Προβλέπεται η δημιουργία ξύλινου δαπέδου μεταξύ του ισογείου και της οροφής που θα λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγικών δράσεων.
Ελλάδα

Έτσι θα γίνει η Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης

Λίγο πριν το Πάσχα του 2020, η ιστορική Αγορά Μοδιάνο αναμένεται να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων.

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης της ιστορικής Στοάς Μοδιάνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά και την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.


Η μελέτη έχει ανατεθεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο Sparch των Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου ενώ θα υπάρχει κι η συνδρομή της Κλεοπάτρας Θεολογίδου όσον αφορά την αποκατάσταση μνημείων.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λίγο πριν το Πάσχα του 2020, η ιστορική Αγορά αναμένεται να αποκτήσει ξανά την παλιά της αίγλη και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη αγορά τροφίμων καθώς και σ' έναν τουριστικό πόλο έλξης για τη συμπρωτεύουσα.

 

Στόχος του συνολικού εγχειρήματος είναι η επανένταξη και η ενίσχυση του ρόλου της Αγοράς Μοδιάνο, ως τοπόσηµου της πόλης µε υψηλές προδιαγραφές αρχιτεκτονικής ποιότητας που να σηματοδοτούν αρμονικά τη συνύπαρξη ενός σημαντικού παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της σύγχρονης ταυτότητάς του.


Όπως αναφέρει η αρχιτεκτονική μελέτη στο ισόγειο της εμβληματικής Στοάς θα λειτουργήσουν πάνω από 140 καταστήματα, τα οποία και θα είναι τοποθετημένα ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει τον δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο σε ένα ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ξύλινου δαπέδου μεταξύ του ισογείου και της οροφής που θα λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγικών δράσεων καθώς και η ανάπτυξη συστήματος ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων.

 


«Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Αγοράς Μοδιάνο, είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από το Υπουργείο Πολιτισμού, τους ιδιοκτήτες, τους ειδικούς συμβούλους και ειδικούς μελετητές συνεργαζόμαστε, ώστε να είναι δυνατή η επαναλειτουργία του μνημείου ως αγοράς τροφίμων, στο πλαίσιο των αρχών προστασίας των κτηρίων που χαρακτηρίζουν το μνημείο και την πολιτιστική µας κληρονομιά γενικότερα.


Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις στα δύσκολα ζητήματα στατικής επάρκειας του κτηρίου, µε στόχο την διάρκεια της κατασκευής σε βάθος χρόνου, στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας με προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, όπως απαιτείται σήμερα, καθώς και στην επιθυμία δημιουργίας μιας πρότυπης αγοράς τροφίμων που να εκφράζει τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, τον πολιτιστικό δυναμισμό και τις πολλαπλές προσδοκίες της πόλης.


Στόχος του συνολικού εγχειρήματος είναι η επανένταξη και η ενίσχυση του ρόλου της Αγοράς Μοδιάνο, ως τοπόσηµου της πόλης µε υψηλές προδιαγραφές αρχιτεκτονικής ποιότητας που να σηματοδοτούν αρμονικά τη συνύπαρξη ενός σημαντικού παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της σύγχρονης ταυτότητάς του», λέει στη LiFO εκ μέρους των μελετητών, η κυρία Μόρφω Παπανικολάου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι δεν θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στους διαμήκεις και εγκάρσιους διάδρομους του ισογείου ενώ η προτεινομένη διάθεση των προϊόντων σε όρθιους με τοποθέτηση σκαμπό να περιορίζεται στον χώρο μεταξύ των υποστυλωμάτων. Επίσης, να μην τοποθετηθούν πάνινες τέντες στις όψεις των καταστημάτων επί των οδών Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου καθώς και τυχόν συμπληρωματικές μελέτες να κατατεθούν στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, να διερευνηθεί η δυνατότητα ελάφρυνσης των υαλοπετασμάτων στους δύο υφισταμένους χώρους εστίασης στο επίπεδο των εξωστών και όλοι οι χώροι στο πατάρι να παραμείνουν κοινόχρηστοι χωρίς χρήσεις.

 

Στο ισόγειο της εμβληματικής Στοάς θα λειτουργήσουν πάνω από 140 καταστήματα, τα οποία και θα είναι τοποθετημένα ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν.


Η Αγορά Μοδιάνο είναι μια από τις πιο παραδοσιακές σκεπαστές αγορές της Θεσσαλονίκης και συγκαταλέγεται στα πιο ιστορικά κτίρια της εποχής του Μεσοπολέμου. Βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της για περισσότερα από 80 χρόνια, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Χτίστηκε στο διάστημα από το 1922 έως το 1925 κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά τη καταστροφική πυρκαγιά του 1917 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και βρίσκεται μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού. Ο Μοδιάνο ήταν εξέχον μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι γι' αυτό και το κτίριο προσομοιάζεται με αντίστοιχα ευρωπαϊκών αγορών και κινείται μορφολογικά στο πνεύμα του εκλεκτικισμού με επιρροές της art nouveau.


Με την πάροδο του χρόνου και την ελλιπή συντήρηση η φυσιογνωμία του κτιρίου αλλοιώθηκε και τα καταστήματα που λειτουργούσαν ήταν ελάχιστα. Με τη νέα μορφή της και την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να εξελιχθεί και πάλι σε ένα σημαντικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και να αναβιώσει ξανά μέρες δόξας. Η μετατροπή της σε μια νέα υπερσύγχρονη αγορά τροφίμων θα αναβαθμίσει τον αστικό ιστό της πόλης και θα αποκτήσει κινητικότητα όλη η ευρύτερη περιοχή.


Όπως έχει γράψει και ο συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης: «Ήσουν για αιώνες ένα κράμα λαών και θρησκευμάτων, μια πρώιμη Νέα Υόρκη της νοτιοανατολικής Βαλκανικής Ευρώπης με μπόλικο ανατολίτικο χρώμα και μιαν ιδιότυπη αστική πινελιά. Ακόμα κρατάς πεισματάρικα κάτι από τη γοητεία εκείνου του παρδαλού χαρμανιού κι έτσι θα πρέπει να ξαναγίνεις. Βαλκανικές μουσικές να ανακατεύονται με ουρανομήκεις ψαλμωδίες, παλιές βρισιές των λιμενεργατών με σεφραδίτικα της Μοδιάνο, ποντιακά γινάτια με τούρκικα πειράγματα στο Καπάνι.....».

 

 

Ομάδα μελέτης:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Sparch ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ : ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΟΥ : EMΜΕΤΡΟΝ ΙΚΕ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : ΣΑΜΑΡΑΣ&ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απείθαρχοι στο τιμόνι οι Έλληνες - Οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ: Τι δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα

Ελλάδα Απείθαρχοι στο τιμόνι οι Έλληνες - Οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ: Τι δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα

25.5.2020
Χαλάει ο καιρός τις επόμενες ώρες - Έρχονται ισχυρές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες

Ελλάδα Χαλάει ο καιρός τις επόμενες ώρες - Έρχονται ισχυρές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες

25.5.2020
Παγκράτι: Ασανσέρ πολυκατοικίας καταπλάκωσε άνθρωπο - Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Ελλάδα Παγκράτι: Ασανσέρ πολυκατοικίας καταπλάκωσε άνθρωπο - Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

25.5.2020
Κορωνοϊός: Κατέληξε 82χρονη στον Ευαγγελισμό - 172 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κατέληξε 82χρονη στον Ευαγγελισμό - 172 οι νεκροί στην Ελλάδα

25.5.2020
Ελλάδα 2021: Κατέβηκε από το site άρθρο για τον «Έρωτα του Καραϊσκάκη» - Η εξήγηση στο Facebook

Ελλάδα Ελλάδα 2021: Κατέβηκε από το site άρθρο για τον «Έρωτα του Καραϊσκάκη» - Η εξήγηση στο Facebook

25.5.2020
ΕΦΕΤ: Οι νέες οδηγίες για εστιατόρια, μπαρ και καφέ

Ελλάδα ΕΦΕΤ: Οι νέες οδηγίες για εστιατόρια, μπαρ και καφέ

25.5.2020
Τουρισμός στα νησιά: Οι ζώνες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου

Ελλάδα Τουρισμός στα νησιά: Οι ζώνες χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου

25.5.2020
Επίθεση με βιτριόλι: «Μία γυναίκα κινούνταν ύποπτα επί 5 ημέρες»- Μαρτυρία πρώην αστυνομικού

Ελλάδα Επίθεση με βιτριόλι: «Μία γυναίκα κινούνταν ύποπτα επί 5 ημέρες»- Μαρτυρία πρώην αστυνομικού

25.5.2020
Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργούν από σήμερα καφέ, μπαρ, εστιατόρια - Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Ελλάδα Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργούν από σήμερα καφέ, μπαρ, εστιατόρια - Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

25.5.2020
Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες σήμερα

Ελλάδα Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες σήμερα

25.5.2020
1 Σχόλια
avatar
σκύλος 19.2.2019 | 16:18
Αντε να ξεφεύγουμε από τη μιζέρια.

Τσακίστε αυτοκίνητα, σκουπίδια και γκράφιτι στις πόλεις!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια