«Καμπανάκι» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: Οι γιατροί δεν πρέπει να αφήνονται να φεύγουν στο εξωτερικό
Ελλάδα

«Καμπανάκι» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: Οι γιατροί δεν πρέπει να αφήνονται να φεύγουν στο εξωτερικό

«Οι γιατροί πρέπει να αξιοποιηθούν, όχι να αφήνονται να φεύγουν στο εξωτερικό» ζητά ο ΠΙΣ

Βασικό αίτημα προς το υπουργείο Υγείας είναι για το νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) το να σταματήσει η «διαρροή» ιατρικού προσωπικού προς το εξωτερικό.

 

«Δεν θα δεχθούμε το gate keeping, δηλαδή την υποδοχή και την κίνηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας μόνο μέσω των οικογενειακών γιατρών. Ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) πρέπει να γίνει εξαρχής και να περιλαμβάνει την ελληνική πραγματικότητα, ότι υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών ειδικευμένων και πρέπει να αξιοποιηθούν, όχι να αφήνονται να φεύγουν στο εξωτερικό» ήταν η ξεκάθαρη θέση του νέου προεδρείου του ΠΙΣ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη για την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» του θεσμικού οργάνου του ιατρικού σώματος στην χώρα μας. Με αυτόν ανά χείρας ετοιμάζεται το νέο προεδρείο για τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

 

Ο σχεδιασμός του «οδικού χάρτη» ξεκινά με την ΠΦΥ, όπου διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα και μεγάλα κενά που έχουν αντίκτυπο στους πολίτες.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το σύστημα που που εφαρμόστηκε εξυπηρετεί μόλις το 1/10 του πληθυσμού της χώρας. Είναι προφανές πως πρέπει να υλοποιηθεί ΠΦΥ εξαρχής».

 

Ο ίδιος περιέγραψε τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η πρότασή τους, η οποία αιτιολογημένη και κοστολογημένη θα παρουσιαστεί και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Ελεύθερη πρόσβαση γιατρού στο σύστημα, ελεύθερη επιλογή γιατρού για τους πολίτες, ιατρική αμοιβή διαφοροποιημένη ανάλογα με την προσφορά υπηρεσιών καθώς προφανώς δεν μπορεί να κοστολογείται η συνταγογράφηση όσο και η αντιμετώπιση ενός πολύπλοκου ιατρικού θέματος».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος για την ανάγκη αλλαγών αλλά με βάση την πραγματικότητα στη χώρα μας και τις ανάγκες των πολιτών ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος επισήμανε ότι «εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, καταγράφηκε μια πρωτοφανής, μη οργάνωμενη αποστροφή των νέων γιατρών στην ΠΦΥ, οπως και στο ΕΣΥ».

 

«Αυτήν την κατάσταση ή την αντιμετωπίζουμε ή την αφήνουμε να συμβαίνει. Υπάρχει ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής – δεν είναι δυνατό από τα 5,5 δισ ευρω που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, να διαθέτει 80 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ερευνήσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει εξορθολογισμός και σωστή διαχείριση των πόρων. Και χωρίς δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο κ. Ελευθερίου.

 

Το προεδρείο του ΠΙΣ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) στο σύνολο του συστήματος υγείας. Ο Β' Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ.Παύλος Καψαμπέλης τόνισε ότι «οι ανάγκες των νοσοκομείων της Περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσαν να καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις έργου».

 

Έκκληση να αντιμετωπιστεί η βία στα νοσοκομεία

 

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφερόμενος στο θέμα της βίας στα νοσοκομεία δήλωσε ότι ξεκινά καμπάνια για τη βία στα νοσοκομεία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αφού θα ζητηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, αλλά με βάση υπολογισμούς, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%.

 

Επίσης το προεδρείο του ΠΙΣ επικεντρώθηκε στην απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ.Παύλου Πολάκη, βάσει της οποίας καταργείται το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών. Γεγονός που σημαίνει ότι πριν καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη για κάποιο παράπτωμα, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα αφαιρέσει καμία άδεια γιατρού πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από το υπουργείο Υγείας να καταργήσει την άδικη αυτή διάταξη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

 

Παράλληλα το προεδρείο του ΠΙΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δίνει το δικαίωμα διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κρατήσουν οι χοροί» - Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

Ελλάδα «Ας κρατήσουν οι χοροί» - Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

21.10.2020
Νέο κρούσμα κορωνοϊού στη Βουλή -Αυστηρότερα μέτρα

Ελλάδα Νέο κρούσμα κορωνοϊού στη Βουλή -Αυστηρότερα μέτρα

21.10.2020
e-κεραίες: Μια εφαρμογή για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα

Ελλάδα e-κεραίες: Μια εφαρμογή για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα

21.10.2020
Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας για τις αναστολές - Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή

Ελλάδα Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας για τις αναστολές - Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή

21.10.2020
Εκκένωση κτιρίου στο Μεταξουργείο- Βρέθηκαν άνθρωποι που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Ελλάδα Εκκένωση κτιρίου στο Μεταξουργείο- Βρέθηκαν άνθρωποι που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

21.10.2020
Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκα παντού στο «τραπέζι» - Βατόπουλος: «Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί»

Ελλάδα Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκα παντού στο «τραπέζι» - Βατόπουλος: «Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί»

21.10.2020
Ζακ Κωστόπουλος: Αναβλήθηκε για τις 6 Νοεμβρίου η δίκη- Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Ελλάδα Ζακ Κωστόπουλος: Αναβλήθηκε για τις 6 Νοεμβρίου η δίκη- Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

21.10.2020
Τι διαβάζουμε σήμερα: Η μιζέρια της ΟΛΜΕ

Ελλάδα Τι διαβάζουμε σήμερα: Η μιζέρια της ΟΛΜΕ

21.10.2020
Τζιτζικώστας: Τα κρούσματα είναι εκθετικά - Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πάμε σε lockdown στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Τζιτζικώστας: Τα κρούσματα είναι εκθετικά - Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πάμε σε lockdown στη Θεσσαλονίκη

21.10.2020
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

Ελλάδα ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

21.10.2020
1 Σχόλια
avatar
Greek_stig 19.7.2019 | 02:36
In other breaking news: bears s^%t in the woods and the sun rises each and every morning!!!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια