Eurokinissi - Φωτογραφία Αρχείου
Ελλάδα

Εξοργιστική καταγγελία: Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ «γιατί δεν καταλαβαίνουν»

Στρατιωτικός ιερέας φέρεται να αρνήθηκε να κοινωνήσει ΑμεΑ «γιατί δεν καταλαβαίνουν»

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο ρατσισμού είδε το φως της δημοσιότητας κατά το οποίο ένας στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνουν. 

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το περιστατικό έλαβε χώρα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς και αφορούσε ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ). 

 

Οι συνοδοί των παιδιών καταγγέλλουν ότι το περιστατικό έγινε την Κυριακή 28 Ιουλίου έπειτα από απόφαση «στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

 

Στη συνέχεια, όπως λένε, «φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση, παραθέσαμε στην πρόεδρο του ΚΚΠΠΚΠ τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στον διοικητή της μονάδας των ΚΑΑΥ για να διευθετήσει το θέμα. Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση, φτάνοντας μέχρι και τον ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά. Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».

 

Τι αναφέρει η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ

 

Η Συλβάννα Καρασαβίδου, πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στα Μέσα το περιστατικό. «Παρά την παρέμβαση του ταξίαρχου που είπε ότι θα γίνει αναφορά γι' αυτό στον υπουργό Αμυνας, ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο όμως θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε», ανέφερε στην Εφ.Συν. ενώ σήμερα, με δηλώσεις της σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο ιερέας χαρακτήρισε τα παιδιά ως «χαζά». 

 

Η Συλβάννα Καρασαβίδου ανέφερε πως τα ΑμΕΑ υφίστανται συχνά τέτοιες απορρίψεις σε διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως στην εκκλησία συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ ο ιερέας υποστήριξε πως καθώς τα παιδιά δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα θα μπορούσαν να φτύσουν τη θεία κοινωνία. Παράλληλα ανέφερε πως θα στείλει επιστολή στον μητροπολίτη της περιοχής. 

 

«Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, το σοκ είναι μεγάλο και μόνο η συγγνώμη των ανώτερων αξιωματικών μάς έκανε να νιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πάει χαμένη, αφού στην αρχή η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη για τον μηδενισμό της προσπάθειας μας γι' αυτά τα παιδιά», ανέφερε η κυρία Καρασαβίδου. 

Ελλάδα
14 Σχόλια
avatar
Μεταμεσονύχτια_Ντίκ_Πίκ 31.7.2019 | 15:29
Και αυτός ο άνθρωπος διαμαρτύρεται όταν πας να του κόψεις τον μισθό που παίρνει από τους φόρους όλων μας...
Σάσα Παπαδήμα 31.7.2019 | 15:30
Αγνή χριστιανική αγάπη!!
βλαχάκι (το) 31.7.2019 | 16:15
Α, μάλιστα. Διότι ας πούμε τα ΜΗ ΑμεΑ βρέφη και μικρά παιδιά ...α-ντι-λαμ-βά-νο-νται την Θεία Κοινωνία, ρε συ. Επίσης τα βρέφη που νηπιοβαπτίζονται με τ@ νον@ να λέει το πιστεύω αντ' αυτών ΔΕΝ φτύνουν ποτέ, δεν κλαίνε και δεν χτυπιόνται σαν “δαιμονισμένα” όταν πάνε να τα κοινωνήσουν.
Πάλι καλά που δεν είπε ο πωρωμένος αστοιχείωτος καμπρόνος ότι το σύνδρομο down ή ο αυτισμός ή η εγκεφαλική παράλυση είναι κολλητικά. Ρε ουστ!
avatar
Ανώνυμος/η 1.8.2019 | 00:14
Σωστό σχόλιο σε λάθος κατεύθυνση. Αντί να επικρίνουμε ορθώς την τέλεση μιας θρησκευτικής τελετουργικής πράξης σε νηπια (και παιδια εν γενει) χωρις να διαθετουν την αντιστοιχη βουληση , κατακρινουμε την μη τελεση της στα παιδια ΑμεΑ. Η θρησκευτικοτητα ειναι επιλογη οχι υποχρεωση ή κοινωνικο θεσφατο και σαν τετοια θα επρεπε να περιοριζεται σε οσους συνειδητα και αυτοβουλως την επιλεγουν. Αδιαφορώ πλήρως για την στάση του ιερέα , βασίζει τα επιχειρηματα του στη θρησκεία που ακολουθεί. Ντροπη σε όσους καταναγκάζουν άβουλα όντα να μετερχονται των θρηκσειων. Καποτε ευχομαι να αλλαξουν τα τριτοκοσμικα παλαιολιθικα ηθη και σε αυτη τη χωρα.
βλαχάκι (το) 1.8.2019 | 17:21
Μα, ηθελημένα το άφησα εκτός αυτό το ζήτημα (βλ. σχόλιο-ερώτημα μου και παρακάτω) αφενός μεν δεν το έβλεπα ως -ειδικά- σχετιζόμενο με τα παιδιά ΑμεΑ, αφετέρου -ρεαλιστικά μιλώντας- το parent-to-child religious indoctrination είναι μία συνθήκη υφιστάμενη και ως ένα κάποιο βαθμό κάπως αναπόφευκτη, θα έλεγα, που ούτε αναπτύσσεται, ούτε "επιλύεται" μεταξύ τυρού και αχλαδιού.

(Τα παρακάτω λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, nevertheless)

Στην πραγματικότητα:
"Humans are a social animal inescapably shaped by cultural context, and thus some degree of indoctrination is implicit in the parent–child relationship, and has an essential function in forming stable communities of shared values", είτε μιλάμε για τους ιθαγενείς της Παπούα -Νέα Γουϊνέα, είτε για την Ελλάδα, είτε για την Ισλανδία. Το ανήκειν σε μία θρησκεία (ή θρησκευτικό δόγμα καλύτερα) αντιμετωπίζεται και είναι (με κλιμακούμενο importance) στοιχείο της ταυτότητας, με το υποτιθέμενο ανάλογο αξιακό πλαίσιο, δια μέσου οι γονείς ανατρέφουν τους απογόνους τους. Πολλές φορές δε τα "θρησκευτικά" απ' τα "πολιτισμικά" μοιάζουν άρρηκτα συνδεδεμένα και δυσκόλως διαχωριζόμενα (προφανώς, πολλοί self- described ως άθεοι στην Ελλάδα είναι secular cultural christians).

Στην πραγματικότητα:
Το να έχει (ή να μην έχει) κάποιος μια θρησκεία, να μπορεί να την εξασκήσει και να μπορεί να την αλλάξει είναι ένα ζήτημα άκρως ακανθώδες για τον ενήλικο πληθυσμό αρκετών εθνών (...πολλώ μάλλον για τον ανήλικο) και, φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τις ισλαμικές θεοκρατίες (βλ. https://youtu.be/Kgmy1PJBvNM).

Θεωρητικά και στα χαρτιά:
Η περίφημη "Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού" (την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας απ' το '92 και που η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών έχει υπογράψει δηλαδή) μεριμνά για την ελευθερία σκέψης και θρησκείας των παιδιών.

[πιο ειδικά για την θρησκεία part, ερμηνεία του σχετικού άρθρου (Νο.14), αποτελεί το κάτωθι:
"I have the right to have my own thoughts and beliefs and to choose my religion, with my parents’ guidance.
Article 14 of the UNCRC says that children and young people are free to be of any or no religion. Their parents can help them make decisions around religion, but:
a parent can’t force a child or young person to adopt a religion
a parent can’t force a child or young person to stop following a religion."

https://www.cypcs.org.uk/rights/uncrcarticles/article-14].

Ταυτοχρόνως -και μένοντας στο χριστιανικό κόσμο- ο νηπιοβαπτισμός, ας πούμε, αφορά στα περισσότερα χριστιανικά δόγματα (βλ. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Infant_baptism) και σε αυτά που δεν είθισται ως πρακτική (π.χ. ευαγγελιστές)δεν είναι, απαραίτητα, λόγω ...προοδευτικότητας τους επί του συνόλου.

------
Μιμίκε, θα στο πω πολύ ευγενικά:
mind your own business, will you?

avatar
mimikos 1.8.2019 | 15:07
Το ότι μπαίνετε στη διαδικασία να σχολιάζεται καταστάσεις και πρόσωπα που δικαιωματικά έχετε αποκηρύξει επανειλημμένα και μάλιστα για κατι που αφορα την πιστη μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων και όχι μια ενέργεια που αφορά το ευρύτερο κοινωνικό συνολο και θα επηρέαζε και μη θρησκευομενα ατομα,δεν θα έπρεπε να σας αγγίζουν καν και θα επρεπε να σας προβληματιζει.Προσφέρατε ομως μια εύθυμη νοτα.Πλακα εχετε
eraki 31.7.2019 | 16:42
Αμ δε φταίει αυτός!!! Μαγαζί του είναι, ό,τι θέλει κάνει. Φταίμε εμείς ( όχι εγώ που δεν πατάω, γενικά) που πάμε και γεμίζουν τα παγκάρια και η πούγκα του κάθε παπά-ρα! Για να λέει τέτοια πράγματα για αυτά τα παιδιά, που γονατιστός έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη ο αισχρός! Αει σιχτίρ απογευματιάτικο...
avatar
Γράφων 1.8.2019 | 09:48
Υπάλληλος είναι. Δεν είναι το μαγαζί δικό του. Εργοδότης είναι το ελληνικό δημόσιο και προϊστάμενος ο μητροπολίτης του.

Φταίει το αφεντικό που δεν του κάνει παρατήρηση με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.
avatar
mimikos 1.8.2019 | 15:10
Αφού θα πηγαίνεις συχνά εκκλησια να κοινωνήσεις,πρότεινε καμία καλη
Lewton 31.7.2019 | 18:16
Ερώτηση: Έχει δικαίωμα ο νόμιμος κηδεμόνας σου να καθορίζει και την θρησκευτική σου ταυτότητα;
subculturalgirl 31.7.2019 | 19:30
Τρομερά εύστοχη ερώτηση! Ήταν η πρώτη απορία που μου γεννήθηκε διαβάζοντας το άρθρο.
βλαχάκι (το) 31.7.2019 | 20:13
Το ερώτημα είναι νύξη περί του φιλοσοφικού-ηθικού κομματιού του θέματος και το τι θα έπρεπε να εφαρμόζεται (ή όχι) ή είναι ένα ερώτημα περί του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κι αν ειναι το δεύτερο ...χρειάζεται και ερώτημα;
avatar
Άνγκελα Μέι Σούλτς 31.7.2019 | 20:54
Εάν τα γεγονότα συνέβησαν σύμφωνα με την καταγγελία πρόκειται για άκρως ντροπιαστικο περιστατικό. Ντροπή για δύο λόγους. Πρώτον διότι αυτός ο άνθρωπος είναι ιερέας και φέρθηκε ανάρμοστα απέναντι σε συνανθρώπους. Δεύτερον διότι πληρώνεται από το κράτος και έχει και την ιδιότητα του αξιωματικού. Στρατιωτικοί ιερείς παίρνουν βαθμό και μισθό αξιωματικού. Δεν ελέγχονται ούτε από τον επιχωριο επίσκοπο ούτε από τη στρατιωτική ιεραρχία. Είναι de facto ανελεγκτοι και ανεξάρτητοι. Από τις 365 μέρες του χρόνου δουλεύουν τις 60. Και όταν κληθούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους τα ασκούν πλημμελως. Όπως στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί να υπάρχουν στρατιωτικοι ιερείς?
Κακιά και στριμμένη 1.8.2019 | 12:18
Γιατί στην Ελλάδα ανεχόμαστε ακόμα να χώνει η εκκλησία τη μύτη της στο κράτος.