EUROKINISSI
Ελλάδα

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργίας

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση διεξαγωγής απεργίας

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί μία σειρά αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας.

 

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή», το υπουργείο σχεδιάζει να θεσμοθετηθεί δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας.

 

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας που επικαλείται η εφημερίδα, εξηγούν πως δεν θα αλλάξει η διάταξη που πέρασε το 2018 - υπό την πίεση της τρόικας - και προβλέπει την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία.

 

Αυτό που θα προστεθεί όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου. Παράλληλα εντάσσεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου. 

 

Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η κυβέρνηση δέχθηκαν πυρά από την αντιπολίτευση για την τροπολογία που καταργεί τον λεγόμενο «βάσιμο λόγο» απόλυσης.  Ο υπουργός κατέθεσε την τροπολογία λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της ψήφισης του διυπουργικού νομοσχεδίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 που αποχώρησαν από τη διαδικασία.

 

Τι προέβλεπε η διάταξη που καταργήθηκε
Η διάταξη Αχτσιόγλου για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο εγκυρότητας για την καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης, προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

 

Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης.

 

Τι απαντά το υπουργείο
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ήταν αναγκαία η κατάργηση καθώς προκαλούσε σύγχυση και στρέβλωση του πνεύματος και του γράμματος του άρθρου 24 αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ως προς τα προστατευόμενα δικαιώματα των εργαζόμενων.

 

Ωστόσο νομικοί κύκλοι εκφράζουν ενστάσεις ως προς την συνταγματικότητα της αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης, αφού η τροπολογία που υπερψηφίστηκε χθες στο κοινοβούλιο, προβλέπει ότι καταργείται αφότου ίσχυσε. Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, εκατοντάδες ή και χιλιάδες αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί για την ακύρωση απολύσεων θα εκπέσουν στα δικαστήρια.

 

Οι ενστάσεις επιχειρηματιών στη διάταξη Αχτσιόγλου
Όταν είχε περάσει η διάταξη, πολλοί επιχειρηματίες εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι θα ανακόψει τις προσλήψεις νέου προσωπικού, καθώς πλέον θα λάμβαναν υπόψιν τους πόσο περίπλοκο θα ήταν να απολύσουν μελλοντικά κάποιον εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου. Και αυτή ακριβώς η δυσκολία θα τους ωθούσε σε περισσότερες συμβάσεις με «ευέλικτες μορφές» εργασίας.

 

Βρούτσης: Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου
Σε συνέντευξή του, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως με την τροπολογία ισχυροποιείται «όλο το εργατικό Δίκαιο» αφού επανέρχεται στην αρχική του μορφή. «Αν το πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριζε τους εργαζόμενους, θα έφερνε το νομοσχέδιο νωρίτερα κι όχι τον Μάιο του 2019. Έλεγε ότι "με αυτή τη διάταξη θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και δεν θα γίνουν απολύσεις". Μετά την ψήφιση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 17.000 και μέχρι και τον Ιούλιο υπήρξε αύξηση των απολύσεων σε κάθε μήνα. Η διάταξη λειτούργησε αντίθετα. Επαναφέρουμε την προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου» κατέληξε ο υπουργός.

 

Τσίπρας: Μνημονιακές τροπολογίες «στα κλεφτά»
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταδίκασε την κατάργηση των διατάξεων, με μία αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook: «Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Και νομοθετούν καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 30%το ιικό φορτίο στα λύματα

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 30%το ιικό φορτίο στα λύματα

27.11.2020
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προειδοποιεί για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε νησίδες των Δωδεκανήσων

Ελλάδα Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προειδοποιεί για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε νησίδες των Δωδεκανήσων

27.11.2020
Παπαευαγγέλου: 4.500 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία - 25.000 ενεργά κρούσματα Covid στην Ελλάδα

Ελλάδα Παπαευαγγέλου: 4.500 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία - 25.000 ενεργά κρούσματα Covid στην Ελλάδα

27.11.2020
Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές της χώρας που είναι σε αυξημένο κίνδυνο

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές της χώρας που είναι σε αυξημένο κίνδυνο

27.11.2020
Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό- Πόσο θα κοστίζουν

Ελλάδα Η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό- Πόσο θα κοστίζουν

27.11.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 2.013 νέων κρουσμάτων - 319 στη Αττική, 545 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 2.013 νέων κρουσμάτων - 319 στη Αττική, 545 στη Θεσσαλονίκη

27.11.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 101 θάνατοι και 2.013 κρούσματα σε 24 ώρες- 607 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 101 θάνατοι και 2.013 κρούσματα σε 24 ώρες- 607 οι διασωληνωμένοι

27.11.2020
Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης δίπλα σε «ύποπτες» κηλίδες αίματος

Ελλάδα Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης δίπλα σε «ύποπτες» κηλίδες αίματος

27.11.2020
Oruc Reis: Κοντά στο Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

Ελλάδα Oruc Reis: Κοντά στο Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο

27.11.2020
Χαλάνδρι: «Κινηματογραφική» κλοπή σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας- Μυστήριο με τους δράστες

Ελλάδα Χαλάνδρι: «Κινηματογραφική» κλοπή σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας- Μυστήριο με τους δράστες

27.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια