EUROKINISSI
Ελλάδα

«Δεν υπάρχει πια Μάτι. Δεν υπάρχει τίποτα. Χάθηκαν όλα»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες - Η επόμενη μέρα της καταστροφής βρίσκει τους κατοίκους της ανατολικής Αττικής σε απόγνωση

Τη Δευτέρα ο Θρασύβουλος Τσαρόπουλος ξεκινούσε τις διακοπές του. Η είδηση για την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική τον βρήκε να οδηγεί στην εθνική οδό, κάπου στην Πελοπόννησο. Αμέσως αποφάσισε να πάρει το δρόμο της επιστροφής για το Μάτι. 

 

Εκεί έχει ζήσει σε όλη του τη ζωή και εκεί βρίσκεται το σπίτι του και η επιχείρηση του, ένα εστιατόριο. «Η Εθνική οδός ήταν κλειστή λόγω της πυρκαγιάς στην Κινέτα. Έτσι κατάφερα να φτάσω στο Μάτι μόνο την Τρίτη το μεσημέρι. Ούτε το σπίτι, ούτε η ταβέρνα υπάρχει πια, έχουν καεί ολοσχερώς. Δεν υπάρχει πια τίποτα, όλος μου ο κόπος καταστράφηκε». 

 

Ο κ. Τσαρόπουλος είναι συγκλονισμένος όμως, κατά κάποιον τρόπο μπορεί να αισθάνεται και τυχερός που η στιγμή της πυρκαγιάς δεν τον βρήκε στο σπίτι του. Η φωτιά στην περιοχή τελείωσε, οι κάτοικοι πια ψάχνουν τα κατεστραμμένα σπίτια ελπίζοντας πως μέσα τους δε θα συναντήσουν κάποιον απανθρακωμένο άνθρωπο. Συνέχεια έρχονται καινούργιες πληροφορίες για αγνοούμενους.

 

ΕUROKINISSI

 

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια. Όλα τα κτίσματα έχουν καταστραφεί τελείως. Έχω ακούσει μέσω φίλων και γνωστών για πάρα πολλούς γείτονες μας που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά. Μίλησα με έναν φίλο μου αστυνομικό, λέει πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τα 100 άτομα. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που αγνοούνται» λέει ο κ. Τσαρόπουλος. 

 

«Το Μάτι είναι ένας οικισμός που τα σπίτια μεταξύ τους χωρίζονται από συνεχόμενα πεύκα. Το να επεκταθεί μια πυρκαγιά είναι πολύ εύκολο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα, μόνο στάχτες και καμμένα οικήματα. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η περιοχή έπιανε φωτιά, και κάθε χρόνο λέγαμε πως ήμασταν τυχεροί που τη γλιτώσαμε. Φέτος η τύχη αυτή σταμάτησε» δηλώνει. 

 

Ο Βασίλης Ανδριόπουλος, διασώστης και εκπαιδευτής διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού ήταν επικεφαλής της ομάδας που βρήκε 30 πτώματα, πολύ κοντά σε μια ταβέρνα στο Μάτι.

 

«Βρήκαμε 26 απανθρακωμένους ανθρώπους σε απόσταση 30 μέτρων από τη θάλασσα και άλλους 4 σε μια ακτίνα πεντακοσίων μέτρων», λέει.  «Είδαμε πολλά εγκλωβισμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά στη θέση τους, πράγμα που σημαίνει πως οι κάτοχοι τους προσπάθησαν αρχικά να ξεφύγουν με αυτά, αλλά δεν τα κατάφεραν¬.

 

Ο κ. Ανδριόπουλος έχει συμμετάσχει σε αποστολές διάσωσης στις πυρκαγιές της Ηλείας, στο σεισμό της Αθήνας το 1999, αλλά και σε αντίστοιχα γεγονότα στο εξωτερικό. «Εδώ είδα στιγμές που δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Μια οικογένεια αγκαλιασμένη, τα παιδιά με τους γονείς, που απλά περίμεναν τις φλόγες χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.

 

Προφανώς δεν κατάλαβαν το μέγεθος της πυρκαγιάς και παρέμειναν στην ταβέρνα πιο πολύ ώρα από ότι έπρεπε. Βρήκαμε και έναν άλλον άνθρωπο ο οποίος βρισκόταν στην ταβέρνα, έφυγε όμως νωρίτερα και είναι απλά τραυματίας με εγκαύματα. Η τύχη αυτών των ανθρώπων κρίθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά» σχολιάζει.

 

«Το να πεις αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί είναι ανεύθυνο. Σε αυτές τις στιγμές αποφασίζεις με το ένστικτο και με τα δεδομένα που ισχύουν εκείνη την ώρα. Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς και η πυρκαγιά τους παγίδευσε» λέει στη lifo.gr 

 

ΕUROKINISSI

 

Στο δημαρχείο της Ραφήνας ο Ερυθρός Σταυρός έχει στήσει από το πρωί ένα κέντρο όπου μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια άνθρωποι που χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά. Οι στιγμές και εκεί είναι δραματικές. 

 

«Από το πρωί έχουν περάσει από δω εκατοντάδες άνθρωποι» λέει ο Γιάννης Μακρής τομεάρχης τον Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκεται εκεί. «Έρχονται να μας πουν για ανθρώπους που αγνοούνται, πολλοί από αυτούς είναι τόσο ταραγμένοι που δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τον άνθρωπο που αναζητούν. Είμαστε σε επικοινωνία με τα ξενοδοχεία της περιοχής για να δούμε αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί.

 

Επίσης, εκτός από τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας θα φροντίσουμε να υπάρξει και ένα κέντρο για την ψυχολογική υποστήριξη όσων ανθρώπων χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά. Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν καιρό να συνέλθουν, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το ολοκληρωτικό μέγεθος της καταστροφής». 

 

Ο Κώστας 31 ετών, κάτοικος Ραφήνας, βρισκόταν στο σπίτι του όταν έγιναν γνωστές οι τραγικές συνέπειες της πυρκαγιάς. Αμέσως πήγε στο λιμάνι. «Έβλεπες παντού ανθρώπους να κλαίνε, να φωνάζουν, να ρωτάνε για τον άνθρωπο τους με τον οποίων είχαν ώρες να επικοινωνήσουν. Αρκετοί ήταν τουρίστες που δεν μιλούσαν ούτε αγγλικά ούτε ελληνικά και απλά φώναζαν χωρίς κανείς να μπορεί να τους βοηθήσει. 

 

Κάθε φορά που ένα σκάφος με διασωθέντες έφτανε στο λιμάνι υπήρχαν στιγμές ανακούφισης. Όμως δεν ήταν όλες οι στιγμές έτσι. Μετά τα μεσάνυχτα είδα να βγάζουν από ένα σκάφος ένα απανθρακωμένο άνθρωπο. Δεν έξω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο». 

ΕUROKINISSI

 

71 τραυματίες - 11 διασωληνωμένοι 

 

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαευσταθίου πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται συνολικά 71 άνθρωποι στη συντριπτική πλειοψηφία τους με εγκαύματα. 11 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. «Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 10 παιδιά, κανένα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Όσον αφορά την φωτιά στην περιοχή της Κινέτας, όσοι άνθρωποι είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Αττικόν, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, πήραν εξιτήριο σήμερα το πρωί».

 

Λογαριασμός από τον Ερυθρό Σταυρό για την στήριξη των πληγέντων

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μπροστά σε αυτή την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ιδιώτες ή εταιρείες που το επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων.
Πληροφορίες Λογαριασμού:


ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E.
Αρ. Λογαριασμού
0026.0240.31.0201181388
IBAN
GR6402602400000310201181388

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδίωξη διακινητών στη Θεσσαλονίκη - Έπεσε από μαντρότοιχο στην προσπάθεια να ξεφύγει

Ελλάδα Καταδίωξη διακινητών στη Θεσσαλονίκη - Έπεσε από μαντρότοιχο στην προσπάθεια να ξεφύγει

9.7.2020
Πανελλαδικές 2020: Αύριο αναρτώνται οι βαθμολογίες

Ελλάδα Πανελλαδικές 2020: Αύριο αναρτώνται οι βαθμολογίες

9.7.2020
Γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου ανακαλύφθηκε στη Λήμνο

Ελλάδα Γιγαντιαίος κορμός απολιθωμένου δένδρου ανακαλύφθηκε στη Λήμνο

9.7.2020
Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια - Δεν είναι για αυτή την εποχή

Ελλάδα Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια - Δεν είναι για αυτή την εποχή

9.7.2020
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα- Έως 7 μποφόρ οι βοριάδες στο Αιγαίο

Ελλάδα Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα- Έως 7 μποφόρ οι βοριάδες στο Αιγαίο

9.7.2020
Κορωνοϊός: Νέα ΚΥΑ για τις εκκλησίες - Τι θα ισχύσει

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέα ΚΥΑ για τις εκκλησίες - Τι θα ισχύσει

9.7.2020
Μόσιαλος: Εντός Αυγούστου το εμβόλιο της Οξφόρδης - Έως 75% η αποτελεσματικότητά του

Ελλάδα Μόσιαλος: Εντός Αυγούστου το εμβόλιο της Οξφόρδης - Έως 75% η αποτελεσματικότητά του

8.7.2020
Περιστέρι: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία που είχε γίνει στην καφετέρια ηθοποιού

Ελλάδα Περιστέρι: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία που είχε γίνει στην καφετέρια ηθοποιού

8.7.2020
Ζακ Κωστόπουλος: Απορρίφθηκε η μήνυση της οικογένειας κατά των αστυνομικών για ανθρωποκτονία

Ελλάδα Ζακ Κωστόπουλος: Απορρίφθηκε η μήνυση της οικογένειας κατά των αστυνομικών για ανθρωποκτονία

8.7.2020
Απαγωγή μαθήτριας - Εξελίξεις: Τεστ DNA στην 33χρονη - Στο «μικροσκόπιο» ο κατεστραμμένος υπολογιστής

Ελλάδα Απαγωγή μαθήτριας - Εξελίξεις: Τεστ DNA στην 33χρονη - Στο «μικροσκόπιο» ο κατεστραμμένος υπολογιστής

8.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια