Ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος στην Χίο - Χιλιάδες ρουκέτες για το μοναδικό θέαμα
Ελλάδα

Ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος στην Χίο - Χιλιάδες ρουκέτες για το μοναδικό θέαμα

Φαντασμαγορικός ήταν για ακόμη μια χρονιά ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο

Εντυπωσιακός ήταν για ακόμη μια χρονιά ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου, το έθιμο κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

 

Ο φετινός ρουκετοπόλεμος ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Παρά τον μειωμένο αριθμό ρουκετών, η νύχτα έγινε για ακόμη μια χρονιά μέρα από τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν, με πλήθος κόσμου, ντόπιοι και μη, να παρακολουθούν το υπερθέαμα από διάφορα σημεία του Βροντάδου καθώς και από το Αίπος.

 

Η Παναγία Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος «αναμετρήθηκαν» και φέτος στον παραδοσιακό ρουκετοπόλεμο, ενώ στο Βροντάδο βρέθηκε από νωρίς και συνεργείο του National Geographic.

 

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου ξεκίνησε νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με την παρέλαση εκατοντάδων «ρουκετατζήδων» στο Πετροκάραβο. 

 

Ο αριθμός των ρουκετών δεν ξεπέρασε τις 12.000 συνολικά, κάτι που οδηγεί σε αμοιβαία κοινή λύση ρουκετατζήδων και περίοικων με τις ρίψεις να γίνονται ανά 10 λεπτά.

 

 

 

 

 

 

 

Πώς ξεκίνησε το εντυπωσιακό έθιμο

 

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

 

Οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής) έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.


Η προετοιμασία γίνεται αρκετούς μήνες πριν όπου οι ομάδες των δύο ενοριών φτιάχνουν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις, τους ρουκετοσύρτες, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους.

 

Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.

 

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.

 

Δείτε βίντεο από τον φετινό ρουκετοπόλεμο:

 

 

 

Φωτογραφίες και πληροφορίες από: politischios.gr/ Βίντεο: Konstantinos Mil. Anagnostou - chiosphotos.gr

Ελλάδα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια