Λυκουρέζος για ποινή Κορκονέα: Θα θίγουν κι άλλες αποφάσεις το αίσθημα δικαίου
Ελλάδα

Λυκουρέζος για ποινή Κορκονέα: Θα θίγουν κι άλλες αποφάσεις το αίσθημα δικαίου

«Παντελώς νέα δεδομένα δημιουργεί η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα», σχολίασε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος με αφορμή την ποινή στον Επαμεινώνδα Κορκονέα

Ανακοίνωση με αφορμή την αναγνώριση ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εξέδωσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, τονίζοντας πως ο Νέος Ποινικός Κώδικας «δημιουργεί παντελώς νέα δεδομένα».

 

«Σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γνωστός ποινικολόγος, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου:

 

Με αφορμή την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας σχετικά με την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου επιθυμώ να επισημάνω τα εξής:

 

Το Δικαστήριο σύμφωνα με το νέο αρ. 84 παρ 2α ΠΚ αναγνώρισε στον κηρυχθέντα ένοχο ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως Ε. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου του.

 

Η ως άνω νέα διάταξη δημιουργεί παντελώς νέα δεδομένα καθ' όσον σχεδόν υποχρεώνει τον εφαρμοστή του δικαίου να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου που δεν αποκλείεται έστω και αν ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε «ελαφρύ» πλημμέλημα. Σε αντίθεση, η προισχύουσα διάταξη απαιτούσε την θετική αξιολογική κρίση του δικαστή για τη συνολική συμπεριφορά του κατηγορουμένου, προκειμένου να αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Σήμερα, ο πρότερος «έντιμος» βίος έχει αντικατασταθεί από τον πρότερο «σύννομο» βίο εξέλιξη που διευρύνει υποχρεωτικά το εύρος της αναγνώρισής του.

 

Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το νέο άρθρο 299 ΠΚ, που προβλέπει σε περίπτωση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη (σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη που πρόβλεπε μόνο ισόβια κάθειρξη), φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί σε 24 ώρες - 597 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί σε 24 ώρες - 597 οι διασωληνωμένοι

25.11.2020
Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη

Ελλάδα Σ. Αραβία: Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από νάρκη

25.11.2020
Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο

Ελλάδα Ομόνοια: 26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής - Εργαζόμενοι και πελάτες κλειδώθηκαν για να διαφύγουν τον έλεγχο

25.11.2020
Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κοτανίδου και Αρχιεπισκοπή απαντούν στις φήμες για «φάρμακο από την Αμερική» στον Ιερώνυμο

25.11.2020
ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

Ελλάδα ΕΣΥ: Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες - Αξιοποιούνται ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί

25.11.2020
«Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι

Ελλάδα «Κορωνο-πάρτι» στο Πήλιο: Δικογραφία και πρόστιμα 4.200 ευρώ - Ο πρώην που «πρόδωσε» το πάρτι

25.11.2020
Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»

Ελλάδα Σταμπουλίδης: Τουλάχιστον έως 6/12 το lockdown - Πώς θα ψωνίζουμε με «click away»

25.11.2020
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Ελλάδα Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;

Ελλάδα Θα απονείμει χάρη ο Τραμπ στον εαυτό του;

25.11.2020
Δικαίωμα στη λήθη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητούν από την Google τη διαγραφή links με ευαίσθητα δεδομένα

Ελλάδα Δικαίωμα στη λήθη: Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζητούν από την Google τη διαγραφή links με ευαίσθητα δεδομένα

25.11.2020
6 Σχόλια
WLGFQ 31.7.2019 | 09:21
Το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στηρίζεται στην αίσθηση Δικαίου της Κοινωνίας. Αν αυτό παραβιάζεται, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του συστήματος αυτού.

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί μια κοινωνία να τιμωρήσει εγκληματίες που βλάπτουν είτε συγκεκριμένα μέλη της, είτε την ίδια συλλήβδην, επειδή κάποιοι ελάχιστοι ανεξέλεγκτοι δεν έχουν κοινωνική συνείδηση ούτε αίσθηση του Δικαίου ούτε ενδοιασμούς να κοροϊδεύουν τους πολίτες με ποινές ισοβίων που αντιστοιχούν σε δεκαετία.

Είναι προφανές πλέον και στον πιο άσχετο πως πρέπει να βρεθεί νόμιμος τρόπος ώστε οι πολίτες να μπορούν να ακυρώνουν νόμους που αντίκεινται στο περί Δικαίου αίσθημα το οποίο πλέον παραβιάζεται όλο και συχνότερα και με προκλητικό τρόπο, π.χ. με δημοψηφίσματα τα οποία θα έχουν και αναδρομική ισχύ.

Η υπογραφή μου στη διάθεση όποιου ΜΗ κομματικού αξιόπιστου φορέα, ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία.
avatar
Γράφων 31.7.2019 | 14:03
Πάμε. Βασικά μαθήματα αγωγής του οπλίτη.

Στην αρχαιότητα υπήρχε αμεσοδημορκατία. Η οποία όμως οδηγούσε ενίοτε σε εκτρώματα όπως η σφαγή των Μηλίων. Κατέληγε δηλαδή σε οχλοκρατία διότι δεν υπήρχε θεσμικός τρόπος να συκγρατηθεί η συλλογική θυμική κατάσταση του πλήθους.

Έτσι κατασκευάστηκε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην οποία υπάρχει τόσο ο διαχωρισμός των εξουσιών όσο και η ΜΗ αναδρομική ισχύς των νόμων. Αυτά είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας.

Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να καταστεί συνταγματικός άγραφος κανόνας (συνταγματική παράδοση) η δεσμευτικότητα εφαρμογής των προγραμμάτων των κομμάτων, όπως στο ΗΒ.

Και ανάλογα τις προγραμματικές δηλώσεις ενός εκάστου κόμματος να ψηφίζουμε και όχι "γιατί ο παππούς μου ήταν στη Μακρόνησο" ή "είμαστε από τον Μελιγαλά".
WLGFQ 31.7.2019 | 15:51
Πάμε λοιπόν!!
Κουίζ για δικαιολογημένα (;) ανενημέρωτους Έλληνες πολίτες που αγνοούν το πόσο μπροστά βρίσκονται σε ζητήματα ουσιαστικής Δημοκρατίας άλλες χώρες που έχουν μεριμνήσει νομοθετικά με σκοπό τον περιορισμό φαινομένων που βλάπτουν το πολίτευμα και τον σεβασμό στο Κράτος από τους πολιτικούς που ασκούν εξουσία:
Σε ποια χώρα μπορούν οι πολίτες μέσω νόμιμων προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών να ακυρώσουν νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα σε συγκεκριμένο ορισμένο πάλι από τον νόμο χρονικό διάστημα;

Δεν αυτοσχεδιάζω φίλτατε. Ούτε θεωρώ εαυτόν τόσο ευφυή ώστε να έχω εφεύρει εγώ αποκλειστικά τη λύση στις παθολογίες του σύγχρονου Κοινοβουλευτισμού.
Όσο για τα εκτρώματα της αμεσοδημοκρατίας των Αρχαίων Ελλήνων, λίγος, αν μη τι άλλο, Καστοριάδης δεν θα έβλαπτε.
Φιλικά.
avatar
Γράφων 31.7.2019 | 17:15
γλώττα λανθάνουσα λέγει τ'αληθή.

Πολίτη ήθελα να γράψω οπλίτη έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Μου θύμισε τη σημασία που έδινε ο Καστοριάδης στη φάλαγγα όπου οι πολίτες ως οπλίτες, ίσος δίπλα σε ίσο, υπερασπίζονταν την πατρίδα τους με τα κορμιά τους.

Πόσοι "αμεσοδημοκράτες" θα το έκαναν αυτό σήμερα και δεν θα έβγαιναν αυτόματα Ι4; Γιατί όπως έλεγε και ο ποιητής "με πορδές δεν βάφονται αβγά".

Διατηρώ το δικαίωμα στη διαφωνία με τον αγαπητό Καστοριάδη αναφορικά με την αμεσοδημοκρατία. Μόλαταύτα συμφωνώ με πάρα πολλά από τα λεγόμενά του.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Καστοριάδη ότι κάθε λαός έχει την ευθύνη της ιστορίας του. Αλλά εμείς εδώ θέλουμε περήφανους ηγέτες και όχι θεσμούς. Θέλουμε να το παίρνει πάνω του ο αρχηγός. Ευθύνη είναι οι θεσμοί. Στο πως θεσμίζεις την κοινωνία σου.

Όχι στις δώθε-κείθε ιαχές και στα πήγαινε-έλα.

Μήπως η χώρα που αναφέρεις δεν έχει μπει στον κόπο να καταργήσει τη βασιλεία; Ρωτώ διότι όντως αγνοώ ποια είναι. Μήπως καλό είναι να μην συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια;
WLGFQ 31.7.2019 | 22:35
@ Γράφων 31/7/19 22:35': Αν και δεν διακρίνω καλή διάθεση:
Άρθρο 89 (αν θυμάμαι καλά) του Ελβετικού Συντάγματος.

A propo: Εγώ κοιτάζω πάντα για πορτοκάλια όταν τα μήλα είναι σάπια, εμμονές δεν έχω, στο κάτω – κάτω φρούτα είναι και τα δυο.
A propo2: Αντιδραστικά αντανακλαστικά σε διαφορετικές απόψεις δεν διαθέτω. Τις κρίνω αφού τις λάβω σοβαρά υπόψη τουλάχιστον ως προς ό,τι συνεπάγονται.
Α propo3: Είμαι εξαιρετικά προσεκτικός με τη χρήση της παθητικής φωνής όταν διατυπώνω τη σκέψη μου. Έχω παρατηρήσει πως συχνότατα υποκρύπτονται διανοητικά σφάλματα με τη χρήση της ειδικά όταν συνδυαστικά προσωποποιούνται έννοιες αφηρημένες.
A propo4: Η πατερναλιστική απόχρωση στον σχολιασμό δηλώνει μια στάση για διάλογο …κάπως.
avatar
Γράφων 31.7.2019 | 23:26
Όντως δεν μου αρέσει όταν ακούγομαι πατερναλιστικος. Ως προς αυτό συγγνώμη.

Τα λοιπά ισχύουν στο ακέραιο.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια