(EUROKINSSI, φωτογραφία αρχείου)
Ελλάδα

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών-Εμπλέκονται 30 μέλη ΜΚΟ

Σε Λέσβο και Σάμο

Στην εξάρθρωση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών σε Λέσβο και Σάμο προχώρησαν οι αρχές.

 

Μετά από μεγάλη έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 30 συνολικά ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών, όλοι μέλη Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.), ενώ συνελήφθησαν 3 από τους εμπλεκομένους.

 

Τις πολύμηνες έρευνες διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και τη συνεργασία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, από λιμενικούς στη Μυτιλήνη συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί να επιβαίνουν σε όχημα, τύπου τζιπ, το οποίο κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε επικολλημένες πλαστές πινακίδες, στρατιωτικού τύπου, με εθνόσημο. Και οι δύο καταδικάστηκαν για πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου.

 

Μετά από πολύμηνη έρευνα εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε το κύκλωμα που δρούσε στα νησιά και στο οποίο συμμετείχαν 30 άτομα, 6 Έλληνες και 24 αλλοδαποί, όλοι μέλη της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.).

 

Όπως προέκυψε, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας προσδιορίζεται τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

 

Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως Μ.Κ.Ο., παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).

 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντας σε κλειστές-κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν – σε χρόνους καθοριστικούς – πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές.

 

Ανάλογες πληροφορίες συνέλλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.).

 

 Από το συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ' επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου Λέσβος και Σάμος, σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις,από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

 

Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύνοδος Πρυτάνεων: Επιφυλάξεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Ελλάδα Σύνοδος Πρυτάνεων: Επιφυλάξεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

20.1.2021
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς»

Ελλάδα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς»

20.1.2021
Λόφος του Στρέφη: Ο Δήμος σχεδιάζει πρότζεκτ παρεμβάσεων στην κατάφυτη περιοχή

Ελλάδα Λόφος του Στρέφη: Ο Δήμος σχεδιάζει πρότζεκτ παρεμβάσεων στην κατάφυτη περιοχή

20.1.2021
Ξυλοδαρμός στο Μετρό: «Τα παιδιά έχουν μετανιώσει» υποστηρίζει η μητέρα των ανηλίκων [ΒΙΝΤΕΟ]

Ελλάδα Ξυλοδαρμός στο Μετρό: «Τα παιδιά έχουν μετανιώσει» υποστηρίζει η μητέρα των ανηλίκων [ΒΙΝΤΕΟ]

20.1.2021
Νέα ανακοίνωση από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία: «Τα Σωματεία μας δέχονται bullying»

Ελλάδα Νέα ανακοίνωση από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία: «Τα Σωματεία μας δέχονται bullying»

20.1.2021
Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Ελλάδα Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

20.1.2021
Κακλαμανάκης και Μπεκατώρου ζητούν να κληθούν 8 νέοι μάρτυρες

Ελλάδα Κακλαμανάκης και Μπεκατώρου ζητούν να κληθούν 8 νέοι μάρτυρες

20.1.2021
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 516 νέων κρουσμάτων - 230 στην Αττική, 43 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 516 νέων κρουσμάτων - 230 στην Αττική, 43 στη Θεσσαλονίκη

20.1.2021
Κορωνοϊός: 516 νέα κρούσματα και 27 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 300 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός: 516 νέα κρούσματα και 27 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 300 οι διασωληνωμένοι

20.1.2021
Αλλαγές στο «112»: Εντοπισμός αυτοκινήτων που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα μέσω ecall

Ελλάδα Αλλαγές στο «112»: Εντοπισμός αυτοκινήτων που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα μέσω ecall

20.1.2021
11 Σχόλια
λukum (το) 28.8.2018 | 13:14
Καλά ξυπνητούρια.
avatar
σκύλος 28.8.2018 | 13:14
Αφου πρώτα ξεχαρβαλώθηκε το κράτος και ανέλαβαν οι ΜΚΟ το κουμάντο στα σύνορα, τώρα με ρυθμούς χελώνας έγινε το αυτονόητο.

Η ζημιά όμως που έχει γίνει είναι ανεπανόρθωτη και οι υπεύθυνοι κατάλυσης του κράτους πρέπει να πάνε τουλάχιστον σε καμια αγροτική φυλακή...
avatar
Just Flow 28.8.2018 | 13:22
ξηλώνεται το πουλόβερ του δήθεν ανθρωπισμού. το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας με τις πλάτες του σύριζα και των ανελ. κι είναι μόνον η αρχή...
avatar
irig 28.8.2018 | 13:23
Και να φανταστείς ότι πολλές από αυτές τις ΜΚΟ χρηματοδοτόυνται από την ΕΕ (σ.σ. δηλαδή από τα λεφτά μας).
Μπουρμπούχα 28.8.2018 | 13:51
Ποιο είναι το όνομα της ΜΚΟ?????????
ημίθεος 28.8.2018 | 15:35
τζιιιιιιιζ
λukum (το) 28.8.2018 | 16:56
https://ercintl.org/

avatar
Μαύρος Γάτος 28.8.2018 | 17:13
Πράγματι, όσο δεν ανακοινώνεται, στο στόχαστρο της καχυποψίες μπαίνουν όλες οι ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες κάνουν εξαιρετική και πολύτιμη δουλειά.
avatar
nikospip 28.8.2018 | 14:14
30 μέλη ΜΙΑΣ Μ.Κ.Ο... Που να ασχοληθούν και με τις άλλες... Γίνεται εμπορία ανθρώπων μπροστά στα μάτια μας... Επιπλέον: Ποιοι χρηματοδοτούσαν αυτά τα καλόπαιδα που ήρθαν κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό για να θησαυρίσουν εδώ; Πως κατάφεραν να έχουν τέτοια οργάνωση, εξοπλισμό και συνεργασία με τους λαθρέμπορους απέναντι; «Αλληλέγγυοι» σου λέει μετά.... Ναι, έμποροι ανθρώπων αλληλέγγυοι μόνο με την τσέπη τους...
λukum (το) 28.8.2018 | 16:53
Μηνιαία οικονομική βοήθεια με τη μορφή προπληρωμένων τραπεζικών καρτών δικαιούνται όσοι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έχουν ζητήσει άσυλο ή έχουν στα χέρια τους το υπηρεσιακό αστυνομικό σημείωμα μη απέλασης, όπως και ένας αριθμός αναγνωρισμένων προσφύγων για ένα μεταβατικό διάστημα δώδεκα μηνών, μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στα εθνικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
avatar
Ramon Ramone 28.8.2018 | 21:54
Μέσα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια