Η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη λέει «όχι» στην αλλαγή ονόματος του μετρό «Ευαγγελισμός»
Ελλάδα

Η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη λέει «όχι» στην αλλαγή ονόματος του μετρό «Ευαγγελισμός»

Πως δεν συμφωνεί με την μετονομασία του σταθμού μετρό Ευαγγελισμός σε Παύλος Μπακογιάννη, δηλώνει η οικογένεια του δολοφονημένου πολιτικού

Η ανακοίνωση πως η στάση μετρό Ευαγγελισμός θα μετονομαστεί σε «Παύλος Μπακογιάννης», προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στα social media ενώ σήμερα παίρνει θέση και η οικογένεια του δολοφονημένου πολιτικού.

 

Η οικογένεια δηλώνει πως δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σε δήλωση της, αφού ευχαριστεί θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», τονίζει πως δεν μπορεί να την αποδεχθεί.

 

«Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα. Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη.

 

 

Επανεξετάζεται και μάλλον δεν θα γίνει τελικά η μετονομασία

 

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με αφορμή του γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε.αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ενώ συμπληρώνει και επικαιροποιεί την προηγούμενη επιλογή της να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».

 

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή δεν έλαβε θερμής υποδοχής από μεγάλη μερίδα κόσμου και τα σχόλια στα social media ήταν διχασμένα. Μετά και την παρέμβαση της οικογένειας Μπακογιάννη, το σενάριο πως οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν, λόγω των αντιδράσεων, φαίνεται σήμερα πιο ορατό και ίσως υπάρξει τελικά ανακοίνωση που θα ακυρώνει τη μετονομασία.  Εκτός από τους πρακτικούς λόγους, κάποιοι μίλησαν και για το κόστος αντικατάστασης σε όλες τις ταμπέλες στους σταθμούς του μετρό. 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμβρόσιος: «Εργαλείο του διαβόλου η μάσκα, η εποχή του Αντίχριστου πλησιάζει»

Ελλάδα Αμβρόσιος: «Εργαλείο του διαβόλου η μάσκα, η εποχή του Αντίχριστου πλησιάζει»

4.8.2020
Χαρδαλιάς: Περιορισμός ωραρίου κέντρων διασκέδασης αν χρειαστεί - Τι ισχύει για τις κοινωνικές εκδηλώσεις

Ελλάδα Χαρδαλιάς: Περιορισμός ωραρίου κέντρων διασκέδασης αν χρειαστεί - Τι ισχύει για τις κοινωνικές εκδηλώσεις

4.8.2020
Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα κορωνοϊού δίνει άλλο ένα - Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει

Ελλάδα Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα κορωνοϊού δίνει άλλο ένα - Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει

4.8.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ο «χάρτης» των 121 νέων κρουσμάτων - Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ο «χάρτης» των 121 νέων κρουσμάτων - Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα

4.8.2020
Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Ελλάδα Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

4.8.2020
Κορωνοϊός: Live η έκτακτη ενημέρωση από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Live η έκτακτη ενημέρωση από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά

4.8.2020
Γάμος στην Αλεξανδρούπολη: 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ καλεσμένων - 22 συνολικά

Ελλάδα Γάμος στην Αλεξανδρούπολη: 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ καλεσμένων - 22 συνολικά

4.8.2020
Στην δημοσιότητα φωτογραφίες συμμορίας που λήστευε ηλικιωμένους στην Αττική

Ελλάδα Στην δημοσιότητα φωτογραφίες συμμορίας που λήστευε ηλικιωμένους στην Αττική

4.8.2020
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Για χαλάζι και καταιγίδες προειδοποιεί η ΕΜΥ

Ελλάδα Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Για χαλάζι και καταιγίδες προειδοποιεί η ΕΜΥ

4.8.2020
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Εντυπωσιακές εικόνες από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Ελλάδα Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Εντυπωσιακές εικόνες από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

4.8.2020
17 Σχόλια
SteMar 22.9.2019 | 14:25
Έξυπνη κίνηση να το μαζέψουν μετά τις αντιδράσεις.
Προφανώς έπαιξαν για να μελετήσουν τις αντιδράσεις.
Αν το καλοσκεφτείς είναι μια μικρή νίκη.
avatar
ΕΛΠΟ 22.9.2019 | 14:46
Ειλικρινά, δεν είχα καταλάβει - άλλωστε δεν αναφερόταν στην ανακοίνωση μετονομασίας - ότι την απόφαση την πήρε η "Αττικό Μετρό".

Τώρα, συμφωνώ και εκτιμώ την οικογένεια για την ηθική στάση της.

Θεωρώ δε την "Αττικό Μετρό", ελεγχόμενη για προσπάθεια "πλησιάσματος" και κολακείας της οικογένειας, τώρα που έχει σοβαρή πολιτική εξουσία στα χέρια της.
avatar
Magic Fly 22.9.2019 | 16:31
Μια χαρά αναφερόταν στο προηγούμενο άρθρο - την ανακοίνωση την έκανε η "Αττικό Μετρό" άλλωστε.

Ίσως ήταν κάτι σαν (κακόγουστο) ευχαριστώ από τον νέο πρόεδρό της...
avatar
ثانوس 22.9.2019 | 18:57
ΕΛΠΟ, αν δεν είναι ειρωνικό αυτό το σχόλιο (φοβάμαι ότι δεν είναι), ερωτώ: πιστεύετε ειλικρινά ότι η αρχική απόφαση επάρθη χωρίς να τεθεί πρώτα στην Οικογένεια προς έγκριση;;
avatar
ΕΛΠΟ 22.9.2019 | 20:39
Απάντηση σε σας και Magic Fly

Κατ' αρχήν, δεν είχα διαβάσει το αρχικό άρθρο στη "Λ" ή αλλού με την ανακοίνωση.

Είχα ακούσει την είδηση σε τηλεοπτικό δελτίο ενώ ασχολιόμουν με κάτι άλλο και δεν είχα συγκρατήσει ότι η ανακοίνωση ήταν της "Αττικό Μετρό". Ίσως και από την αδιαφορία μου, γιατί δεν ήταν και τίποτε σημαντικό πέραν του συμβολισμού της μετονομασίας.

Όσο για το εάν μπορούσε να μην έχει τεθεί υπ' όψιν της οικογένειας η μετονομασία, προσωπικά δεν προβληματίστικα γιατί ειλικρινά το μυαλό μου πήγε σε μεθόδευση Μπακογιάννη και Πατούλη και είχα ενοχληθεί.

Από αυτό το άρθρο της "Λ" είχα καθαρή εικόνα.

Και η άποψη που διατυπώνω εδώ, ήδη έχει αναιρεθεί στο μεταγενέστερο άρθρο της "Λ" με την αντίδραση του Ταχιάου και πλέον η οικογένεια είναι εκτεθειμένη.

avatar
Μαύρος Γάτος 23.9.2019 | 01:32

Η ανάρτηση του Ν. Ταχιάου στο facebook

Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:

1. Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.

2. Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.

3. Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.

4. Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί.

Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30ή επέτειο της δολοφονίας του.

Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες.


Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Το μητσοτακέικο θα κάλυπτε ακόμα και το κόστος της σχετικής εκδήλωσης, τόσο ανενημέρωτο ήταν...
Καλά κρασιά! 22.9.2019 | 15:40
Αυτή η εντελώς αυθόρμητη πρωτοβουλία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η ευαισθησία να αποτιμηήσει φόρο τιμής ,με συγκλονίζουν....Με τον Σύριζα άραγε κυβέρνηση ,θα υπήρχε αυτός ο "ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ" ???
avatar
Psineas 23.9.2019 | 01:52
Απορώ κι εγώ πως δεν πρότεινε ο Σπίρτζης να μετονομαστεί ο "Ευαγγελισμός"σε"Άρη Βελουχιώτη".
avatar
Μεταμεσονύχτια_Ντίκ_Πίκ 22.9.2019 | 16:16
Πήγε τζάμπα το γλείψιμο ...
avatar
Μαύρος Γάτος 23.9.2019 | 01:34
Μπα, είναι μακροπρόθεσμη επένδυση που θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον...
avatar
Γράφων 22.9.2019 | 17:11
Εντωμεταξύ δεν ξανακάνουμε την Πανεπιστημίου Πανεπιστημίου που παντού είναι καταχωρισμένη ως Ελευθερίου Βενιζέλου και κανείς δεν την ξέρει ετσι;
Αριάνα Γράνδε 22.9.2019 | 18:26
Πάλι καλά. Αν είναι δυνατόν δηλαδή.
Μπουρμπούχα 22.9.2019 | 19:03
Και κάπως έτσι δημιουργείς επικοινωνιακά παιχνιδάκια για να καλοπιάσεις τον λαουτζίκο...
avatar
Vyron 22.9.2019 | 20:14
Προφανώς η οικογένεια γνώριζε .
Στην ανακοίνωση για την μετονομασία ορίζονταν και τα της τελετής : την άλλη Κυριακή , 29/9 παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας (!) ο οποίος θα εκφωνούσε λόγο , του πρωθυπουργού (!!) που θα έκανε τα αποκαλυπτήρια και φυσικά της οικογένειας . Δηλαδή είχαν κανονιστεί όλα αυτά αλλά στην Ντόρα και τον Κώστα το έκρυβαν
Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο : η αρχική ιδέα ή το θράσος της σημερινής δήλωσης
avatar
Μαύρος Γάτος 23.9.2019 | 01:40
Μέσα σε όλο αυτό το νταβατούρι, πέρασε απαρατήρητο κάτι πολύ σοβαρότερο :
στο πολυδιαφημισμένο "επιτελικό" κράτος που μας προέκυψε, διορίζεται πρόεδρος του σημαντικότερου μητροπολιτικού συγκοινωνιακού φορέα ένας δημοτικός σύμβουλος από πόλη που απέχει 500 χιλιόμετρα από αυτήν και μάλλον γνωρίζει ελάχιστα έως τίποτε για τα συγκοινωνιακά της ζητήματα.
Χάθηκε να βολέψουν τον ηττηθέντα πολιτευτή τους σε μια "επιτελική" θέση στην Θεσσαλονίκη, στην πόλη για την οποία γνωρίζει -κατά τεκμήριο- κάμποσα τουλάχιστον πράγματα;
to_kerataki_mou 23.9.2019 | 11:24
Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κατασκευάζει και το Μετρό Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό τον βάλανε.
avatar
Μαύρος Γάτος 23.9.2019 | 16:57
Ας του βρίσκανε τη Θεσσαλονικη μια -"επιτελική πάντα, η "επιτελικότητα" υπεράνω όλων- θέση σχετική με το εκεί μετρό, και ας διόριζαν στο ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κάποιον που να γνωρίζει τα προβλήματα της Αθήνας
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια