Ο Ταχιάος απαντά για την μετονομασία του μετρό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης»
Ελλάδα

Ο Ταχιάος απαντά για την μετονομασία του μετρό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης»

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος απαντά μετά το σάλο και την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιαννη

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση της Αττικό Μετρό για μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» και του σταθμού «Άγιος Δημήτριος» σε « Αγ. Δημήτριος- Αλέκος Παναγούλης», και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξέδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Νίκος Ταχιάος.

 

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, με παρέμβασή της, η οικογένεια Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί την μετονομασία. Ωστόσο ο Νίκος Ταχιάος αφήνει να εννοηθεί πως δεν έλαβε μόνος του την απόφαση ενώ με νόημα σημειώνει ότι «Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ' εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης»

 

Αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, εκτιμάται πως η  απόφαση της «Αττικό Μετρό» ανεκλήθη ή θα ανακληθεί άμεσα και οι σταθμοί δεν θα αλλάξουν όνομα.

 

Αναλυτικά η απάντηση του Ν. Ταχιάου:

 

"Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:

 

1. Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ' εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.

 

2. Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.

 

3. Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.

 

4. Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί. Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.

 

Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες".

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» - Παραδόθηκε υγειονομικό υλικό

Ελλάδα Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» - Παραδόθηκε υγειονομικό υλικό

6.4.2020
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

Ελλάδα Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία

6.4.2020
Αυξάνονται οι νεκροί του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες

Ελλάδα Αυξάνονται οι νεκροί του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες

6.4.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.224 οι παραβάσεις χθες - Πάνω από 21.000 συνολικά

Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.224 οι παραβάσεις χθες - Πάνω από 21.000 συνολικά

6.4.2020
Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά- Ο καθηγητής γενετικής Ε.Δερμιτζάκης απαντά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά- Ο καθηγητής γενετικής Ε.Δερμιτζάκης απαντά

6.4.2020
Θεσσαλονίκη: Drone με μεγάφωνα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα

Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Drone με μεγάφωνα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα

6.4.2020
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

Ελλάδα Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω μποφόρ - Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

6.4.2020
Κορωνοϊός: Λήξη καραντίνας σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά

Ελλάδα Κορωνοϊός: Λήξη καραντίνας σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά

6.4.2020
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Χωρίς χρέωση από κινητά δίκτυα η πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες

Ελλάδα Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Χωρίς χρέωση από κινητά δίκτυα η πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες

6.4.2020
Αθήνα: 7500 νέοι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλη την πόλη

Ελλάδα Αθήνα: 7500 νέοι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλη την πόλη

6.4.2020
6 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 22.9.2019 | 17:36
Πολύ ορθές απόψεις αλλά και πάλι μπορώ να σκεφτώ αρκετές "συμβολικες" προσωπικότητες για να ονοματοδοτήσουμε σταθμους για 10 Αττικα Μετρο. Ας μείνουμε λοιπόν στις χωρικές ονομασίες. Η μετονομασία σταθμών στη βαση τοποσημων οπως η "Εθνικη Πινακοθηκη" που προτεινεται μου ακουγεται καλη ιδεα παντως.
avatar
ΕΛΠΟ 22.9.2019 | 17:36
Ταχιάος "

"...το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης". Πηγή: www.lifo.gr

Και ο Παναγούλης μπήκε σαν άλλοθι προφανώς - δεν "έτρεχε" καμία επέτειος για αυτόν.

Νωρίτερα έγραψα ότι εκτιμώ την ηθική στάση της οικογένειας.

Τώρα, το λιγότερο αναιρώ, μέχρι να δούμε την αντίδραση.

Γενικά λυπηρό.
avatar
AlexF 22.9.2019 | 17:58
1. Ευτυχώς!
2. Η στάση Μπότσαρης στο Παρίσι λέγεται έτσι λόγω της οδού Μπότσαρη!!
patsis 22.9.2019 | 18:20
Πολύ παράξενο και αχρείαστο μπέρδεμα, δεν το καταλαβαίνω. Στην πιο ανώδυνη περίπτωση που μπορώ να φανταστώ, κάποιος μη σοβαρός πολιτικός παραγοντο-μεσάζοντας, που ίσως ανέλαβε τη συγκεκριμένη αλλαγή ονομασίας ως προσωπικό στοίχημα, έπεισε τους άμεσα εμπλεκόμενους ότι όλοι ήταν σύμφωνοι, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει.

avatar
ثانوس 23.9.2019 | 01:07
Nαι, και η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε ακόμη και το πρόγραμμα της τελετής με ΠτΔ και ΠΘ χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι και χωρίς να συμφωνεί η Οικογένεια..
avatar
mouse 22.9.2019 | 20:04
Το πρόβλημα με τους "πολιτικούς" του είδους του Ταχιάου δεν είναι ότι υιοθετούν ό,τι ανοησία τους φέρνουν, αρκεί να είναι καλυμμένη με παντός είδους ιδεολογική μπεσαμέλ. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένουν στην ανοησία ως το τέλος ακόμα και όταν διαφωνούν μαζί τους ακόμα κι αυτοί τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.