O Guardian φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τις αστυνομικές επιχειρήσεις - σκούπα στα Εξάρχεια
Ελλάδα

Guardian για Εξάρχεια: H κυβερνητική καταστολή απειλεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Εκτενές ρεπορτάζ με αρνητικό πρόσημο για την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις καταλήψεις στα Εξάρχεια φιλοξενεί ο Guardian

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις αστυνομικές επιχειρήσεις - σκούπα στα Εξάρχεια και εδικά για την προσπάθεια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών που ζούσαν σε υπό κατάληψη κτίρια, φιλοξενεί ο Guardian. 

 

Το άρθρο έχει τίτλο «Η αστυνομία της Αθήνας παίρνει θέση για να βγάλει τους πρόσφυγες από υπό κατάληψη κτίρια» και στον υπότιτλο του αναφέρεται πως «μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας που βοήθησε στη στέγαση των προσφύγων απειλείται από την κυβερνητική καταστολή». 

 

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην κατάληψη της Νοταρά 26 και συγκεκριμένα στα «πρωινά της αντίστασης» που σερβίρονταν εκεί σε Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες. «Ο συγκεκριμένος χώρος έχει φιλοξενήσει πάνω από 9.000 άτομα από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του, τον Σεπτεμβρίου του 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Τα πρωινά της αντίστασης έχουν γίνει καθημερινό event από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο». 

 

Ο Guardian γράφει πως η υπόσχεση για αποκατάσταση του «νόμου και της τάξης» ήταν ένα από θέματα της προεκλογικής εκστρατείας που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. «Στις 8 Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα εκκενώσει όλες τις 23 καταλήψεις αναρχικών και προσφύγων στα Εξάρχεια. Αν επικρατήσει αυτό σημαίνει πως στο τέλος του μήνα θα έχει τερματιστεί το πείραμα της Αθήνας για αυτόνομη αστική διακυβέρνηση και ένα μέτωπο αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1000 ανθρώπους», γράφει το άρθρο.  

 

«Περνώντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ της Αθήνας που στέκονται περιμετρικά των Εξαρχείων καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για μία τυπική γειτονία. Είναι το θέατρο των συγκρούσεων με δακρυγόνα από την αστυνομία και μολότοφ από νέους ποτ δείχνουν την απογοήτευση τους για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Παρόλα αυτά σε μία χώρα που η ακροδεξιά και η κρατική βία κατά των μεταναστών είναι πολύ καλά καταγεγραμμένη η απουσία της αστυνομικής παρουσίας μέσα στα Εξάρχεια και η έντονη αντιρατσιστική στάση στην περιοχή έχουν δημιουργήσει ένα μέρος που λειτουργεί σαν καταφύγιο», γράφει η εφημερίδα.  

 

«Νιώθω τόσο χαρούμενος εδώ, νιώθω ασφαλής λέει θ "Σάνα", από το Αφγανιστάν που ζει σε μία από τις καταλήψεις. «Εδώ δουλεύουμε μαζί και έχουμε μια καλή ζωή», σχολιάζει.  

 

Χιλιάδες πρόσφυγες έφθασαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015. Βλέποντας μικρή ενεργοποίηση από το κράτος το αναρχικό κίνημα των καταλήψεων (το οποίο ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1980) αποφάσισε να ανοίξει άδεια κτίρια στην περιοχή για να στεγάσει πρόσφυγες. Η κατάληψη της Νοταρά 26 ήταν η πρώτη, ακολούθησαν και άλλες πάνω στις ίδιες αρχές της αυτοοργάνωσης, επισημαίνει ο Guardian και τονίζει: 

 

Οι καταλήψεις είναι μια βιώσιμη εναλλακτική σε σχέση με τα hotspot και τα κέντρα κράτησης προσφύγων οι συνθήκες των οποίων έχουν καταδικαστεί εκτεταμένα από διεθνείς παρατηρητές. 

 

 «Έχω επισκεφθεί τα κέντρα σαν εθελοντής λέει ο Σάιφ, ένας 31χρονος από τη Γάζα που έχει το αναγνωρισμένο στάτους του πρόσφυγα και ζει σε μία κατάληψη. «Δεν είσαι πρόσφυγας εκεί είσαι φυλακισμένος και είναι κατάμεστα», λέει για τα κέντρα «Η κατάληψη είναι σημαντική για μένα γιατί μοιάζει περισσότερο με σπίτι, νιώθω πιο άνθρωπος. Έχουμε ένα μέρος να κοιμηθούμε, αλλά και γείτονες και μία γειτονιά γύρω μας». 

 

Ο Guardian επισημαίνει πως «στην αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία συνήθιζε να επιτίθεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Η ΝΔ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους φόβους για την ασφάλεια και την απογοήτευση που επικρατούσαν σε μια χώρα που είχε επωμιστεί δυσανάλογο μέρος της ευθύνης στους ώμους της. 

 

Ως κυβέρνηση ενίσχυσαν τη φύλαξη των συνόρων, για την ώρα έχουν ακυρώσει το δικαίωμα των αιτούντων ασύλων να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες κοινωνικής περίθαλψης και κατάργησαν το υπουργείο μετανάστευσης μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη το οποίο επίσης είναι αρμόδιο για την αστυνομία» λέει το άρθρο.  

 

«Όμως ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε η στρατηγική της ποινικοποίησης των καταλήψεων για πρόσφυγες. Το πρώτο κύμα εκκενώσεων συνέβη τον Απρίλιο και αφορούσε περίπου 300 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα κτίρια από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς. Στις περισσότερες καταλήψεις των Εξαρχείων απαγορεύεται η χρήση ναρκωτικών ακόμα και αλκοόλ. 'Όμως οι έφοδοι της αστυνομίας στις καταλήψεις γίνονται ταυτόχρονα με γειτονικές επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών και οι περισσότερες αναφορές των ΜΜΕ συνδέουν τις εκκενώσεις με το εμπόριο ναρκωτικών», γράφει το άρθρο.  

 

«Χρησιμοποίησαν την εγκληματικότητα, την προκατάληψη κατά των μεταναστών ακόμα και κατηγορίες για τρομοκρατία για να αποδομήσουν την αριστερή αντίσταση στα Εξάρχεια λέει ο "Πάνος" που βοήθησε στο στήσιμο της κατάληψης της Νοταρά 26 το 2015. «Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα το πετύχουν. Το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Πού θα μεταφέρουν όλα τα παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειες τους; Τα κέντρα κράτησης είναι γεμάτα», λέει στον Guardian. .

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 58 νέα κρούσματα σε 24 ώρες- Τα 28 στις πύλες εισόδου της χώρας

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 58 νέα κρούσματα σε 24 ώρες- Τα 28 στις πύλες εισόδου της χώρας

14.7.2020
Ναύπακτος: Νεαρή γέννησε στο σπίτι της- Νεκρό το βρέφος

Ελλάδα Ναύπακτος: Νεαρή γέννησε στο σπίτι της- Νεκρό το βρέφος

14.7.2020
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για προϊόν που διακινείται μέσω διαδικτύου -Δεν έχει άδεια

Ελλάδα ΕΟΦ: Προειδοποίηση για προϊόν που διακινείται μέσω διαδικτύου -Δεν έχει άδεια

14.7.2020
Προκήρυξη 81 θέσεων μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας - Οι 49 σε νησιά

Ελλάδα Προκήρυξη 81 θέσεων μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας - Οι 49 σε νησιά

14.7.2020
Πανελλαδικές 2020: Ελάχιστοι πάνω από τα 19.000 μόρια -Παράταση για το μηχανογραφικό

Ελλάδα Πανελλαδικές 2020: Ελάχιστοι πάνω από τα 19.000 μόρια -Παράταση για το μηχανογραφικό

14.7.2020
Π. Φάληρο: Νεκροί δύο εργάτες σε οικοδομή- Κατέρρευσε το αναβατόριο

Ελλάδα Π. Φάληρο: Νεκροί δύο εργάτες σε οικοδομή- Κατέρρευσε το αναβατόριο

14.7.2020
Κορωνοϊός: Θετική αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»- Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση

Ελλάδα Κορωνοϊός: Θετική αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»- Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση

14.7.2020
Και επισήμως τέλος στα πανηγύρια - Η ΚΥΑ για την απαγόρευση έως τις 31 Ιουλίου

Ελλάδα Και επισήμως τέλος στα πανηγύρια - Η ΚΥΑ για την απαγόρευση έως τις 31 Ιουλίου

14.7.2020
Πέθανε φοιτητής-ακτιβιστής κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο - Νεκροψία για τα αίτια του θανάτου

Ελλάδα Πέθανε φοιτητής-ακτιβιστής κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο - Νεκροψία για τα αίτια του θανάτου

14.7.2020
Η μαφία της Καλαβρίας έλαβε έκτακτη οικονομική στήριξη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού

Ελλάδα Η μαφία της Καλαβρίας έλαβε έκτακτη οικονομική στήριξη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού

14.7.2020
8 Σχόλια
avatar
Γράφων 26.8.2019 | 16:27
Ή θεωρία συνωμοσίας της ημέρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ των ανύπαρκτων θαλάσσιων συνόρων πριμοδοτεί καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας. Τοποθετεί και αττικαρχη δικό του άνθρωπο και αυτό βαφτίζεται "αυτοδιαχείριση".

Παράπλευρες απώλειες όπως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι και οι μαγαζάτορες...

Από το Μέγαρο Υπατία στο plaza μια κυβέρνηση δρόμος...
Αριάνα Γράνδε 26.8.2019 | 16:57
Ο Guardian ας ασχοληθεί με τη χώρα του που πάει κατά διαόλου με ένα Brexit χωρίς σχέδιο κι ας αφήσει σε εμάς τα της χώρας μας. Από κριτικούς χορτάσαμε. Όχι, θα αφήσουμε κάθε κτίριο να τελεί υπό κατάληψη με το πρόσχημα ότι το έχουν καταλάβει πρόσφυγες. Λες και αν είναι από πρόσφυγες τότε είναι εντάξει. Ρώτησε κανείς αν ανήκουν σε κάποιον αυτά τα κτίρια ή αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με χίλιους τρόπους; Όχι φυσικά! Ας πάνε να κάνουν κατάληψη στα δικά τους σπίτια και εκείνοι ως γνήσιοι φιλάνθρωποι ας τα παραχωρήσουν.
λukum (το) 26.8.2019 | 17:36
Η Guardian έχει αρκετά μεγάλη περιουσία. Μπορεί λοιπόν να αγοράσει μερικά κτίρια να τα μετατρέψει σε ξενώνες να στεγάσει τους ανθρώπους, ή ακόμα καλύτερα να κάνει κινήσεις ώστε να πάνε στην Αγγλία όπου θα έχουν μία πολύ καλύτερη ζωή αφού θα ζουν σε μία από τις υπερδυνάμεις του πλανήτη.

Προς τι ο ανθρωπισμός με ξένες περιουσίες και ξένες χώρες;
avatar
Psineas 26.8.2019 | 22:22
Είναι η ίδια εφημερίδα που έγραφε αυτά; "n January 2015, Alexis Tspiras stormed to power as a firebrand of the radical left. He vowed to wage war against the Greek oligarchy, stand up to the EU technocracy and strike fear into the hearts of investors around the world.

“Greece leaves behind catastrophic austerity, it leaves behind fear and authoritarianism, it leaves behind five years of humiliation and anguish,” he proclaimed to a throng of supporters on election day in 2015.

But that was then. In the four years that followed, Tsipras tried desperately to endear himself to the establishment he once pledged to fight. He protected the old oligarchs and ushered in a generation of new ones. He implemented austerity measures so brutal that even Germany’s finance minister Wolfgang Schäuble accused him of “putting the burden on the weak”. And he placated international investors with big promises of small taxes and golden visas."
Shady_forest 26.8.2019 | 23:34
Πόσο θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να κάνω κατάληψη στα γραφεία της guardian αύριο το πρωί να δω τι θα γράφουνε. Αλλά αμα τα κάνεις αυτά στην Αγγλία σε 5 λεπτά θα είσαι μέσα, όχι σαν το ελλαδιστάν
avatar
Μαύρος Γάτος 27.8.2019 | 16:17
Μια "μικρή" λεπτομέρεια:
οι καταλήψεις γίνονται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια (συνήθως εδώ και πολύ, ως πάρα πολύ καιρό, τα οποία ρημάζουν και, συνήθως, με την κατάληψη, είτε ανακαινίζονται στοιχειωδώς, είτε στη χειρότερη περίπτωση σταματάει η φθορά τους) τα οποία μάλιστα με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο επανεντάσσονται στην κοινωνία και ξαναβρίσκουν την χρησιμότητά τους.
Εσύ μιλάς για κατάληψη κτιρίου στο οποίο λειτουργεί επιχείρηση και για αποβολή των νομέων του.
Συνειδητοποιείς τη διαφορά;
avatar
Μαύρος Γάτος 27.8.2019 | 16:22
Παρεμπιπτόντως,δεν γνωρίζω για την Αγγλία, αλλά μπορώ να σου πω για το Ολλανδιστάν, το Γερμανιστάν (και κυρίως το Βερολινστάν), το Δανιστάν και το Γαλλιστάν, όπου οι καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων είναι συχνότατο φαινόμενο, είτε από αστέγους, είτε από ομάδες ακτιβιστών όπου εγκαθιστούν πρόσφυγες, είτε από ομάδες καλλιτεχνών όπου δημιουργούν ατελιέ και κοινόβια. Μάλιστα, η τελευταία περίπτωση συζητήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις μήπως πρέπει να αναγνωριστεί ως στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των αντίστοιχων πόλεων.
avatar
Psineas 29.8.2019 | 18:45
Και πολύ καλά κάνουν. Έχετε δει τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες ζουν στις χώρες που αναφέρετε; Και σίγουρα δεν καταλήγουν στα κτίρια αυτά οι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία, μετά το Πολυτεχνείο και μετά από ρίψεις μολότωφ, όπως γίνεται με την κατάληψη GARE που γνωρίζω εγώ.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια