Σχεδόν 50.000 τουρίστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook
Ελλάδα

Thomas Cook: 50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετά την χρεοκοπία

Σε ελληνικά νησιά έχουν εγκλωβιστεί περίπου 50.000 τουρίστες μετά την χρεοκοπία της βρετανικής Thomas Cook

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν και στην Ελλάδα, μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook, της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρίας που εδώ και λίγες ώρες κατέρρευσε επισήμως.

 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ξεκινά τώρα τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στην ιστορία της. Μέρος της επιχείρησης περιλαμβάνει και την Ελλάδα καθώς εκτιμάται πως τώρα είναι στη χώρα μας 50.000 πελάτες της Thomas Cook.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, τουρίστες που εγκλωβίστηκαν βρίσκονται σε Ζάκυνθο,  Κέρκυρα, Κω και Κρήτη. Ο υπουργός ανέφερε πως ήδη από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το πώς θα επιστρέψουν οι τουρίστες που είναι στη χώρα μας. Στην Κρήτη, εκτιμάται πως κατά προσέγγιση είναι 20.000 τουρίστες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα. Οι τουρίστες αυτοί έχουν πληρώσει τα εισιτήρια της επιστροφής στην Thomas Cook, αλλά πρακτικά μετά τη χρεοκοπία δεν υπάρχει εταιρεία να τους επιστρέψει. Ζήτημα προκύπτει επίσης και με την αμοιβή των ξενοδοχείων. Πτήσεις της Thomas Cook ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη το πρωί, αλλά πλέον γίνεται προσπάθεια να αναλάβουν την μετακίνηση άλλες εταιρίες. Το πρώτο κύμα επαναπατρισμού τουριστών που είναι στην Ελλάδα ξεκινά αύριο και περιλαμβάνει 22.000 τουρίστες, είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

 

Mεγάλη είναι η αγωνία στην Κρήτη καθώς όχι μόνο τίθεται θέμα επιστροφής για χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στο νησί αλλά υπάρχει προβληματισμός και για επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να φτάσουν το επόμενο διάστημα μέσω κρατήσεων. Τα πρώτα αεροπλάνα για τον επαναπατρισμό των περίπου 20.000 τουριστών που είναι τώρα στο νησί, θα φτάσουν την Τρίτη, αλλά ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να μετακινηθούν όλοι άμεσα καθώς υπάρχει το ζήτημα κίνησης αεροσκαφών στα αεροδρόμια.


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονται με την εταιρεία ενώ ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως η οικονομική ζημιά είναι αναπόφευκτη και για τον κλάδο στην Ελλάδα.

 

 

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πριν γίνει γνωστή η είδηση της χρεοκοπίας της εταιρείας.

 

 

Σε δηλώσεις του χτες, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είπε: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας ότι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

 

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετακίνησης επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί, δήλωσε χτες: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικών Συνεργασία: Όταν η Γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύει τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο

Ελλάδα Γυναικών Συνεργασία: Όταν η Γυναικεία επιχειρηματικότητα αναδεικνύει τα Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο

22.2.2020
Γλυφάδα: Αυτή είναι η Corvette του οδηγού που χτύπησε και εγκατέλειψε τον 25χρονο

Ελλάδα Γλυφάδα: Αυτή είναι η Corvette του οδηγού που χτύπησε και εγκατέλειψε τον 25χρονο

21.2.2020
ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ελλάδα ΟΗΕ: Σοκαριστικές και ντροπιαστικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

21.2.2020
Διόνυσος: Επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα Διόνυσος: Επίθεση με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο

21.2.2020
Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

Ελλάδα Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που έβγαζε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες

21.2.2020
Στην Αυστρία εντοπίστηκε η 9χρονη Αφγανή που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Στην Αυστρία εντοπίστηκε η 9χρονη Αφγανή που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη

21.2.2020
Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Πότε θα καταθέσει

Ελλάδα Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ - Πότε θα καταθέσει

21.2.2020
Επίδομα γέννησης: Κλειστή το σαββατοκύριακο η πλατφόρμα των αιτήσεων

Ελλάδα Επίδομα γέννησης: Κλειστή το σαββατοκύριακο η πλατφόρμα των αιτήσεων

21.2.2020
Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

Ελλάδα Πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

21.2.2020
Meteo: Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική

Ελλάδα Meteo: Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο - Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική

21.2.2020