Folli Follie: Πλαστά εμβάσματα εκατομμυρίων στο όνομα «Πουτσίδης»
Ελλάδα

Folli Follie: Πλαστά εμβάσματα εκατομμυρίων στο όνομα «Πουτσίδης»

Στελέχη της εταιρείας φέρονται να έστελναν εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ από ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας ψεύτικα επώνυμα όπως το «Πουτσίδης»

Νέα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της Folli Follie έρχονται στο φως, αποκαλύπτοντας αποστολές πλαστών εμβασμάτων ύψους εκατομμυρίων ευρώ από ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την εικονική διόγκωση του τζίρου. 

 

Σύμφωνα με τμήμα της δικογραφίας που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η φερόμενη επιχειρηματική απάτη συνοδεύτηκε και διογκώθηκε με τη συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία τα στελέχη της εταιρείας διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».

 

Με την ανακύκλωση πλασματικού χρήματος, οι ύποπτοι φέρονται να διόγκωναν τους τζίρους της εταιρείας, εμφανίζοντας ταμειακά αποθέματα 255,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μόλις 500 ευρώ. 

 

Ενδεικτικοί είναι και οι διάλογοι που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Merry-go-round" (σ.σ «γύρω-γύρω όλοι») με στόχο την πλασματική διόγκωση του τζίρου. 

-Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα;

-Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

 

Σε συνδυασμό με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ευθύνες φαίνεται να πέφτουν βαριές τόσο στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο όσο και για στον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με δεκάδες ακόμα εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας να θεωρούνται ύποπτοι απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 

 

Οι εμπλεκόμενοι, φέρονται να πούλησαν μετοχές ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, κερδίζοντας περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ. 

 

Τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονταν να έχουν 255 εκατομμύρια ευρώ, με πλαστογραφημένα statements, ενώ στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν μόλις 500 ευρώ.

 

 

 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, με δήθεν 198 εκατομμύρια ευρώ στο μηδενικό ταμείο και 779 εκατομμύρια εικονικές πωλήσεις, εμφανίζονταν ανύπαρκτα έσοδα 326 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Εγκληματική οργάνωση;

Το στοιχεία ανάγκασαν τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση να ερευνήσει το σενάριο εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί ως ύποπτοι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο πρώην πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και άλλα στελέχη, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

 

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal, περιλαμβάνεται αυτούσιο στη δικογραφία ενώ εντύπωση προκαλούν και τα email που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ελεγκτές σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. 

 

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν ακόμα και έγγραφα της Alpha Bank στέλνοντάς στη θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

 

«Από το 2009 το Folli Follie Group Asia & Pacific (APAC) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα», αναφέρεται στη δικογραφία. 

 

Λογαριασμοί με υπόλοιπα μόλις 500 δολάρια
Το σύνολο σχεδόν της δραστηριότητας αλλά και τα υπόλοιπα σε δολάρια της FF Sourcing ήταν εικονικά: στις 31.12.17 καταχωρήθηκε από την FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην FF Origins, «ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια».

 

Προς το παρόν έχουν διαπιστωθεί τρεις διακριτές περίοδοι και μέθοδοι εικονικών συναλλαγών, με την αρχή να γίνεται πριν από 18 χρόνια, το 2001. 

 

«Έμμεσες εικονικές συναλλαγές» φαίνεται πως έγιναν την περίοδο 2007 - 2015 ενώ, από το 2016, το σχέδιο "Merry go round" μπαίνει σε εφαρμογή και ξεκινούν οι «άμεσες εικονικές συναλλαγές».

 

 

Σε αυτή τη φάση και έως το 2017, καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν ανύπαρκτο πελάτη, την NG Boon Soon, καθώς και εικονικές αγορές από τουλάχιστον έναν ανύπαρκτο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών», αναφέρεται στη δικογραφία.

 

 

Ο κύριος «Πουτσίδης»

Οι εμπλεκόμενοι αστειεύονταν μεταξύ τους με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων χρημάτων στην Ασία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα.

 

Συγκεκριμένα, υπάλληλος της FF Group APAC φέρεται να έλαβε εντολή από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία, μέσω email, να στείλει διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements. Μεταξύ τους ακολουθεί η κάτωθι στιχομυθία:

 

Υπάλληλος: ΟΚ, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;

Διευθυντής: Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μία μούφα τηλεφώνο

Υπάλληλος: Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει

Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»

Υπάλληλος: ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μία εβδομάδα θα φτάσει

Διευθυντής: Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου

 

Όπως προκύπτει από την δικογραφία, η διοίκηση της FF Group APAC, σε μία προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη της απάτης, φέρεται να αφαίρεσε από υπάλληλο της τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, επιστρέφοντάς τον τέσσερις ημέρες αργότερα με διαγραμμένα τα επίμαχα αρχεία. 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαρυμπόμπη: Σχέδια για διόδια και κατεδάφιση της γέφυρας- Αντιδρούν οι δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου

Ελλάδα Βαρυμπόμπη: Σχέδια για διόδια και κατεδάφιση της γέφυρας- Αντιδρούν οι δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου

2.6.2020
Χαλαρώνουν τα μέτρα στις εκκλησίες - Περισσότεροι πιστοί ανά τετραγωνικό

Ελλάδα Χαλαρώνουν τα μέτρα στις εκκλησίες - Περισσότεροι πιστοί ανά τετραγωνικό

2.6.2020
Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα με κλοπές και ναρκωτικά - Βίντεο από την δράση τους στην Αθήνα

Ελλάδα Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα με κλοπές και ναρκωτικά - Βίντεο από την δράση τους στην Αθήνα

2.6.2020
Συναγερμός για 12 κρούσματα σε μία και μόνο πτήση - Διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς το Κατάρ

Ελλάδα Συναγερμός για 12 κρούσματα σε μία και μόνο πτήση - Διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς το Κατάρ

2.6.2020
Πανελλαδικές: Τα ποσοστά εισαγωγής και ο αριθμός των υποψηφίων - Τι ανακοινώθηκε

Ελλάδα Πανελλαδικές: Τα ποσοστά εισαγωγής και ο αριθμός των υποψηφίων - Τι ανακοινώθηκε

2.6.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 19 νέα κρούσματα - Οι 12 ταξιδιώτες

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 19 νέα κρούσματα - Οι 12 ταξιδιώτες

2.6.2020
Βούλα: Ταυτοποιήθηκε το θύμα της μαφιόζικης επίθεσης

Ελλάδα Βούλα: Ταυτοποιήθηκε το θύμα της μαφιόζικης επίθεσης

2.6.2020
Τροχαίο στην Πειραιώς: Έμφραγμα στο τιμόνι υπέστη ο οδηγός του φορτηγού

Ελλάδα Τροχαίο στην Πειραιώς: Έμφραγμα στο τιμόνι υπέστη ο οδηγός του φορτηγού

2.6.2020
Εξαφάνιση γυναίκας στη Θεσσαλονίκη: «Την τεμάχισα νεκρή-ήθελε να αποτεφρωθεί» υποστηρίζει άνδρας που συνελήφθη

Ελλάδα Εξαφάνιση γυναίκας στη Θεσσαλονίκη: «Την τεμάχισα νεκρή-ήθελε να αποτεφρωθεί» υποστηρίζει άνδρας που συνελήφθη

2.6.2020
Να περάσουν τα μαθήματα του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ

Ελλάδα Να περάσουν τα μαθήματα του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ

2.6.2020
3 Σχόλια
Μάνα Κουράγιο 13.4.2019 | 22:41
Ήτανε και χιουμορίστες.
konstas 14.4.2019 | 01:58
Πουτσίδης;;; Really;;;
avatar
Μαύρος Γάτος 14.4.2019 | 17:00
Ακόμα μια σκευωρία κατά της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας και του αδάμαστου ελληνικού πνεύματος του επιχειρείν!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια