EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ελλάδα

Δημόσια παρέμβαση - 64 γνωστές προσωπικότητες κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν μέσω επιστολής 64 προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της οικονομίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας

Με δημόσια επιστολή τους 64 προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, της οικονομίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας ασκούν έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν μεταξύ άλλων, ότι έχει επιβάλει στην χώρα «τριτοκοσμικές αντιλήψεις και ψευδή ευρωπαϊσμό».

 

Επίσης τον κατηγορούν πως υποδύεται την πρόοδο ενώ στην ουσία εφαρμόζει «ένα σχέδιο εκτεταμένης εξάρτησης των λαϊκών στρωμάτων από επιδόματα και διορισμούς» και ταυτόχρονα καταγγέλλουν «την αποδιάρθρωση κάθε αναγεννητικής προσπάθειας στην εκπαίδευση», αποδίδοντας στη σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη «για το διχαστικό πολιτικό κλίμα», τις παρεμβάσεις ελέγχου της Δικαιοσύνης ακόμη και με ποινικές διώξεις των πολιτικών της αντιπάλων, όπως και την προσπάθεια «χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

 

Όπως λένε η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιεστικά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν επιλύονται όσο βρισκόμαστε πολιτικά καθηλωμένοι σε μια ξεπερασμένη περιχαράκωση αριστεράς-δεξιάς με όρους του περασμένου αιώνα ενώ ορίζουν ως προοδευτική την κυβέρνηση εκείνη που θα επικεντρώσει μεταξύ άλλων τις δυνάμεις της στην ανασύνταξη της μεσαίας τάξης, τη μείωση της φορολογίας, τη στήριξη της Ελλάδας που παράγει και εξάγει, την αποκομματικοποίηση του κράτους, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

 

«Αυτά τα αιτήματα συνδέονται ευθέως με τα συμφέροντα των αδύναμων πολιτών, των μεσαίων στρωμάτων και των δημιουργικών ανθρώπων», υποστηρίζουν οι 64, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως ο ιστορικός Θάνος Βερέμης, οι καθηγητές Γιώργος Παγουλάτος, Στάθης Καλύβας και Πάνος Τσακλόγλου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, κ.α.

 

Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Ιστορίας ΕΚΠΑ

 

Το κείμενο των 64

 

Τι είναι προοδευτικό σήμερα;

 

Στη χώρα επικρατεί μια γενική παράλυση. Η μεσαία τάξη, ραχοκοκαλιά της ελληνικής δημοκρατίας, συρρικνώνεται. Ατομικά αδιέξοδα και συλλογική ματαίωση υποσκάπτουν κάθε απόπειρα να βγούμε από το τέλμα. H χώρα αποτυγχάνει εκεί όπου άλλες κοινωνίες λύνουν τα προβλήματά τους. Η απόστασή μας από τον αναπτυγμένο κόσμο καθημερινά μεγαλώνει.

 

Παράγοντας αυτής της κρίσης είναι η γιγάντωση του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στέρησε την οικονομική μας ελευθερία για πολλά περισσότερα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οδήγησε την εγχώρια αγορά σε ασφυξία λόγω των capital controls. Αποθάρρυνε τις ιδιωτικές επενδύσεις εξαιτίας της βαριάς υπερφορολόγησης. Εξώθησε τις επιχειρήσεις στην παραοικονομία ή σε άλλες φορολογικές έδρες και τους εργαζόμενους στην αδήλωτη εργασία. Μεγέθυνε το brain drain. Έθρεψε τα άκρα και την αποχή. Όξυνε την κρίση εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία.

 

Τριτοκοσμικές αντιλήψεις, αριστερίστικη ιδεοληψία, ψευδής ευρωπαϊσμός, πελατειακή προσδοκία και πρακτική εφαρμογή ενός σχεδίου εκτεταμένης εξάρτησης των λαϊκών στρωμάτων από επιδόματα και διορισμούς υποδύονται την πρόοδο. Στην πραγματικότητα οδηγούν σε κυβερνητικές παρεμβάσεις ελέγχου της Δικαιοσύνης, χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ποινικών διώξεων πολιτικών αντιπάλων, διχαστικού πολιτικού κλίματος. Αλλά και αποδιάρθρωσης κάθε αναγεννητικής προσπάθειας στην εκπαίδευση.

 

Αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει στους Έλληνες. Η στροφή στην αντι-πολιτική ή την μη πολιτική δεν είναι λύση αλλά πηγή περαιτέρω δεινών. Καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να συζητήσουμε ξανά τι σημαίνει «προοδευτικό» στη χώρα μας.

 

Προοδευτική πολιτική σήμερα δεν είναι αυτή που χαϊδεύει τους ολοκληρωτισμούς του 20ου αιώνα. Δεν είναι αυτή που ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα και απαξιώνει την εργασία και την αριστεία. Που μεταχειρίζεται τον διχαστικό λόγο και ανέχεται την πολιτική βία και τους βανδαλισμούς. Που υποστηρίζει αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Που εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Που υποτάσσεται χωρίς αντίλογο στα κελεύσματα των ισχυρών της Γης για ατομικά πολιτικά οφέλη. Που επιβραβεύει την ευκολία, την ημιμάθεια και την λιγότερη προσπάθεια σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει πτυχία μελλοντικής ανεργίας και χαμηλών αμοιβών. Η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η ανομία, οι νέες ανισότητες και η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δεν είναι πρόοδος. Το κλίμα ανασφάλειας, φόβου, αυθαιρεσίας και απογοήτευσης που έχει απλωθεί πάνω από την χώρα δεν είναι πρόοδος. Ο εκφασισμός της κοινωνίας καραδοκεί ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολιτικής.

 

Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα συνδέει τη Δημοκρατία με την ανάπτυξη, την ποιοτική εργασία, την κοινωνική κινητικότητα και την προσωπική αυτονομία. Διακρίνει το ρεαλιστικό από το ανέφικτο και εργάζεται για το πρώτο. Προσδιορίζει τον κανόνα και την εξαίρεση. Δουλεύει συστηματικά για να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να πραγματώσει τον δικό του και τον δικό της δρόμο ευτυχίας, σε ένα πλαίσιο καθημερινής και συλλογικής προόδου.

 

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές υπέρ της Ελλάδας που παράγει και εξάγει. Ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων. Προστατεύει τον ανταγωνισμό και διευκολύνει την παραγωγή πλούτου από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Κινητροδοτεί τις επενδύσεις και αποθαρρύνει τη διαφθορά. Κατανοεί τις σαρωτικές τεχνολογικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και υπερασπίζεται τα νέα εργασιακά δικαιώματα. Προστατεύει το περιβάλλον και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής αλλαγής παράγουν ανισότητες στις χώρες που μένουν αδρανείς και γνωρίζει πότε να παρέμβει για να διορθώσει τις αποτυχίες των αγορών. Κατανέμει δίκαια τους καρπούς της ανάπτυξης και της ευημερίας και επιμερίζει με πνεύμα αλληλεγγύης τα βάρη της κρίσης.

 

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα φροντίζει για την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Ασκεί αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση με διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία. Προσφέρει ποιοτικά δημόσια αγαθά παιδείας και υγείας. Απλώνει αποφασιστικά δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους και μειώνει τις ανισότητες. Υπερασπίζεται το λαϊκό αίτημα για προστασία και αντιμετώπιση της ανασφάλειας στις πόλεις, την ύπαιθρο και τα σύνορα της επικράτειας. Εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών ως προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας, την ασφάλεια και υγιεινή των πόλεων. Επενδύει στην οικονομία της γνώσης, σε μια δημόσια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας ως εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και δικαιοσύνης και τη συνδέει με την παραγωγική διαδικασία.

 

Η πραγματική προοδευτική πολιτική σήμερα αντιλαμβάνεται τον σύγχρονο πατριωτισμό ως αναπόσπαστο συστατικό μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής. Πιστεύει (από πεποίθηση και όχι τακτική) ότι η Ελλάδα ανήκει αδιαπραγμάτευτα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβάλλει στην περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μοναδικό δρόμο υπέρβασης των σημερινών αδιεξόδων και επιβίωσης στον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Ασκεί πίεση στην Ευρώπη να προστατεύσει τα σύνορα της επικράτειάς της. Ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή προοπτική και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις Βαλκανικές χώρες και επιδιώκει πολυμερείς συνεργασίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Και βέβαια εκπροσωπεί αξιόπιστα τη χώρα στους διεθνείς οργανισμούς.

 

Χρήστος Χωμενίδης. Συγγραφέας

 

Η προοδευτική πολιτική υπηρετείται από άξιους ανθρώπους, πολίτες του κόσμου που πιστεύουν γνήσια σε αυτή και είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν στα δημόσια πράγματα ανιδιοτελώς. Άνθρωποι της αλήθειας, της ελευθερίας, του μόχθου, της τεχνολογίας, δεκτικοί στις προκλήσεις του αύριο και ικανοί να τις διαγνώσουν.

 

Οι προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας που επί χρόνια συμμετέχουμε στα κοινά υποστηρίζοντας όλα αυτά τα αιτήματα, θα αναγνωρίσουμε ως προοδευτική την κυβέρνηση εκείνη που θα υποσχεθεί ότι θα επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην ανασύνταξη της μεσαίας τάξης, τη μείωση της φορολογίας, την αποκομματικοποίηση του κράτους με εργαλείο την αξιολόγηση, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και την αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος στην καθολικά αποδεκτή δομή των τριών πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης.

 

Η πρόοδος δεν είναι αξίωση κενή νοήματος. Παραμένει ζωντανό αίτημα που υπερβαίνει τον παραδοσιακό άξονα αριστεράς-δεξιάς. Εμείς, οι προοδευτικοί πολίτες, δηλώνουμε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε απέναντι στους σφετεριστές του, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που εκφράζουν σήμερα πιο αυθεντικά αυτά τα προοδευτικά αιτήματα, πέρα και πάνω από επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Διότι αυτά τα αιτήματα υπηρετούν στην πράξη τα συμφέροντα των αδύναμων πολιτών, των μεσαίων στρωμάτων, των δημιουργικών ανθρώπων.

 

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

 

Το κείμενο υπογράφουν οι: 

 

Βασίλης Αλεβιζάκος Πολιτικός Επιστήμονας Μιχάλης Αναστασόπουλος Νομικός Σύμβουλος, MSc Δημοσίου Δικαίου Γιάννης Αντωνίου Τέως αντιπρόεδρος Διοικούσας επιτροπής πρότυπων πειραματικών σχολείων (ΔΕΠΠΣ) Αλέξης Βασιλείου Χειρούργος ΩΡΛ, π. Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Θάνος Βερέμης Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Ιστορίας ΕΚΠΑ Ρωμανός Γεροδήμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Πανεπιστημίου Bournemouth/Iδρυτής του Greek Politics Specialist Group. Γιώργος Γιαννόπουλος Συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Σωτήρης Γκορίτσας Σκηνοθέτης Θανάσης Γκούγκλας Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιων Πολιτικών Πανεπιστήμιο Exeter ΗΒ Αχιλλέας Γραβάνης Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης Διονύσης Γουσέτης Πολιτικός Μηχανικός, Αρθρογράφος Γρηγόρης Δημητριάδης Μηχανικός π. Πρόεδρος & Δ.Σ. ΟΑΣΑ Αποστόλης Δημητρόπουλος Δρ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής LSE, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ Ευθύμης Δημόπουλος Εκπαιδευτικός Ηρακλής Δημόπουλος Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας Γιώργος Δουκίδης Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) Μάριος Θεμιστοκλέους Γιατρός Νευροχειρουργός Ορέστης Καλογήρου Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Μαγνητισμού & Μαγνητικών Υλικών, Τομέας Εφαρμογών Φυσικής & Φυσικής Περιβάλλοντος, Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ. Στάθης Καλύβας Gladstone Professor of Government Department of Politics and International Relations University of Oxford Αναστάσιος Καντιάνης Δρ. Νομικής - Δικηγόρος Μάνος Καραγιάννης Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King's College London και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τριαντάφυλλος (Άκης) Καρατράντος Διεθνολόγος, Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφαλείας και Νέων Απειλών Πανεπιστημίου Αιγαίου Λεωνίδας Καστανάς Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θάνος Καψάλης Εκπαιδευτικός Στέλιος Κουτνατζής Λέκτορας Νομικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Κυπραίος Στέλεχος επιχειρήσεων Δημήτρης Κυριακόπουλος Καθηγητής Μαθηματικών Δημήτρης Λάιος Δικηγόρος Χάρης Λαμπρόπουλος Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Λυκούργος Λιαρόπουλος Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ Γιώργος Λιγνός Ναυτιλιακά Σπύρος Λιούκας Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Λάβδας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Μανούσος Μαραγκουδάκης Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Ηθοποιός-Σκηνοθέτης Μάνια Μαύρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Νίκος Μηλαπίδης Δικηγόρος - π. Διευθυντής ΚΟ Ποταμιού Γιάννος Μητσός Οικονομολόγος - Στέλεχος Ιδιωτικού τομέα Στρατής Μούγερ Επιχειρηματίας Γιώργος Μπούστρας Καθηγητής Eκτίμησης Κινδύνου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Έκτορας Νασιώκας Γιατρός Ογκολόγος (πρώην Υφ. Υγείας) Μιλτιάδης Νεκτάριος Καθηγητής Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην υπόθεση του νεκρού βρέφους

Ελλάδα Ιατροδικαστική Εταιρεία: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην υπόθεση του νεκρού βρέφους

18.2.2020
ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική δήλωση του IBAN στο Taxisnet για τις επιστροφές φόρου

Ελλάδα ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική δήλωση του IBAN στο Taxisnet για τις επιστροφές φόρου

18.2.2020
Συνελήφθη συνεργάτης του κυκλώματος που έφερε 1,2 τόνους κοκαΐνης στον Αστακό

Ελλάδα Συνελήφθη συνεργάτης του κυκλώματος που έφερε 1,2 τόνους κοκαΐνης στον Αστακό

18.2.2020
«Ένα μάτσο τρελοί μηδενιστές» ανέλαβαν την ευθύνη για εμπρησμούς αυτοκινήτων και καταστημάτων στην Αθήνα

Ελλάδα «Ένα μάτσο τρελοί μηδενιστές» ανέλαβαν την ευθύνη για εμπρησμούς αυτοκινήτων και καταστημάτων στην Αθήνα

18.2.2020
Διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία, χωρίς επιβάρυνση -Υπεγράφη σύμβαση

Ελλάδα Διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία, χωρίς επιβάρυνση -Υπεγράφη σύμβαση

18.2.2020
Νέα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

Ελλάδα Νέα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια

18.2.2020
Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για  συνάντηση με Μηταράκη: «Ας μην περιμένει αδίκως»

Ελλάδα Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για συνάντηση με Μηταράκη: «Ας μην περιμένει αδίκως»

18.2.2020
Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ελλάδα Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

18.2.2020
Folli Fοllie: Η Δικαιοσύνη δέσμευσε μετοχές αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα Folli Fοllie: Η Δικαιοσύνη δέσμευσε μετοχές αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ

18.2.2020
Κακοκαιρία- εξπρές την Τσικνοπέμπτη: Πτώση θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες

Ελλάδα Κακοκαιρία- εξπρές την Τσικνοπέμπτη: Πτώση θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες

18.2.2020
9 Σχόλια
avatar
Γράφων 10.5.2019 | 15:06
Δεν θα συγχωρήσω ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κάνει τη ΝΔ να φαίνεται δελεαστική.

Τα χρόνια του Αμιλητου υπήρξαν.
Ashton Heston III 10.5.2019 | 16:50
Προτείνω επίσης να πέσουμε στην παγίδα των κουτοπόνηρων Συριζαίων και να συζητήσουμε εάν κάνει αλοιφή ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη στον καυγά. (Και όχι πχ για τα--τουλάχιστον--86 δις και άλλα δεινά).
avatar
Γράφων 11.5.2019 | 00:14
Να μιλήσουμε για τον ΠτΔ και την προσφορά του. Το ρεκόρ προσλήψεων και την ανέμελη καταστροφή της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 08 που γέννησε τον ΣΠΦ.

Δε γκζεχνω. Τον Αμίλητο και την Πυθία του.

Δε γκζεχνω ότι ο Τσίπρας ωθεί τινές εξ ημών να τα ξεχάσουν όλα διότι ο ίδιος είναι καταστροφή.
Libretarian 11.5.2019 | 00:58
που ήταν όλα αυτά τα φυντάνια όταν ο πιο φυτευτός πολιτικός της Ελλάδος, ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός από όλες της πουλημένες δημοσκοπήσεις, ο αδιαμφισβήτητα πιο ανικανος πρωθυπουργός του τόπου έβλεπε τη παγκόσμια οικονομία να καταρρέει και μίλαγε για θωρακισμένη οικονομία?
VASILY ZAITSEV 11.5.2019 | 13:29
Eκει ακριβώς που ηταν και ο άλλος "καταλληλότερος". Εκείνος που είχε δίπλα του τον Ακη, τον Μαντέλη , τον "αθώο" (δια λογικών κατακρημνήσεν) Τσουκάτο και άλλους και δεν έβλεπε και δεν ήξερε τίποτα ... το μόνο που τον ένοιαζε ήταν το βραδινό να είναι στην ώρα του!
Ashton Heston III 11.5.2019 | 22:05
"Φυντάνια" δεν ξέρω πως το εννοείς, πολλοί από αυτούς είναι πολύ αξιόλογοι.

Αδιαμφισβήτητα ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πιο τεμπέλης και άχρηστος πρωθυπουργός που είχαμε. (Ο Τσίπρας δυστυχώς δεν είναι τεμπέλης, είναι επιπλέον και εξωφρενικά φιλόδοξος). Πέραν της μεταρρύθμισης Γιαννάκου (που ήταν εντελώς δικό της project), και την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής (project του Χατζηδάκι) ο Κ.Κ. δεν έκανε απολύτως τίποτε πέραν από το να προσλαμβάνει γαλάζια παιδιά σαν να μην υπήρχε αύριο.
avatar
Γράφων 12.5.2019 | 10:10
Μετά τους Ολυμπιακούς και τα μεγάλα έργα (Αττική Οδός, αεροδρόμιο, Ρίο-Αντιρρίου κτλ) ήταν δεδομένο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέφτανε.

Ο Αμίλητος σαν λύση βρήκε τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Αλλά επειδή υπήρχε το ΑΣΕΠ βρήκε την πατέντα των ανωνύμων εταιρειών του ελληνικού δημοσίου. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΕΩΣΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ κτλ κτλ. Μόνο ο ΟΣΕ έμπαινε μέσα -είχε ζημίες- κοντα ένα δις τον χρόνο (950 εκ). Και η αριστερά, Συριζα, ΚΚΕ κτλ, ούρλιαζαν ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

Ο Αλογοσκούφης, φήμες ότι μοναζει στο Θιβέτ είναι ανεπιβεβαίωτες, υπέγραφε ελλείμματα των οποίων ούτε ο ίδιος δεν ήξερε τα πραγματικά μεγέθη. Η ΤτΕ τους έλεγε ότι πλησιάζει διψήφιο και αυτό ήταν κοντά στο 15%... Οι ίδιοι λέγανε 4-5%...

Για πρωτη φορά το ελληνικό δημόσιο δανειζόταν όχι για να κάνει έργα, που δίνονταν σε ημέτερους ή οχι, αλλά για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Αυτή ήταν η χρεοκοπία. Αυτό ακριβώς είπε ο Πάγκαλος ("μαζί τα φάγαμε").

Ο εθνικός ήρωας, ο καλαμαρακοφάγος της Ραφήνας, ο Αμίλητος, στο απυρόβλητο...
Ashton Heston III 12.5.2019 | 19:22
Όταν τους έλεγες πως θα χρεοκοπήσουμε, σου απαντούσαν "Είναι πολύ φτηνό το χρήμα αυτήν την στιγμή, πρέπει να διεκδικήσουμε το μερίδιό μας δανεικών".
avatar
Γράφων 13.5.2019 | 09:50
Με τη μικρή διαφορά ότι άλλο τα δανεικά που γίνονται δημόσια έργα (ή δημόσιες επενδύσεις) όσο υπεκροστολογημένα κι αν είναι αυτά, διότι καθώς αυτά βελτιώνουν τις υποδομές αυξάνουν την παραγωγικότητα, και άλλο να δανείζεσαι για να κάνεις προσλήψεις.

Άυτό συνέβαινε επί Αμίλητου.