Να μπει τέλος στις εικόνες ντροπής με τα γαϊδούρια ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Ελλάδα

Να μπει τέλος στις εικόνες ντροπής με τα γαϊδούρια ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες που γίνονται για την κακομεταχείριση ζώων στη Σαντορίνη με τις φωνές που ζητούν άμεση λήψη μέτρων και επιβολής του νόμου, να πληθαίνουν.

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες που γίνονται για την κακομεταχείριση ζώων στη Σαντορίνη με τις φωνές που ζητούν άμεση λήψη μέτρων και επιβολής του νόμου, να πληθαίνουν.

 

Τα περιστατικά επικεντρώνονται στη μεταχείριση των ιπποειδών και συγκεκριμένα στα όσα συμβαίνουν με τα γαϊδούρια στο νησί.

 

Αφορμή για να αναθερμανθεί το θέμα στάθηκε το πρόσφατο βίντεο με τον υπερφορτωμένο γάιδαρο στα σοκάκια του νησιού.

 

 

 

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναφέρει πως λαμβάνει διαρκώς καταγγελίες για παράβαση του νόμου ενώ κάνει λόγο για « εικόνες που ντροπιάζουν τον τόπο μας και την Ελληνική κουλτούρα κάνουν το γύρο του κόσμου»

 

Η Ομοσπονδία καλεί τη δημοτική αρχή να επιληφθεί και να δράσει.

 

Αναλυτικά η επιστολή στο δήμαρχο Θήρας:

 

 

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ομοσπονδία μας το πολύ ανησυχητικό θέμα κακοποίησης ιπποειδών στο νησί Σαντορίνη, με έμφαση ιδιαίτερη στα γαϊδούρια καθώς λαμβάνουμε διαρκώς καταγγελίες για παράβαση του νόμου ενώ συγχρόνως εικόνες που ντροπιάζουν τον τόπο μας και την Ελληνική κουλτούρα κάνουν το γύρο του κόσμου.

 

Τονίζοντας αφενός ότι υπάρχει τοπικός κανονισμός, ο οποίος ουδόλως τηρείται καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού, αφετέρου διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν ένα κοσμοπολίτικο νησί – κόσμημα για τη χώρα μας, ένας τόπος με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον τουρισμό ως επαγγελματικό πεδίο με απεριόριστες δυνατότητες να μην εναρμονίζεται με τους κανονισμούς που ορίζει η ΕΕ, ως υποχρεούται.

 

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για καθολική σχεδόν ασυδοσία εις βάρος αδύναμων μη ανθρώπινων πλασμάτων που χρησιμοποιούνται για το κέρδος και κακοποιούνται συστηματικά.

 

Η ασυδοσία δε αυτή συνεχίζεται και τους χειμερινούς μήνες ως είναι πλέον γνωστό.

 

Η συνήθης και επαναλαμβανόμενη κακοποίηση αυτών των ζώων συνίσταται κυρίως σε :

  • Υπερφόρτωση των ζώων
  • Παραμονή και χρήση τους κάτω από τον καυτό ήλιο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς νερό σκίαση
  • Χρήση ζώων ανεξαρτήτου ηλικίας
  • Ατελείωτα ωράρια εργασίας των ζώων, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τα περί τα 600 σκαλοπάτια του νησιού (8-10 ώρες καθημερινά)
  • Χρήση άρρωστων ζώων με πληγές που έπρεπε να τυγχάνουν κτηνιατρικής επίβλεψης
  • Μόνιμες πληγές των ζώων εξαιτίας κακού εξοπλισμού


Επί πλέον θέτουμε το ρώτημα για το αν είναι καταγεγραμμένα επίσημα τα ζώα που χρησιμοποιούνται για αυτή την οικονομική δραστηριότητα και με ποιον τρόπο.

 

Γνωρίζουμε επίσης τις υπάρχουσες δυσκολίες, για τον περιορισμό της παρανομίας και το πέρασμα σε μια πιο προοδευτική στάση , λόγω της εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένης σχεδόν πρακτικής των επιχειρηματιών (μουλαράδων) έναντι αυτών των ζώων ως παράδοσης, πλην όμως ως εξυπηρέτησης μιας γελοίας πλέον «φολκλόρ» εικόνας, με εμφανή βασανισμό των ζώων.

 

Αποκορύφωμα της δημόσιας κατακραυγής είναι η δραστηριοποίηση πολιτών με υπογραφές  ως ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός αλλά και ως έσχατης έκκλησης των Αρχών να δώσουν τέλος στην παρανομία : secure.avaaz.org

 

Η πληροφόρηση δε που έχουμε είναι  ότι ξένοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προστασίας των ζώων και των δικαιωμάτων τους πρόκειται να ενημερώσουν μεγάλα Tours Operation για την κατάσταση με τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά στην Ελλάδα, με στόχο την μη επιλογή των νησιών αυτών ως τόπο των διακοπών των πελατών τους.

 

Σημειωτέον ότι η έλλειψη ελέγχου επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους και για τους τους ίδιους τους επισκέπτες στο νησί. Υπενθυμίζουμε την τραγωδία με την 67χρονη τουρίστρια που έχασε τη ζωή της το 2015.

 

Πιστεύουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι πρόθυμη έστω και τώρα να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τεθούν περιορισμοί σε μία συνεχιζόμενη, προκλητική και ανεξέλεγκτη παραβίαση των νόμων, που συνιστά κακοποίηση κατ' εξακολούθηση έμβιων όντων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για τον τόπο μας.

 

Τέλος, ζητάμε άμεσα να λάβετε μέτρα για την επαναλαμβανόμενη, συστηματική και παράνομη κακοποίηση αυτών των ζώων, ενώ συγχρόνως προτείνουμε συνάντηση δια ζώσης με στελέχη της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις- λύσεις και να βοηθήσουμε προς την σωστότερη από νομικής πλευράς αλλά και ηθικότερη λύση.

 

Είμαστε σίγουροι ότι η επίλυση ενός τέτοιου θέματος από τη νυν Δημοτική Αρχή θα καταγραφεί με θετικό πρόσημο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, παρά τις υπάρχουσες αντιρρήσεις και εμπόδια.

 

Εν αναμονή της απάντησής σας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιση 19χρονης: Δεν πήγε ποτέ στο «ραντεβού για δουλειά»- Το τελευταίο σήμα του κινητού πριν κλείσει

Ελλάδα Εξαφάνιση 19χρονης: Δεν πήγε ποτέ στο «ραντεβού για δουλειά»- Το τελευταίο σήμα του κινητού πριν κλείσει

24.10.2020
Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

Ελλάδα Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

24.10.2020
Θεσσαλονίκη - Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό 23 εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Ελλάδα Θεσσαλονίκη - Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό 23 εργαζόμενοι του νοσοκομείου

24.10.2020
ΕΛ.ΑΣ: Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι & κινητά για πορνογραφία ανηλίκων- Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα ΕΛ.ΑΣ: Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι & κινητά για πορνογραφία ανηλίκων- Τρεις συλλήψεις

24.10.2020
Στρατός: Από ποια ΕΣΣΟ θα αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες - Στρατιωτικές πηγές

Ελλάδα Στρατός: Από ποια ΕΣΣΟ θα αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες - Στρατιωτικές πηγές

24.10.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 935 νέων κρουσμάτων - Τριψήφιος αριθμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 935 νέων κρουσμάτων - Τριψήφιος αριθμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

24.10.2020
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα - 935 κρούσματα σε 24 ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα - 935 κρούσματα σε 24 ώρες

24.10.2020
Αναδρομικά: Ειδική εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για τα ποσά των δικαιούχων

Ελλάδα Αναδρομικά: Ειδική εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για τα ποσά των δικαιούχων

24.10.2020
«Υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών αρνήθηκε να εκδώσει δίπλωμα σε τρανς άτομο» - Καταγγελία ΣΥΔ

Ελλάδα «Υπάλληλος της διεύθυνσης Μεταφορών αρνήθηκε να εκδώσει δίπλωμα σε τρανς άτομο» - Καταγγελία ΣΥΔ

24.10.2020
ΦΕΚ: Όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου

Ελλάδα ΦΕΚ: Όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου

24.10.2020
3 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 10.6.2018 | 17:01
Πέραν των όποιων ευθυνών στα πλαίσια του Νόμου, θα έλεγα ότι ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ για την εικόνα ενός νησιού που οι κάτοικοί του ζουν κυρίως από τον τουρισμό, ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Και να πεις ότι δεν βγάζουν αρκετά για να ζουν αξιοπρεπώς (σε σχέση με την μεγάλη πλειοψηφία)...
Anonymous Guest 10.6.2018 | 22:36
Απ τους πλουσιότερους της χώρας. Όποιος νοικιάζει ή έχει επιχείρηση εκεί, βγάζει απίστευτο χρήμα. Ακόμα και οι υπάλληλοι καλά λεφτά βγάζουν (έχω και προσωπικά παραδείγματα).

Η Δημοτική Αρχή δεν πιστεύω πως θα κάνει κάτι σοβαρό (όπως δεν πολυασχολήθηκε και πολύ περυσι με αναπληρωτές δασκάλους και λοιπούς εποχιακούς ΔΥ σχετικά με την πανάκριβη στέγαση). Πιθανόν να φροντίσει τουλάχιστον τα τραυματισμένα ζώα να μην χρησιμοποιούνται πια, δηλαδή τις ακραίες περιπτώσεις όπως στην κεντρική φώτο του άρθρου.

Κακά τα ψέμματα, δεν γίνεται να εξαφανιστούν απ το νησί τα γαϊδουράκια, είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα με την εικόνα του νησιού και πολύ χρηστικά. Αυτό στο επίμαχο βίντεο πχ μετέφερε τα απορρίματα, ωστόσο ήταν απαράδεκτα ταλαιπωρημένο και υπερφορτωμένο (του τρέμανε τα πόδια). Να φροντίσουν οι αλήτες να τα χρησιμοποιούν μεν αλλά να μην τα υπερφορτώνουν, τα γέρικα και άρρωστα να μην χρησιμοποιούνται και όταν είναι σε αναμονή νάναι σε σκιά και με νερό δίπλα. Τόσο δύσκολο πια δεν είναι. Αλλά τι λέω, θα πρέπει να ξοδέψουν λίγο κάτι παραπάνω για να πάρουν κιάλλα ζώα και να τα συντηρούν και αυτά (για να μειωθεί το ωράριο κάθε ζώου).

Οι μουλαράδες πάντως καλό θα ήταν να μην υποτιμήσουν την δύναμη των Οργανισμών που ασχολούνται. Μπορεί να εξακολουθούν να έρχονται 2 εκατ. τουρίστες στο νησάκι και πελατεία να μην βλέπουν!!
avatar
Harlan 11.6.2018 | 12:37
Εκείνο που με εξοργίζει και με στεναχωρεί, είναι ότι ΟΛΟΙ ασχολούνται με την εικόνα μας έξω και με το αν βλάπτεται η όχι ο τουρισμός.

Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΈΝΑΣ έλληνας με καρδιά μέσα του. Στο μυαλό σας και στο στήθος σας υπάρχουν μόνο χιλιάρικα. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

Το να βασανίζεται ένα ζώο είναι ΑΘΛΙΟ και ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Παντού και πάντα. Και γι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι εντελώς αδιάφορη. Το ίδιο και τα κέρδη των εκμεταλλευτών. Δηλαδή ωρέ έλληνες, μόνο αν σας κράξουν και σας απειλήσουν με μείωση του εισοδήματος σας θα ακολουθήσετε τους δικούς σας νόμους; Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ άλλο στην ζωή σας εκτός απο τα χιλιάρικα;

Το να ακολουθήσετε - χωρίς να σας εκβιάζει κάποιος με μείωση εισοδήματος - τους νόμους του δικού σας κράτους ούτε που σας περνάει από το μυαλό;
Το ότι ο βασανισμός ενός ζώου είναι σκατοψυχιά και αίσχος δεν μπορείτε να στο σκεφτείτε από μόνοι σας; Πρέπει να έρθουν να σας το μάθουν οι εγγλέζοι και οι γερμανοί;
Ντροπή και μόνο ντροπή!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια