Καλού - Κοκοτίνη: Ποιες μεγάλες υποθέσεις έχουν χειριστεί οι νέες επικεφαλής του Αρείου Πάγου
Ελλάδα

Καλού - Κοκοτίνη: Ποιες μεγάλες υποθέσεις έχουν χειριστεί οι νέες επικεφαλής του Αρείου Πάγου

Η Ειρήνη Καλού θα είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, με την απόφαση της κυβέρνησης να έχει προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας. 

 

Βέβαια αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα που θα επικυρώνει τον διορισμό των δύο γυναικών.στην ηγεσία της δικαιοσύνης

 

Η επιλογής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ήταν αρκετά επεισοδιακή και δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για παρασκήνιο. Η Δήμητρα Κοκοτίνη δεν ήταν μεταξύ των τριών δικαστικών λειτουργών που είχαν επιλέγει από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Προτιμήθηκε από το Χαρ. Βουρλιώτη που είχε λάβει 15 ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αλλά και των Διονυσίας Μπιτζούνη και Ειρήνης Καλού, οι οποίες είχαν λάβει από 9 ψήφους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για την αλλαγή αυτή ήταν ότι κρίθηκε ορθότερο η θέση του ανώτατου εισαγγελέα να μην δοθεί σε κάποιον που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο αλλά από το δικαστικό, όπως είναι δυνατό σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το υπουργικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται να επιλέξει από την τριάδα, στην οποία είχε καταλήξει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 

Η Δήμητρα Κοκοτίνη εξ αρχής συμπλήρωνε μεγάλες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα, ενώ διαθέτει τη φήμη της δυναμικής δικαστικής λειτουργού. Μάλιστα, πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα, επιστρέφοντας την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου για νέα κρίση. Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας, διορίστηκε ως πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981 και ως Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 23-7-2010 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

 

Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου 


Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την αρεοπαγίτη, Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη. Η Ειρήνη Καλού θεωρείται συνεπής στα καθήκοντά της. Έχει χειριστεί ως εφέτης - ειδική ανακρίτρια την υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. 

 

Τέλος, η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής και διορίστηκε αρχικά ως πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1981 και ως πρωτοδίκης Αθηνών ένα χρόνο αργότερα. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

 

 

 

 

Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη 

 

Ο Αλέξης Τσιπρας στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

 

Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».

 

Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της». Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

 

Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν».

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Αθήνα: Κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Ελλάδα Φωτιά σε διαμέρισμα στην Αθήνα: Κινητοποίηση της πυροσβεστικής

7.7.2020
Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Μέχρι 10 Ιουλίου οι αιτήσεις για καταλύματα και ακτοπλοϊκές

Ελλάδα Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Μέχρι 10 Ιουλίου οι αιτήσεις για καταλύματα και ακτοπλοϊκές

7.7.2020
Ατύχημα με τρένο στην Κηφισιά: Εικόνες από τον σταθμό - ΣΤΑΣΥ: «Ολισθηρότητα εξαιτίας της βροχής»

Ελλάδα Ατύχημα με τρένο στην Κηφισιά: Εικόνες από τον σταθμό - ΣΤΑΣΥ: «Ολισθηρότητα εξαιτίας της βροχής»

7.7.2020
Άγνωστοι αφαίρεσαν τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας από το μνημείο της Marfin

Ελλάδα Άγνωστοι αφαίρεσαν τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας από το μνημείο της Marfin

7.7.2020
Ατύχημα με συρμό του ΗΣΑΠ στον σταθμό της Κηφισιάς- Υπάρχουν τραυματίες

Ελλάδα Ατύχημα με συρμό του ΗΣΑΠ στον σταθμό της Κηφισιάς- Υπάρχουν τραυματίες

7.7.2020
ESA: Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

Ελλάδα ESA: Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

7.7.2020
Φωτιά στο Μάτι: «Όχι» του εισαγγελέα στο αίτημα για κακουργηματική δίωξη

Ελλάδα Φωτιά στο Μάτι: «Όχι» του εισαγγελέα στο αίτημα για κακουργηματική δίωξη

7.7.2020
Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί τις επόμενες ώρες- Ο χάρτης της κακοκαιρίας

Ελλάδα Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί τις επόμενες ώρες- Ο χάρτης της κακοκαιρίας

7.7.2020
Πάνω από 100.000 αγριογούρουνα στην Ελλάδα - Γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός τους

Ελλάδα Πάνω από 100.000 αγριογούρουνα στην Ελλάδα - Γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός τους

7.7.2020
Folli Follie: Κλήση σε απολογία στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλους 27 κατηγορούμενους

Ελλάδα Folli Follie: Κλήση σε απολογία στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλους 27 κατηγορούμενους

7.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια