Έτσι θα δείχνει η πλατεία Ομόνοιας μετά την ανάπλαση
Ελλάδα

Η ανάπλαση της Ομόνοιας - Τι αλλάζει και πώς θα δείχνει η πλατεία μετά τα έργα

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση και ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας

Η ανάπλαση στην Ομόνοια είναι σε εξέλιξη με το «λίφτινγκ» στην πολύπαθη πλατεία να υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές καλοκαιριού. Το Lifo. gr εξασφάλισε τις εικόνες από το έργο μετά την ολοκλήρωση.

 

Στην πλατεία Ομονοίας θα δούμε ξανά σιντριβάνι, που τόσο πολύ έχει συνδεθεί στην μνήμη των Αθηναίων με την συγκεκριμένη πλατεία, θα είναι φωτισμένη με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED, θα έχει πράσινο- όπου τεχνικά μπορεί να υποστηριχτεί, καθώς από κάτω βρίσκεται η πλάκα του μετρό-σκιάδια και νέα δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον η οποία θα συμβάλει στη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

 

Αυτές είναι η αλλαγές που θα δούμε στην πολύπαθη πλατεία Ομονοίας που εδώ και κάποιους μήνες έχει καλυφθεί με ψηλά ελενίτ, γύρω-γύρω, καθώς γίνονται έργα αποκατάστασης και συντήρησης που κρίθηκαν αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών καθώς το δάπεδο ήταν εντελώς ακατάλληλο- αλλού γλίστραγε κι αλλού σκόνταφτες.

 

Το σιντριβάνι και το έστω και ολίγο πράσινο, υπήρχαν και στο αρχικό πλάνο της αρχιτεκτονικής μελέτης, ασχέτως αν το πρώτο, αφού οροθετήθηκε, γεμίστηκε με χώμα κι όχι με νερό.

 

 

Η πλατεία Ομονοίας, η πιο παλιά και πιο κομβική πλατεία της Αθήνας, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου έχει περάσει από πολλές φάσεις.


Σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας των Κλεάθη και Ζάουμπερτ, το1834, ο χώρος προοριζόταν αρχικά για την ανέγερση των Ανακτόρων. Το σχέδιο όμως δεν προχώρησε ποτέ. Το ίδιο έγινε και με το επόμενο σχέδιο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε, το 1844. Η πρότασή του προβλέπει τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας, με την ονομασία Πλατεία Όθωνος.


Ο χώρος τελικά διαμορφώθηκε σε πλατεία το 1846 και αρχικά πήρε το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος, προς τιμή του βασιλιά. Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.


Το 1862 μετονομάσθηκε πλέον σε Πλατεία Ομονοίας, όταν στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων, οι οποίες είχαν προκαλέσει λόγω του δυναστικού αιματηρές ταραχές στη χώρα.

 

 

Το 1895 υπήρξε χρονιά-σταθμός αφού τότε ήταν που δημιουργήθηκε ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς. Από τότε είναι που θεωρείται και το κέντρο της πρωτεύουσας.

 


Το 1930 η πλατεία έγινε κυκλική, κατασκευάστηκαν περίπτερα για τους ανθοπώλες, αποκτά εμπορικό χαρακτήρα και αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.


Η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου έγινε το 1954 με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες ενώ το 1960 μπήκε το εμβληματικό σιντριβάνι. Το 1988 το σιντριβάνι ξηλώνεται για να εγκατασταθεί ο γυάλινος «Δρομέας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, μέχρι που μεταφέρθηκε στο Hilton λόγω των εργασιών του μετρό.

 

Η τελευταία μεταμόρφωση της πλατείας έγινε την περίοδο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και προκάλεσε την κατακραυγή του κόσμου για το αισθητικό της αποτέλεσμα.

 

 

Τώρα περιμένουμε για άλλη μια φορά την πολυαναμενόμενη ανάπλαση και ανακατασκευή της μια και όπως μας είπε ο κ. Γιώργος Χ. Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, το έργο πρόκειται να παραδοθεί στους πολίτες περί τα τέλη Ιουλίου.


«Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομόνοιας, σηματοδοτείται η αρχή της ανάταξης του κέντρου, καθώς μια καινούργια Ομόνοια, ασφαλής, φωτισμένη, καθαρή θα γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και θα πάψει να αποτελεί άντρο παραβατικών συμπεριφορών. Θα σταματήσει, δηλαδή να αποτελεί μαύρη τρύπα στο κέντρο της πόλης.


Αθήνα δεν είναι μόνο το Σύνταγμα, η Πλάκα, το Μοναστηράκι ή το Κολωνάκι. Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας «μεγαλώνουμε» την πόλη. Άλλωστε, η εκτεταμένη παρέμβαση, έκτασης 110 στρεμμάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, ακουμπάει την Πλατεία Ομονοίας και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε, μέσω της οδού Πατησίων μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, δημιουργώντας το «μεγάλο περίπατο».


Τέλος, με την ανακατασκευή της Πλατείας ενθαρρύνονται νέες επενδύσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο την Ομόνοια, οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα αρχίζουν να διαχέονται στις γειτονιές γύρω από αυτή, δίνοντάς τους ζωή και ανάπτυξη» συμπληρώνει  κ. Θωμόπουλος.

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόσιαλος: Μέσα στον Απρίλιο ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

Ελλάδα Μόσιαλος: Μέσα στον Απρίλιο ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

2.4.2020
Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Σε καραντίνα 119 επιβάτες

Ελλάδα Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Σε καραντίνα 119 επιβάτες

2.4.2020
Καρδίτσα: Ζευγάρι  έσπασε την καραντίνα για να πάει σε φαστφουντάδικο

Ελλάδα Καρδίτσα: Ζευγάρι έσπασε την καραντίνα για να πάει σε φαστφουντάδικο

2.4.2020
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες

Ελλάδα Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες

2.4.2020
Υπ. Υγείας: 902 κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα και 247 αποκλειστικά για τον κορωνοϊό

Ελλάδα Υπ. Υγείας: 902 κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα και 247 αποκλειστικά για τον κορωνοϊό

2.4.2020
Βολος: Κλείνει η παραλία με απόφαση δήμου και λιμεναρχείου

Ελλάδα Βολος: Κλείνει η παραλία με απόφαση δήμου και λιμεναρχείου

2.4.2020
Χαρδαλιάς: 119 τα κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος» - Σε ειδική προβλήτα εντός της ημέρας το πλοίο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: 119 τα κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος» - Σε ειδική προβλήτα εντός της ημέρας το πλοίο

2.4.2020
Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε μικρό ποσοστό των ασθενών

Ελλάδα Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε μικρό ποσοστό των ασθενών

2.4.2020
Χαρδαλιάς: Αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

2.4.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 3 νεκροί σε μία ημέρα - Τουλάχιστον 1.514 κρούσματα συνολικά

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 3 νεκροί σε μία ημέρα - Τουλάχιστον 1.514 κρούσματα συνολικά

2.4.2020
17 Σχόλια
12
avatar
stelios6dia 19.5.2019 | 12:20
Καλοδεχούμενη η ανάπλαση της πλατείας. Λειτουργική; Θα δείξει. Δεν περιμένουμε και πολλά.
Citellus citellus 19.5.2019 | 12:34
Πάλι τσιμέντο δηλαδή;
avatar
σκύλος 19.5.2019 | 13:07
Τσιμέντο + Τσιμέντο = Τσιμέντο
avatar
Ramon Ramone 19.5.2019 | 13:17
Η μόνη Ομόνοια που μου αρέσει είναι εκείνη στις παλιές, έγχρωμες καρτ ποστάλ με το συντριβάνι και το γρασίδι. Με το στοιχείο του νερού και του πράσινου, το ωραίο, κυκλικό, γεωμετρικό της σχήμα, με την απρόσκοπτη κυκλική κίνηση των οχημάτων που επιτρέπει την άμεση είσοδο στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης και όχι μέσω υποχρεωτικών παρακάμψεων, με τα καταστήματα μιας ζωντανής, χρηστικής και φιλικής στον πολίτη πλατείας, με τις γεμάτες ζωή στοές. Οποιαδήποτε άλλη μορφή πήρε έκτοτε (ακόμα και με τον δρομέα) μου φαίνεται κυριολεκτικά μια μαλακία και μισή. Και λίγα λέω...
avatar
Γκαργκάουλας 19.5.2019 | 19:21
Δεν εχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο εξαιρετικό σχόλιό σου κ.Ramon Ramone !!!
fstunco 20.5.2019 | 01:07
H πλατεια που αναφέρετε ηταν ουσιαστικά ένας κόμβος, απόλυτα απροσπέλαστος από τους πεζούς, και ειχε απλοκλειστικά τη λειτουργια της διανομής των αυτοκινήτων.

Ο πεζός επρεπε να κανει ολο τον κυκλο για να περασει απέναντι.
Εαν δεν εχετε την ηλικία να το εχετε ζησει τότε, νομιζω οτι ειναι παραπλανητικό να νοσταλγείτε κάτι που έχετε δει σε μια καρτ ποστάλ.

Νομίζω οτι πρέπει να ειμαστε ανοικτοί σε νεες προτάσεις, καθώς και η προηγούμενη αλλά και η επόμενη τείνουν να δινουν προτεραιότητα στον πεζό - πραγμα απόλυτα συγχρονο για μια πόλη-

Το συγκεκριμένο προτζεκτ που βλεπω παρόλα αυτα, συνεχίζει να μου φαινεται ενα βιαστικό γκρί λιφτινγκ απλά και μόνο για να μην δει ο τουρίστας που θα μειινει στα νεα ξενοδοχεία όλη εκείνη την βρωμιά (και τις χημικες τουαλετες)
avatar
Ramon Ramone 20.5.2019 | 02:19
Την πρόλαβα στο τσακ. Ήταν όμορφη και ζωντανή, παρά την χρήση της ως κόμβου. Τα πέριξ του στρογγυλού κόμβου με το συντριβάνι ήταν γεμάτα με καταστήματα, καφέ - εστιατόρια και κόσμο. Μου άρεσε. Είχε παλμό και χαρακτήρα. Είχε μια κάποια αισθητική. Δεν μου αρέσει πιά. Οι μακέτες φαίνονται άθλιες και παντελώς ακαλαίσθητες. Σε άσχημα και ακαλαίσθητα μέρη δεν μου αρέσει να πηγαίνω. Ούτε να κάθομαι. Για τους πεζούς υπάρχουν οι φωτεινοί σηματοδότες. Και για να αγαπήσει ο πεζός την πλατεία πρέπει αυτή να ξαναγίνει όμορφη και θελκτική. Δεν το βλέπω να γίνεται. Μακάρι να διαψευστώ και εγώ και όλοι οι δύσπιστοι.
Ο Νοών... νοείτω 19.5.2019 | 13:21
Να την χαίρεστε την πλατεία Ομόνοιας έτσι που την καταντήσατε - και συνεχίζετε και μετά την (μακετίστικη) ανάπλαση της.
Ολόκληρη, κεντρικότατη πλατεία, έτσι θα την αναπλάσετε;
Μοιάζει σαν να μεταφέρεται το roof garden του Hondos Center στο ισόγειο...!

Δεν ξέρω, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομόνοιας έχει εγκαταλειφτεί. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για αναπλάσεις. Ούτε καν για συντήρηση των εναπομεινάντων, αξιοπρεπών σημείων (που με το ζόρι διακρίνονται). Και προφανώς, εάν δεν ήταν προεκλογική περίοδος δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών -που και καλά θέλουν να παρουσιάσουν έργο-, δεν θα έκαναν ούτε αυτό...

Υ.Γ.: Σύμφωνα με τις μακέτες, το εικαστικό έργο «Πεντάκυκλο» (ή... αυτοκτονιόνας καθώς πολλοί διαμαρτυρόμενοι αυτόχειρές σε αυτό ανεβαίνουν [και μετά κατεβαίνουν]...), του Γιώργου Ζογγόπουλου, θα αφαιρεθεί;

https://3.bp.blogspot.com/-xlPrxvMTR1o/VDpf5am4wbI/AAAAAAAACOM/zvisEuq5J-M/s1600/369905.jpg
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 19.5.2019 | 13:49
Πιο πολλα τραπεζακια χρειαζεται και κανα δυο καλα νεα μαγαζια να τα τροφοδοτουνε με ποιοτικο καφε και εδεσματα. Εαν μεινει απλα με μια μικρη εξεδρουλα, απλα θα μαζευει τους διαφορους αργοσχολους, κλοσαρ και ναρκομανεις απο την γυρω περιοχη και δε θα πατανε ουτε τουριστες. Για τους τελευταιους καλο θα ηταν να δημιουργηθει ενα κιοσκι του Δημου με πληροφοριες για την πολη ( Την Ακροπολη, το Εθνικο Αρχαιολογικο και τα αλλα μουσεια, τις συγκοινωνιες κοκ ). Επισης μια-δυο φορες την εβδομαδα ( πχ Τεταρτη και Σαββατο ) να εχει ζωντανη μουσικη, το ειδος της οποιας μπορει να αποφασιστει απο το τμημα πολιτισμου του Δημου. Να υπαρχει αρκετη και διακριτικη αστυνομευση του χωρου τα πρωτα χρονια, μεχρι να παρει μπροστα η κακομοιρα αυτη πλατεια...

avatar
Γκαργκάουλας 19.5.2019 | 14:08
Μια ακόμη........"ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας"....... Το θέμα εχει καταντήσει γραφικό πλέον.
Ugg-α-μπ-Uggas 19.5.2019 | 15:32
Το συντριβάνι θα γίνει σύντομα βουρκόνερο και το λιγοστό γρασίδι θα μετατραπεί σε σκονισμένη, χωμάτινη αλάνα. Απογοητευτικό...
avatar
Pamfagos 19.5.2019 | 16:28
Μονο εγω βρισκω εφιαλτικες τις εικονες? Η μονη κυκλικη πλατεια ευρωπαικης πρωτευουσας που σταματησε να ειναι κυκλικη απο το 2002 επι δημαρχιας Μπακογιαννη. Καθε φορα που περναω πραγματικα απορω.
Anonymous Guest 19.5.2019 | 18:51
Εξακολουθεί να είναι σαν κυκλοφοριακή νησίδα που χωρίζει δρόμους και δεν έχει σύνδεση με κάτι. Άρα δεν υπάρχει λόγος για τον "νορμάλ" κόσμο να την διασχίζει ώστε να υποχωρούσαν οι περιθωριακοί.

Στήστε ένα τουριστικό info kiosk κάπου εκεί και κάντε ένα μικρό γυάλινο ή ξύλινο κτηριακι που να ανήκει στο Δήμο και να το νοικιάζει ως καφέ, ώστε να προσελκύεται κάπως κόσμος εκεί.

Επιπλέον αν και φαίνεται μία αύξηση πρασίνου, είναι ωστόσο πολύ μικρή. Και ΌΧΙ αφήστε επιτέλους την αιώνια δικαιολογία ότι τεχνικά δεν είναι εφικτό επειδή από κάτω είναι το μετρό! Νισάφι πια. Δεν μιλάω για δένδρα απαραίτητα που πάνε βαθιά οι ρίζες. Μιλάω για κάτι πάρα πολύ απλό: χορτάρι. Γκαζόν. Και μερικούς θάμνους και λουλούδια πάνω σαυτό. Ας πούμε η συστάδα των δένδρων που φαίνεται στην εικόνα γιατί να μην βρίσκεται σε μία μακρά και σχετικά πλατιά λωρίδα πρασίνου από γκαζόν;; Και μην πει κανείς θα τρώει χώρο. Δεν θα δεχτεί και δα λαοθάλασσες η Ομόνοια.
12