Eurokinissi
Ελλάδα

Για 48ωρη αποχή προειδοποιούν οι δικηγόροι - Αντιδρούν στη διαμεσολάβηση

Την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην διαμεσολάβηση εξέφρασαν οι δικηγόροι

Την αντίθεσή τους στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην διαμεσολάβηση εκφράζουν οι δικηγόροι οι οποίοι προειδοποιούν με 48ωρη αποχή.

 

Ειδικότερα, την αντίθεσή της επιβεβαίωσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Δημητρίου Βερβεσού, στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην διαμεσολάβηση. Επισημαίνει δε, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, τότε ο δικηγορικός κόσμος θα κατέλθει πανελλαδικά σε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά του και παράλληλα θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

 

Παράλληλα, η ολομέλεια εξέφρασε την αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και των προσόντων των εκπαιδευτών. Καλεί επίσης την ελληνική Πολιτεία αλλά και την Δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Η πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει Έλληνες πολίτες, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

 

Η Ολομέλεια, τέλος, αποφάσισε επίσης να διοργανώσει επιστημονική εκδήλωση στην Αθήνα, στις 14.11.2019, με θέμα την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη διατύπωση βελτιωτικών ρυθμίσεων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Ανανεώθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποιες περιοχές ανέβηκαν επίπεδο κινδύνου

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ανανεώθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποιες περιοχές ανέβηκαν επίπεδο κινδύνου

21.10.2020
Ενοποιούνται εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος - Παύονται Μπαρδάκης και Τουλουπάκη

Ελλάδα Ενοποιούνται εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος - Παύονται Μπαρδάκης και Τουλουπάκη

21.10.2020
Πτυχία: Πρόταση για αντιστοίχιση ΤΕΙ με ΑΕΙ - Τι ζητούν 27 φορείς και ενώσεις

Ελλάδα Πτυχία: Πρόταση για αντιστοίχιση ΤΕΙ με ΑΕΙ - Τι ζητούν 27 φορείς και ενώσεις

21.10.2020
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 865 νέων κρουσμάτων - 331 στην Αττική, 181 στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των 865 νέων κρουσμάτων - 331 στην Αττική, 181 στη Θεσσαλονίκη

21.10.2020
Οικογένεια Ζακ Κωστόπουλου: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Πορτοσάλτε»

Ελλάδα Οικογένεια Ζακ Κωστόπουλου: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Πορτοσάλτε»

21.10.2020
Χαρδαλιάς: Τοπικό lockdown στην Καστοριά - Στο «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Βοιωτία

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Τοπικό lockdown στην Καστοριά - Στο «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Βοιωτία

21.10.2020
Live οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Ελλάδα Live οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

21.10.2020
Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα - 865 σε 24 ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα - 865 σε 24 ώρες

21.10.2020
28η Οκτωβρίου: Πώς θα γιορτάσουν φέτος την επέτειο τα δημοτικά σχολεία

Ελλάδα 28η Οκτωβρίου: Πώς θα γιορτάσουν φέτος την επέτειο τα δημοτικά σχολεία

21.10.2020
Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις για την Βόρεια Ελλάδα στις 19:00 από τον Χαρδαλιά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις για την Βόρεια Ελλάδα στις 19:00 από τον Χαρδαλιά

21.10.2020
3 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 10.9.2019 | 22:43
Πολύ μεγάλο θέμα για τα ελληνικά δεδομένα, προβλέπεται "πόλεμος".

Προφανώς, ο λόγος για την 48ωρη αποχή - εάν γίνει - είναι αποκλειστικά συνδικαλιστικός.

Προκειμένου να μην "χαθούν δουλειές" του κλάδου και αγνοώντας πλήρως την αντίθετη πλευρά - τους διάδικους πολίτες κυρίως -, αλλά και το γενικότερο ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (κοινωνικό αλλά και οικονομικό - δημοσιονομικό).
.
"Καλεί επίσης την ελληνική Πολιτεία αλλά και την Δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Η πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει Έλληνες πολίτες, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών." Πηγή: www.lifo.gr

Άρση στο ύψος των περιστάσεων της ελληνικής Πολιτείας. Περίεργη ανάμιξη....

Γιατί, από την έμπνευση του αείμνηστου Σταμούλη, παρακάμθηκε ακόμη και η ελληνική νομοθεσία που ψήφισε η Πολιτεία και την οποία - ας δεχθούμε - εφάρμοσε ανεπηρέαστη η ελληνική Δικαιοσύνη.

Προς τι λοιπόν η επίκληση ;

Εκτός αν - λέω εγώ ο καχύποπτος πια πολίτης -, αυτό τίθεται σαν αντιπερισπασμός, σαν επίδειξη δηλαδή κοινωνικής ευαισθησίας.

Για να "ισοσκελισθεί" ο αρνητικός αντίκτυπος από την αντίδραση στον θεσμό του Διαμεσολαβητή.

Λυπάμαι, σαν πολίτης που έχει ταλαιπωρηθεί με την Δικαιοσύνη και τους δικηγόρους ειδικότερα - αφού διεκδικώντας το δίκιο μου αντιμετωπίστηκα ωμά σαν "προϊόν" μεταξύ τους -, εγκρίνω απόλυτα και ζητώ να εφαρμοσθεί το συντομότερο ο θεσμός του Διαμεσολαβητή.

Μπορεί να κηρύσσεται με αυτό το σχόλιο ένα επισόδειο του "πολέμου" που είπα, αλλά τι να κάνουμε ;
avatar
Ι. Ν. Β. 11.9.2019 | 12:23
(Δικηγόρος)
Τι είναι η διαμεσολάβηση; Η διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία στην οποία οι αντίδικοι "κάθονται σε ένα τραπέζι να τα βρουν, στο οποίο υπάρχει ένας διαμεσολαβητής που συντονίζει. ((άρ. 179 παρ. 2 ν. 4512/2018: Ως διαμεσολάβηση νοείται μια διαρθρωμένη διαδικασία ανεξαρτήτως ονομασίας και με βασικά χαρακτηριστικά την εμπιστευτικότητα, την ιδιωτική αυτονομία, την ουδετερότητα και αμεροληψία του διαμεσολαβητή, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν εκουσίως με καλόπιστη συμπεριφορά και συναλλακτική ευθύτητα να επιλύσουν με συμφωνία μία διαφορά τους με τη βοήθεια διαμεσολαβητή.)

Η διαμεσολάβηση υπάρχει ήδη στην Ελλάδα σαν θεσμός, στον οποίο προσφεύγουν τα μέρη εθελοντικά. Σε αναστολή είναι η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ διαμεσολάβηση (άρ. 182 ν. 4512/2018)που αφορά ορισμένες δικαστικές διαφορές (μεταξύ άλλων, ορισμένες οικογενειακές διαφορές, τα τροχαία, ιατρικά λάθη).

Επίσης να τονίσω ότι οι περισσότεροι διαμεσολαβητές είναι δικηγόροι και πληρώνονται για να διαμεσολαβούν. Επίσης, στη διαμεσολάβηση συνήθως τα μέρη παρίστανται με δικηγόρο, ο οποίος επίσης πληρώνεται για αυτό. Δεν πλήττεται τόσο η τσέπη μας δηλαδή όταν γίνεται διαμεσολάβηση.

Το θέμα είναι ότι στις περιπτώσεις για τις οποίες η διαμεσολάβηση είναι υποχρεωτική, οι διάδικοι-αντίδικοι θα χρεωθούν με ένα έξτρα έξοδο (το κόστος της διαμεσολάβησης).

Αυτό που εισάγεται δηλαδή είναι μία διαδικασία που καλεί τους διαδίκους να κάτσουν να τα βρουν με το ζόρι, μήπως και δεν φτάσει η διαδικασία στα δικαστήρια. Δεν είναι κακό αυτό βέβαια γιατί ίσως πιεστούν να τα βρουν. Αλλά η καθημερινή πρακτική και η ιστορία δείχνει ότι κουλτούρα του συμβιβασμού (και μάλιστα με το ζόρι)στην Ελλάδα δεν υπάρχει - διαφορετικά δεν θα ήταν υπερπλήρη τα πινάκια των δικαστηριών και δεν θα έκανε τόσα χρόνια η δικαιοσύνη-.
Επομένως το μόνο που θα γίνει είναι οι διάδικοι να πληρώνουν παραπάνω, απλώς για να πάρουν ένα χαρτί από τον διαμεσολαβητή ότι δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός μέσα από τη διαδικασία διαμεσολάβησης.
(λόγω πείρας από προηγούμενη περίπτωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, στην οποία όμως δεν υπήρχε κόστος - τότε - για τον διάδικο. Τώρα που υπάρχει επαγγελματίας διαμεσολαβητής, δεν θα το κάνει για την ψυχή της μάνας του μάλλον).
avatar
ΕΛΠΟ 11.9.2019 | 14:04
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, που είναι πολύ αναλυτική και χρήσιμη.

Κατ' αρχήν, μαθαίνουμε ότι η υπαγωγή στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση δεν αναστέλλει ούτε ακυρώνει το δικαίωμα προσφυγής στην δικαστική διαδικασία.

Αυτό που δεν μαθαίνουμε είναι, αν υπάρχει η δυνατότητα η προσφυγή στα δικαστήρια να γίνει ΜΕΤΑ το πέρας της διαδικασίας υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και μόνον εφόσον αυτή αποβεί άγονη.

Γιατί, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το κόστος της διαμεσολάβησης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΤΡΑ ΕΞΟΔΟ.

Ίσα-ίσα, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟ ΕΞΟΔΟ, ΟΠΟΤΕ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΘΟΥΝ, για να αποφύγουν τα περαιτέρω έξοδα, αλλά και την συνήθως μακροχρόνια και ψυχοφθόρα δικαστική διαδικασία.

Επίσης θα ήθελα να ξέρω - και πιστεύω όλοι -, ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΜΟΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ, όπως διευκρινίζετε -, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΜΑΛΙΣΤΑ 48ΩΡΗ ΑΠΟΧΗ ;

Αυτό δεν γίνεται αντιλπητό από όσα λέτε.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια