Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται
Ελλάδα

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: Πού απαγορεύεται το τσιγάρο και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα άρθρα του νόμου θα εφαρμοστούν πλήρως. 

 

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα. Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται:

-σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος

-σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις

-στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων
-σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης

Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών με τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς και αφαίρεση της άδειας. 

 

Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος. 

 

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

 

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

 

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

 

Τέλος, από τους οδηγούς των οχημάτων θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για ένα μήνα ακόμα και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά κάποιος άλλος από τους επιβαίνοντες. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασε το «Λευκό Βέλος» - Σε 3 ώρες και 15 λεπτά το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη  [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]

Ελλάδα Έφτασε το «Λευκό Βέλος» - Σε 3 ώρες και 15 λεπτά το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]

18.1.2021
Αλλάζει το Οικογενειακό Δίκαιο: Από κοινού η επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο

Ελλάδα Αλλάζει το Οικογενειακό Δίκαιο: Από κοινού η επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο

18.1.2021
Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στους -14 βαθμούς η θερμοκρασία στη Φλώρινα, -12 στη Βασιλίτσα

Ελλάδα Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στους -14 βαθμούς η θερμοκρασία στη Φλώρινα, -12 στη Βασιλίτσα

18.1.2021
ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές

Ελλάδα ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές

18.1.2021
Γεωργιάδης: Υπό συζήτηση να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού- Εξετάζεται άνοιγμα των χιονοδρομικών

Ελλάδα Γεωργιάδης: Υπό συζήτηση να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού- Εξετάζεται άνοιγμα των χιονοδρομικών

18.1.2021
Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα για κατάθεση την Τετάρτη

Ελλάδα Σοφία Μπεκατώρου: Στον εισαγγελέα για κατάθεση την Τετάρτη

18.1.2021
Με αφορμή το εμβρυακό #MeToo της χώρας μας

Ελλάδα Με αφορμή το εμβρυακό #MeToo της χώρας μας

18.1.2021
Χρυσοχοΐδης: Mε δικαίωμα σύλληψης οι αστυνομικοί των ΑΕΙ

Ελλάδα Χρυσοχοΐδης: Mε δικαίωμα σύλληψης οι αστυνομικοί των ΑΕΙ

18.1.2021
Σοφία Μπεκατώρου: Η πρώτη ανάρτηση μετά τις αποκαλύψεις- «Δεν αφορά μόνο εμένα»

Ελλάδα Σοφία Μπεκατώρου: Η πρώτη ανάρτηση μετά τις αποκαλύψεις- «Δεν αφορά μόνο εμένα»

18.1.2021
Πρώην φοιτήτρια του ΑΠΘ καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή - Τι απαντά ο πρόεδρος Κ.Παπαζάχος

Ελλάδα Πρώην φοιτήτρια του ΑΠΘ καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή - Τι απαντά ο πρόεδρος Κ.Παπαζάχος

18.1.2021
23 Σχόλια
avatar
atman 22.7.2019 | 11:56
Μπηκε στo Toyota Land Cruise για να επιστρεψει απο το γραφειο στο Ν.Ηρακλειο στο σπιτι στην Αγ. Παρασκευη.
Σκεφτηκε την δεξια που ηρθε τους προσφυγες που βαζανιζονται, τους αδυνατους που ειναι κοινωνικα αποκλεισμένοι, την οικολογια που θα θαφτει στα υπερκερδη, σκεφτηκε την καταπιεση και το αστυνομικο κρατος που θα καταργησει το τσιγαρο απο ελευθερη επιλογη και θα το κανει παρανομο σε δημοσιους χωρους, τον Κορυδαλλο που ειναι στην Β Πειραια και οχι στην Δ.Αττικη οπως τον εχουν διαβεβαιωσει.

Δεν εχει σκεφτει ποτε ότι το τετραλιτρο Land Cruiser καιει 30 λιτρα στα 100χλμ, οτι το τσιγαρο του δημιουργει κοινωνικο αποκλεισμο σε εγκυους και ανθρωπους με ειδικες αναγκες και οτι ουτε που ξερει που πεφτει ο Κορυδαλλος.

Ειναι περηφανος ελληνας αριστερος.
βλαχάκι (το) 22.7.2019 | 18:09
...και ως γνωστόν οι αναθυμιάσεις από το land cruiser καίνε τα εγκεφαλικά κύτταρα ορισμένων trolls που έχουν συνηθίσει μόνον στα zastava στα pony και στα τρίκυκλα, αυτό πού το πας;
avatar
atman 23.7.2019 | 11:46
αχ μου θυμιζεις το πρωτο μου αυτοκινητο Zastava Yugo 45. Βιωματικες ιστοριες και οι δυο (και με το Yygo και με το Land Cruiser)
avatar
atman 23.7.2019 | 11:48
Για τρικυκλα τα γνωστα παντως - καλο θα ειναι να ανατρεξεις στους νεογκοτζαμανηδες των Ρουβικωνων κλπ. Αυτοι μειναν μονο απο την παραδοση παρακρατους.
avatar
Γράφων 23.7.2019 | 14:40
Με τρίκυκλο κυκλοφορεί μόνο ο Φελέκης. Ιστορικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής.

Όντως αγνό στοιχείο.

Αλίμονο στα παιδάκια που κατεβαίνουν με ταξί από τα βόρεια για να πάνε στην πορεία. Και τραγουδάνε:
https://www.youtube.com/watch?v=616DvZsvnsg
βλαχάκι (το) 23.7.2019 | 16:29
A, όχι είσαι εκτός κλίματος ... το Robin της Μεβεα (Reliant) σκεπτόμανε.
Βιωματικές; ...Πράγματι φαίνεται, και μάλιστα κάπου διακρίνω κι ένα τραύμα, με το land cruiser, για πες, για πες.
βλαχάκι (το) 25.7.2019 | 07:59
https://youtu.be/xNcFWGox-SM
SMURFakos 22.7.2019 | 12:02
Μακαρι. Αν ομως δεν πεσουν προστιμα/ποινες και δεν συνεχιζουν να πεφτουν και τακτικα στο μελλον, δουλεια δεν θα γινει. Τεσπα ιδωμεν...
Μπουρμπούχα 22.7.2019 | 12:20
Οκ.... Απο ποιους θα επιβαλλεται ο παλιος πλεον νομος, που δεν ειχε επιβαλλει ποτε η ΝΔ, ουτε ο Συριζα, πως θα γινονται καταγγελιες κ ποσες ωρες θα περιμενουμε να ερθουν οι υπευθυνοι για να μοιρασουν προστιμα;
Αλι+3ις αλι 22.7.2019 | 12:22
αντε επιτελους με αυτον τον καρκινο δεν μπορεις να πας πουθενα βρωμας τσιγαρο
avatar
Ανώνυμος/η 22.7.2019 | 13:08
Είναι γνωστή η άποψή μου για τη ΝΔ και το Μητσοτάκη, αλλά αν εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για το κάπνισμα, θα είμαι ο πρώτος που θα δώσει συγχαρητήρια.
avatar
Μαύρος Γάτος 22.7.2019 | 17:22
Το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει ο πανέξυπνος συνδυασμός "αυστηρή απαγόρευση" και "ξήλωμα όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα (και νεοελληνική επιχειρηματικότητα = καφετέριες /σουβλατζίδικα / σκυλάδικα / μπιτσόμπαρα)".
Βέβαια, αν επιτύχει εκεί που απέτυχαν Γιωργάκης, Σαμαράς-Βενιζέλος και ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότητες 0,001% κατά τη γνώμη μου), θα έχει όντως κερδίσει με την αξία του μια σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου ανεξάρτητα από το υπόλοιπο έργο του (το οποίο δεν το βλέπω να διαγράφεται και πολύ θετικό).
avatar
atman 23.7.2019 | 11:47
μα η επιχειρηματικοτητα της καταληψης πεζοδρομιου ειναι η κατεξοχην επιχειρηαμτικοτητα του μεζεδωπωλειο τσιπουραδικο και φραπε που αρεσκεται η καραμανλικη συνιστωσα και η αριστερα
avatar
Cheesed 22.7.2019 | 13:26
Δεν έχω ψηφίσει ποτέ Ν.Δ. αλλά αν καταφέρει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός στο Ελλαδιστάν, δηλώνω ότι στις επόμενες εκλογές έχει την ψήφο μου!
Ο Νοών... νοείτω 22.7.2019 | 15:34
Σωστός είναι ο περιορισμός του καπνίσματος, αλλά, αλλά...

Έχει να πέσει πολύ ξύλο...

..και όσο αφορά τα κέντρα διασκέδασης και τα καφέ όπου ο... νταλκάς (ειδικά εδώ), το ποτάκι και το καφεδάκι το μερακλίδικο συνοδεύονται κατά μεγάλο ποσοστό από ένα τσιγαράκι, θα δουν τα έσοδα τους να πέφτουν κατακόρυφα. Όπως είχε γίνει και κατά την αρχική εφαρμογή του νόμου, που τελικά, στην πράξη δεν ίσχυσε, σχεδόν πουθενά όσο αφορά τα κέντρα ψυχαγωγίας και εστίασης.
Lumidy 22.7.2019 | 17:10
Ναι έχει να πέσει αλλά κάθε αλλαγή θέλει τον χρόνο του. Στο εξωτερικό πως το έχουν καταφέρει; Ναι τα έσοδα θα πέσουν στην αρχή αλλά τι θα κάνει ο καπνιστής; Θα πεθάνει μέσα στο σπίτι καπνίζοντας; Θα συμβιβαστεί.
Ο Νοών... νοείτω 23.7.2019 | 16:04
Πίστεψέ με, είναι μεγάλη κουβέντα το γιατί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι νόμοι τηρούνται από τους πολίτες και το ίδιο το κράτος τους με, σχεδόν, ολική ανταποδοτικότητα προς και από προς τους πολίτες τους. Ουσιαστικά αφορά την γενικότερη, συλλογική και ατομική παιδεία, νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία.
Κάτι που δεν συνέβαινε και δεν συμβαίνει στη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς είναι θέμα κουλούρας και βαθιών, χρόνιων, σύνθετων, νοσογόνων νοοτροπιών. Ορισμένων δικαιολογημένων και άλλων όχι.
Lumidy 22.7.2019 | 17:09
Μακάρι να απαγορευτεί. Έστω και σταδιακά. Έχει καταντήσει αηδία πια να θες να πιεις καφέ ή να πας να φας και να καπνίζει ο άλλος δίπλα σου φυσοντας τον καπνό σχεδόν στα μούτρα σου παρόλο που έχει ταμπέλα που αναγράφει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα.
Hristoss1 22.7.2019 | 18:03
καθε μερα θα παιρνω 10 τηλεφωνα για καπνισμα. θα σας λιανισω ολους. Δε γινεται να πηγαινω σε καφε χειμωνα και να μου εχεις το ντουμανι διπλα μου και να μη μπορω να παρω ανασα.
avatar
gin&lemon 23.7.2019 | 08:53
Αυτό ακριβώς! Μαζί σου κι εγώ,δεν παλευεται πλέον η κατάσταση. Να ρωτάω που είναι ο χώρος για μη καπνιστες και να λαμβάνω την ειρωνική απάντηση εεεε...δεν έχουμε, όλοι καπνίζουν..να τολμάω να αναφέρω ότι είναι υποχρεωτικό να έχουν χώρο για μη καπνιστές και να εισπράττω ένα ακόμα πιο ειρωνικό βλέμμα..
JERZY 22.7.2019 | 19:37
Ακόμα περισσότερα τραπεζάκια έξω. Ακόμα περισσότερες θερμάστρες υγραερίου έξω. Ηχεία έξω. LOL
St Beijinger 23.7.2019 | 09:54
Για να δούμε.. με κυβέρνηση, δήμους και περιφέρειες όλα δικά τους, δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία.
Εδώ θα είμαστε σε κανένα χρόνο να κρίνουμε τα αποτελέσματα.
avatar
Airforce 22.11.2019 | 12:08
Καλά να μας κάνουν μπας και το κόψουμε γενικώς (μιλώ και για τον εαυτό μου μιας και είμαι μανιώδης καπνίστρια εδω και χρόνια).Θα έπρεπε να απαγορευτεί η πώληση του και στα περίπτερα!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια