Οι λαγοκέφαλοι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στην Κάρπαθο στο βίντεο που δείχνει ψάρι να δαγκώνει λουόμενο
Ελλάδα

Οι λαγοκέφαλοι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στην Κάρπαθο στο βίντεο που δείχνει ψάρι να δαγκώνει λουόμενο

Προσπάθειες να μειωθεί ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων

Προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο, κάνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε μια περίοδο που ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα.

 

Το συγκεκριμένο ψάρι το οποίο απασχολεί τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα με την παρουσία του στις ελληνικές θάλασσες, πρωταγωνίστησε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα μέσα από ένα βίντεο από την Κάρπαθο. Στο βίντεο καταγράφονται λαγοκέφαλοι να είναι στην ακτή κοντά σε ανθρώπους και ένας από αυτούς δαγκώνει το δάχτυλο ενός ανθρώπου.

 

Η Νότα Περιστεράκη Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ αναφέρθηκε στο βίντεο και εξηγεί:

«Ενημερωθήκαμε για το περιστατικό και αυτό που προκύπτει είναι ότι ο άνθρωπος αυτός κουνούσε το δάχτυλό του κάτω από το νερό και το ψάρι μάλλον το πέρασε για τροφή. Όπως και να έχει, χρειάζεται προσοχή και επειδή αυτά τα ψάρια είναι τοξικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί τους ακόμη και επιδερμικά. Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να μην ήταν ευτυχώς πολύ σοβαρό, όμως να επισημάνουμε ότι αυτό το είδος ψαριού, που επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται, μπορεί να αφαιρέσει και κομμάτι από άνθρωπο. Συνετό οπότε είναι να το αποφεύγουν οι λουόμενοι όταν το βλέπουν στις ακτές, να μην το πλησιάζουν, και να μην το ταΐζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκδόθηκε και δελτίο τύπου προκειμένου να αντιληφθούν όλοι, την επικινδυνότητα».

 

 

H κατάσταση με τους λαγοκέφαλους στην Ελλάδα

 

Αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκέφαλων.

 

«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν το λαγοκέφαλο σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του» τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.

 

«Αυτή η περίοδος όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει, περισσότερο, σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κλπ» εξήγησε

 

Στις θάλασσες της Κρήτης όπως εξήγησε η κ. Περιστεράκη, πλέον ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων είναι μεγάλος και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές.

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαφιόζικο χτύπημα στη Βούλα: Δολοφόνησαν Βέλγο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του

Ελλάδα Μαφιόζικο χτύπημα στη Βούλα: Δολοφόνησαν Βέλγο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του

30.5.2020
Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες

Ελλάδα Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες

30.5.2020
ΥΠΕΞ για ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία: «Απαράδεκτη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα»

Ελλάδα ΥΠΕΞ για ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία: «Απαράδεκτη αλλοίωση του μνημειακού χαρακτήρα»

29.5.2020
Εξάρχεια: Επεισόδια με πέτρες, μολότοφ και χημικά

Ελλάδα Εξάρχεια: Επεισόδια με πέτρες, μολότοφ και χημικά

29.5.2020
Βούλα: Πυροβόλησαν θανάσιμα άνδρα έξω από την είσοδο σπιτιού

Ελλάδα Βούλα: Πυροβόλησαν θανάσιμα άνδρα έξω από την είσοδο σπιτιού

29.5.2020
Θεσσαλονίκη: Διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 15 Ιουνίου

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία από τις 15 Ιουνίου

29.5.2020
Συνάντηση Κώστα Μπακογιάννη με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Τι συμφωνήθηκε

Ελλάδα Συνάντηση Κώστα Μπακογιάννη με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Τι συμφωνήθηκε

29.5.2020
Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για φόνο εξαφανισμένης γυναίκας έψαξε στο Διαδίκτυο για «σήψη πτώματος»

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Ύποπτος για φόνο εξαφανισμένης γυναίκας έψαξε στο Διαδίκτυο για «σήψη πτώματος»

29.5.2020
Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν από τη Δευτέρα - Αναλυτικά η λίστα

Ελλάδα Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανοίγουν από τη Δευτέρα - Αναλυτικά η λίστα

29.5.2020
Φυλακές Νιγρίτας: Το παρασκήνιο πίσω από την έφοδο στα VIP κελιά - Ποιοι γνώριζαν και ο ρόλος τους

Ελλάδα Φυλακές Νιγρίτας: Το παρασκήνιο πίσω από την έφοδο στα VIP κελιά - Ποιοι γνώριζαν και ο ρόλος τους

29.5.2020
2 Σχόλια
avatar
Harlan 8.6.2019 | 12:12
Οι ψαράδες - ιδίως στην Κρήτη, γνωστή για τους ψευτόμαγκες της - έχουν καταστρέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι λαγοκέφαλοι δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τον αριθμό τους.

Για χρόνια ρίχνουν δυναμίτες και ψαρεύουν με παράνομες τράτες. Και μετά απορούν που δεν έχει η θάλασσα ψάρια και για τους πληθυσμούς των λαγοκέφαλων. Η ηλιθιότητα σε συνδυασμό με την απληστία βρίσκεται παντού, με ιδιαίτερη αποθέωση στην Κρήτη.

Οταν η απληστία δεν ικανοποιείται, ξεσπάνε στις φώκιες και στα δελφίνια, τα οποία δολοφονούν (προχθές δημοσίευσε η lifo σχετική είδηση) βάναυσα, επειδή τα θεωρούν ανταγωνιστές τροφής.

Τωρα το καλοκαίρι που θα βγάζετε φωτογραφίες από τις γραφικές ψαρόβαρκες και τις γραφικες ψαροταβέρνες για να τις ανεβάσετε στο ινστα, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τους γραφικούς ψαράδες πόσα δελφίνια δολοφόνησαν σήμερα και πόσους δυναμίτες έριξαν.
avatar
pane 8.6.2019 | 18:45
να προσθέσω τα πάσης φύσεως ταχύπλοα και κρουαξιερόπλοια που υποβαθμίζουν το περιβάλλον για τα θαλάσσια κήτη, αλλά κυρίως την κλιματική αλλαγή που, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, είναι υπεύθυνη για την εισροή ξενικών ειδών στη μεσόγειο
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια