Φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική: Η δορυφορική «ακτινογραφία» της καταστροφής
Ελλάδα

Φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική: Η δορυφορική «ακτινογραφία» της καταστροφής

Μία νέα ανάλυση των εικόνων από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, σκιαγραφεί την ένταση και την έκταση της καταιγίδας που έπληξε χθες την Χαλκιδική

Μία νέα ανάλυση δεδομένων από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, σκιαγραφεί την ένταση και την έκταση της φονικής καταιγίδας που έπληξε χθες την Χαλκιδική, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 120.

 

Ο Meteosat–11 βρίσκεται σε γεωσύχρονη τροχιά (σ.σ κινείται μαζί με την Γη, στην ίδια ταχύτητα) και καταγράφει σύνθετες εικόνες της ελληνικής επικράτειας κάθε 15 λεπτά. Σε συνδυασμό με το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τους κεραυνούς, οι ειδικοί κατάφεραν να αποτυπώσουν μια πληρέστερη εικόνα της χθεσινοβραδινής, καταστροφικής καταιγίδας που έπληξε την Χαλκιδική. 

 

Όπως φαίνεται από την ανάλυση των εικόνων, στο επίκεντρο της "supercell" καταιγίδας ήταν η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας. Στις 10:30μ.μ ώρα Ελλάδος το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν την Κασσάνδρα (Χάρτης 1). Παράλληλα η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης, φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα (Χάρτης 2).

 

Χάρτης 1. Καταγιδοφόρα νέφη και κεραυνική δραστηριότητα

 

Χάρτης 2. Νέφη που ξεπερνούν το επίπεδο της τροπόπαυσης

 

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Αστεροσκοπείου, καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που έπληξαν την Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης.

 

Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της σφοδρής κακοκαιρίας στην Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες με 96 οχήματα.

 

Σχεδόν 24 ώρες μετά, τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αλλά και της υδροδότησης - αφού τα αντλιοστάσια λειτουργούν με ρεύμα - στις πληγείσες περιοχές. Ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση ξεκίνησε να αποκαθίσταται σταδιακά σε περιοχές της Σιθωνίας και του τρίτου ποδιού, ωστόσο, στον Δήμο Νέας Προποντίδας δεν πρόκειται να δοθεί ρεύμα νωρίτερα από αργά το βράδυ.

 

Στην Κασσάνδρα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης δεν θα ολοκληρωθεί πριν την Παρασκευή και ίσως το Σάββατο. «Στην Κασσάνδρα τα ξενοδοχεία έχουν γεννήτριες. Αυτήν τη στιγμή όλες μας οι ενέργειες έχουν ως στόχο να δοθεί ρεύμα στα σπίτια και στα καταστήματα της Κασσάνδρας το αργότερο μέχρι αύριο. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Επίσης, πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Δήμο Νέας Προποντίδας, στη Σιθωνία και στην περιοχή της Ουρανούπολης», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Στεργιάδης.

 

Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ο οποίος, βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή. Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ εξαιτίας της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.

 

Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τονίζει ότι συνέπεια της διακοπής στην ηλεκτροδότηση είναι η Χαλκιδική να μην έχει ούτε νερό από το πρωί της Πέμπτης, αφού τα αντλιοστάσια στις γεωτρήσεις και στις δεξαμενές λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. 

 

 

 

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο κ. Μανουσάκης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εντατικοποιούνται οι ενέργειες για την αποκατάσταση των βλαβών στην Γραμμή Μεταφοράς 150 kV (κιλοβόλτ) Μουδανιών-Κασσανδρείας με κινητοποίηση Συνεργείων του Διαχειριστή και υπεργολάβων του από όλη τη χώρα. 

 

 

Με πληροφορίες από meteo.gr

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ: 1.773 πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μία μέρα

Ελλάδα ΕΛΑΣ: 1.773 πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μία μέρα

4.4.2020
Υπ. Εργασίας: Τι προβλέπει η απόφαση για νέα εκ περιτροπής και πρόσκαιρη τηλεργασία

Ελλάδα Υπ. Εργασίας: Τι προβλέπει η απόφαση για νέα εκ περιτροπής και πρόσκαιρη τηλεργασία

4.4.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αυξάνονται οι νεκροί τις τελευταίες ώρες - Νεότερα δεδομένα

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αυξάνονται οι νεκροί τις τελευταίες ώρες - Νεότερα δεδομένα

4.4.2020
Κορωνοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα - Περιοχές, ηλικίες και στατιστικά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα - Περιοχές, ηλικίες και στατιστικά

4.4.2020
Στο Ωνάσειο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τοποθέτηση βηματοδότη

Ελλάδα Στο Ωνάσειο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τοποθέτηση βηματοδότη

4.4.2020
Πέτσας: Περιορισμός στον αριθμό και στη διάρκεια των μετακινήσεων

Ελλάδα Πέτσας: Περιορισμός στον αριθμό και στη διάρκεια των μετακινήσεων

4.4.2020
Κορωνοϊός: 4,2 εκατ. ευρώ από πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και παράνομη λειτουργία καταστημάτων

Ελλάδα Κορωνοϊός: 4,2 εκατ. ευρώ από πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και παράνομη λειτουργία καταστημάτων

4.4.2020
Σημαντικές οδηγίες για τον κορωνοϊό: Ποιοι ενδροκρινολογικοί ασθενείς είναι ευπαθείς και τι να προσέχουν

Ελλάδα Σημαντικές οδηγίες για τον κορωνοϊό: Ποιοι ενδροκρινολογικοί ασθενείς είναι ευπαθείς και τι να προσέχουν

4.4.2020
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Ελλάδα Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα

4.4.2020
Ιερώνυμος: Όλοι θέλουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, αλλά πρέπει να υπακούσουμε

Ελλάδα Ιερώνυμος: Όλοι θέλουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, αλλά πρέπει να υπακούσουμε

3.4.2020