Σεφ ετοιμάζουν μενού από ψάρια που θεωρούνται ξενικά είδη στη Μεσόγειο
Ελλάδα

«Φά’ το πριν τα φάει» - Στη Σαντορίνη μαγείρεψαν ξενικά είδη ψαριών που έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο

Ξενικά είδη ψαριών μαγειρεύτηκαν από σεφ στη Σαντορίνη ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της εισβολής τους στη Μεσόγειο

Μενού από βρώσιμα ξενικά είδη ψαριών και συγκεκριμένα από λεονταρόψαρο και γερμανό, ετοίμασαν και σέρβιραν σεφ στη Σαντορίνη ανταποκρινόμενοι στο πρόγραμμα "Φά' το πριν τα φάει" της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.

 

Σε συζητήσεις με τους σεφ, ανέφεραν ότι το κρέας του λεονταρόψαρου ήταν πραγματικά κάτι διαφορετικό και πολύ εύγευστο, ειδικά για τη δημιουργία συνταγών σασίμι και σούσι και θα ήταν πρόθυμοι να το εντάξουν στο μενού των καταστημάτων όπου εργάζονται. Όσο για το κοινό που δοκίμασε τα πιάτα έμειναν όλοι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τις γεύσεις και τους εξέπληξε που ένα είδος όπως ο γερμανός, που υπάρχει χρόνια στα νερά των Κυκλάδων, δεν έχει μπει ακόμα στο μενού εστιατορίων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Δούμπας από την iSea. Μάλιστα, αν και τα συγκεκριμένα είδη ψαριών έχουν αγκάθια με δηλητήριο, ωστόσο μπορούν να καθαριστούν με την ίδια προσοχή που απαιτείται και για μία σκορπίνα.

 

 

Όπως εξήγησε ο κ. Δούμπας, τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο, η υποβάθμιση που προκαλούν στα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και οι ζημίες σε ανθρώπινες δραστηριότητες, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

 

«Η Ελλάδα είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 230 ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της, από τα οποία, τα περισσότερα -σχεδόν το 80%- είναι βρώσιμα και αποτελούν εξαιρετικά πιάτα σε πολλές χώρες παγκοσμίως», τονίζει ο κ. Δούμπας.

 

Εντούτοις, οι επαγγελματίες αλιείς προσπαθούν να αποφύγουν την αλίευση ξενικών ειδών καθώς είναι περισσότερος κόπος για αυτούς χωρίς να έχουν κέρδος από τα συγκεκριμένα είδη, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και το ποσοστό των ξενικών ειδών σε σύγκριση με τα αυτόχθονα είδη που συλλαμβάνουν.

 

 

«Αντίθετα, σε άλλες χώρες, η κατανάλωση των ξενικών είναι αρκετά διαδεδομένη και μπορεί κανείς να βρει στην αγορά αρκετά είδη. Παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, όπου το ξενικό είδος γερμανός πωλείται κανονικά στις αγορές και έχει μεγάλη ζήτηση ενώ στην Ελλάδα απορρίπτεται από το αλίευμα», διευκρινίζει ο κ. Δούμπας προσθέτοντας ότι ο γερμανός για να καταναλωθεί πρέπει να καθαριστεί αμέσως από τους αλιείς, αλλιώς το κρέας του πικρίζει.

 

Στο διήμερο εκδηλώσεων που έγινε στη Σαντορίνη με πρωτοβουλία της iSea, διοργανώθηκαν ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες για το πρόβλημα των ξενικών ειδών και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της οργάνωσης «Φά' το πριν τα φάει». «Δώσαμε αυτή την ονομασία στο πρόγραμμα έχοντας κατά νου το λεονταρόψαρο που είναι θηρευτής- τρώει μικρά ψάρια και γαρίδες- και το χειρότερο εισβολικό είδος στη Μεσόγειο. Ανταγωνίζεται δε τον ροφό που είναι πολλαπλάσιος στο μέγεθος αλλά έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη», σημειώνει ο κ. Δούμπας.

 

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι σεφ Χρήστος Χήτος, Αλέξανδρος Ουντίλα και Κώστας Αγγελόπουλος εμπνεύστηκαν και ετοίμασαν συνταγές με βότανα και γεύσεις της Σαντορίνης σε συνδυασμό με το κρέας των ξενικών ειδών που είχαν στα χέρια τους με σκοπό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα παραγωγής, προώθησης και κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών της περιοχής των Κυκλάδων.

 

«Με τη δημιουργία αυτής της αλυσίδα», τονίζει ο κ. Δούμπας, «οι αλιείς μπορούν να εκμεταλλευτούν είδη που σε διαφορετική περίπτωση θα απόρριπταν νεκρά ξανά πίσω στη θάλασσα και έτσι να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα σε μια εποχή δύσκολη για τον κλάδο, αλλά και να αντιμετωπιστεί ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αυτό των ξενικών ειδών. Παράλληλα, οι σεφ και τα εστιατόρια, θα μπορούν να προσφέρουν νέες γεύσεις, προωθώντας την κατανάλωση των πιάτων αυτών σαν ένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος», καταλήγει.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: 1.193 κρούσματα και 98 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 603 οι διασωληνωμένοι

Ελλάδα Κορωνοϊός: 1.193 κρούσματα και 98 νεκροί σε 24 ώρες - Στους 603 οι διασωληνωμένοι

29.11.2020
Γώγος: Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου - Παγώνη: Του χρόνου ρεβεγιόν και τραπέζια

Ελλάδα Γώγος: Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου - Παγώνη: Του χρόνου ρεβεγιόν και τραπέζια

29.11.2020
Κορωνοϊός: «Μαύρη» εβδομάδα με 696 νεκρούς- Περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια

Ελλάδα Κορωνοϊός: «Μαύρη» εβδομάδα με 696 νεκρούς- Περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια

29.11.2020
Ξεκίνησε η κακοκαιρία: Καταιγίδες ήδη στο Ιόνιο - Πλησιάζει το χαμηλό βαρομετρικό

Ελλάδα Ξεκίνησε η κακοκαιρία: Καταιγίδες ήδη στο Ιόνιο - Πλησιάζει το χαμηλό βαρομετρικό

29.11.2020
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ενδεχομένως αύριο παίρνει εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό

Ελλάδα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ενδεχομένως αύριο παίρνει εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό

29.11.2020
Τσόκλης: Αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου ή ένα παιδί, θα έσωζα τον γέροντα- Με ενοχλεί ο διαχωρισμός ηλικιών

Ελλάδα Τσόκλης: Αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου ή ένα παιδί, θα έσωζα τον γέροντα- Με ενοχλεί ο διαχωρισμός ηλικιών

29.11.2020
FΤ: Η Ελλάδα πάνω από ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία σε νέους θανάτους Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους

Ελλάδα FΤ: Η Ελλάδα πάνω από ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία σε νέους θανάτους Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους

29.11.2020
Πέτσας για ΕΟΔΥ: Fake news η διπλή καταγραφή των κρουσμάτων - Υπάρχει ένα σύστημα, το Εθνικό Μητρώο COVID-19

Ελλάδα Πέτσας για ΕΟΔΥ: Fake news η διπλή καταγραφή των κρουσμάτων - Υπάρχει ένα σύστημα, το Εθνικό Μητρώο COVID-19

29.11.2020
Σε ΜΑΦ του Ευαγγελισμού προληπτικά ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Ελλάδα Σε ΜΑΦ του Ευαγγελισμού προληπτικά ο Γιάννης Πλακιωτάκης

29.11.2020
Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid-19

Ελλάδα Ο ΕΟΔΥ διαψεύδει δημοσιεύματα για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων Covid-19

29.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια