Επένδυση στο Ελληνικό: Πράσινο φως και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Ελλάδα

Επένδυση στο Ελληνικό: Πράσινο φως και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Ακόμα μία απόφαση που αναμένεται να επιταχύνει την επένδυση στο Ελληνικό λήφθηκε σήμερα, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Ακόμα μία απόφαση που αναμένεται να επιταχύνει την επένδυση στο Ελληνικό λήφθηκε σήμερα, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

 

Το ΚΣΝΜ έκανε ομόφωνα δεκτή την «αίτηση θεραπείας» των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ, κατά της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», Περιφέρειας Αττικής».

 

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά την αντίστοιχη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είναι αρμόδιο για το θέμα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού. Τα τέσσερα αυτά κτίρια βρίσκονται εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία. Το Συμβούλιο αποφάσισε πως οι μελέτες για κάθε επέμβαση σε αυτά αλλά και στις περιοχές προστασίας τους, θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

Παράλληλα έγινε αποδεκτή η δημιουργία χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του κτιρίου «ΣΑΑΡΙΝΕΡ» - το ζήτημα επιλύθηκε επειδή ο χώρος είναι υπόγειος και ως εκ τούτου δεν αντίκειται στις σχετικές προβλέψεις. Το εν λόγω κτίριο πήρε το όνομα του από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Έερο Σάαρινεν που είχε συνεργαστεί για τη διαμόρφωσή του το 1960, έναν μόλις χρόνο πριν τον θάνατό του.

 

Στα νεότερα μνημεία συγκαταλέγονται και τα 3 υπόστεγα της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και το υπόστεγο «ΠΑΓΟΔΑ», που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα προβλέπεται να διατηρηθεί και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, που θα συνδεθεί με το κτίριο «ΣΑΑΡΙΝΕΡ». Το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού πόλου.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ελληνικό στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως: «το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

 

Αναλυτικά η δήλωση της υπουργού

«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

 

»Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

 

»Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού -με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

 

»Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκλεβε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με ριφιφί - 150.000 ευρώ η λεία του

Ελλάδα Έκλεβε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με ριφιφί - 150.000 ευρώ η λεία του

19.9.2019
Βουλή: Στο αρχείο η υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι από την επιτροπή Πόθεν Έσχες

Ελλάδα Βουλή: Στο αρχείο η υπόθεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι από την επιτροπή Πόθεν Έσχες

18.9.2019
Φυλακές Κορυδαλλού: Ο ανιχνευτής μετάλλων στην είσοδο ήταν εκτός λειτουργίας για 6 μήνες

Ελλάδα Φυλακές Κορυδαλλού: Ο ανιχνευτής μετάλλων στην είσοδο ήταν εκτός λειτουργίας για 6 μήνες

18.9.2019
Ένταση με μολότοφ και δακρυγόνα μετά την πορεία για τη δολοφονία Φύσσα

Ελλάδα Ένταση με μολότοφ και δακρυγόνα μετά την πορεία για τη δολοφονία Φύσσα

18.9.2019
ΜΚΟ: Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου - Ζητούν βιώσιμες λύσεις για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων

Ελλάδα ΜΚΟ: Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου - Ζητούν βιώσιμες λύσεις για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων

18.9.2019
Επένδυση στο Ελληνικό: Η Lamda Development αναλαμβάνει το έργο κατά 100%

Ελλάδα Επένδυση στο Ελληνικό: Η Lamda Development αναλαμβάνει το έργο κατά 100%

18.9.2019
«Σιγά μην φοβηθώ»: Η Μάγδα Φύσσα και ένα τεράστιο πλήθος στην πορεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ελλάδα «Σιγά μην φοβηθώ»: Η Μάγδα Φύσσα και ένα τεράστιο πλήθος στην πορεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

18.9.2019
Ο ρόλος του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis - Τι κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας Ι. Αγγελής

Ελλάδα Ο ρόλος του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση Novartis - Τι κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας Ι. Αγγελής

18.9.2019
Πρωτοετείς φοιτητές: Ξεκίνησαν οι εγγραφές - Πότε εκπνέει η προθεσμία

Ελλάδα Πρωτοετείς φοιτητές: Ξεκίνησαν οι εγγραφές - Πότε εκπνέει η προθεσμία

18.9.2019
Αυξάνεται η συχνότητα των δρομολογίων σε μετρό και ΗΣΑΠ

Ελλάδα Αυξάνεται η συχνότητα των δρομολογίων σε μετρό και ΗΣΑΠ

18.9.2019
2 Σχόλια
λukum (το) 22.8.2019 | 23:23
Η μακέτα μοιάζει πολύ με αυτήν του κέντρου «Ελληνικός Κόσμος», έτσι ήταν και εκείνη, γεμάτη λίμνες και πράσινο... σήμερα ο Ελληνικός Κόσμος δεν είναι παρά μία έκταση από, κακόγουστο, τσιμέντο, μέταλλο και γυαλί, με ένα τεράστιο πάρκινγκ δίχως πράσινο φύλλο.

Οι μπουλντόζες θα πάρουν όντως μπροστά λοιπόν, μένει να δούμε αν θα είναι για καλό της πόλης ή όχι...
avatar
Ramon Ramone 23.8.2019 | 13:55
Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι. Στην μακέτα πάντως φαίνεται πιο πολύ το τσιμέντο, παρά το πράσινο. Και δεν αναφέρομαι στο γκαζόν.