ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα

Εν αναμονή απόφασης για την άρση της προσωρινής κράτησης του Mr Bitcoin

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις Δικαστικές Αρχές το αίτημα άρσης της προσωρινής κράτησης του Αλεξάντερ Βίνικ

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Παρασκευής η δικαστική διαδικασία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin», για άρση της προσωρινής κράτησής του.

 

Ο Βίνικ που κρατείται στις φυλακές 20 μήνες και 16 ημέρες χωρίς ποινή και κατηγορία, παρά μόνο με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία, φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

 

Ο 39χρονος, συνελήφθη στις 25 Ιουλίου του 2017, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη οικογένειά του στη Χαλκιδική. Ο ίδιος πέρα από το ότι ζητά την άρση της προσωρινής κράτησής του συναινεί να εκδοθεί και να δικαστεί στη Ρωσία και δεν επιθυμεί την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

 

«Δεν μιλώ για το "Mr bitcoin" αλλά για τον Αλεξάντερ Βίνικ που έχει δύο μικρά ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα που υποβάλλεται σε συνεχείς εγχειρήσεις και χημειοθεραπείες» τόνισε ο Ρώσος συνήγορός του στο δικαστήριο.

 

Κατήγγειλε πιέσεις και παρεμβάσεις από την αμερικανική πλευρά για το θέμα, χαρακτηρίζοντας πολλά δημοσιεύματα κατασκευασμένα με στόχο να μετατρέψουν σε ένοχο τον Βίνικ.

 

Πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει αίτημα από τη ρωσική πλευρά για την έκδοσή του και ο ίδιος συναινεί, ο πελάτης συνεχίζει να κρατείται να κρατείται για περισσότερο από 20 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση ενώ δεν γνωρίζει για ποιο λόγο παραμένει κρατούμενος.

 

Ο συνήγορος ανέφερε επίσης ότι για έξι χρόνια εφορία και πράκτορες παρακολουθούσαν τον Βίνικ χωρίς να τους έχουν αποδώσει κάποιες κατηγορίες. Δήλωσε, εξάλλου, ότι το αίτημα των γαλλικών αρχών έχει ήδη λήξει ενώ αναφορικά με το αμερικανικό αίτημα υπογράμμισε ότι το μοναδικό πράγμα που προσδίδεται στον πελάτη του είναι ότι ήταν ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT και ότι δεν είχε άδεια από τις αμερικανικές αρχές.

 

Ο Ρώσος συνήγορος είπε ότι ο Αλεξάντερ όσο παραμένει κρατούμενος διατρέχει κίνδυνο μέσα στις φυλακές καθώς έως σήμερα υπάρχουν τρεις επίσημες ενημερώσεις προς τον ίδιο από ανώτερους αξιωματούχους των γερμανικών αρχών για προσπάθειες απόπειρα δολοφονίας του πελάτη του αλλά και του ίδιου.

 

Ο Αλεξάντερ Βίνικ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ολιγόωρης διακοπής της διαδικασίας είπε τα εξής: «Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένω να αποφυλακιστώ και δεν αναμένω να υπάρξει μία δίκαιη απόφαση.

 

Αναμένω τουλάχιστον να προσδιορίσουν το καθεστώς μου, τι άνθρωπος είμαι. Το σύνταγμα της Ελλάδας ισχύει για τους πάντες ή κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που δεν τους αφορά το σύνταγμα και συνεχίζουν να κρατούνται χωρίς απόφαση και ποινή στις φυλακές». τόνισε ο ίδιος.

 

Ο συνήγορος του Βίνικ, Τιμοφέι Μουσάτοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «σήμερα δεν είναι μια εύκολη ημέρα. Είναι μια ημέρα που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν διακρίνει τους δικούς της ανθρώπους σε δικούς της πολίτες και σε ξένους πολίτες.

 

Δηλαδή να προσδιορίσει αν υπάρχει μία νομική ισότητα μεταξύ των Ρώσων και των Ελλήνων υπηκόων στην ελληνική επικράτεια. Υπάρχει μια σχετική συμφωνία που υπεγράφη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης περί τη ισότητας των πολιτών των δύο χωρών στα δικαστήρια αλλά στο πλαίσιο αυτής της ακροαματικής διαδικασίας παρατηρούνται παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».

 

Πριν την έναρξη της διαδικασίας υπήρξε ένταξη μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και στελεχών του κλιμακίου μεταγωγών καθώς οι δεύτεροι δεν συναινούσαν ο Αλεξάντερ Βίνικ να επικοινωνήσει με τους δημοσιογράφους χωρίς σχετική άδεια.

 

Τελικά με παρέμβαση του προέδρου της έδρας του δικαστηρίου τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ το δικαστήριο έδωσε την άδεια στον 39χρονο Αλεξάντερ να μπορέσει να τοποθετηθεί με δήλωσή του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν ως αίτημα από το δικαστήριο νωρίτερα να υπάρξει μαγνητοσκόπηση της δίκης, αίτημα το οποίο μετά από αρνητική πρόταση της εισαγγελέως απερρίφθη.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικών Συνεργασία: Όταν η Γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύει τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο

Ελλάδα Γυναικών Συνεργασία: Όταν η Γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύει τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο

22.2.2020
Γλυφάδα: Αυτή είναι η Corvette του οδηγού που χτύπησε και εγκατέλειψε τον 25χρονο

Ελλάδα Γλυφάδα: Αυτή είναι η Corvette του οδηγού που χτύπησε και εγκατέλειψε τον 25χρονο

21.2.2020
ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ελλάδα ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

21.2.2020
Διόνυσος: Επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα Διόνυσος: Επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο

21.2.2020
Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

Ελλάδα Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

21.2.2020
Στην Αυστρία εντοπίστηκε η 9χρονη Αφγανή που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Στην Αυστρία εντοπίστηκε η 9χρονη Αφγανή που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη

21.2.2020
Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Πότε θα καταθέσει

Ελλάδα Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Πότε θα καταθέσει

21.2.2020
Επίδομα γέννησης: Κλειστή το σαββατοκύριακο η πλατφόρμα των αιτήσεων

Ελλάδα Επίδομα γέννησης: Κλειστή το σαββατοκύριακο η πλατφόρμα των αιτήσεων

21.2.2020
Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

Ελλάδα Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

21.2.2020
Meteo: Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική

Ελλάδα Meteo: Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική

21.2.2020