Aibnb: Η δικαστική απόφαση για σπίτι στην Χαλκιδική που φέρνει κύμα αγωγών στην Ελλάδα
Ελλάδα

Aibnb: Η δικαστική απόφαση για σπίτι στην Χαλκιδική που φέρνει κύμα αγωγών στην Ελλάδα

Νομικές πηγές σημειώνουν τώρα ότι πληθαίνουν οι σχετικές αγωγές κατά της Airbnb από συνιδιοκτήτες

Καθώς η Airbnb διεισδύει όλο και πιο πολύ στην Ελλάδα, η απόφαση για μια βίλα στην Χαλκιδική δείχνει την ανάγκη για ύπαρξη νομικού πλαισίου γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

 

Όλο και περισσότεροι φαίνεται πως είναι πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα που νομικά θέλουν να μπλοκάρουν την μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα, μετά από μια πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου που απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση βίλας στη Χαλκιδική.

 

Την αγωγή κέρδισαν οι ιδιοκτήτες τριών κατοικιών σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία διέθετε για βραχυχρόνια μίσθωση το ακίνητό της σε συγκρότημα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

 

Όταν η υπόθεση έγινε γνωστή, η δικηγόρος Βασιλεία Πομπιέρη, που χειρίστηκε την υπόθεση της Χαλκιδικής, είχε δηλώσει πως δέχτηκε τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους για τη διευθέτηση παρόμοιων προβλημάτων. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες στη Λευκάδα, τη Θεσσαλονίκη, το Κουκάκι στην Αθήνα και στη Σαρωνίδα

 

Σήμερα, σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρεται πως νομικές πηγές σημειώνουν ότι πληθαίνουν οι σχετικές αγωγές κατά του φαινομένου από συνιδιοκτήτες και παραπέμπουν στην πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

 

 

Τι προβλέπει η απόφαση για τη βίλα στη Χαλκιδική

 

Με την απόφασή του το δικαστήριο υποχρέωσε την ιδιοκτήτρια ακινήτου να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας.

 

Η απόφαση προειδοποιεί μάλιστα για χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση ενώ υποχρέωσε την ιδιοκτήτρια να καταβάλει 4.400 ευρώ στα κοινόχρηστα για τις παραβιάσεις του κανονισμού και των όρων της σύστασης του οικιστικού συγκροτήματος.

 

Πρόκειται για την απόφαση 16158/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια «να παύσει την προσβολή του κανονισμού της σύστασης και να απέχει από οποιαδήποτε σχετική προσβολή αυτών στο μέλλον και να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της διηρημένης ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας, να ενημερώσει τους ενάγοντες της α΄ αγωγής για τυχόν παραχώρηση της ιδιοκτησίας της λόγω εκμίσθωσης, τέτοιας που δεν τείνει στην επιχειρηματική εκμετάλλευση του ακινήτου της, να ενημερώνει τον εκάστοτε φιλοξενούμενό της για τη χρήση που επιτάσσει ο κανονισμός και η σύσταση». Διατάσσει, μάλιστα, ακόμα και την τοποθέτηση κλειδαριάς ασφαλείας στον πίνακα ελέγχου της πισίνας. Η απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο στα τέλη του 2018 αλλά τώρα δημοσιεύθηκε στην επίκαιρη νομολογία της τράπεζας πληροφοριών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το πλήρες κείμενό της.

 

Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστή ανάλογη και τόσο σημαντική από πλευράς περιεχομένου απόφαση.

 

Η καταδικασθείσα διαθέτει επιπλωμένη κατοικία (για την οποία μάλιστα είχε και ειδικό σήμα ΕΟΤ για τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις προς ενοικίαση) αλλά το ακίνητο δεν έχει αυτοτελές οικόπεδο, αφού βρίσκεται σε συγκρότημα και σε κοινόχρηστο οικόπεδο, ούτε αυτοτελές κτίσμα, εφόσον είναι μεσοτοιχία με ακίνητο τρίτων. Η ιδιοκτήτριά του εκμίσθωνε την κατοικία της μέσω περισσότερων από 15 σχετικών μεσιτών και ιστοσελίδων.

 

Όμως ο κανονισμός λειτουργίας του συγκροτήματος προσδιορίζει ως αποκλειστικό προορισμό χρήσης των διηρημένων ιδιοκτησιών τις κατοικίες θερινές ή χειμερινές, αποκλείοντας τη χρησιμοποίησή τους για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, ενώ ορίζει πως «τροποποιήσεις του κανονισμού επιτρέπονται με απόφαση που λαμβάνεται παμψηφεί στο σύνολο των ψήφων».

 

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο έπειτα από αγωγή των άλλων ιδιοκτητών που αγανακτισμένοι ισχυρίστηκαν ότι γίνεται κατάχρηση των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών και υψηλή όχληση από τις δραστηριότητες και τη συχνή εναλλαγή των φιλοξενουμένων/πελατών της ενοικιαζόμενης κατοικίας.

 

Σύμφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά για την αγωγή, η κοινόχρηστη πισίνα του συγκροτήματος ήταν μονίμως κατειλημμένη από τους πελάτες της ιδιοκτήτριας.

 

«Σε καθημερινή βάση οι πελάτες οργάνωναν εκδηλώσεις, µη σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας, υπήρχε οχλαγωγία λόγω των συναθροίσεών τους σε χώρους της αποκλειστικής της χρήσης αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους, µε κατανάλωση αλκοόλ, µε φωτιές και αλόγιστη χρήση της ψησταριάς αλλά και επικίνδυνη για τον λόγο ότι το συγκρότημα βρίσκεται πλησίον δασικής περιοχής» αναφέρεται στην αγωγή.

 

Ακόμη, στην αγωγή αναφέρεται ότι οι επισκέπτες των πελατών όταν δεν μπορούσαν να εισέλθουν από την πόρτα του συγκροτήματος, πηδούσαν από τα τοιχία της περίφραξης ενώ όχι µόνο έκαναν χρήση των κοινόχρηστων χώρων αλλά τις περισσότερες φορές διανυκτέρευαν σ' αυτούς. Επίσης ενώ δικαιούνταν μόνο δύο θέσεις στάθμευσης, «πολλές φορές πάρκαραν όπου ήθελαν ή τοποθετούσαν τα αυτοκίνητά τους κάθετα για να αποφύγουν τον ήλιο».

 

Ωστόσο η ιδιοκτήτρια ισχυρίστηκε ότι οι λοιποί ιδιοκτήτες παράνομα και αυθαίρετα κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2016, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα διαμονής των μισθωτών, έκλεισαν για πρώτη φορά τον μηχανισμό καθαρισμού της πισίνας, µε αποτέλεσμα να μετατραπεί σε έλος. Η πισίνα επαναλειτούργησε µε έξοδά της, ανέφερε η ίδια χωρίς όμως να καταφέρει να αντιστρέψει την δικαστική απόφαση.

 

 Σφίγγει ο κλοιός και από την ΑΑΔΕ 

 

 

Εκτός από νομικές διαμάχες, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους στηνAirbnb αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με σκληρούς ελέγχους της ΑΑΔΕ που βάζουν στο στόχαστρο αδήλωτα εισοδήματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

 

Για τον εντοπισμό τους η φορολογική διοίκηση πρόκειται να αξιοποιήσει όλες τις σχετικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της καθώς και ειδικούς ελέγχους προσποίησης του πελάτη οι οποίοι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr, οι έλεγχοι στους οποίους προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Ελέγχων  θα πραγματοποιηθούν με τα εξής τρία εργαλεία:

 

Λήψη τεχνογνωσίας από την Πορτογαλία για την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού (λογισμικό), ο οποίος θα «σαρώνει» τις ιντερνετικές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των προσφερόμενων για εκμίσθωση ακινήτων με τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο TAXISnet. Με τον μηχανισμό αυτόν θα επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία του ελέγχου και θα είναι πιο αποτελεσματική.


Διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με τη μέθοδο της «προσποίησης του πελάτη». Με δεδομένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας του μοναδικού κωδικού εκμισθούμενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό μητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθμό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού της πραγματικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, μέσω του Ε9, του ιδιοκτήτη του.


Λήψη των δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών των ιδιοκτητών μέσω των εμβασµάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριμένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία με τις τραπεζικές Αρχές, ενώ ήδη η Φορολογική Διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωμών από τον οποίο εκτιμάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ιντερνετικών πλατφορμών.


Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται με την εκμετάλλευση κατοικιών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού (π.χ., Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑ∆Ε περίπου 55.000. Η μη εγγραφή στο μητρώο συνεπάγεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο TAXISnet και τα στοιχεία κάθε μίσθωσης. Σε όσους εντοπιστούν να μη δηλώνουν το σχετικό εισόδημα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

 

Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει πως όπως είχε αποκαλύψει η «Δημοκρατία» από τις 27/2/2019, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και περιοριστικά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

 

Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει μια δικλίδα που συμπεριέλαβε στο άρθρο 111 του Ν. 4446/2016. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, μπορεί να ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

 

Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 αντίστοιχα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επικίνδυνες αρλούμπες ενός πρώην Υπουργού

Ελλάδα Οι επικίνδυνες αρλούμπες ενός πρώην Υπουργού

4.12.2020
Μπλόκα και «ζώνες» ασφαλείας: Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το τριήμερο

Ελλάδα Μπλόκα και «ζώνες» ασφαλείας: Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το τριήμερο

4.12.2020
Νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία»: Αρνήθηκαν να μου νοικιάσουν σπίτι, επειδή δουλεύω σε ΜΕΘ

Ελλάδα Νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία»: Αρνήθηκαν να μου νοικιάσουν σπίτι, επειδή δουλεύω σε ΜΕΘ

4.12.2020
Θεσσαλονίκη: Εφτά συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση σε σπίτι

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Εφτά συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση σε σπίτι

4.12.2020
Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα Χριστούγεννα- Τι ανοίγει και ποιες επιχειρήσεις μένουν σίγουρα κλειστές

Ελλάδα Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα Χριστούγεννα- Τι ανοίγει και ποιες επιχειρήσεις μένουν σίγουρα κλειστές

4.12.2020
Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα- Πού θα κινηθεί η κακοκαιρία

Ελλάδα Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα- Πού θα κινηθεί η κακοκαιρία

4.12.2020
Lockdown: Πότε εξετάζεται να ανοίξουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Ελλάδα Lockdown: Πότε εξετάζεται να ανοίξουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια

3.12.2020
ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κατάληψη σε ξενοδοχείο - Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

Ελλάδα ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για κατάληψη σε ξενοδοχείο - Αποζημίωση 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

3.12.2020
Κορωνοϊός: 974 rapid test σε 8 περιοχές της χώρας - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

Ελλάδα Κορωνοϊός: 974 rapid test σε 8 περιοχές της χώρας - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

3.12.2020
Άνοιγμα εποχικών καταστημάτων: 110 καταστήματα θα λειτουργήσουν - Το ωράριο και το SMS μετακίνησης

Ελλάδα Άνοιγμα εποχικών καταστημάτων: 110 καταστήματα θα λειτουργήσουν - Το ωράριο και το SMS μετακίνησης

3.12.2020
11 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 3.4.2019 | 12:52
θα θα θα θα θα θα θα

σιγά μην γίνουν, στην Ελλάδα είμαστε
και αν τυχόν και γίνουν τότε θα αρχίσουν τις τροπολογίες για να μην πληρώσουν πρόστιμα οι ψηφοφόροι αυτής της ένδοξης χώρας
avatar
SKYHOOK47 3.4.2019 | 13:10
Η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια έχασε τη δίκη επειδή παραβίαζε συστηματικά τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος. Όποιος ιδιοκτήτης διαθέτει την οικία/ες του για βραχυχρόνια μίσθωση και τηρεί τον κανονισμό της πολυκατοικίας-συγκροτήματος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα,αρκεί βέβαια να δηλώνει τα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή στην εφορία...
WhateverGetsYouGoing 3.4.2019 | 14:03
Ποιας πολυκατοικίας κανονισμός λέει ότι μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου σε ξενοδοχείο; Και αν το λέει (που αμφιβάλω ότι θα βρεις έστω και μίας), ως προς τα υπόλοιπα που μπορεί να ορίζονται πως διασφαλίζεται ότι οι επισκέπτες τα τηρούν; Η απόφαση ανοίγει το δρόμο και σε πολυκατοικίες να προσφύγουν και μακάρι να το κάνουν. Ελπίζω πραγματικά να μπουν αυστηρά όρια στη βραχυχρόνια γιατί το θέμα έχει ξεφύγει. Ξεσπιτώνονται οικογένειες για να το γρήγορο , εύκολο και βεβαίως μαύρο χρήμα.
avatar
SKYHOOK47 3.4.2019 | 17:35
Οι βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας σύμφωνα με το νόμο είναι αστική μίσθωση με ότι αυτό συνεπάγεται... Μαύρο χρήμα υπάρχει σε ΟΛΕΣ τις οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα,δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο αυτών που καταφεύγουν σε αυτή τη δραστηριότητα...
Επίσης πολλοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ασχολούνται με αυτή δεν ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να γίνουν wanabe ξενοδόχοι.Είχαν να αντιμετωπίσουν την άγρια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους,την πτώση της αξίας της περιουσίας τους ,καθώς και κακόβουλους ενοικιαστές που είτε κατέστρεφαν την περιουσία τους ,είτε δεν πλήρωναν συστηματικά το συμφωνηθέν ενοίκιο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι λόγω των παραπάνω πολλοί ιδιοκτήτες δεν διέθεταν τα ακίνητα τους προς ενοικίαση και τα κρατούσαν κλειστά.
Η εισαγωγή του νομικού πλαισίου που αφορά την βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε σε αυτούς τους ιδιοκτήτες μια οικονομική ανάσα, βοήθησε φυσικά τον τομέα των οικοδομών να ανακάμψει,και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας.
Το κράτος κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να κάνει κοινωνική πολιτική χρησιμοποιώντας την περιουσία των πολιτών του . Υπάρχει μεγάλος αριθμός κτιρίων ή κατοικιών (έχετε ιδέα πόσες χιλιάδες αποποιήσεις περιουσιών έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια;;;)που είναι στην κατοχή του και θα μπορούσε εάν πραγματικά ήθελε να τα εκμεταλλευτεί έναντι συμβολικού ενοικίου αλλά προτιμά να τα αφήνει αναξιοποίητα .
Βλέπετε λοιπόν ότι λύσεις στα προβλήματα υπάρχουν, θέληση δεν υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας. Προφανώς συμφέρει τους κυβερνώντες η τακτική του διαίρει και βασίλευε...
avatar
Makmak 4.4.2019 | 10:49
Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι καθαρά αστική μίσθωση. Καμιά σχέση με τουριστική επιχείρηση. Λυπάμαι που θα σας το χαλάσω, αλλά η συγκεκριμένη κατοικία είχε σήμα εοτ-καμία σχέση δλδ. Κανένας κανονισμός δρν μπορεί να απαγορεύσει την αστική μίσθωση
avatar
Dimimor28 3.4.2019 | 16:12
Γιατί μας κάνει καλό η Airbnb!!!

Η πέριξ της Ακρόπολης περιοχή είναι από τις πλέον τουριστικές του κόσμου και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητη για ανάπτυξη Airbnb.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Σωτήρης Γεωργανάς
Πολύπλευρα οφέλη

Η ​​μίσθωση κατοικιών σε περιόδους που δεν τα χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης τους δεν εφευρέθηκε τώρα. Η Airbnb, όμως, έφερε πραγματική επανάσταση στην αγορά, ξεκλειδώνοντας ακίνητο πλούτο που έμενε αδρανής και άχρηστος, χάρη σε δύο χαρακτηριστικά: ευκολία και εμπιστοσύνη.

Η πλατφόρμα Airbnb είναι πολύ ευκολότερη από προηγούμενα μοντέλα ενοικίασης, λόγω σύγχρονης τεχνολογίας και πελατών που είναι εξοικειωμένοι με αυτήν. Δεν χρειάζονται τουριστικά γραφεία και πολύπλοκες συνεννοήσεις.

Οσο μιλάμε για ενοικίαση κατοικιών, όχι ξενοδοχεία που προσπαθούν να φοροαποφύγουν, το όφελος της πλατφόρμας είναι μεγάλο. Δίνοντας το σπίτι ή/και εξοχικό μέσω Airbnb ενισχύεται το εισόδημά σου για να καταφέρεις να εξερευνήσεις ένα ακόμη νησάκι του Αιγαίου. Γενικά έχουμε καλύτερη αξιοποίηση χώρων: το σπίτι του φοιτητή που επιστρέφει στους γονείς του το καλοκαίρι, αντί να μένει κενό, γίνεται μέρος της τουριστικής παραγωγής της χώρας.

Προσφάτως έχουμε επί τούτω ανακαίνιση διαμερισμάτων για κύρια χρήση την Airbnb. Σε σχετικά υποβαθμισμένα κομμάτια του κέντρου της Αθήνας συντελείται πραγματική αναγέννηση χάρη στην πλατφόρμα. Διπλό όφελος: Ο τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα, παρακάμπτοντας το παραδοσιακό φρένο της γραφειοκρατίας. Αλλά και χωρίς ιδιαίτερη όχληση για τους κατοίκους, μια και τα διαμερίσματα υπάρχουν ήδη. Ακόμα σημαντικότερο, όμως, οι κάτοικοι γίνονται μέτοχοι της τουριστικής βιομηχανίας και νοιάζονται περισσότερο για την πόλη.

Προηγουμένως ανεχόσουν τη ρύπανση και την ασχήμια. Τώρα νιώθεις να επηρεάζεται η τσέπη σου, μαθαίνεις να βλέπεις την πόλη μέσα από τα μάτια του επισκέπτη.

Παγκοσμίως κατηγορείται η Airbnb ότι ανεβάζει ενοίκια και τιμές των ακινήτων. Ας ελπίσουμε να ακριβύνει το κέντρο από τα βάθη που έπεσε! Στη χώρα μας, περίπου 75% των κατοικιών ιδιοκατοικούνται. Ανοδος τιμών σημαίνει πλουτισμό για σχεδόν όλα τα εισοδηματικά στρώματα.

Οσο για τους λίγους ενοικιαστές που ίσως ενοχληθούν, ας κατανοήσουμε ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να κατοικείς 1-2 χλμ. από το θαύμα της Ακρόπολης. Οπως σε κάθε τουριστική πρωτεύουσα, το κέντρο της Αθήνας θα αφιερώνεται αυξανόμενα στους επισκέπτες της. Οι υπόλοιποι θα ζούμε καλύτερα λίγο πιο έξω, χάρη στα εισοδήματα που με χίλιους τρόπους αφήνουν οι επισκέπτες στην πόλη.

* Ο κ. Σωτήρης Γεωργανάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο City University του Λονδίνου.

avatar
ثانوس 3.4.2019 | 20:09
Να μας πείτε στα πόσα χιλιόμετρα από την Ακρόπολη αρχίζει το ανθρώπινο δικαίωμα γιατί δεν είναι σαφές.
avatar
SKYHOOK47 4.4.2019 | 08:35
Να μας πείτε εσείς αν ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να διαθέσει την ακίνητη του περιουσία με όποιο νόμιμο τρόπο νομίζει αυτός καλύτερο γι αυτόν.
Μόνο ο ενοικιαστής έχει ανθρώπινα δικαιώματα;;;; Ο ιδιοκτήτης δεν έχει;;;; Τί μας λέτε;;;
WhateverGetsYouGoing 4.4.2019 | 14:44
SKYHOOK47 όχι αν ενοχλεί τους άλλους.
avatar
SKYHOOK47 4.4.2019 | 17:41
@ Whatever...
Ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαθέσει την ακίνητη περιουσία του με οποιοδήποτε ΝΟΜΙΜΟ τρόπο. Δεν μπορούν κάποιοι με το έτσι θέλω και χωρίς νομικά επιχειρήματα να τον εμποδίσουν να εκμεταλλευτεί την περιουσία του... Αυτό και αν είναι παραβίαση δικαιωμάτων...
avatar
nik3 4.4.2019 | 13:04
Τα έλεγε καλά, μέχρι τις δύο τελευταίες παραγράφους που ειναι εκτός τόπου και χρόνου, και δείχνει ότι ο κ. Γεωργανας(πρώτη φορά τον ακούω), είτε μένει και δουλευει σε κάποιο ήσυχο προάστιο είτε έχει δικό του airbnb.
Η περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθωσεων είναι "ναι μεν αλλά", γι'αυτο τον λόγο χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξοντωθουν οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας τους, αλλά επίσης πρέπει να υπάρξει ένα όριο μη τουριστικοποιησης περιοχών.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια