EUROKINISSI
Ελλάδα

Τι απαντά το υπ. Οικονομίας για τη φημολογούμενη αύξηση στα σουβλάκια

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας για τη φημολογούμενη αύξηση στα σουβλάκια

Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το αν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, απαντώντας στα δημοσιεύματα για τις φημολογούμενες, επικείμενες αυξήσεις 10%-15% σε προϊόντα όπως το σουβλάκι.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα ενός ιού που αποδεκατίζει τη βιομηχανία γουρουνιών της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ωστόσο όπως τονίζεται τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης.

 

»Οι μεταποιητές κρέατος σε όλο τον κόσμο πωλούν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από την εκδήλωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η συνέπεια είναι οι αυστηρότερες προμήθειες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η οποία ωθεί τις τιμές. Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή στον κόσμο.

 

»Η ασθένεια, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη βιομηχανία κρέατος της Κίνας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, από την ώθηση των τιμών των τροφίμων στην αυξανόμενη ζήτηση για άλλα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και το βόειο κρέας. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη χώρα μπορεί να μειωθεί κατά 30% φέτος, σύμφωνα με έκθεση της Rabobank International.

 

»Η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αγορά χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ και μετοχές της JBS SA, του μεγαλύτερου παραγωγού κρέατος στον κόσμο.

 

»Δεν είναι μόνο η Κίνα που αγωνίζεται με την εξάπλωση της ασθένειας. Στην Ευρώπη, υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός, που εντοπίστηκε στους αγριόχοιρους στο Βέλγιο πέρυσι, θα μπορούσε να μολύνει κατοικίδια γουρουνάκια σε μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Η Γαλλία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός φράχτη που εκτείνεται σε δεκάδες χιλιόμετρα κοντά στα σύνορα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ασθένεια.


»Οι τιμές εκκαθάρισης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για ζώντα χοιρινά στο χρηματιστήριο αγαθών του Σικάγο (CME) αυξήθηκαν κατά 77,5% (από 53,9 $/lb στις 25/2/19 σε 95,68 $/lb στις 22/3/2019), ενώ στις 18/4/19 η τιμή εκκαθάρισης ήταν στα 96,75 $/lb, που αποτελεί υψηλό τετραετιάς από το Σεπτέβριο 2014. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο έτος (20/4/18 - 18/4/19) η τάση δεν ήταν συνεχώς αυξητική στο εν λόγω χρηματιστήριο, το αντίθετο. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται οι τιμές εκκαθάρισης για ζώντα χοιρινά στο CME κατά το τελευταίο έτος, όπου εμφανίζεται η χαμηλότερη τιμή στις 25/2/2019 (53,90 $/lb).

 

»Όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, οι ανωτέρω αυξομειώσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αγορά χοιρινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι τιμές χοιρινού κρέατος εισαγωγής είναι μάλλον σταθερές. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζονται οι μέσες μηνιαίες τιμές χοιρινού λιανικής από τον Ιαν. 2018 έως και τον Απρ. 2019. Το ελάχιστο περιόδου παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο 2018 (4,29 Euro/kgr) και το μέγιστο το Μάιο 2018 (4,48 Euro/kgr) με μέσο όρο περιόδου στα 4,40 Euro/kgr.

 

»Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση στις τιμές λιανικής χοιρινού της τάξης του 1-2%, γεγονός που καταγράφεται στον υποδείκτη για το χοιρινό κρέας του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στοιχεία του οποίου δημοσιεύει μηνιαία η ΕΛΣΤΑΤ.

 

»Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης.


»Σε επίπεδο χονδρικής τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει καταγραφεί άνοδος κατά μέσο όρο ύψους 6%, η οποία αντιστοιχεί σε 0,15 Euro ή 0,19 Euro αν συμπεριλάβουμε το ΦΠΑ. Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν το πότε και το πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στον καταναλωτή». 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Πολυτεχνείο  πρόσφυγες και μετανάστες από την Μπουμπουλίνας - «Κανείς δεν ανήκει στην κόλαση των στρατοπέδων»

Ελλάδα Στο Πολυτεχνείο πρόσφυγες και μετανάστες από την Μπουμπουλίνας - «Κανείς δεν ανήκει στην κόλαση των στρατοπέδων»

14.11.2019
Φρούριο η Αθήνα: Τα αστυνομικά μέτρα για το Πολυτεχνείο - Θα μπορούν να επιχειρήσουν και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους

Ελλάδα Φρούριο η Αθήνα: Τα αστυνομικά μέτρα για το Πολυτεχνείο - Θα μπορούν να επιχειρήσουν και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους

14.11.2019
Στον Πειραιά το πλοίο «Διαγόρας» με 347 πρόσφυγες και μετανάστες από Μυτιλήνη και Χίο

Ελλάδα Στον Πειραιά το πλοίο «Διαγόρας» με 347 πρόσφυγες και μετανάστες από Μυτιλήνη και Χίο

14.11.2019
Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα - Με φόντο το Πολυτεχνείο και στον απόηχο της ΑΣΟΕΕ

Ελλάδα Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα - Με φόντο το Πολυτεχνείο και στον απόηχο της ΑΣΟΕΕ

14.11.2019
Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες

Ελλάδα Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες

14.11.2019
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ψυχολογικά προβλήματα επικαλούνται οι δύο κατηγορούμενοι

Ελλάδα Δολοφονία Τοπαλούδη: Ψυχολογικά προβλήματα επικαλούνται οι δύο κατηγορούμενοι

13.11.2019
Άδεια σε όλες τις εργαζόμενες του Δημοσίου για γυναικολογικές εξετάσεις

Ελλάδα Άδεια σε όλες τις εργαζόμενες του Δημοσίου για γυναικολογικές εξετάσεις

13.11.2019
Εντοπίστηκαν ληστές που είχαν κάνει 105 κλοπές σε σούπερ μάρκετ της χώρας

Ελλάδα Εντοπίστηκαν ληστές που είχαν κάνει 105 κλοπές σε σούπερ μάρκετ της χώρας

13.11.2019
Προβλήματα στον προαστιακό λόγω της κακοκαιρίας - Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στο Κορωπί

Ελλάδα Προβλήματα στον προαστιακό λόγω της κακοκαιρίας - Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στο Κορωπί

13.11.2019
Στον Πειραιά 200 αιτούντες άσυλο από την Λέσβο

Ελλάδα Στον Πειραιά 200 αιτούντες άσυλο από την Λέσβο

13.11.2019
5 Σχόλια
avatar
th_nikos 20.4.2019 | 01:06
Τελικά θα ξεκινήσουμε επανάσταση ή θα την αναβάλουμε. Έχω μπερδευτεί.
konstas 20.4.2019 | 03:19
Αααααααα... πολλά ανεχτήκαμε.... Φόρους, αποτελέσματα δημοψηφισμάτων που ανατράπηκαν, ψέμματα, κοροϊδία, φτώχια, ανέχεια.... οκ.... αλλά τα σουβλάκια ρε; Τα σουβλάκια;;;; Δεν θα περάσει αυτό ! Θα πέσουν κεφάλια !!!!
Cobra Kai Ο Παλιός Καλός Κακός 20.4.2019 | 08:12
Το υπουργείο οικονομίας θα πρέπει να λάβει υπόψιν του πως είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως όπου η τιμή των καυσίμων μεταβάλλεται προς τα επάνω ταυτόχρονα με αυτή την διυλιστήριων του εξωτερικού, ασχέτως αν έχουν προμηθεύει με τη προηγούμενη χαμηλότερη τιμή ενώ σε αντίστοιχη μείωση τους χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες για να ακολουθήσει...
avatar
Μαύρος Γάτος 20.4.2019 | 15:20
Μην ξεχνάς ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι μπολιασμένη με ισχυρές δόσεις μαυραγοριτισμού
avatar
Μαύρος Γάτος 20.4.2019 | 15:25
Ενδιαφέρον θα είχε επίσης μια έρευνα ως προς το ποσοστό που αντιστοιχεί στο κρέας στην τιμή πώλησης ενός σουβλακιού.
Πολύ χοντρικά, και χωρίς να είμαι γνώστης οικονομικής στατιστικής, θα με εξέπληττε ιδιαίτερα εάν ξεπερνούσε το 10-15%. Γιατί υπάρχει και το ενοίκιο, το εργατικό και ασφαλιστικό κόστος, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα υπόλοιπα συστατικά, το κέρδος, οι πάσης φύσεως φόροι...
Ετσι, όσο κι αν αυξηθεί η τιμή ενός συστατικού, δεν δικαιολογείται η ισόποση αύξησης της συνολικής τιμής. Στοιχειώδη οικονομικά...