Ο Ταχιάος απαντά για την μετονομασία του μετρό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης»
Ελλάδα

Ο Ταχιάος απαντά για την μετονομασία του μετρό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης»

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος απαντά μετά το σάλο και την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιαννη

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση της Αττικό Μετρό για μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» και του σταθμού «Άγιος Δημήτριος» σε « Αγ. Δημήτριος- Αλέκος Παναγούλης», και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξέδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Ταχιάος.

 

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, με παρέμβασή της, η οικογένεια Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί την μετονομασία. Ωστόσο ο Νίκος Ταχιάος αφήνει να εννοηθεί πως δεν έλαβε μόνος του την απόφαση ενώ με νόημα σημειώνει ότι «Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ' εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης»

 

Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, εκτιμάται πως η  απόφαση της «Αττικό Μετρό» ανεκλήθη ή θα ανακληθεί άμεσα και οι σταθμοί δεν θα αλλάξουν όνομα.

 

Αναλυτικά η απάντηση του Ν. Ταχιάου:

 

"Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:

 

1. Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ' εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.

 

2. Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.

 

3. Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.

 

4. Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί. Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.

 

Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες".

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόλος: Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 46χρονο για  βιασμό της συζύγου του

Ελλάδα Βόλος: Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 46χρονο για βιασμό της συζύγου του

17.10.2019
Συνεχίζεται η ζέστη και ο καλός καιρός με εξαίρεση λίγες βροχές σε κάποιες περιοχές

Ελλάδα Συνεχίζεται η ζέστη και ο καλός καιρός με εξαίρεση λίγες βροχές σε κάποιες περιοχές

17.10.2019
«Μας έτρωγαν τα ποντίκια στη Σάμο»: Μια πρόσφυγας κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό

Ελλάδα «Μας έτρωγαν τα ποντίκια στη Σάμο»: Μια πρόσφυγας κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό

17.10.2019

Ελλάδα Εξάρχεια: Αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά

17.10.2019
Νέα μέτρα κατά του πλαστικού - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο βήμα κατάργησης και διαχείρισης

Ελλάδα Νέα μέτρα κατά του πλαστικού - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο βήμα κατάργησης και διαχείρισης

16.10.2019
Μυτιλήνη: Αντιδήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει δημοτικό χώρο για εκδήλωση δημόσιου θηλασμού

Ελλάδα Μυτιλήνη: Αντιδήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει δημοτικό χώρο για εκδήλωση δημόσιου θηλασμού

16.10.2019
Πλατεία Συντάγματος: Πλήθος κόσμου στη συναυλία για το ΚΕΘΕΑ

Ελλάδα Πλατεία Συντάγματος: Πλήθος κόσμου στη συναυλία για το ΚΕΘΕΑ

16.10.2019
Νεκροτομή στο 2,5 ετών αγόρι που μεταφέρθηκε από παιδικό σταθμό σε νοσοκομείο

Ελλάδα Νεκροτομή στο 2,5 ετών αγόρι που μεταφέρθηκε από παιδικό σταθμό σε νοσοκομείο

16.10.2019
Γνωστή επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι της έκλεψαν αυθεντικό πίνακα του Πικάσο στην Αθήνα

Ελλάδα Γνωστή επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι της έκλεψαν αυθεντικό πίνακα του Πικάσο στην Αθήνα

16.10.2019
'Άγρια καταδίωξη στα Άνω Λιόσια - Συνελήφθη ένας 31χρονος

Ελλάδα 'Άγρια καταδίωξη στα Άνω Λιόσια - Συνελήφθη ένας 31χρονος

16.10.2019
6 Σχόλια
Ερωτευμένος Σεξπηρ 22.9.2019 | 17:36
Πολύ ορθές απόψεις αλλά και πάλι μπορώ να σκεφτώ αρκετές "συμβολικες" προσωπικότητες για να ονοματοδοτήσουμε σταθμους για 10 Αττικα Μετρο. Ας μείνουμε λοιπόν στις χωρικές ονομασίες. Η μετονομασία σταθμών στη βαση τοποσημων οπως η "Εθνικη Πινακοθηκη" που προτεινεται μου ακουγεται καλη ιδεα παντως.
avatar
ΕΛΠΟ 22.9.2019 | 17:36
Ταχιάος "

"...το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης". Πηγή: www.lifo.gr

Και ο Παναγούλης μπήκε σαν άλλοθι προφανώς - δεν "έτρεχε" καμία επέτειος για αυτόν.

Νωρίτερα έγραψα ότι εκτιμώ την ηθική στάση της οικογένειας.

Τώρα, το λιγότερο αναιρώ, μέχρι να δούμε την αντίδραση.

Γενικά λυπηρό.
avatar
AlexF 22.9.2019 | 17:58
1. Ευτυχώς!
2. Η στάση Μπότσαρης στο Παρίσι λέγεται έτσι λόγω της οδού Μπότσαρη!!
patsis 22.9.2019 | 18:20
Πολύ παράξενο και αχρείαστο μπέρδεμα, δεν το καταλαβαίνω. Στην πιο ανώδυνη περίπτωση που μπορώ να φανταστώ, κάποιος μη σοβαρός πολιτικός παραγοντο-μεσάζοντας, που ίσως ανέλαβε τη συγκεκριμένη αλλαγή ονομασίας ως προσωπικό στοίχημα, έπεισε τους άμεσα εμπλεκόμενους ότι όλοι ήταν σύμφωνοι, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει.

avatar
ثانوس 23.9.2019 | 01:07
Nαι, και η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε ακόμη και το πρόγραμμα της τελετής με ΠτΔ και ΠΘ χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι και χωρίς να συμφωνεί η Οικογένεια..
avatar
mouse 22.9.2019 | 20:04
Το πρόβλημα με τους "πολιτικούς" του είδους του Ταχιάου δεν είναι ότι υιοθετούν ό,τι ανοησία τους φέρνουν, αρκεί να είναι καλυμμένη με παντός είδους ιδεολογική μπεσαμέλ. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένουν στην ανοησία ως το τέλος ακόμα και όταν διαφωνούν μαζί τους ακόμα κι αυτοί τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.