EUROKINISSI
Ελλάδα

ΣΕΤΕ: Από 250 έως 500 εκατ. η ζημιά στην Ελλάδα από την Thomas Cook

Ο ΣΕΤΕ ζητά τη στήριξη των επιχειρήσεων έπειτα από την παύση λειτουργιών της Thomas Cook

Η κατάρρευση της Thomas Cook φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς η παρουσία της βρετανικής εταιρείας ήταν ισχυρή, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περίπου 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

 

Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ και προτείνει μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα.

 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο οικονομικών εξετάζει δέσμη μέτρων για τους πληγέντες επιχειρηματίες.

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ

 

Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική αγορά, ήδη, κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πράγματι τεράστιες. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

 

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:

 

Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.


Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.


Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.


Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

 

 

 

Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται κακοκαιρία - εξπρές: Πτώση θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις

Ελλάδα Έρχεται κακοκαιρία - εξπρές: Πτώση θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις

31.3.2020
Συναγερμός στο Σύνταγμα: Οβίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ερμού - Εκκενώθηκε η περιοχή

Ελλάδα Συναγερμός στο Σύνταγμα: Οβίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ερμού - Εκκενώθηκε η περιοχή

31.3.2020
ΟΑΕΔ: Παράταση στη αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας λόγω κορωνοϊού

Ελλάδα ΟΑΕΔ: Παράταση στη αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας λόγω κορωνοϊού

31.3.2020
Ομάδα ΔΙΑΣ στις τράπεζες μετά τις μεγάλες ουρές - Βάζουν τον κόσμο σε αποστάσεις

Ελλάδα Ομάδα ΔΙΑΣ στις τράπεζες μετά τις μεγάλες ουρές - Βάζουν τον κόσμο σε αποστάσεις

31.3.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έξοδο με χρονικό περιορισμό εξετάζει η κυβέρνηση

Ελλάδα Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έξοδο με χρονικό περιορισμό εξετάζει η κυβέρνηση

31.3.2020
Έκκληση για τα σκουπίδια στην Αθήνα - Αυστηρές οδηγίες προς τους δημότες

Ελλάδα Έκκληση για τα σκουπίδια στην Αθήνα - Αυστηρές οδηγίες προς τους δημότες

31.3.2020
Κορωνοϊός: Κατέληξε 79χρονος στην Κοζάνη - Στους 44 οι νεκροί

Ελλάδα Κορωνοϊός: Κατέληξε 79χρονος στην Κοζάνη - Στους 44 οι νεκροί

31.3.2020
Jerusalem Post: Το σχέδιο του Ισραήλ για να στείλει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Ελλάδα Jerusalem Post: Το σχέδιο του Ισραήλ για να στείλει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

31.3.2020
Κορωνοϊός: Πώς θα λάβουν τα 800 ευρώ μισθωτοί και επαγγελματίες

Ελλάδα Κορωνοϊός: Πώς θα λάβουν τα 800 ευρώ μισθωτοί και επαγγελματίες

31.3.2020
Πυρκαγιά κατέστρεψε εγκαταστάσεις MKO έξω από τη Μόρια

Ελλάδα Πυρκαγιά κατέστρεψε εγκαταστάσεις MKO έξω από τη Μόρια

31.3.2020
1 Σχόλια
avatar
Harlan 24.9.2019 | 08:45
VIVA LA SOCIALISMO COMPANIEROS
Είναι πλέον επίσημο ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του Σοσιαλισμού (ζήτω).

Η βαριά μας βιομηχανία, αυτή που μας τρέφει, αυτή που αν δεν την είχαμε θα πεινάγαμε, αυτή που δέρνει το ΣΔΟΕ αν κάνει έλεγχο βιβλίων, απειλείται να χάσει 250-500 εκ και έχει πάθει εθνικό ντουβρουζά.

Με όλα αυτά τα απιθανοτρισεκατομμύρια που "φέρνει ο τουρισμός στην χώρα", το να χάσει ο κλάδος 250-500 εκ θα έπρεπε να περνάει απαρατήρητο.
Κάθε άνοιξη πλυμμηρίζουν τα έντυπα από ανακοινώσεις τύπου (που αναπαράγονται _χωρίς_ επαλήθευση από τα ΜΜΕ) για το πόσα ΔΙΣεκατομμύρια μας φέρνει ο τουρισμός.
Αν όντως έβγαζαν τόσα δις εδώ και 5 (τουλάχιστον) χρόνια, γιατί τους πονάνε τα 250 εκ; Γιατί αρκεί μια πορδίτσα 250-500 εκ για να έχουν πάθει όλοι πανικό και να τρέχουν παραζαλισμένοι δεξιά-αριστερά;

Ξαφνικά ο καπιταλισμός, η ελεύθερη οικονομία, η ελεύθερη αγορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχειρηματικότητα, όλα τα Αγια Δισκοπότηρα εξαφανίστηκαν. Μαγική εικόνα. Επαψαν να υπάρχουν.

Κανένας δεν ήξερε οτι στον καπιταλισμό μερικές επιχειρήσεις χρεωκοπούν. Κανένας δεν ήξερε ότι ο καπιταλισμός έχει ρίσκα. Κανένας δεν ήξερε ότι αν σου ανήκει μια επιχείρηση και την ρίξεις στα βράχια, θα ζημιωθείς.
Απαπαπαπα, πέφτουμε από τα σύννεφα. Είναι δυνατόν να τα λέει ο καπιταλισμός αυτά;

Οσο βγάζουν (αφορολόγητα) υπερκέρδη, τα βάζουν ωραιότατα στην τσεπούλα τους. Η αγιοποιημένη Ελεύθερη Αγορά γαρ.
Οταν βγει ζημιά, η ελεύθερη αγορά πηγαίνει για βρούβες και εγκαθιδρύεται αστραπιαία ο Σοσιαλισμός.
Με άλλα λόγια: Τις ζημιές των ταβερνιαραίων και των ξενοδόχων θα τις πληρώσουν οι μαλάκες. ΕΣΥ, εγώ, όσοι δουλεύουμε και ζούμε τίμια, τα παππούδια με την κουτσουρεμένη σύνταξη, οι "προνομιούχοι" δημόσιοι υπάλληλοι των 600 ευρώ και όλοι αυτοί που έχασαν την δουλειά τους επειδή έχουμε "κρίση".

Σιγά μην πληρώσει την ζημιά στην επιχείρηση του ο ξαπλωστρατζής ο ερμπιενμπας και ο ταβερνιάρης στην (καταπατημένη) παραλία. Παπαπαα, αυτά είναι καπιταλιστικά πράγματα - φτου, απεταξάμην.

Τα κέρδη ιδιωτικά, οι ζημιές θα καλύπτονται από το κράτος.
Καταπληκτικό, Ελλαδάρα.
Μόνο σε κοινωνία ηλιθίων θα μπορούσε να γίνει αυτό και να μην βγάζει κανένας τσιμουδιά. Απόδειξη του πόσο καλά λειτουργεί η προπαγάνδα περί βαριάς βιομηχανίας.

Ζήτω ο Σοσιαλισμός ( = θα τα σκάσετε στους ξαπλωστρατζήδες)
VENCEREMOS