Το νέο Κέντρο Μελανώματος διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών.
Ελλάδα

Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος που ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση

Το κέντρο στεγάζεται στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το έργο συμπληρώνει καμπάνια ευαισθητοποίησης για να βγάλουμε τον καρκίνο του δέρματος από τον «χάρτη» του σώματός μας

Ένας νέος, σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» (Ι. Δραγούμη 5, Αθήνα), που ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, δημιουργήθηκε για να υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο.

 

«Κάθε νησί διακοπών, κάθε λεπτό έκθεσης στον ήλιο μπορεί να αφήσει το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στον χάρτη του δέρματός μας. Κάποια από αυτά τα σημάδια, ωστόσο, ίσως να είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Για αυτό, η χαρτογράφηση των σπίλων σας στον δερματολόγο είναι απαραίτητη».

 

Αυτό το μήνυμα είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν όλοι όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια του κέντρου, ξεφυλλίζοντας το ενημερωτικό έντυπο, που μοιράστηκε στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης.

  

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, αποτελώντας τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες.

 

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, αποτελώντας τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, το Ίδρυμα Ωνάση –με σταθερή προσήλωση στην κοινωφελή του δράση στην υγεία– πραγματοποίησε την ολική ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος.

 

Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά (τριπλάσιο από αυτό του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών.

 

Ένας χώρος ποιοτικός και εκσυγχρονισμένος, που παρέχει άριστες συνθήκες για τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει τώρα όλα τα μέσα για να επιτελέσει άνετα το λειτούργημά του.

 

 

 

Υπηρεσίες του Κέντρου Μελανώματος:

Διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του δέρματος, μελάνωμα ή προκαρκινικές αλλοιώσεις

Παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου

Κλινικές μελέτες σε νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους

Έρευνα πάνω στην επιδημιολογία, την παθογένεια και την πρόγνωση του μελανώματος

Εκπαίδευση ασθενών, γιατρών και κοινού ως προς την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση

Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών.

 

Ειδικές Υπηρεσίες του Κέντρου Μελανώματος:

Δερματοσκόπηση

Χαρτογράφηση

Ολόσωμες φωτογραφήσεις

Συνεστιακή μικροσκοπία

Διαγνωστικές βιοψίες

Υπέρηχος λεμφαδένων (σε συνεργασία με το ακτινολογικό τμήμα)

Μοριακή διάγνωση & γενετική συμβουλευτική.

 

Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Δρ Αντώνη Παπαδημητρίου εγκαινιάζουν το «Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος», παρουσία του διοικητή του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» κ. Δημήτρη Ρηγόπουλου και του Υπεύθυνου του Κέντρου, Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Στρατηγού.

 

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν από το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» και, εκτός από ομιλίες και χαιρετισμούς, συμπεριλάμβαναν και την παρουσίαση, για πρώτη φορά, της καμπάνιας ευαισθητοποίησης που δημιούργησε το Ίδρυμα Ωνάση υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε στον χαιρετισμό του: «Το Κέντρο Μελανώματος στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" που λειτουργεί πλέον εκσυγχρονισμένο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ποιοτική φροντίδα των ασθενών. Είναι μία επένδυση στη δημόσια περίθαλψη, η οποία έχει ήδη στηριχθεί και ενισχυθεί με σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους της τελευταία τριετία».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Με πυξίδα την ιατρική καινοτομία και την αριστεία, έχοντας ως άξονες ουσιαστικά και αναπτυξιακά κριτήρια, και με στόχο να απελευθερώσει τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει σταθερά να στηρίζει έργα που δίνουν πνοή στην ανάγκη χιλιάδων ασθενών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

 

»Στο ίδιο πλαίσιο, στηρίξαμε την προσπάθεια του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός για την ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, αλλά και συνδράμουμε στην αντιμετώπισή τους με την καμπάνια ευαισθητοποίησης για το κοινό. Γιατί η κοινωφέλεια για το Ίδρυμα Ωνάση δεν μεταφράζεται απλώς σε οικονομική ενίσχυση ενός έργου. Για το Ίδρυμα Ωνάση, κοινωφέλεια είναι η σύνδεση και η συνεργασία πάνω σε κοινά οράματα, κοινές αξίες, ίδιους στόχους. Τους οποίους στηρίζουμε συνολικά, χτίζοντας πάνω σε γερά θεμέλια».

 

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου κατά την ομιλία του.

 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος, Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε και τις σοβαρές διαστάσεις που έχει πάρει ο καρκίνος του δέρματος στη χώρα μας: «H ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων μελανώματος και καρκίνου του δέρματος στον ελληνικό χώρο και οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπευτικής προσέγγισης δημιουργούν την ανάγκη μιας πολυσυλλεκτικής αντιμετώπισης των ασθενών από εξειδικευμένα κέντρα.

 

»Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που, με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, μας δόθηκε η δυνατότητα να ανακαινίσουμε πλήρως το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος και να λειτουργήσουμε ως ένα πρότυπο κέντρο αναφοράς διεθνών προδιαγραφών, παρέχοντας υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς. Η αυξημένη χωρητικότητα και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αυξημένης ροής ασθενών με καρκίνο του δέρματος και τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας.»

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Πέτρος Σφηκάκης, και η Ομότιμη Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και πρώην Διοικήτρια του Νοσοκομείου, κα Χριστίνα Αντωνίου.

 

Το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του ανακατασκευασμένου Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος από τον κ. Αλέξανδρο Στρατηγό.

 

Περισσότερα για το Κέντρο Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος: http://www.syggros-hosp.gr/?p=ogkologiko-tmima

 

Στα εγκαίνια προβλήθηκε, για πρώτη φορά, η καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, για τον καρκίνο του δέρματος, που δημιούργησε το Ίδρυμα Ωνάση υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος.

 

Το ενημερωτικό φυλλάδιο που αποτελεί μέρος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού για το μελάνωμα, δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση με την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος.

 

Το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Φωτογραφίες: Alaska

 

Το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Φωτογραφίες: Alaska

 

Το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Φωτογραφίες: Alaska

 

Το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Φωτογραφίες: Alaska

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

6.4.2020
Αυξάνονται οι νεκροί του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες

Ελλάδα Αυξάνονται οι νεκροί του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες

6.4.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.224 οι παραβάσεις χθες - Πάνω από 21.000 συνολικά

Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.224 οι παραβάσεις χθες - Πάνω από 21.000 συνολικά

6.4.2020
Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά- Ο καθηγητής γενετικής Ε.Δερμιτζάκης απαντά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά- Ο καθηγητής γενετικής Ε.Δερμιτζάκης απαντά

6.4.2020
Θεσσαλονίκη: Drone με μεγάφωνα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Drone με μεγάφωνα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα

6.4.2020
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

Ελλάδα Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

6.4.2020
Κορωνοϊός: Λήξη καραντίνας σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Λήξη καραντίνας σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά

6.4.2020
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Χωρίς χρέωση από κινητά δίκτυα η πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες

Ελλάδα Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Χωρίς χρέωση από κινητά δίκτυα η πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες

6.4.2020
Αθήνα: 7500 νέοι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλη την πόλη

Ελλάδα Αθήνα: 7500 νέοι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλη την πόλη

6.4.2020
Μετρό - Γραμμή 4: Τι σηματοδοτεί η απόφαση του ΣτΕ για την συνέχιση του έργου

Ελλάδα Μετρό - Γραμμή 4: Τι σηματοδοτεί η απόφαση του ΣτΕ για την συνέχιση του έργου

6.4.2020