη γύρω από τις αμβλώσεις και το πώς τελικά γίνεται αντιληπτή η αντισύλληψη.

 

Η ιδιοτυπία αυτή έγκειται στο ότι οι εκτρώσεις θεωρείται ότι αποτελούν μέσο αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού, με συνέπεια η έκτρωση να αποτελεί μέσο ελέγχου του αριθμού των γεννήσεων σε μια οικογένεια».

 

Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «συστηματική έλλειψη διαπαιδαγώγησης των παιδιών, των νέων και της κοινής γνώμης» πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, που αναφέρει η ανακοίνωση «οδηγούν στην εμφάνιση τραγικών περιστατικών, όπως αυτών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

 

Απόρροια της παραπάνω έλλειψης, είναι τα κρούσματα εγκατάλειψης βρεφών και η οδήγησή τους στο θάνατο. Την ίδια στιγμή, οι ριψοκίνδυνες γέννες νεαρών γυναικών απουσία ιατρικής βοήθειας, συνιστούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, τόσο για την υγεία της γυναίκας, όσο και του κυοφορούμενου βρέφους».

 

Με στόχο να μπει ένα τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα, έχουν γίνει ήδη δεκτές οι προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και των θεμάτων ισότητας ως αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται απρόσκοπτα η συνεργασία της ΓΓΙΦ με το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και το γραφείο Αγωγής Υγείας για το «Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας».

 

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο περιστατικά παιδοκτονίας  που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως η υπόθεση της 19χρονης στην Πετρούπολη που έπνιξε με τον ομφάλιο λώρο και η μητέρα της το πέταξε στα σκουπίδια, και της 22χρονης στη Νέα Σμύρνη που γέννησε το μωρό της και στη συνέχεια το πέταξε στον ακάλυπτο.

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό - Τι ισχύει για τα καταστήματα τις Κυριακές

Ελλάδα Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό - Τι ισχύει για τα καταστήματα τις Κυριακές

27.5.2020
Σητεία: Ισόβια στον άνδρα που σκότωσε την σύζυγό του μπροστά στα παιδιά

Ελλάδα Σητεία: Ισόβια στον άνδρα που σκότωσε την σύζυγό του μπροστά στα παιδιά

27.5.2020
Θεσσαλονίκη: Τους έπιασαν την ώρα που έβαζαν εμπρηστικό μηχανισμό σε σπίτι πρώην υπουργού

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Τους έπιασαν την ώρα που έβαζαν εμπρηστικό μηχανισμό σε σπίτι πρώην υπουργού

27.5.2020
Επιστροφή στα σχολεία: Οι 5 νέοι κανόνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ελλάδα Επιστροφή στα σχολεία: Οι 5 νέοι κανόνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς

27.5.2020
Μητροπολίτης Κοζάνης: Ο διάβολος τους έβαλε να κλείσουν τις εκκλησίες - Δόθηκε ευκαιρία στους δαίμονες

Ελλάδα Μητροπολίτης Κοζάνης: Ο διάβολος τους έβαλε να κλείσουν τις εκκλησίες - Δόθηκε ευκαιρία στους δαίμονες

27.5.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 18 νέα κρούσματα - 2903 συνολικά

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 18 νέα κρούσματα - 2903 συνολικά

27.5.2020
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ελληνοτουρκικά: Μετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια μείωσης των εντάσεων

Ελλάδα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ελληνοτουρκικά: Μετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια μείωσης των εντάσεων

27.5.2020
Προειδοποίηση Αρναούτογλου για τον καιρό στην Αττική: Προσοχή στα έντονα φαινόμενα την Πέμπτη

Ελλάδα Προειδοποίηση Αρναούτογλου για τον καιρό στην Αττική: Προσοχή στα έντονα φαινόμενα την Πέμπτη

27.5.2020
Πλοία: Προς άρση το 50% στην πληρότητα - «Σε αναμονή» τα ταχύπλοα

Ελλάδα Πλοία: Προς άρση το 50% στην πληρότητα - «Σε αναμονή» τα ταχύπλοα

27.5.2020
Κυβερνητική πηγή σε Reuters: Τουρίστες από 20-25 χώρες στην Ελλάδα, από 15 Ιουνίου

Ελλάδα Κυβερνητική πηγή σε Reuters: Τουρίστες από 20-25 χώρες στην Ελλάδα, από 15 Ιουνίου

27.5.2020
2 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 21.5.2018 | 16:02
Κίνηση που αξίζει συγχαρητηρίων αλλά,αν χρειάζεται η κοινωνία μαθήματα για να μάθει πως δεν πετάμε τα παιδιά που δε θέλουμε στα σκουπίδια και δεν τα πνίγουμε,κάτι πάει πολύ λάθος..
Σε κάθε σχεδόν κουβέντα που έχετε κάνειστη ζωή σας,κάποια στιγμή θα είπατε ή θα ακούσατε τη γνωστή φράση "Είναι θέμα παιδείας".Γιατί,ναι,όλη σου η συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας.Από το σπίτι και το σχολείο.Αλλά,ρε παιδί μου...
...είμαστε σίγουροι πως η παιδοκτονία,αποτελεί όντως κάτι το οποίο πρέπει να διδαχτεί για να αποφευχθεί...;Δηλαδή,είναι όντως η ευθύνη,στην έλλειψη σωστής εκπαίδευσης..;Απαντήστε μου ειλικρινά ρε παιδιά.
Και από ζούγκλα να 'χεις βγει,το παιδί σου θα είχες μάθει να το προσέχεις.Τα ίδια τα ζώα (εκτός από λίγα παραδείγματα αρσενικών - που και πάλι όμως,βλέπετε πως είναι μόνο τα αρσενικά,καθώς το μητρικό ένστικτο του θηλυκού,παραμένει ακέραιο σε όλα τα πλάσματα),λειτουργούν πολύ πιο σωστά και αποτελεσματικά από το σύνολο των ανθρώπων,όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους.
avatar
carryplot 23.5.2018 | 21:07
Μέσα στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, υποθέτω, θα μπορούσε είναι και οι περιπτώσεις αποφυγής της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και οι ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν αν τελικά αυτή προκύψει (αν και δεν διαφωνώ με την ουσία του σχολίου σου).

Με την ευκαιρία, η δημόσια συζήτηση για την εισαγωγή του συγκεκριμένου μαθήματος στα σχολεία, σέρνεται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '60 (υπάρχουν δημοσιεύματα στο online αρχείο Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης που το αποδεικνύουν).

Μαντέψτε ποιος αντιδραστικός θεσμός της χώρας πεισματικά την αρνείται.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια