Καλού - Κοκοτίνη: Ποιες μεγάλες υποθέσεις έχουν χειριστεί οι νέες επικεφαλής του Αρείου Πάγου
Ελλάδα

Καλού - Κοκοτίνη: Ποιες μεγάλες υποθέσεις έχουν χειριστεί οι νέες επικεφαλής του Αρείου Πάγου

Η Ειρήνη Καλού θα είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, με την απόφαση της κυβέρνησης να έχει προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας. 

 

Βέβαια αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα που θα επικυρώνει τον διορισμό των δύο γυναικών.στην ηγεσία της δικαιοσύνης

 

Η επιλογής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ήταν αρκετά επεισοδιακή και δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για παρασκήνιο. Η Δήμητρα Κοκοτίνη δεν ήταν μεταξύ των τριών δικαστικών λειτουργών που είχαν επιλέγει από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Προτιμήθηκε από το Χαρ. Βουρλιώτη που είχε λάβει 15 ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αλλά και των Διονυσίας Μπιτζούνη και Ειρήνης Καλού, οι οποίες είχαν λάβει από 9 ψήφους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για την αλλαγή αυτή ήταν ότι κρίθηκε ορθότερο η θέση του ανώτατου εισαγγελέα να μην δοθεί σε κάποιον που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο αλλά από το δικαστικό, όπως είναι δυνατό σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το υπουργικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται να επιλέξει από την τριάδα, στην οποία είχε καταλήξει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 

Η Δήμητρα Κοκοτίνη εξ αρχής συμπλήρωνε μεγάλες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα, ενώ διαθέτει τη φήμη της δυναμικής δικαστικής λειτουργού. Μάλιστα, πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα, επιστρέφοντας την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου για νέα κρίση. Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας, διορίστηκε ως πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981 και ως Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 23-7-2010 και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

 

Ποια είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου 


Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την αρεοπαγίτη, Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη. Η Ειρήνη Καλού θεωρείται συνεπής στα καθήκοντά της. Έχει χειριστεί ως εφέτης - ειδική ανακρίτρια την υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου. 

 

Τέλος, η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής και διορίστηκε αρχικά ως πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1981 και ως πρωτοδίκης Αθηνών ένα χρόνο αργότερα. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 6-8-2009και στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.

 

 

 

 

Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη 

 

Ο Αλέξης Τσιπρας στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

 

Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».

 

Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της». Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

 

Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Δωρεάν και ανώνυμη εξέταση για HIV από τον Δήμο Αθηναίων

Ελλάδα Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS: Δωρεάν και ανώνυμη εξέταση για HIV από τον Δήμο Αθηναίων

1.12.2020
Γλυφάδα: Δύο συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

Ελλάδα Γλυφάδα: Δύο συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

1.12.2020
Θεσσαλονίκη: «Μην ταΐζετε τα υπέρβαρα αδέσποτα σκυλιά, κινδυνεύουν»

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: «Μην ταΐζετε τα υπέρβαρα αδέσποτα σκυλιά, κινδυνεύουν»

1.12.2020
Δολοφονία ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Ομολόγησε ο 20χρονος- Ο καβγάς για 200 ευρώ με το θύμα

Ελλάδα Δολοφονία ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Ομολόγησε ο 20χρονος- Ο καβγάς για 200 ευρώ με το θύμα

1.12.2020
Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Ελλάδα Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

1.12.2020
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 16χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από φλεγόμενο διαμέρισμα

Ελλάδα Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 16χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από φλεγόμενο διαμέρισμα

1.12.2020
Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες για θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρους

Ελλάδα Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες για θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρους

1.12.2020
Γώγος: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια

Ελλάδα Γώγος: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια

1.12.2020
Rapid tests σε πέντε περιοχές σήμερα- Σε ποια σημεία

Ελλάδα Rapid tests σε πέντε περιοχές σήμερα- Σε ποια σημεία

1.12.2020
Τσόκλης: Δεν κατανόησαν τι λέω - Είχα θυμώσει γιατί έβγαζαν τους γέρους «άχρηστους»

Ελλάδα Τσόκλης: Δεν κατανόησαν τι λέω - Είχα θυμώσει γιατί έβγαζαν τους γέρους «άχρηστους»

1.12.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια