Τα πρώτα κατεστραμμένα δέντρα στην Καλαμαριά
Ελλάδα

Το φλοιοφάγο έντομο έφτασε στην παραλία Καλαμαριάς - Σοβαρή απειλή για επέκταση

Πρόβλημα με τα δέντρα και στην Καλαμαριά

Το έντομο που κατέστρεψε 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο Σέιχ Σου και το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, έφτασε στην Καλαμαριά, σε δέντρα της παραλίας.

 

Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξή του στην περιοχή είχαν γίνει στις αρχές Ιουλίου και σήμερα φαίνεται πως το έντομο έχει αρχίσει να επεκτείνει τη δράση του. Συγκεκριμένα, ίχνη δράσης του έντομου-φονιά των πεύκων (Tomicus piniperda) εντόπισαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κρήνης «Μπουμπουλίνα» (Στεφ. Καργάκης, Οδυσσέας Αθανασιάδης) στο μικρό δασάκι γύρω από το Κυβερνείο («Παλατάκι») .

 

 

 

Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε συνοδευόμενο από σχετικό στον επικεφαλής της ΡΕΚΚ και Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς Μανόλη Λαμτζίδη, ο οποίος έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

 

Στη συζήτηση που έγινε τότε, η διοίκηση παραδέχθηκε ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη της δράσης του εντόμου αυτού στην περιοχή και έχουν γίνει οι αναγκαίες υποδείξεις από το Δασαρχείο, ενώ ο νέος Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ίχνη της δράσης του εντόμου αυτού και μέσα στο «Κόδρα» και σε δένδρα στο στρατόπεδο «Νταλίπη».

 

Κατά τη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των αρμοδίων από τους πολίτες και η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης με την κοπή των άρρωστων δένδρων, ενώ η διοίκηση υποσχέθηκε ότι θα δράσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασαρχείου Υπενθυμίζεται ότι το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει.

 

 

Ωστόσο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βόρεια» τονίζει πως η γραφειοκρατία έχει εμποδίσει κάθε παρέμβαση. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας έχει ως εξής:

 

- Προς τα τέλη Μαΐου έγινε αντιληπτό ότι ορισμένα δέντρα τα οποία βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, δίπλα ακριβώς από το Κυβερνείο (παλατάκι) είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο. Αμέσως κινητοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου προκειμένου να τα απομακρύνει εγκαίρως πριν να προσβληθούν και τα υπόλοιπα υγιή δέντρα.

 

- Ο δήμος, παρότι διαθέτει Διεύθυνση Πρασίνου, στελεχωμένη με κατάλληλους επιστήμονες και προσωπικό, διαπίστωσε ότι δεν επιτρέπεται να κόψει εκείνος τα δένδρα, διότι η ευθύνη αδειοδότησης για την κοπή δέντρων, έστω και λόγω ασθένειας, ανήκει στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

- Πράγματι εκλήθη το Δασαρχείο το οποίο έκανε αυτοψία και διαπίστωσε ότι όντως τα ξερά δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν το ταχύτερο. Ωστόσο, για να εκδοθεί άδεια κοπής από το Δασαρχείο θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί σε αυτό αίτημα από τον ιδιοκτήτη του χώρου εντός του οποίου βρίσκονται τα προς υλοτόμηση δέντρα.

 

- Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Καλαμαριάς Κλειώ Παναγιωτίδου, παρότι η περιοχή βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου, ιδιοκτήτης του χώρου είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία στο μεταξύ έχει υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

- Σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρασίνου Ανθή Κράκα ο δήμος απέστειλε έγγραφη ενημέρωση προς την ΕΤΑΔ, στις 7 Ιουνίου, ζητώντας να υποβληθεί εκ μέρους τους προς το αρμόδιο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης αίτημα υλοτόμησης των ξερών δέντρων. Μάλιστα, όπως εξηγεί στην Voria.gr η κ. Κράκα, πέραν της αίτησης υπήρξαν και αρκετές τηλεφωνικές οχλήσεις προς την ΕΤΑΔ.

 

- Ωστόσο, μέχρι και σήμερα 27 Ιουλίου, δηλαδή πενήντα ημέρες μετά την υποβολή του αιτήματος εκ μέρους του δήμου, η ΕΤΑΔ δεν έχει αποστείλει ακόμη αίτηση προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για την έκδοση άδειας υλοτόμησης των ξερών δέντρων.
Σύμφωνα με την κ. Κράκα, σε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση υλοτόμησης ξερών δέντρων σε γειτονική περιοχή της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς (επί της οδού Πλαστήρα) η ΕΤΑΔ ανταποκρίθηκε μετά ακριβώς δύο μήνες.

 

Αποτέλεσμα αυτού του γραφειοκρατικού παραλογισμού είναι να κινδυνεύουν με προσβολή και τα υπόλοιπα δέντρα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Κυβερνείου. Το γεγονός έχει θορυβήσει και δύο πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, τον «Προοδευτικό Σύλλογο Αρετσούς Δέρκων» και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Κρήνης η «Μπουμπουλίνα» οι οποίοι κατέθεσαν εξώδικη όχληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς ζητώντας τους να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη σωτηρία του πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.

 

 

 

 

'

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων: Και πάλι πρώτη η Θεσσαλονίκη - «Τριψήφια» και η Αττική

Ελλάδα Ο «χάρτης» των κρουσμάτων: Και πάλι πρώτη η Θεσσαλονίκη - «Τριψήφια» και η Αττική

28.11.2020
Παγώνη: Ο καθένας θα φάει σπίτι του τα Χριστούγεννα - Τρίτο κύμα τον Ιανουάριο

Ελλάδα Παγώνη: Ο καθένας θα φάει σπίτι του τα Χριστούγεννα - Τρίτο κύμα τον Ιανουάριο

28.11.2020
Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 121 νεκρούς σε 24 ώρες- 1.747 κρούσματα και 606 διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ με 121 νεκρούς σε 24 ώρες- 1.747 κρούσματα και 606 διασωληνωμένοι

28.11.2020
Ομόνοια: 17 συλλήψεις και πρόστιμα 14.000 ευρώ σε οίκο ανοχής

Ελλάδα Ομόνοια: 17 συλλήψεις και πρόστιμα 14.000 ευρώ σε οίκο ανοχής

28.11.2020
Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και κρύο- Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Ελλάδα Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και κρύο- Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

28.11.2020
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Ελλάδα Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

28.11.2020
Γώγος: Δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν τις 14 Δεκεμβρίου

Ελλάδα Γώγος: Δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν τις 14 Δεκεμβρίου

28.11.2020
Ελένη Τοπαλούδη: Ελέγχουν 5 κινητά για την υπόθεση βιασμού της, έναν χρόνο πριν τη δολοφονία

Ελλάδα Ελένη Τοπαλούδη: Ελέγχουν 5 κινητά για την υπόθεση βιασμού της, έναν χρόνο πριν τη δολοφονία

28.11.2020
Ψυχικό: Πώς άδειασαν τις θυρίδες από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας; Στο μικροσκόπιο οι επαφές 4 θυμάτων

Ελλάδα Ψυχικό: Πώς άδειασαν τις θυρίδες από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας; Στο μικροσκόπιο οι επαφές 4 θυμάτων

28.11.2020
Συναγερμός στον Βόλο - Aσθενής με κορωνοϊό έφυγε από το νοσοκομείο

Ελλάδα Συναγερμός στον Βόλο - Aσθενής με κορωνοϊό έφυγε από το νοσοκομείο

28.11.2020
2 Σχόλια
avatar
Μεταμεσονύχτια_Ντίκ_Πίκ 27.7.2019 | 21:38
Περιμένετε την αίτηση και μετά να την στείλετε στον 7ο όροφο στον προϊστάμενο να βάλει υπογραφή και να την ξανά στείλει πίσω σε άλλους 3 μήνες για να περάσει απο επιτροπή ....ΖΩΑ...
avatar
Ανώνυμος/η 28.7.2019 | 00:27
Αποκλείεται! Ένα έντομο δεν μπορεί να περπατήσει τόσο μακριά, ούτε να φάει τόσα δέντρα!!!!!111 Γιατί δεν σκέφτηκαν να το πιάσουν;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια