Καταγγελία «Άρσις»: Δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται παράνομα στην Αμυγδαλέζα σε απαράδεκτες συνθήκες
Ελλάδα

Καταγγελία «Άρσις»: Δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται παράνομα στην Αμυγδαλέζα σε απαράδεκτες συνθήκες

H oργάνωση «Άρσις» επισκέφθηκε το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Αμυγδαλέζα και καταγγέλλει απαράδεκτες συνθήκες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται εκεί

Για «απαράδεκτες συνθήκες κράτησης», κάνει λόγο η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε χθες το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Αμυγδαλέζα.

 

Η οργάνωση τονίζει επίσης πως αποτυπώνεται πλέον «μια σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατουμένων καθώς και αύξηση του χρόνου κράτησής τους», με αρκετούς ανήλικους να κρατούνται για περισσότερο από ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Άρσις» χθες το κλιμάκιο της βρήκε 62 ασυνόδευτους ανήλικους να κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

 

Η οργάνωση τονίζει ότι η παρατεταμένη κράτηση «επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων και οδηγεί σε εντάσεις και πράξεις απελπισίας» και καλεί τις αρμόδιες αρχές των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να λήξει «η παράνομη και απαράδεκτη κράτηση των ανηλίκων» και να συνοδευτούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

 

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο των τακτικών, σε εβδομαδιαία βάση, επισκέψεων του κλιμακίου, με σκοπό την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανήλικους κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας και την ενημέρωση θεσμικών οργάνων και δημοσίων αρχών για την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση, η πλειονότητα των ανηλίκων εξακολουθεί να μην έχει λάβει ενημέρωση από τις αρχές για τη διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου, ενώ όσοι είναι ήδη αιτούντες άσυλο έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας.

 

Επιπλέον, στους κρατουμένους ανηλίκους δεν έχει οριστεί επίτροπος, δεν παρέχεται καμία υπηρεσία νομικής συνδρομής και διερμηνείας από το κράτος, ενώ πλημμελείς είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχο-κοινωνικής στήριξης και οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

 

Τέλος, σημειώνει η «Άρσις», υπάρχει παντελής έλλειψη ψυχαγωγικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

 

Η κράτηση των παραπάνω ανηλίκων είναι παράνομη, παρατηρεί η οργάνωση, καθώς όσοι εξ αυτών έχουν υπαχθεί σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης κρατούνται «κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης να θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους για "προστατευτική φύλαξη", ενώ εκ του νόμου επιβάλλεται η φιλοξενία τους σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους».

 

«Παράνομη, επίσης, είναι η κράτηση αλλά και η περαιτέρω διοικητική μεταχείριση των ανηλίκων, οι οποίοι κατελήφθησαν χωρίς έγγραφα και αντί να υπαχθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης -όπως προβλέπει ο νόμος- εκδόθηκε εναντίον τους απόφαση επιστροφής (χωρίς να ληφθεί υπόψη η ευαλωτότητά τους ως ανήλικοι) και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση», προσθέτει η «Άρσις».

 

Αρκετοί από τους ανηλίκους υποβλήθηκαν στο αποκαλούμενο «τεστ ανηλικότητας» με πρωτοβουλία «αναρμόδιου φορέα, δηλαδή από την ελληνική αστυνομία, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγυήσεις και διαδικασία», υποστηρίζει η οργάνωση. Η εν λόγω κράτηση των ανηλίκων, καταλήγει η «Άρσις» αντιβαίνει στο διεθνές, ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο, συνιστά «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το «λουκέτο» στα καταστήματα - Έως 11 Απριλίου

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το «λουκέτο» στα καταστήματα - Έως 11 Απριλίου

29.3.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 38 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα - Τα περισσότερα στην Αττική

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 38 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα - Τα περισσότερα στην Αττική

29.3.2020
Κορωνοϊός: Live ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα

Ελλάδα Κορωνοϊός: Live ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα

29.3.2020
Κορωνοϊός: Καθημερινή απολύμανση των δημόσιων νοσοκομείων από τον Δήμο Αθηναίων

Ελλάδα Κορωνοϊός: Καθημερινή απολύμανση των δημόσιων νοσοκομείων από τον Δήμο Αθηναίων

29.3.2020
Π. Φάληρο: Έστησαν πάρτι καραντίνας στα μπαλκόνια- Με dj και καπνογόνα

Ελλάδα Π. Φάληρο: Έστησαν πάρτι καραντίνας στα μπαλκόνια- Με dj και καπνογόνα

29.3.2020
Αλλάζει η πλατεία Βάθης - Συγκρότημα πολυκατοικιών μετατρέπεται σε «κοινωνική κατοικία»

Ελλάδα Αλλάζει η πλατεία Βάθης - Συγκρότημα πολυκατοικιών μετατρέπεται σε «κοινωνική κατοικία»

29.3.2020
ATHENS LOCKDOWN - Drone καταγράφει την πόλη στην εποχή του κορωνοϊού

Ελλάδα ATHENS LOCKDOWN - Drone καταγράφει την πόλη στην εποχή του κορωνοϊού

29.3.2020
Κορωνοϊός: 37 οι νεκροί στην Ελλάδα - 5 τις τελευταίες ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: 37 οι νεκροί στην Ελλάδα - 5 τις τελευταίες ώρες

29.3.2020
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα και στις εκκλησίες

Ελλάδα Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα και στις εκκλησίες

29.3.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.400 παραβάσεις του μέτρου και 7 συλλήψεις σε μια ημέρα

Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.400 παραβάσεις του μέτρου και 7 συλλήψεις σε μια ημέρα

29.3.2020